Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malému bude 3,5 měsíce a od narození je jako hodinky. Už od začátku chtěl papat přesně po 3 hodinách a jen ve výjmečných případech dříve. Od druhého měsíce vše začal protahovat až chtěl přes den tak po 4 hodinách a v noci vydržel od 22h do 6h ráno. V posledním týdnu se ale vše začalo najednou rapidně zhoršovat. Malý chce jíst přes den najednou po 2,5 hodině a v noci začal vyžadovat znovu noční kojení. Vím, že to pořád je dost v pohodě, ale nevím jestli to může být spurt nebo málo výživné mlíko. Já totiž nezaznamenala nějaký úbytek mlíka. od začátku ho mám hodně. Tím, že najednou kojím častěji než na začátku jsem dost unavená, nějak mě to zmáhá víc než dřív. Nevím jestli třeba spíš než spurt nemůže být to mlíčko méně výživné i když jím pořád stejně…nevíte jak to poznat nebo jak dlouho takový spurt třeba může trvat. Nechce se mi dát UM, když mlíko mám, ale zase se trochu bojím kam až to povede
hodně totiž s tou jeho potřebou hubnu a za chvilku nevím abych už jen neležela jak vysátá mrtvolka ![]()
„slabé“ mléko neexistuje. Buď mléko je, nebo není. Pokud jsi už dost rozkojená, tak už se prsa tak nenalévají jako na začátku. Já je mám už teď v 6 týdnech malé hodně měkká a zdánlivě „bez mléka“ (v porovnání s předchozím období), ale mlíčko tam je. Jeho množství se upravilo podle potřeb miminka.
U vás bych řekla spíš, že se jedná o růstový spurt. U první dcerky spurty trvaly vždycky tak týden, teď u druhé byl zatím jen jeden 3-denní.
Ty rozestupy co píšeš mi přijdou naprosto v pohodě - já takhle kojím normálně… Když byl spurt - tak i častěji - po 2h ve dne v noci…
Vydrž pár dní a uvidíš. Hned nasazovat UM je fakt blbost.
Já mysmím, že to není ani spurt, prostě vyrostl a potřebuje trochu víc… mimča se mění i jejich režim. normálně ho koj častěji, za chvíli se to zase změni:)
Určitě spurt, slabé nebo nevýživné mlíko je blbost. Buď mlíko je nebo ne a příroda miminko neošidí. Spurt by měl být do týdne pryč a zase se to na chvíli zklidní a ustálí. Ty jez pestře a hodně a klidně se doplň nějakými vitamíny pro kojící. Já mám teď plně kojené šestiměsíční (to pididmnožství příkrmu, co zatím sní se nedá ani počítat) a vážím 43 kilo, jsem kompletně vycucaná, porce žeru jak manžel, láduju se sladkým a pořád hubnu.. A mimčo je pěkný cvalíček
Ale vím, že je to to nejlepší možné a to stojí za hubnutí i únavu. Nasazovat UM je hrozná škoda, pro miminko i peněženku ![]()
Určitě to může být spurt ale také to prostě může být jen další ze změn, miminka nemají pořád stejný režim, bude se to určitě ještě hodně měnit. Slabé nebo nevýživné mléko neexistuje, takže pokud ti malý přibírá a má dost počůraných plen, tak bych to vůbec neřešila a kojila bych, jak si řekne. Pokud moc hubneš, možná by nebylo od věci zkusit nějakého výživového poradce, ať ti poradí co jíst, aby váha nešla moc dolů, rozhodně bych se neupínala na sladké apod., to tělu nic moc nedá ![]()
Já kojila co dvě hodiny i půlroční a ani v roce neměla odbourané noční kojení a nepřišlo mi to nijak neobvyklé (dětské dr. jo), ale co jsem se tak ptala kolem, nebyla jsem zdaleka jediná, každé dítě je individuální a hlavně - jeho potřeby se s časem mění a co mu vuhovovalo dnes, nemusí zítra, od jídla po spánek. Jestli normálně přibírá (po 3 m se přibírání trochu zpomaluje normálně) a je jinak spokojený, vůbec bych neřešila. Pokud začne pít víc, produkce mléka se po nějaké době sama přirozeně zvýší. Jestli máš pocit, že to tebe vycucává, tak asi taky záleží, jak se celkově stravuješ, jídelníček kojící ženy je oproti normálu dost změna i objemově, ale tak zas kdybys únavou lezla po čtyřech a rapidně hubla (kilo-dvě za měsíc je zcela normální), tak by to OK nebylo a konzultovala bych s odborníky. Ale pouze z důvodu, že chce pít častěji a i v noci, není-li to po hodině, bych osobně um nedávala. Přeji, ať se to brzo porovná!
@iva-svist
@iva-svist
Určitě se tím nestresuj.
Podle toho, co píšeš se jedná o růstový spurt.
Mlíka se vždy tvoří tolik, kolik toho mimi potřebuje, jen když má najednou větší potřebu, tělo reaguje trošku později. Říká se tak 3 dny až týden a mlíka se začne zase tvořit tolik, kolik malý potřebuje.
Teď koj tak často, jak bude mimi chtít a časem se to zase ustálí. ![]()
Slabé nebo nevýživné mlíko neexistuje. Všechno je to jen otázka nabídky a poptávky.
Dobře je to všechno popsané na kojení. net ![]()
Děkuju moc,
mě totiž pořád doma říkají, že mám možná málo výživné mlíko. Hlavně mamka, že u mě měla málo výživný
, tak to jsem ráda, že je to blbost. Já už přemýšlela, co bych teda měla a neměla jíst abych to napravila. Právě, že ne spurt mi to ale zase nepřipadalo tak moc, protože pořád má ty intervaly docela dlouhé (co jsem načetla, tak to bývá mnohem častější), ale prostě oproti předešlé době je to během krátké doby hrozný skok a člověka jako m ě (novopečená prvorodička zkušenostmi nepolíbená
) to trochu vyděsí ![]()
@iva-svist tahle pověra o slabém mléku je právě z dob našich maminek a babiček, já jsem to ve svém okolí taky často slýchávala. Miminku se ty režimy mění, za pár dní to zase může být jinak
A kojení po 2,5 hodinách je krásný, já jsem kojila při spurtech někdy po hodině a jinak většinou max. po 4 hodinách, minimálně do půl roka, pak s prvními příkrmy už to tak časté nebylo ![]()