Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@zip121 Panická porucha (= úzkost). Tyto potíže s polykáním bývají jeden z projevů. Nejvíce pomůže dobrý psycholog. Ten je jediná šance na opravdové vyřešení příčiny potíží.
@Anonymní píše:
@zip121 Panická porucha (= úzkost). Tyto potíže s polykáním bývají jeden z projevů. Nejvíce pomůže dobrý psycholog. Ten je jediná šance na opravdové vyřešení příčiny potíží.
Já mám už asi 20 let tyhle potíže, sucho v puse, nemožnost polykat, pak strach polykat. Nějak jsem se s tím naučila žít, ale chci se toho zbavit a mozek se seká. Takže pořád polykám vědomě a když mám největší stres, tak se to hrdlo začne stahovat, to je peklo
Ano, to se při úzkosti stává.
Jste někde v psychoterapii? Ne? Vstupte do ní.
Pokud vyloženě chcete pracovat s tím svíráním krku, tak se především naučte nějaká dechová cvičení - třeba to co se dělá v joze a případně zkuste nějaký workshop o práci s hlasem.
Skvělé, bezpečně a dobře vedené semináře má třeba Ivana Vostárková - napište jí, kdy bude dělat kurzy v příštím roce
https://www.dechahlas.cz/…-vostarkova/
Jeste mam dotaz ohledne meho problemu. Casto me boli zaludek. Asi od stresu. Zveda se mi jidlo a nekdy je mi spatne po polknuti slin. Hlavne citim napr chut zvykacky az v krku zpatky. Muze to byt reflux ze stresu?
To,ze casto riham ani nezminuji. Asi polykam hodne vzduchu. Pritom tak moc nejim. Nijak se ted neprejidam. Ale nekdy kdyz polknu,jako by mi zakrucelo v jicnu.
Měla jsem jednu dobu potíže s polykáním, měla jsem strach, že se udusím, taky to pramenilo z úzkosti. Trvalo to několik týdnů, čím víc jsem na to myslela, tím více jsem se pozorovala a bylo to horší. Doporučuji Bachovy esence - krizovky, nakapeš si 4 kapky do láhve s vodou a popíjíš, dále magnézko a třeba je fajn i Guajacuran. Bude to zas dobré