Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dnes jsem v TN viděla,že od 1.10. se budou prodávat státní dluhopisy.Vím,že tady jsou některé holky,které mají trochu rozhled ve financích.
Proto se ptám-je to investice s jistotou,že se o peníze v žádném případě nepřijde?A ten úrok,6 %,dá se tomu opravdu věřit?A když se koupí dluhopisy,tak co fyzicky dostanu?Nějaké papíry,které doma uschovám?Nemám vůbec ponětí,budu ráda za každý postřeh.
Otazky o duveryhodnosti, uroku a podobne ti asi spis odpovi nekdo jinej, ja jenom posilam odkaz na web celeho projektu, kde se da docist spis o tech technickejch vecech:
http://www.sporicidluhopisycr.cz/cs/
Ahoj, nedalo mi to a přečetla jsem si výpočty na http://www.sporicidluhopisycr.cz/…uhopisu.html.
Zajímavé je, že hovoří o tom, že úrok u 5ti letých dluhopisů je 6%…to není tak docela pravda. Je to přesněji…AŽ 6%!!! Úplně přesně: první rok je to 0,85%, druhý 1,5% třetí 3%, čtvrtý 4,5%, pátý konečně těch 6%. Je to tzv. progresivní úročení.
Dále tam zapomněli připomenout, že úroky se daní 15% daní.
Z toho mi vyplývá:
Koupím-li si pětiletý kupónový dluhopis za 1000 Kč dostanu:
1.rok 8,5 Kč minus daň = 7,22 Kč
2.rok 15 Kč minus daŃ = 12,75 Kč
3.rok 30 Kč minus daŃ = 25,50 Kč
4.rok 45 Kč minus daŃ = 38,25 Kč
5.rok 60 Kč minus daň = 51 Kč
Po pěti letech tedy máme celkem 1135 Kč.
Je to jistě bezpečná investice, efektivní úrok je asi 3,2% ročně, což není tak nejhorší, ale osobně si raději koupím něco pěkného na sebe… ![]()
K.
Krista píše:
Je to jistě bezpečná investice, efektivní úrok je asi 3,2% ročně, což není tak nejhorší, ale osobně si raději koupím něco pěkného na sebe…K.
Ten závěr hodnocení nemá chybu
![]()
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nominální hodnotu dluhopisů, jejich úročení a délku doby úročení.
Zda prodej dluhopisů je bezpečný.
Děkuji.
Kratochvílová
@Krista píše:
Ahoj, nedalo mi to a přečetla jsem si výpočty na http://www.sporicidluhopisycr.cz/…uhopisu.html.Zajímavé je, že hovoří o tom, že úrok u 5ti letých dluhopisů je 6%…to není tak docela pravda. Je to přesněji…AŽ 6%!!! Úplně přesně: první rok je to 0,85%, druhý 1,5% třetí 3%, čtvrtý 4,5%, pátý konečně těch 6%. Je to tzv. progresivní úročení.
Dále tam zapomněli připomenout, že úroky se daní 15% daní.
Z toho mi vyplývá:
Koupím-li si pětiletý kupónový dluhopis za 1000 Kč dostanu:
1.rok 8,5 Kč minus daň = 7,22 Kč
2.rok 15 Kč minus daŃ = 12,75 Kč
3.rok 30 Kč minus daŃ = 25,50 Kč
4.rok 45 Kč minus daŃ = 38,25 Kč
5.rok 60 Kč minus daň = 51 KčPo pěti letech tedy máme celkem 1135 Kč.
Je to jistě bezpečná investice, efektivní úrok je asi 3,2% ročně, což není tak nejhorší, ale osobně si raději koupím něco pěkného na sebe…
K.
Díky za podrobný výpočet, takže jestli to chápu dobře takže při invectici 1000kc za 5 let vidělam 1135? A jaký by byl videlek podle tehle https://eu-fin.cz/dluhopis/ dluhopisů když se ve smlouvě se píše při investici 25000,– při úroku 1.88% jaký by byl videlek i s těma daném díky ![]()
Ahoj,
obnovuji diskuzi. Ti co tomu rozumí - jsou státní dluhopisy bezpečná investice? Ani mi asi nejde o zhodnocení spíš se opravdu bojím inflace. A na nákup pozemků nám to nestačí ![]()
@Bella13 píše:
Ahoj,
obnovuji diskuzi. Ti co tomu rozumí - jsou státní dluhopisy bezpečná investice? Ani mi asi nejde o zhodnocení spíš se opravdu bojím inflace. A na nákup pozemků nám to nestačí
Ne, není 100% bezpečná. Čím je vyšší státní dluh, tím více se blíží riziko měnové reformy a škrtání dluhů.
S dovolením se přidávám k tématu. Také mám strach ze zvyšující se inflace a byli mi doporučeny dluhopisy Republiky, jakožto konzervativní řešení. Samozřejmě neočekávám žádný výdělek, ráda bych jen, aby investice co nejvíce inflaci pokryla. Což by měl být případ právě těchto dluhopisů, jestli to chápu dobře? Jednalo by se jen o malý obnos do 100 000 Kč, který bych nerada nechala doma '' hnít v šuplíku''. Vzhledem k současné situaci státu, jaký je váš názor na tyto dluhopisy? Je to (zejména momentálně) bezpečné? Šli by jste do toho, pokud by jste měli jen malý obnos a chtěli ho co nejvíce ochránit proti inflaci? Moc děkuji za názory ![]()
Oživuji diskusi. Máte někdo zkušenosti s pořízením protiinflačních dluhopisů republiky?
Zajímalo by mne
Webovou stránku znám. Jde mi o praktické info ve zkratce na základě osobní zkušenosti. Asi je nás v podobné situaci více. Díky! ![]()
@Verybritish píše:
Oživuji diskusi. Máte někdo zkušenosti s pořízením protiinflačních dluhopisů republiky?
Zajímalo by mne
- po zřízení v bance mi zatím přišla sms s osobním číslem. Kdy dorazí PIN (po připsání upsané částky?)
- Když už si zřídíte majetkový účet s dluhopisy, lze je pak jednoduše přikupovat bez cesty do banky - obsluhou toho uctu? (nemám elektronickou identitu, zřizovala jsem osobně přes pobočku).
Webovou stránku znám. Jde mi o praktické info ve zkratce na základě osobní zkušenosti. Asi je nás v podobné situaci více. Díky!
Cca týden. Pokud máš aktivní eobčanku, tak do banky není potřeba chodit.
Díky. Eobčanku nemám, již jsem v bance byla, proto mne zajímají zkušenosti těch, co to absolvovali. Najde se i někdo jiný než Zumpa?
Sice to je obecně, ale fma Wood Seeds vydala článek, jak poznat podezřelé dluhopisy. snad to při rozhodováná pomůže