Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Dobrý večer
prosím o radu poradu- jakou zrcadlovku???
Doted jsem fotila kompaktem od canonu- rozbil se zoom, takže chci nový…
Ale jaký? Cena do 30000 max, pro začátečníka, manžel teda fotí lépe a má už jeden lepší foták od Olympusu- ale ten má na potápění a nechce, abych ho zničila.
Chci fotit rodinu, akce, děti v pohybu, prostě žádné ateliéry a podobně
Líbí se mi Pentax K-5, ale není to pro začátečnici moc dělo? A jak vybírat objektiv? Který je optimální?
Co Nikon D90?
Děkuji za Váš čas a odpovědi
Katka
Za sebe Canon EOS aktualni tak 500D. Jinak vyborny rady na www.fotoradce.cz. Mas tam i srovnavacku ruznych fotaku.
Ahoj, za mě klidně ten Canon D90, já ho používám i jako profi, teď už je hodně levný. Pokud chceš fotit jen rodinu a pod, bohatě Ti stačí základní objektiv, tam je tuším 18-55 mm. Jinak pokud třeba krajiny, dokoupíš jen objektiv. Tenhle foťák má velmi jednoduché ovládání, můžeš fotit jak automatickým režimem, tak i zcela manuálně. S pentaxem zkušenosti nemám, jen Canon a Nikon, ty jsou kvalitní.
Tak já mám Nikon D90 a objektivem 18-105 a spokojenost…ale jestli uvažuješ o Pentaxu K-5, myslím že je lepší promakanější a celkově značka Pentax má foťáky ne tolik komerční, ale vynikající a velmi uznávané i mezi profíky. (Akorát je víc vidět Nikon a Canon, protože si dělají často reklamu sponzoringem)…
Za mě, pokud můžeš, jdi do Pentaxu ![]()
Také stále pokukuji po zrcadlovce,váhám zda zrcadlovkou nedoplnit kompakt-právě na věci v pohybu.
Dlouze jsem studovala,hledala a dle recenzí a hodnocení uživatelů vyšlo,že nejlepší poměr mezi cenou a kvalitou je nikon D5100.D 90 nemá české nemu.A funkce které víc používá amatér jsou víc „schované“A je zbytečně větší a těžší než D5100.A dokonce D5100 má setový / základní / objektiv ve výborné kvalitě,což málokdy bývá.
http://www.megapixel.cz/…18-105-mm-vr
D90 nemá české menu, to je pravda…ale řekla bych, že si člověk rychle zvykne. Canony myslím ale češtinu mají. A ta D5100 je také i v češtině? Já si myslela, že Nikony prostě vůbec v našem jazyce nedělají ![]()
Jinak s tím doplněním na věci v pohybu je to otázky, jestli by se ti nakonec neosvědčil lépe kompakt - k zrcadlovce bys k tomu potřebovala slušný objektiv s větší ohniskovou vzdáleností a lepší světelností. Mě focení baví a zrcadlovku jsem si pořizovala proto, že možnosti kompaktu (toho co mám) jsem vyčerpala a chtěla jít dál..tak jsem vybrala ten Nikon, hlavně proto, že jsem s ním dříve měla možnost fotit a trochu jsem tudíž znala obsluhu. Jsem s ním spokojená, a mám spoustu prostoru pro „rozvíjení“ svého focení, protože zrcadlovka má takových možností, že ty asi nikdy nevyčerpám všecky ![]()
Mám k ní ještě externí blesk, což bych žekla, že se taky hodí…no a až budu mít časem pocit, že by to chtěla obměnit, pořídím lepší objektiv s větší ohniskovou vzdáleností a co nejlepší světelností (v rámci mých finančních možností) ![]()
Fotím také velice ráda,už od dětství,vím,že bych se ráda učila další a další možnosti.Zrcadlovku jsem měla na kinofilm.Ale bylo to docela krátké období,protože brzy začaly digi fotoaparáty,tak jsem jí odložila.
Takže když bych fotila třeba osobu na kolotoči,na bobové dráze,na bruslení-tak mě seťák 17-105 nebude stačit?Tak dalece zase jsem nestudovala,tak proto se ptám.
Nikon začal u D3100 s češtinou a u D5100 jí použil také.
Tak stačit určitě bude, ale myslím, že nepoznáš rozdíl oproti fotce z kompaktu… Na krásnou dokonalou ostrou fotku bez šumu s hezky rozmazaným pozadím bys potřebovala větší ohnisko a dobrou světelnost. (Všimni si třeba u volejbalu nebo jiných sportů těch megaobjektivů, co mají fotografové…tak sice nebudeš fotit takový extrém, ale „delší“ objektiv na pohybující se objekty to prostě chce.) Ale jestli je pro Tebe focení koníček, určitě je zrcadlovka krok vpřed a bude Ti focení s ní dělat radost..a další objektiv se dá dokoupit vždy ![]()
Ahoj, jsem začátečník (zatím jen kompakt). Je mi 18 let, tak bych si ráda koupila nějakou zrcadlovku. Dokonce v listopadu začnu s kroužkem v ZUŠ, týkající se úpravy a vytvoření fotografií.
Přemýšlím nad D90 nebo D5000, na ceně nezáleží, když už tak už. Chci fotit převážně krajinu, koncerty a rodinu. Jaký objektiv k němu?
Díky za radu
Z mého pohledu bych jako nejlepší volbu brala Nikon 5100 s objektivem 18-105 VR. Nejlepší setový objektiv na trhu a tělo také dobré. Není to ten nejnižší model, ale zase nestojí hodně peněz, jako profi zrcadlovky.
http://www.megapixel.cz/…-bw-uv-filtr#…
Tento set okukuji už docela dlouho, přečetla jsem spoustu diskuzí a vím, že když se rozhodnu pro zrcadlovku, tak volba bude jednoznačná. ![]()
Ahoj ![]()
doufám že se tu najde nějaka dobrá duše která mi poradí ![]()
posledních pár dní brouzdám na internetu a hledám nějakou zrcadloku nejlépe CANON. Fotím převážně makro a portréty, jakou zrcadlovku od canonu a jaký objektiv byste mi doporučili? do 25000?
Poradí mi někdo…chtěla bych si koupit set Nikon D3100 + AF-S DX 18-55mm II + AF-S DX 55-200mm, ale oba objektivy jsou bez VR - stabilizace obrazu…jak moc to vadí? Je to za cenu 9.tis a jsem úplný amatér…
@hanitscha Určitě vem sadu s objektivem 18-105 VR.Ten objektiv je úplně o něčem jiném. Všemi vychvalovaný, na to že je to klasický, setový objektiv, tak je na úrovni těch lepších, které je nutno dokoupit.
Mám Nikon D5100 s tímto objektivem a maximální spokojenost. i když i 3100 stačí, u objektivu bych kompromis nedělala.
@lasička1 tak manžel nakonec vybral NIKON D5100 + 18-105 AF-S DX VR, ten co máš ty…je to dobrá volba pro amatéry?