Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Isia jojo postavil jsem. když máš projekt, tak si můžeš nechat udělat tak zvaný výkaz výměr (někdo tomu říká slepý rozpočet) - dát to několika firmám a ony (spíše tedy ty větší) ti to dle toho spočítají.
Na stavbě domu jsem si toho sám málo - jen hrubou stavbu garáže, jinak jsem si dělal spíše terénní práce vně domu, terasu a tak a oplocení.
Za katalogovou cenu se podle mne postavit nedá (já nakonec volil individuální projekt, neb úprava katalogového projektu by stála více než si to nechat nakreslit rovnou). Neměl jsem jednoho dodavatele (jednu firmu), ale postupně více firem/živnostníků dle profesí (ale je pravda, že třeba zednickou firmu a tesaře jsme vyměnil taky). Najímáním jednotlivých profesí dost ušetříš, ale je to o tom, zda jsi ochotna tomu dát čas a nervy
![]()
Cenu si navyš tak o 30%, neb kalkulace se obvykle dělá na to nejlevnější co existuje a to většinou investor (ty) nechce (triviální příklad: bílá platová okna dvojsklo - a ty budeš chtít třeba barevné rámy, nebo dřevěné nebo trojsklo atd.)
My máme 5+1 (přízemí + podkroví), dvě koupelny, dvě wc, 1× šatna, technickou místnost, malý sklep (aby bylo kam dát zeleninu, velký mrazák, ale taky „krámy“ a dvojgaráž (jednogaráž jsem mít musel z důvodu nařízení místní vyhlášky města, ale udělal jsem rovnou dvougaráž).
A i když jsem všude smlouval o ceně co to šlo, (někdy se mi podařilo koupit stavební materiál levněji než firmě - např. střešní tašky), tak do 3mega jsme se nedostal ani náhodou (bez pozemku a práce na něm upozorňuji)
ještě jedna rada - neřiď se cenou hrubé stavby - jednak není jasně definováno co to je (tj. co všechno to zahrnuje) a jednak hrubá stavba je sice rychle vidět a vypadá to, že to „roste“, ale je to zároveň na baráku to nejlevnější ![]()
Děkuji všem za odpověď. Zatím zjišťuji jestli do toho jít nebo ne. Hrozně mě láká vlastní domeček, soukromí, klid… Tak uvidíme, jestli přesvědčím manžela, on chce bydlet u jeho rodičů a rekonstruovat jejich dům…
6+kk, bezny radovy dvoupatrový žádný modni vystrelek, užitná plocha 200m2 vč. garáže, pozemek 800m2 byl v cene (pan ho získal v dražbě), vešli jsme se celkove do 3mil. za dokonceny dum k nastehovani, bylo to vč. nájezdu a parkoviště pro dvě auta před domem, kuchyň do toho počítam, ale řešili jsme ji sami.
Barak jsme si vyhlidli, jako hrubou stavbu, za tu chtěl 2,4 mil. v tehle cene mel omitky a venkovni fasadu a ten zbytek už nám dodelaval interier, rozlozeni mistnosti v patre na přání. Na tohle dodelani to jsme si domluvili limit kam můžeme jít. Neprekrocil ho.
Další už navíc celkova rekonstrukce zahrady, nova vydlazdena terasa 150 to už je jen v naší režii uz bez firem, to už jsme sami prekrocili a ještě když budu počítat vestavne skříně a co je třeba, podsklepeny zahradní domek, tak ještě párset tisic potrebovat budeme.
Zdravím v diskusi.
My stavěli svépomocí + 500 tis. jsme měli z dřeva z vlastního lesa (krov + nějaké peníze z toho).
Rekonstruovali jsme starý dům, který jsme kromě 1 místnosti komplet zbourali a stavěli od znova.
Zatím v něm máme 2 mil. 100 000 Kč a ještě nejsme u konce. Chybí fasáda, podbití střechy, dodělávka horní koupelny (obklady, dlažba, vana, sprch.kout, wc) a konečná fáze - dodělávka garáže, kolny, případně časem i nějakého přístřešku/pergoly s využitím jedné zdi domu.
Na fasádu máme předběžný odhad 300 tis. se zateplením.
Takže za mě - docela nejistá prognóza a úvazek na spoooustu let. My už se sice se splácením blížíme do finále (2 roky), ale výšky splátek jsou děsivé a můžeme mluvit o štěstí, že máme oba dva zaměstnání.
A upřímně… určitě jsem radši, že jsme měli splátky na vyšší částku a míň let splácení, než se uvázat třeba na 30 a víc let.
To už je podle mě veliký risk. Nikdo neví jak na tom bude dejme tomu v 60 letech zdravotně i po pracovní stránce - tak aby nedošlo k tomu, že by za nás třeba splácely ještě naše děti.
A kdyby neměl manžel lépe placenou práci, než je standart, určitě bychom do tohoto podniku nešli. Bohužel vše má i své stinné stránky - nemožnost být pravidelně s rodinou atd. - ale to sem nepatří.
Přechozí anonym z 15.54 h.
Ještě jsem zapomněla dodat - že dům je 5+kk, 2 lodžie, 2 koupelny, šatna, garáž, kolna.
Dobrý den, když to tady tak čtu tak se vás prosím optám jestli někdo má zkušenost s firmou ADEKO. Rádi bychom baráček od této firmy, ale nikde není recenze.Moc děkujuPetra
@3010petra píše:
Dobrý den, když to tady tak čtu tak se vás prosím optám jestli někdo má zkušenost s firmou ADEKO. Rádi bychom baráček od této firmy, ale nikde není recenze.Moc děkujuPetra
nemám zkušenost ale podle jejich stránek, podle toho kde sídlí, podle toho, že na netu neexistuje recenze, z toho že existuje je 5 let (dle justice.cz) s kapitálem 200.000Kč bych si tipl, že je to jedna z mnoha, začínajících, nezkušených - v podstatě - no name firem. Skoro bych si vsadil, že ty domy co jsou na fotogalerii nedodávaly vždy oni, dodali třeba jen projekt, nebo nějakou část a nebo to má majitel z minulosti
tedy bych poradil jediné - vyrazit někam na stavbu, kde právě staví a pak se sejít s někým, komu už postavili dům - jednou oficiálně s formou Adeko a pak se s nimi spojit nezávisle a neformálně si popovídat (hlavně jak se firma stavěla k reklamacím, jak s termíny, a konkrétními problémy - pokud budou informace typu, že je vše dokonalé - tak rychle pryč)
@anonymka227 píše:
Ahojmy teď v prosinci dostavěli sami svépomocí barák 9×17 jenom přízemí a vyšel nás na 1.400.000 Kč
ale 90% sme si dělali my. Začali jsme 12.8.2014 a za 134 dní bylo hotovo
nikdo nevěřil že se to stihne, ale stihlo
a tohle je konečná cena s obyčejným zařízením
ne jen hrubá
kdyby jsi chtěla rozepsat víc info, klidně se ozvi
Příspěvek upraven 04.08.15 v 16:24
To máte dřevostavbu nebo zděný? Skládačku nebo všechno sami??
Celkově jsem byla dost překvapená z rozdílů cen u stavebních firem. Náš domek měl rozpočet u nejdražší firmy 7,8 milionu a u nejlevnější 4,9 v podstatě za to stejné. Mělo jít o kompletní domek bez vybavení. Nakonec se nám ho svépomocí podařilo postavit pod 4 miliony, ale také díky tomu že se hodně počítalo. Například lešení se raději koupilo za dobrou cenu u firmy fasadnileseni. cz, která prodává levné hliníkové lešení, a potom se prodalo sousedovi, který začínal stavět. Díky tomu nás lešení na celou stavbu stálo jen pár korun a bylo kdykoliv k dispozici
2,5 - 3 mil. 132m2, patrovy. Cena bez pozemku a nestaveli jsme pod klic, hodne veci svepomoci. Ale vse z nejkvalitnejsich materialu, do zakladu penove sklo, fermacell misto sadrokartonu a pod.
Když budete stavět komplet svépomoci, postavíte bungalow 100 m2 se standardním vybavením řekněme za 2 500 000 (bez ceny pozemku). Částečně subdodavatelsky tak minimálně 3 500 000, na klíč tak 4 500 000 a víc.
My dva roky zpátky postavili takový bungalow 95 m2 přesně za 4 000 000 asi 10 minut cesty od velkého města, VČETNĚ pozemku 770 m2 a byla to mega výhra. Od té doby ceny stouply brutálně.