Stavba RD rady

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5403
24.4.14 11:59

No jo ale platit treba 250 tis nebo 300t za tyto sluzby?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10055
24.4.14 12:28

Uvádíš 10% z ceny stavby a to je sakra hodně… já nejsem projektant, ale tyhle náklady se pohybovaly kolem 3-5% :think: ale ono záleží na zadání, na tom, co vše má udělat, jaký stupeŇ projektové dokumentace bude zpracovávat… jestli vám bude dělat zároveň dozor… a zkusili jste oslovit jiného projektanta? pro srovnání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3103
24.4.14 13:40

@Olcatko Ahojky, teď s manželem stavíme, takže si dovolím koment :-).
Osobně bych nešla do typového projektu z katalogu, ale oslovila bych projektanta a vymyslela bych si svůj vlastní projekt, který Vám bude vyhovovat. Katalogové domy jsou takové „neurazí“, ale ani „nenadchne“ - závisí co chcete.
My máme individuální projekt od perfektního architekta, je domyšlený a domeček je prostě nádherný :-). Máme velké 5+kk:

• 1 np. - zádveří, šatna, technická místnost, schodišťová hala, koupelna, wc, pokoj pro hosty, obývák, kuchyň, jídelna
  • 2.np - 3 ložnice (22m2, 18m2 a cca 15m2 - to bude ložnice), koupelna, záchod.

Při plánování vzhledu domečku berte v potaz i to, jestli jste v nějaké CHKO a musíte to konzultovat s památkáři.

A co se týče stavby na klíč nebo svépomocí. Osobně se přikláním k firmě + svépomocí. Nám staví hrubou stavbu firma, ale už střechu bude dělat náš známý tesař. S firmou jsme velice spokojení, žádné problémy, solidní, prostě vše ok - ani stavební dozor nepotřebujeme :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3103
24.4.14 13:45

@Olcatko To mi také přijde zvláštní, nás projekt nestál 250 - 300.000, ale třeba mojí kamarádku ano, ale ta má hodně originální dům :-).
Určitě seženete projektanta v nějakém rozmezí 100.000 - 200.000, chce to jen hledat :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
24.4.14 14:08

@fragollinna v podstate chceme klasiku, nic extra, castecne podsklepen, dole obyvak, kuchyn, jidelni cast, a 2 pokoje - loznice a pokoj pro hosty. Vrsek 2 nebo 3 pokoje, koupelna, nejaka terasa, strecha sedlova, premysleli jsme nad tvarem L aby bylo trochu soukromi na terase. Ale asi od toho upustime a vedle treba garaz. Proste jsme na zacatku, uvidi se.
Muzu vedet s jakou firmou jste staveli? @fragollinna
Typovejma jsme se snazili inspirovat, ael to se moc neda, spoustu veci tam chybi a chceme mit taky vychytany dum :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3103
24.4.14 14:22

@Olcatko Tak to by mělo být v pohodě když klasiku :-)
My stavíme s firmou Ing. Zdeněk Kodoň, je to výborná firma, stavějí po celé CŘ a mají jen české a slovenské zedníky, což pro nás osobně je plus. Dělají i stavby na klíč, takže to také není problém, ale podle mě to jsou vyhozené peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
25.4.14 11:01

Taky stavime svepomoci. projekt mame od Gservisu s tým, ze sme si dali dokreslit sklep. celkova cena projektu, dokresleni a stavebneho dozoru - 60 000.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.4.14 06:30

@Olcatko 10-15% je ideální standard, u levnejsich staveb je to vyssi procento. Bohuzel je velka konkurence a stavari a architekti delaji pod cenou - ale je to jako nakupovat na trznici - za 20 000 mas projekt, ktery ti projde na stavebnim urade, ale pri realizaci se jen divis, kam ti utikaji tvoje penize
On ten architekt si nejaky 200/ hod potrebuje vydelat a to bys koukala, kolik casu to zabere, kdyz se to ma udelat poradne. Kdyz manzel maloval nas dum, mela jsem za 2 tydny pocit, ze uz to ma hotovy - a od te doby na tom delal po vecerech jeste rok!
Hele kde to stavite? Poslu ti SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5403
26.4.14 06:48

Vysocina.
Ja se koukala do jeho kalkulace, neni to tak hrozny, nejake papirovani z te ceny muzu udelat i ja a tim stahnu cenu. Venovat se bude tomu celou dobu, ne jen projektu, ale aby vse fungovalo, vse pripravi aby nebyli komplikace, poradi. Je fakt, ze vse musi byt ostemplovane.
@Pudloslava dik za sz mrknem na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
26.4.14 08:18

@Pudloslava Bohužel ani sebelepší projekt nezajistí, že ušetříš. To by musel být architekt obden na stavbě a kontrolovat co se dělá. Ve finále je nejdůležitější výběr stavební firmy a vědět co chci. I tak spousta lidí co nemají představivost předělávají jen proto, že když to vidí v reálu tak se zhrozí, že takhle to oni přece nechtěli. „Na tom výkresu to vypadalo větší“ atd.
A nic proti architektům, ale v dnešní době archicadů? Platí se víceméně jen za nápad a kulaté razítko a samo náklady na program. Dneska domek nakreslí žák 3.ročníku stavebky po večerech za domácí úkol. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
26.4.14 08:23

My jsme za projekt na domek platili 25 000. Nemáme žádnou hypermoderní stavbu. Jediné, co jsme na projektu opravovali byla výška oken, když nám došlo, že pod nimi budeme mít nábytek. Ale to mluvím jen o projektu domu, nepočítám další podprojekty na vodu, topení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
26.4.14 08:29

Udělejte si pořádnou finanční rezervu, protože hrubou stavbu za uváděné peníze v plánovaném rozsahu (nedejbože na klíč) nemáte šanci dosáhnout. Za těch 600tis to vidím na podsklepení a základovou desku. Cena za podsklepení totiž opravdu není malá (což je jeden z důvodů proč u spousty současných novostaveb sklepy nejsou).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
26.4.14 11:11

@takymanžel
no v tom prvnim 100% pravda, tedka zrovna manzel navrhl sousedovi na jeho bprani dum z Ytongu a kouka, on si to stavi z cihel - no na cihly to samozrejme navrhnute nebylo, takze ruzne promyslede detaily tim padem nebudou fungovat. Nehlede na chyby, ktere naflakaji sebevedomi delnici „taklhle to delam 30 let, me nejakej mladej nebude poucovat“.

Ohledne doba achricadu atd, tak s takovym nazorem se bohuzel setkava manzel casto. Klient prinese navrh domku na ctvereckovem papire s tim, ze tedka uz to jen prekreslit, dat na to razitko a hotovo - prace na jeden vecer, proc za to tolik chcete? jak jsem psala, od faze „obrazek na papiru“ po projekt k realizaci na tom manzel po vecerech (pri praci) delal rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2713
2.5.14 08:55
@Pudloslava píše:
@takymanžel
no v tom prvnim 100% pravda, tedka zrovna manzel navrhl sousedovi na jeho bprani dum z Ytongu a kouka, on si to stavi z cihel - no na cihly to samozrejme navrhnute nebylo, takze ruzne promyslede detaily tim padem nebudou fungovat. Nehlede na chyby, ktere naflakaji sebevedomi delnici „taklhle to delam 30 let, me nejakej mladej nebude poucovat“.Ohledne doba achricadu atd, tak s takovym nazorem se bohuzel setkava manzel casto. Klient prinese navrh domku na ctvereckovem papire s tim, ze tedka uz to jen prekreslit, dat na to razitko a hotovo - prace na jeden vecer, proc za to tolik chcete? jak jsem psala, od faze „obrazek na papiru“ po projekt k realizaci na tom manzel po vecerech (pri praci) delal rok.

Rozhodně nechci snižovat práci architektů. Mají zodpovědnost za statiku stavby atd. I když ve většině případů je to rutina, protože těch, kde se vymýšlí nové prvky zas až tak moc není. Ale stejně mají svou zodpovědnost.
Ale s tím programem je to pravda. To, že dělal rok na svém domě, jde na vrub vymýšlení a ne kreslení projektu. Já jsem náš připravoval dva. Ale vlastní plány mi trvaly v Autocadu, bez jakéhokoli nastavení tři neděle po večerech i s instalacemi. Tedy bez elektriky. Tu mi udělali externě za cca 7, 8tis. Už nevím. A syn když dělal stavebku, tak nakreslil v nastaveném Archicadu plány ve stejném rozsahu za týden. A jak jsem mu na to zběžně koukal, troufám si tvrdit, že bych to podle toho v pohodě postavil. Pravda nebyla to prováděčka. Ale právě dnes ty programy umí generovat detaily a jiné vychytávky. Takže je to spíš o nastavení a ceně programu.
Každopádně 10 a víc % z ceny domu za plány je přemrštěná cena. Ať už je běžná nebo ne. Navíc v té ceně je materiál. A není složitější nakreslit a dozorovat dům z dlažbou z mramoru za 2tis. za m2 než s obyčejnou za 3 stovky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
43028
2.5.14 11:19

@takymanžel tak za plany na urad by to asi bylo moc, ale jak jsem psala, kdo stavi podle takovych, tak potom tech 10% navic vysoli na stavbe - jenze tam se to splachne castka po castce, tolik to neboli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí