Stavíme dům

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
528
22.1.10 18:43

Tak taky přidám něco do diskuze. Stavíme bungalow o zastavěné ploše 130m2 na malé vesnici. Rozpočet máme na 2 milióny korun. Jsem na mateřské v našem dosavadním bytě (cca 30km daleko) a manžel je dost časově zaneprázdněn a tak nám v podstatě „na klíč“ staví místní vesnická firma. Projektovou dokumentaci nám zpracoval projektant včetně vyřízení stavebního povolení (v našem případě tedy přesněji Ohlášky) za 55 000,– Manžel byl v té době v zahraničí a ja bych … takže ještě, že tak :-D V srpnu loňského roku (po třech měsících) jsem tedy obdrželi svolení ke stavbě a v záři začali.
Vedle je půdorys našeho domečku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.10 18:48

Ze zkušeností mého spolupracovníka můžu přetlumočit, že na stavebním dozoru záleží hodně moc. Nejlepší je, když je to dobrý známý, jako tomu bylo u kolegy Ladi. Ten hlavně dokáže pohlídat návaznost řemeslných prací a včas (?) upozorní na takové věci jako je ten beton, o kterém píše Pudloslava. Ale jsou taky dozoři, co jen berou peníze… Myslím, že v tomhle můj kolega nekecá. Prodávám tak, jak jsem koupil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
22.1.10 18:52

Základová deska byla hotová za pár týdnů (tuším že za tři) a stála nas cca 200 000,–. Po době stanovené pro „uzrání desky“ začali zedníci stavět samotný dům. Rozhodli jsme se pro sendvičovou konstrukci obvodových stěn (tenčí cihla - v našem případě 30cm Heluz + zateplení - 15cm EPS) a díky tomu bude mít stěna vynikající tepelně izolační vlastnosti za málo peněz. Zdění pokračovalo neuvěřitelně rychle a tak jsme si po několika dnech domluvili firmu na střechu (vazníková konstrukce + pálená taška v černé glazuře). Začátkem listopadu byly hotove obvodové zdi a přijeli střechaři ukládat vazníky. Pod nimi dál pracovali zedníci a zdili příčky z Ytongu. Nastal čas objednat okna. Na těch si manžel docela zakládá a tak máme sice ne uplně nejlevnější ale velice kvalitni trojskla s nějakým perfektním profilem od Sulka. Obvodové zdivo s příčkama náš (i s prací zedníků) vyšlo na cca 250 000,– Kč a kompletní střecha na (masakr) 360 000,–. Okna cca 120 000,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.10 18:56

Ikulko, někde jsem slyšel o vyhlášce, která je závazná minimálně pro E-on (jak pro ostatní, to nevím), že když je nejbližší připojovací bod elektrické sítě blíž než 50 metrů od hranice tvého pozemku, tak tě distributor el. energie musí připojit na své vlastní náklady. Tady by se dalo ušetřit, co říkáš? :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.1.10 18:57

Cinculo, ty trojskla a profily SULKO vám chválím… :palec: Existujou sice ještě lepší, ale ty si můžou dovolit tak bossové z meddelínského kartelu… :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2304
22.1.10 18:59

Je fakt, ze dneska co si clovek nepohlida, tak nema, nebo ma ale osizene. I kdyz urcite existuji svetle vyjimky a jsou jeste podctivi remeslnici. Ale to jsou vetsinou mali zivnostnici, co delaji na sebe a na dobre povesti jim zalezi.
My mame nastesti tatku, ktery delala cely zivot stavarinu a je na stavbe kazdy den. Je na duchode.
A bez neho bych byla dost vyrizena. Treba na podzim nam delali strechu a porad mi volalai s nejakyma technickyma dotazama a jestli to chci tak nebo onak a ja vubec nevedela o cem mluvi.
Ted uz vim, co jsou klestiny a zaklop, ale i tak na to prichazim az po krizku po funuse :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
22.1.10 19:03

Když v prosinci nastaly mrazy se teda už dělalo je vevnitř. Kamarád tešař udělal podbití pod přesahy střechy (30 000,–) a uvnitř pracoval vodák (odpady, rozvody vody) 22 000,– a elektrikář (světla zásuvky, televizní a datové rozvody) 25 000,– A začalo se pracovat i na vnitřních omítkách. Ty se nesmějí nanášet v teplotách pod bodem mrazu a tak jsme byli nucení použít tepelný přímotop na vytápění vnitřků. Bude nás to stát cca 10 000,– na propálené elektrice, ale díky tomu se ušetří tři měsíce čekání na pěkné počasí. Vnitřní práce na omítkách a sadrokartonových stropech jsou naceněny na cca 230 000,–
Jako vytápění budeme používat podlahové vytápění na celé ploše domu pomocí tepelného čerpadla s zemním kolektorem na zahradě. Bude to sice pěkná drahota, ale potom díky tomu budeme mít opravdu nízké provozní náklady na chod (a hlavně vytápění) domu. V podlaze bude proto 20cm EPS jako izolace (říkal zedník, že máme nejvíc co v životě viděl) a na stropech je již položeno 32cm vaty

Příspěvek upraven 22.01.10 v 19:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
22.1.10 19:11

ještě vkládám fotečku z prosince (zvenčí se nic nezměnilo, pracuje se jak jsem psala výše pouze uvnitř)
Pokud by jste chtěly více fotek z různých fází stavby napište si, máme jich mraky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
22.1.10 21:20
cincula píše:
Tak taky přidám něco do diskuze. Stavíme bungalow o zastavěné ploše 130m2 na malé vesnici. Rozpočet máme na 2 milióny korun. Jsem na mateřské v našem dosavadním bytě (cca 30km daleko) a manžel je dost časově zaneprázdněn a tak nám v podstatě „na klíč“ staví místní vesnická firma. Projektovou dokumentaci nám zpracoval projektant včetně vyřízení stavebního povolení (v našem případě tedy přesněji Ohlášky) za 55 000,– Manžel byl v té době v zahraničí a ja bych … takže ještě, že tak :-D V srpnu loňského roku (po třech měsících) jsem tedy obdrželi svolení ke stavbě a v záři začali.
Vedle je půdorys našeho domečku

Takové něco bych si představovala..no to bude něco to papírování…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
22.1.10 21:26
cincula píše:
ještě vkládám fotečku z prosince (zvenčí se nic nezměnilo, pracuje se jak jsem psala výše pouze uvnitř)
Pokud by jste chtěly více fotek z různých fází stavby napište si, máme jich mraky :)

Jinak moc děkuji za takový podrobný popis aspon mám jakou takovou představu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
22.1.10 21:26

Oplatí se tepelné čerpadlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
22.1.10 21:30

Pořád si říkam že by jsme se bez pozemku mohli vejít nějak do 2 milionu..samo nepočítam vybavení jako je kuchyn a koupelny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
22.1.10 21:33
rea.sk píše:
Takové něco bych si představovala..no to bude něco to papírování…

taky to bylo hodin přemýšlení a došlo i na kreslení reálných rozměrů křídou na opuštěné letišťní ploše. U katalogových projektů si dejte pozor na velikost zařizovacích předmětů (prodejci projektů s oblibou používají nějaké mrňavé kusy nábytku které se pak do skutečného interiéru nevlezou) dále na dostupnost a dostatečné množství uložných prostorů a vřele doporučuji projektanty dost opomíjenou technickou místnost (holt lidi chtějí jen „conejvícepokojů“ + 1) Pokud chcete ušetřit tak se také vyhněte členité střeše (řada projektu ma střechy na kterých je množství hřebenů, užlabí, rohů, …) a výhodou je také co nejjednodušší půdorys (nejsem moc velký příznivce dnes pořád ještě moderních výklenků v obvodovém zdivu které mají představovat jídelní kouty)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
22.1.10 21:42
rea.sk píše: Oplatí se tepelné čerpadlo?

otázkou je v čem. Není to jen o penězích, chceme co nejvíce pohodlí za dostupnou cenu. Nechtěli jsme také do domu přivádět další trubky či kabely a stát se zavislými kromě elektriky i na plynu. Pro tepelné čerpadlo mluví i nižší sazba elektrické energie (d56 tj 22hod nízkého tarifu kde je cena za kilowatt téměř na polovině toho co máme v současnosti). Vyhodné je taky použití ekvitermní regulace (topení se samo přizpůsobuje venkovnímu počasí) které je u tepelného čerpadla většinou v ceně. Nevýhodou je samozřejmě OBROVSKÁ cena :( ale to už si musí každý výřešit a především propočítat sám. U topení pomocí plynového kotle by pořizovací hodnota celé otopné soustavy byla zcela jistě nižší (podle manželových propočtů však o né až tak moc vysokou častku cca 150 000) Návratnost je samozřejmě velmi individuální
My bychom na tepelné čerpadlo vzhledem k našim finančním možnostem neměli ani náhodou. Pomocí státní dotace Zelená úsporám jsem však ušetřili 75 000,– a dále jsme si vyhmátli prodejní akci kdy při nákupu tep. čerpadla máme možnost odběru materiálu na podlahové topení v ceně 65 000,– který by jsme museli kupovat tak jako tak a tak to počítám také jako úsporu.
PS: s technickými detaily co píšu mně radí manžel, já jen aby jste si nemyslely, že tomu buhvíjak rozumím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
23.1.10 13:24

ještě by mě zajímalo kdo má jaký názor na montované domečky…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí