Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Co se týče tepelného čerpadla - soused, který pracoval ve firmě, která je vyrábí nám ho nedoporučil - přesně už nevím, ale šlo tam tak nějak o to, že doba návratnosti = doba životnosti čerpadla - tedy úspora nula nula nic ![]()
Jináč včera u nás byl ten architekt a minimálně děti jdou do patra - z finančních důvodů. Jsme ve svahu, což znamená dražší základy - tedy čím menší budou, tím líp ![]()
a to je právě to co si musí každý spočítat sám a na konkrétním případě. U nás se to nejspíše díky výše uvedenému (sleva, dotace) vyplati - ale to se da s jistotou zhodnotit až v budoucnu ![]()
cincula píše:
a to je právě to co si musí každý spočítat sám a na konkrétním případě. U nás se to nejspíše díky výše uvedenému (sleva, dotace) vyplati - ale to se da s jistotou zhodnotit až v budoucnu
No jo, ale budete mít slevu a dotaci i na to další a na to po něm? ![]()
každý si investování svých peněz musí rozmyslet sám, univerzálně nejlepší řešení neexistuje. Jen jsem pro zakladatelku vlákna zrekapitulovala dobu, ceny a cesty kterými se ubíralo naše přemýšlení před a v průběhu stavby.
Cinculo, šak já tě nepřesvědčuju, já se jenom ptám
Na to je totiž taky dobré myslet - nejen co mi někdo zaplatí teď, ale jestli na to budu mít, až to doslouží…
zkusím pohledat nějaký odborný článek či diskuzi která problematiku životnosti řeší
Angu, ten soused mohl pracovat možná ve firmě, která ty čerpadla montuje - vlastní strojní agregát se nikdy na území České republiky nevyráběl… Nejblíž jsou tomu ledničkové kompresory, tam je v minulosti dělal CALEX Zlaté Moravce na Slovensku a kolínská Frigera pro průmyslové chlazení. (Tepelné čerpadlo je vlastně lednička naruby.) Ale pod název „tepelné čerpadlo“ se zahrnuje šest různých technických principů, tak nevím, který z nich měl váš soused na mysli. Dneska se nejčastěji používá asi princip vzduch-voda, tak že by tenhle?
Osobně bych si rozhodně nekupoval tepelné čerpadlo firmy AEG, kde platíš jen za agregát 350 až 700 tisíc - a k tomu ještě cena trubkové instalace. Většina čerpadel, které se v tomto státě nainstalují, má za základ agregát švédské firmy Electrolux - akorát v jiném kabátě. A to může být taky kámen úrazu - kvalitní agregát a mizerně zpracované české šasi. A taky záleží na montážní partě, podobně jako u topení nebo plastových oken. Všechno chce prověřit, shánět si reference…
Cinculo, zkus si sehnat knížku „Domácí kutil a tepelné čerpadlo“, brožovaná, formátu A5, cena asi 150 korun. Tam je spousta chytrého…
diky za radu, předám to manželovi, určitě je dobré o tom něco více vědět. U nás se konkrétně jedná o typ země-voda značka IVT (tuším švédsko)
Země-voda je jedna z těch horších možností, horší už je snad jen vzduch-vzduch (kvůli hlučnosti).
Jde o to, že v průběhu zimy se kolem vrtu, ze kterého čerpáte teplo, vytváří tzv. mrazový kužel. Půda kolem něj pak rozmrzá někdy až v dubnu nebo květnu - z toho důvodu, že ji odběrem tepla neustále ochlazujete a v tomto období se země od slunka ještě moc nezahřívá. (To mám taky z té knížky…) Pokud máte místo vrtu jenom trubkového „hada“ zahrnutého zeminou, tak to je to samé v bledě modrém… Kdo to proboha projektoval? Dělal někdy projekt na topení s tepelným čerpadlem? Prvním příznakem toho, že mám pravdu, může být po realizaci takové stavby třeba to, že vám v blízkosti „zdroje“ tepla bude v předjaří vymrzat trávník a bude tam zůstávat holá zem nebo se z trávníků předčasně vytvoří travní stařina.
Jo, a firma IVT podle mých (docela skromných) znalostí patří do koncernu Electrolux, tuhle značku si obecně uživatelé chválí pro minimum poruch…
nejsem schopna posoudit, veškeré naše znalosti o tepelných čerpadlech pramení pouze z marketingových produktů a hlavně diskuzí na serveru
tzb-info
ale slibuji, že se příští rok ozvu se zkušenostmi
O tom jak funguje plošný kolektor a jak je to se (zřejmě) zamrazovánim se píše například v článku
Jak fungují plošné kolektory v praxi
včera jsme byli u známych který to tepelné čerpadlo mají a docela dobře a halvěn chytře mi vysvětlil vše pro a proti tepelného čerpadla a myslím si že není na škodu ho mít. Takže pokud se rozhodnem stavět tak do něho pudem. Co vím o dotaci tak vyřídit se dá ale až zpětně po kolaudaci domu. dřív dodaci nedostaneš…Což není tak hrozné si myslím.
Juro, podrobnosti netuším, je teda možné, že to jenom montovalo - prostě nějaká firma, kterou si vezmeš, když chceš čerpadlo a oni ti ho dovezou a namontujou
Ale co to bylo zač vůbec nevím - jako jaká značka nebo co…
S tím trubkovým hadem a vymrzajícím trávníkem - není teda řešení si dát nad to nějakou zpevněnou plochu? Třeba vysypat kamínkama a mít tam posezení nebo tak Jestli se to teda může, možná že to něčemu vadí… Třeba že by tam byla zima od noh
![]()
Angu, shodou okolností jsem přesně nad tímhle včera taky přemýšlel… Řešení by to asi bylo, což o to… Ale možná jednodušší by bylo zvolit jiný princip tepelného čerpadla, konkrétně vzduch-voda. Tam odebíráš teplo z okolního vzduchu pomocí tepelného výměníku s ventilátorem. A obejdeš se bez zakopaného hada a tím pádem i „zakopaného psa“. Já bych to na svém řešil takto, ale v blízké době mně stavění nehrozí… ![]()
Jinak tepelná čerpadla se myslím začala používat napřed na Islandu a ve Švédsku - kvůli využití tzv. nízkopotenciálového tepla v oblastech termálních pramenů. Tam mají trubkové výměníky zakopané v zemi své opodstatnění - a myslím je to technologicky nejstarší a nejvíc propracované řešení. Proto se ho asi drží dodnes, protože přípravky na výrobu se už dávno zaplatily a výroba je tím pádem zisková…