Stavíme dům

• Fotoalbum (5)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
50725
23.1.10 13:29

Co se týče tepelného čerpadla - soused, který pracoval ve firmě, která je vyrábí nám ho nedoporučil - přesně už nevím, ale šlo tam tak nějak o to, že doba návratnosti = doba životnosti čerpadla - tedy úspora nula nula nic :nevim:

Jináč včera u nás byl ten architekt a minimálně děti jdou do patra - z finančních důvodů. Jsme ve svahu, což znamená dražší základy - tedy čím menší budou, tím líp :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
23.1.10 15:05

a to je právě to co si musí každý spočítat sám a na konkrétním případě. U nás se to nejspíše díky výše uvedenému (sleva, dotace) vyplati - ale to se da s jistotou zhodnotit až v budoucnu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
23.1.10 15:09
cincula píše:
a to je právě to co si musí každý spočítat sám a na konkrétním případě. U nás se to nejspíše díky výše uvedenému (sleva, dotace) vyplati - ale to se da s jistotou zhodnotit až v budoucnu :)

No jo, ale budete mít slevu a dotaci i na to další a na to po něm? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
23.1.10 15:29

každý si investování svých peněz musí rozmyslet sám, univerzálně nejlepší řešení neexistuje. Jen jsem pro zakladatelku vlákna zrekapitulovala dobu, ceny a cesty kterými se ubíralo naše přemýšlení před a v průběhu stavby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
23.1.10 15:32

Cinculo, šak já tě nepřesvědčuju, já se jenom ptám :nevim: Na to je totiž taky dobré myslet - nejen co mi někdo zaplatí teď, ale jestli na to budu mít, až to doslouží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
23.1.10 16:26

zkusím pohledat nějaký odborný článek či diskuzi která problematiku životnosti řeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.10 17:47

Angu, ten soused mohl pracovat možná ve firmě, která ty čerpadla montuje - vlastní strojní agregát se nikdy na území České republiky nevyráběl… Nejblíž jsou tomu ledničkové kompresory, tam je v minulosti dělal CALEX Zlaté Moravce na Slovensku a kolínská Frigera pro průmyslové chlazení. (Tepelné čerpadlo je vlastně lednička naruby.) Ale pod název „tepelné čerpadlo“ se zahrnuje šest různých technických principů, tak nevím, který z nich měl váš soused na mysli. Dneska se nejčastěji používá asi princip vzduch-voda, tak že by tenhle?
Osobně bych si rozhodně nekupoval tepelné čerpadlo firmy AEG, kde platíš jen za agregát 350 až 700 tisíc - a k tomu ještě cena trubkové instalace. Většina čerpadel, které se v tomto státě nainstalují, má za základ agregát švédské firmy Electrolux - akorát v jiném kabátě. A to může být taky kámen úrazu - kvalitní agregát a mizerně zpracované české šasi. A taky záleží na montážní partě, podobně jako u topení nebo plastových oken. Všechno chce prověřit, shánět si reference…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.10 17:51

Cinculo, zkus si sehnat knížku „Domácí kutil a tepelné čerpadlo“, brožovaná, formátu A5, cena asi 150 korun. Tam je spousta chytrého…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
23.1.10 17:58

diky za radu, předám to manželovi, určitě je dobré o tom něco více vědět. U nás se konkrétně jedná o typ země-voda značka IVT (tuším švédsko)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.10 18:18

Země-voda je jedna z těch horších možností, horší už je snad jen vzduch-vzduch (kvůli hlučnosti).
Jde o to, že v průběhu zimy se kolem vrtu, ze kterého čerpáte teplo, vytváří tzv. mrazový kužel. Půda kolem něj pak rozmrzá někdy až v dubnu nebo květnu - z toho důvodu, že ji odběrem tepla neustále ochlazujete a v tomto období se země od slunka ještě moc nezahřívá. (To mám taky z té knížky…) Pokud máte místo vrtu jenom trubkového „hada“ zahrnutého zeminou, tak to je to samé v bledě modrém… Kdo to proboha projektoval? Dělal někdy projekt na topení s tepelným čerpadlem? Prvním příznakem toho, že mám pravdu, může být po realizaci takové stavby třeba to, že vám v blízkosti „zdroje“ tepla bude v předjaří vymrzat trávník a bude tam zůstávat holá zem nebo se z trávníků předčasně vytvoří travní stařina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
23.1.10 18:20

Jo, a firma IVT podle mých (docela skromných) znalostí patří do koncernu Electrolux, tuhle značku si obecně uživatelé chválí pro minimum poruch…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
528
23.1.10 19:41

nejsem schopna posoudit, veškeré naše znalosti o tepelných čerpadlech pramení pouze z marketingových produktů a hlavně diskuzí na serveru
tzb-info
ale slibuji, že se příští rok ozvu se zkušenostmi
O tom jak funguje plošný kolektor a jak je to se (zřejmě) zamrazovánim se píše například v článku
Jak fungují plošné kolektory v praxi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9299
24.1.10 12:52

včera jsme byli u známych který to tepelné čerpadlo mají a docela dobře a halvěn chytře mi vysvětlil vše pro a proti tepelného čerpadla a myslím si že není na škodu ho mít. Takže pokud se rozhodnem stavět tak do něho pudem. Co vím o dotaci tak vyřídit se dá ale až zpětně po kolaudaci domu. dřív dodaci nedostaneš…Což není tak hrozné si myslím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
24.1.10 14:29

Juro, podrobnosti netuším, je teda možné, že to jenom montovalo - prostě nějaká firma, kterou si vezmeš, když chceš čerpadlo a oni ti ho dovezou a namontujou :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Ale co to bylo zač vůbec nevím - jako jaká značka nebo co…

S tím trubkovým hadem a vymrzajícím trávníkem - není teda řešení si dát nad to nějakou zpevněnou plochu? Třeba vysypat kamínkama a mít tam posezení nebo tak Jestli se to teda může, možná že to něčemu vadí… Třeba že by tam byla zima od noh :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
24.1.10 14:50

Angu, shodou okolností jsem přesně nad tímhle včera taky přemýšlel… Řešení by to asi bylo, což o to… Ale možná jednodušší by bylo zvolit jiný princip tepelného čerpadla, konkrétně vzduch-voda. Tam odebíráš teplo z okolního vzduchu pomocí tepelného výměníku s ventilátorem. A obejdeš se bez zakopaného hada a tím pádem i „zakopaného psa“. Já bych to na svém řešil takto, ale v blízké době mně stavění nehrozí… :cert:
Jinak tepelná čerpadla se myslím začala používat napřed na Islandu a ve Švédsku - kvůli využití tzv. nízkopotenciálového tepla v oblastech termálních pramenů. Tam mají trubkové výměníky zakopané v zemi své opodstatnění - a myslím je to technologicky nejstarší a nejvíc propracované řešení. Proto se ho asi drží dodnes, protože přípravky na výrobu se už dávno zaplatily a výroba je tím pádem zisková…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí