Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@j.a.n.i1 máme úplně obyčejnou Oktávku, takže místa dost. Máme ale postižené dítě, se kterým vzadu musí vždy sedět dospělý. A bohužel dnešní bežné auta jsou dělané vzadu plnohodnotně pouze pro 2 osoby.
@dex9 Tak to toho moc nevymyslíte
jasně něco velkého typu Voyager by to řešilo… ale to už je ta výměna auta. Pak už jen doufat, že bude dítko takových parametrů, že bude moct přejít z vajíčka rovnou do posměrné 9-18, protože fakt si tu velkou v Okrávce na spolujezdi moc představit neumím, já tu jednu 0-18 mám, ne tedy maxicosi, ale velikostně ji odpovídající a i ta na tom spolujezdci dost výhledu brání. Jasně záleží i na výšce řidiče…
@j.a.n.i1 Jenže to je právě to, co nechceme. Když už musíme dítě vozit vepředu, tak chceme maximální možnou bezpečnost a to podle mě nabízí pouze protisměrná sedačka až do těch 4 let.
Můžu se zeptat jakou tu sedačku máte a v jakém autě?
@dex9 Tak jako jo, je obecně bezpečnější, ale je otázkou, zda to platí i v případě, kdy ti omezuje výhled a kdy je v případě nárazu vlastně to dítě hodně blízko čelního skla
Jinak značku sedačky nevím už šla světem, zkoušeno v několika autech, k nich nejpodobnější té Octávce bude asi Citroen Xantia, ale i tam jsem ji otočila po směru, když jsem ji musela kvůli složení sedaček přehodit dopředu, viděla jsem houby… ale jak píšu u vyššího řidiče to možná bude lepší, ale určitě bych to byzkoušela předem.
@dex9 píše:
Zdravím @steeve. Máme celkem komplikovanou situaci a proto by jsme rádi požádali o radu. Řešíme nákup autosedačky a rádi by jsme to nějak koncepčně vyřešily od narození do 4 let. Jsme nuceni koupit „vajíčko“ od firmy MaxiCosi, ale dále nevíme jak dál. Hlavním aspektem je totiž fakt, že budeme nuceni vozit dítě na předním sedadle, proto preferujeme protisměrnou sedačku co nejdéle. Prvně jsme uvažovali o komplet MaxiCosi, tzn. Pebble+2Way Pearl. 2Way Pearl mi ale jako sedačka 9-18 přijde docela malá a hlavně mi přijde, že nedává dostatek prostoru pro nohy větším dětem. Proto jsme začali pokukovat po variantě Maxi-cosi Cabriofix bez isofixu a pak některou od BeSafe, např. IZI KId X2. Nevíme ale jestli vozit vajíčko bez isofixu na předním sedadle je vhodné a také se v této kombinaci dostáváme mimo rozpočet. Strop jsme si v celé kombinaci stanovili na 14tis. Prosíme tedy o radu či tip na protisměrnou, bezpečnou a dostatečně velkou sedačku v cenově „normální“ hladině, případně na kombinaci dle popisu výše.
Děkujemeedit: ještě jsem zapomněl dodat, že máme na předním sedadle isofix, což tedy z textu snad vyplívá
My máme protisměrku romer dualfix a upřímně si nedokážu představit, jak by se mohla dát na sedadlo spolujezdce tak, aby přes ni bylo vidět, je to nereálné
Tak jsem zkusil jen cvičně proměřit jak to bude vypadat přímo v autě a musím vám oběma dát za pravdu. Výhled bude opravdu mizernej. Takže tato vize padá, ale jak to tedy vyřešíme…netuším.
@dex9 Obávám se, že máš v principu 2 možnosti
@j.a.n.i1 obě možnosti mají své mouchy. Rodí se nám velké děti, syn se do ní sotva vešel už v 10 měsících + musíme mít MaxiCosi z důvodu návaznosti na speciální kočár. Výměna auta je taky nereálná z více důvodů.
Pátral jsem ještě na webech výrobců a zaráží mne, že Besafe IZI KId X2, ale třeba i
Concord Reverso Plus povolují instalovat v Oktávce na předním sedadle
. Pouze k tomu dodávají obrázek, který přikládám do příloh, což předpokládám pouze nutnost vypnutí airbagu. Asi se opravdu bez toho abych ji zkusil vložit do auta neobejdu ![]()
@dex9 Jojo, to je jen vypnutí airbagu… jako ono to obecně povolené bude, teď jde o to, zda je to rozumné.
Tak výměnu auta za Oktávku si já osobně celkem představit umím, ale já se v tom se celkem pohybuju, resp. partner.
@j.a.n.i1 úplně obecně to asi platit taky nebude, např. MaxiCosi 2wayPearl v OIII vepředu nepovoluje.
Bohužel Octavia jako jediná splňovala mé požadavky, pak snad už jen Golf, ikdyž k ní mám určité výhrady vpodstatě jsem s ní spokojenej. Pokud dovolíš, ať to tu nezaplevelujeme, napíši ti, či pro partnera, soukr. zprávu s požadavky na auto, jestli opravdu najde jinou vhodnější variantu.
@dex9 už zde bylo asi vše řečeno, ale byl jsem dotázán, tak odpovím. stejně jako ostatní souhlasím s tím že pokud se dá velká protisměrka na přední sedadlo, tak se výrazně omezí výhled do boku a to opravdu není bezpečné, takže i když jsou v seznamech kompatibilních vozidel schválené( je to proto že je většinou schválený isofix) tak ale většina výrobců doporučuje dát tyto sedačky na zadní sedalo, je to bezpečnější.
Takže bych to zatím řešil buď výměnou auta za větší, kam se tedy vejdou na zadní sedadlo jak ta protisměrka, tak druhá sedačka s dítětem a dospělý, nebo nyní na to přední pouze pořídit vajíčko, co možná nejprostornější( jsou od Römeru, třeba toto: http://autosedacky.mimishop.cz/…-shr-ii-2016 ) vydržet v něm co nejdéle a později pak už dát dítě do posměrky, ale rozhodně ne na to přední sedadlo protisměrku.
@steeve díky za reakci, ikdyž radost z ní nemám. Každopádně alespoň nebudu nadále bloudit ve slepých uličkách. Co se vajíčka týká, jsem nucený koupit MaxiCosi z důvodu návaznosti na druhý speciální kočár. Jde tedy určit, která z nabízených je nejprostornější? Cabriofix? Pebble? A má isofixová základna nějaký zásadní význam z pohledu bezpečnosti nebo je to jen výhoda pro správnou instalaci?
@dex9 tak ty 2 vajíčka od MC jsou si hodně podobné, pocitově Pebble je hlubší a širší
co se týče bezpečnosti, ty isofixové základny jsou bezpečnější, třeba u Cabriofix samotná má 4 *, ale s isofixovou základnou 5 *,
u Pebble mají v obou případech 4 *, ale procentama se liší, samotná má 64%, se základnou 78%, takže je to znát.
Hlavně na základnu se lépe zacvakává, je to rychlejší a s jistotou že je správně instalovaná, a opět ta správná instalace, dle studií vychází že sedačky na isofix jsou správně instalovány v 97%, kdežto sedačky na pásy pouze ve 30%, takže 2 ze 3 sedaček na pásech nejsou správně připoutány a o tom to je
Zdravím vespolek,
přátelé, jsme ve fázi přechodu z „vejcete“ na klasickou autosedačku a jsem nadšená, že jsem objevila místo, kde nezávisle poradí. Ale zkusím se zachránit před těmi 150ti stranami zde a zeptám se- existuje, prosím, nějaká aktuální nejlepší varianta? (Výrobce, typ.) Popřípadě několik. Tisíceré díky ![]()