Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potrebovala bych poradit se svym stenatkem (3 mesice a 1 tyden). Pri behu mi chyta nohy - napr. na prochazce, kde chci treba 5 metru pro zpestreni popobehnout. Mam pocit, ze to bere jako hru, ovsem pro okoli velmi otravnou
Bohuzel chyta i kola sekacky pri sekani, coz je velmi nebezpecne
Jinak je to chytry a ucenlivy pes
Nebo myslite, ze ho to prejde treba s vekem?
Naseto dela taky ale uz mene, hrajem si s ni jen s hrackou aby pochopila ze jine veci a ruce nejsou hracka, kdyz je rozjeta tak chytnu za kuzi za krkem zatrepu a dam povel nesmis! prejde to
S AUO osobní zkušenost nemám, ale nemají oni tohle chování tak trochu i v genech? Přece jen je to specifická rasa, podobně jako bordery, které „štípají“ ovce do nohou, aby je dostaly kam chtějí. Poradila bych se s někým, kdo tomuhle plemenu rozumí, nejlépe s chovatelem od kterého štěně máte ![]()
Dělá to každý, tím spíš plemeno ke stádu.
Důsledně zakazovat, ale spíš pozitivně - jdeš dobře, pokračujeme a chválím. Začneš blbnout, zastavíme se a ty se uklidníš. Orientovat na hračku, odvádět pozornost. Ono to přejde i věkem.
K AUO gratuluji, také se na něj chystáme.
Nedáš fotku? ![]()
Je to štěně, navíc ovčák, který kousáním pracuje, ten náš mi i v 8 letech okusuje ruce, když je hodně rozdivočený.
Okřikni ho, nabídni mu něco jiného, tahej v kapse třeba pískací hračku na šňůře ![]()
S vekem to neprejde, zkratka je to ovcak a bude past…maximalne muzes tuto jeho prirozenost potlacit, ale uplne se toho asi nezbavis. Jaky byl duvod porizeni zrovna tohoto plemene?
@Vlkoška píše:
S AUO osobní zkušenost nemám, ale nemají oni tohle chování tak trochu i v genech? Přece jen je to specifická rasa, podobně jako bordery, které „štípají“ ovce do nohou, aby je dostaly kam chtějí. Poradila bych se s někým, kdo tomuhle plemenu rozumí, nejlépe s chovatelem od kterého štěně máte
Přesně, to je pro aussies typický. Štípat ovce do nohou je jejich práce když je chtěj někam usměrnit. Holt vás bere jako ovčí stádo a snaží se vás nasměrovat kam potřebuje.
Okřiknout, zabavit něčím zajímavějším, než jsou nohy. Je to obyčejný zlozvyk, resp. se teprve vytváří - netolerovat! ![]()
Jinak náš to doma dělal jako štěně také - do dneška to občas udělá jako náznak hry - s pasením to nemá nic moc společného - je to obyčejné nežádoucí a někdy až nebezpečné chování - když to udělá malému dítěti, není to zrovna sranda ![]()
@Katchi z nekolika duvodu - hodlam se s nim venovat agility, na sport, protoze casto chodime do lesa (nekolikrat tydne) chci se rekreacne venovat dogdaancingu a v neposledni rade, protoze tohle plemeno miluji ![]()
@Bomer tak v tom pripade je vyber dobry
a holt to stipani k tomu plemeni patri. Da se s tim urcite pracovat, i kdyz nejlepsi by bylo, kdyby byla moznost dostat pejska k ovcim a tam toho vyuzit…
@Katchi píše:
@Bomer tak v tom pripade je vyber dobrya holt to stipani k tomu plemeni patri. Da se s tim urcite pracovat, i kdyz nejlepsi by bylo, kdyby byla moznost dostat pejska k ovcim a tam toho vyuzit…
Využít toho lze, v pozdějším věku. Nicméně štípání bych ve spojení s lidmi určitě eliminovala a netolerovala - nepatří to absolutně k základní výchově psa, ať už je to aussík nebo čivava.
Přesně jak píše Virginian a Vlkoška, štípaní je daný plemenem, já mám borderku a taky to dělala. Jde to potlačit stejně jako pasení. Moje BOC má 10měsíců a auta, kola, lidi už nepase. Začněte chodit na kurz pro štěnatka. Bude to dobrý i jako socializace.
@0Minnie0 píše:
Využít toho lze, v pozdějším věku. Nicméně štípání bych ve spojení s lidmi určitě eliminovala a netolerovala - nepatří to absolutně k základní výchově psa, ať už je to aussík nebo čivava.
Proto jsem psala, ze se s tim da pracovat…ve smyslu, ze se to da potlacit…