Poradna dentální hygienistky
Pavla Pilneyová DiS.
Ahojte všichni, právě jsem v 19tt, před 14 týdny jsem byla u zubaře, kde mi spravovala 7 v levo nahoře, trvalo to neuvěřitelné 2 hodiny, jelikož mi čistili kanálky a jeden se slepil, nakonec ale vyčistili a vyplnili všechny a zub zaplnili. Nemohli již tenkrát dělat rentgen, protože jsem byla v 5tt. Mezi 7 a 5 nemám zub, proto po porodu a dokojení budou následně do zubů zavádět čepy a dávat můstek, takže je plomba obyčejná a prozatimní. Před 3 týdny jsem byla na kontrole v těhotenství, vše bylo v pořádku, paní doktorka zub proklepala a zkontrolovala a byl v pořádku bez bolestí, ovšem je tomu asi 3 dny, mě při pčiknutí či tvrdším skusu v zubu zaštípe (zabolí?) neumím ani ten pocit popsat, ovšem dneska už je to mazec, takže mě hned na zítra na půl osmé vzali na akutku. Chci se zeptat jestli někdo s tímto nemá zkušenost, co to může být? Myslíte, že se někde mohl udělat znovu zánět, když nervy jsou určitě všechny pryč? Nebo to můžou být zubní krčky? Nebo snad zánět dásní? Dáseň nekrvácí.
Mám obavy, protože 2 hodiny vzhůru nohama, už opravdu nezvládnu. Doplním ještě, že mě trápí tzv. těhotenská rýmy, takže věčně pčikám a smrkám, samozřejmě jen čistě, žádné zelené či jiné hleny, stříkám do nosu vincentku. Děkuji za každý postřeh či radu. ![]()
Tak mě nëdávno začal bolet zub,ale šíleně…
a to zub dávno mrtvý…tak k zubařce a ona našla váčky pod kořeny.
Ale teda dle RTG co mi dělala.....
Doted mi zub „léčí“…a už je to skoro 2 měsíce.
Myslím,že ti to neměla tak brzy zadělávat…a když jo,tak jen nějakou provizorkou ![]()
Mi čistil kanálky natřikrát, než ten zub opravdu zaplomboval…
Uvidíš, ale asi to bude chtít znova vyčistit ![]()
Já tam mám provizorní plombu nějakou prozatimní potvoru. Tak to jste mě nepotěšili
, nevím jestli další čištění nohama vzhůru zvládnu. ![]()
Tak si jí vydloubni…jestli to jde…
mě říkala zubařka,že pokud to bude bolet,tak vydloubnout a když to nepůjde,tak aspon propíchnout špendlíkem
Petra Z píše:
Tak si jí vydloubni…jestli to jde…
mě říkala zubařka,že pokud to bude bolet,tak vydloubnout a když to nepůjde,tak aspon propíchnout špendlíkem
Ahoj já jsem na tom stejně. Pokud tě bolí na poklep určitě si jí vydloubní, uleví se ti, asi to špatně vyčistila, nechala tam kosek dřeně a to začne po čase zlobit. Zkus si zmáčknou dáseň pod zubem u kořínku pokud bolí tak je podrážděn a na nic nečekej a vyndej si to. Ty tam máš výplň?, nebo hojivou vložku?, dá se to odstranit nechtem.
Dokud mi pořádně nevyčistili kanálky, tak se mi dělo to stejné. S dovolením přihazuji ještě dotaz na mrtvý přední zub (jednička), zda máte zkušenost s vybělením. Díky
Aha tak zase tak moc dočasná není. To vydloubnout nepůjde. Právě že na dotyk to nebolí to jsem zkošela tukat a mačkat a nic. ![]()
Aha tak to tě lituji, to je teda divné, tak tam bude asi jiný problém, bohužel s tím ti ale neporadím ![]()
ahoj!
já měla totéž: bolest při skusu mrtvého zubu. zubař mě měl za blázna. pak ale udělal teda rentgen a taky jsem měla váčky na kořenech. musel zub znovu otevřít a znovu dočistit kanálky. a pak se čekalo, zda se zub uzdraví, či bude muset ven.
Tak mě rtg dělat nemůže, takže to bude asi muset otevřit tak jako tak. Achjo. NO a aby šel ven
to ne, to bych tam neměla už fakt nic, mám tam už jen tu sedmu a pětku. 6 mi minulá zubařka tak spravila že jsem měla zánět v okostici a ještě mi řekla, at se s tím naučím žít ( s tím zánětem). Tady tahle zubařka je skvělá dala mi pusu do kupy.
To máš tedy štěstí já chodila přez rok zubařce, že mě bolí zuby, brněl mě celý jazyk a bodalo mě až do uší, očí, kyselo vpuse atd, ale podle ní zuby v pořádku dělala mi i rengeny, ale tam také nic nevyděla. Tak jsem se naštvala a šla jinam. Ta mi zjistila pod korunkou kaz, špatně zablombovaný 2 zuby a jeden kaz. Nyní mám 5 zubů rozvrtaných a chtělo se mi, až brečet když jsem viděla ten rengen, který byl dělán po 7 dnech. Díky 1 špatnému zuby zánět všude. Niní mám 2 zuby otevřené a u jednoho mě staší, že mi ho vytrhne. No prostě nechápu. Hlavně, že pořád zubaři brečí, ale jinak některých práce
. Jediné řešení pak je pro ně trhání ![]()
vichřice, já měla dlouho jedničku umrtvenou a ztmavla mi ta výplň uvnitř. Tak jsem myslela, že mi ji jen vyndají a dají novou bílou a tím se zub prosvětlí, ale moje zubařka mi řekla, že to nejde a jedině tedy udělat fasádu - odvrtat přední část zubu a domodelovat z bílé plombové hmoty. Vzhledem k tomu, že se mi mrtvý zub také více obrušoval, než ten živý a tím pádem byl kratší, tak mi ho při té příležitosti i prodloužila. Nicméně je třeba zvolit vhodný odstín pro případné bělení ostatních zubů, aby pak nebyl příliš žlutý, kidyž si necháš třeba časem vybělit ostatní… Já zatím na bělení od té doby nebyla, tak nevím, co to udělá…
jo a když mi před mnoha a mnoha lety ten přdní zub umrtvovali, tak trvalo dva měsíce, než mi to zubařka zacpala nějakou plombou. Takže se taky divím, že ti to uzavřeli tak brzy. Ale to bude možná taky tím jak se technologie vyvíjí ![]()