Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím,
jsem těhotná poprvé, nyní 9+5tt., a potřebovala bych ujistit, zda to tak máte také…
Poslední dva až tři týdny jsem úplně vyčerpaná. Chodím spát třeba v 19hod., budím se v 8hod., poté si dám malou snídani a zase jdu spát třeba do oběda. Reálně denně prospím třeba 16 hodin.
K tomu jsem absolutně nevýkonná. Zprvu za to mohly i nevolnosti, na ty jsem začala užívat Xonvea a to se zlepšilo, ale doma skoro nic nejsem schopná udělat. Všechno mě vyčerpá. Vím, že Xonvea má nežádoucí účinek ospalost, ale tohle bylo ještě předtím, než jsem ji začala užívat.
Ve vycházkach jdu třeba 500m do obchodu a cestou zpátky už cítím, jak jsem unavená a doma padnu a spím. Na nějaké cvičení nebo hodinové procházky není ani pomyšlení.
Jsem na PN, za což jsem ráda, práci v nemocnici bych teď absolutně nezvládla.
Na odběry mám jít za týden, uvidím jestli nejsem anemická, nebo se mi nezblaznili štítná žláza. Nechce se mi věřit, že takový stavy jsou jen na vrub hormonů.
![]()
Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti. Já jsem z toho už trochu zoufalá.
Bohužel je to normální. U mě to v obou případech přešlo ke konci prvního trimestru. A pak se to zas pomalu vrací, jak se těhotenství blíží ke konci. ![]()
Taky jsem to tak mela, prvni tri mesice jsem prospala. Pracovala jsem z HO a po obede jsem si taky chodila lehnout, kdyz to slo.
Ja to tak taky mela, je to normalni. Zrovna jsem byla na zacatku tehotenstvi, kdyz v lete uderily nejvetsi vedra. Jsem sla veset pradlo, povesila tricko a sla si domu lehnout.. nemohla jsem snad nic udelat ![]()
Ano, může být, měla jsemto pak v obou těhotenstvích. Já teda chodila do práce a ještě nikdo to nevěděl, tak jsem velmi často zdekovala na WC a regulérně si tam na pár minut zdřímla
Pak se to naštěstí srovnalo a druhý trimestr jsem naopak byla plná energie.
Já vlastně druhé těhotenství poznala tak, že jsem po obědě usnula, což se mi v životě nestává. Ano, je to z důvodů hormonálních a taky si vezmi, co tvé tělo musí najednou zvládnout - vyvíjí se v něm nový človíček ![]()
Já to tak měla asi od 5+0 až tak do 10+0. Spala jsem třeba 12 hodin v noci, a pak si šla odpoledne zase lehnout na 2 hoďky. Nyní nepracuju, takže jsem ležela co to šlo. Ještě jsem měla problém usínat, takže jsem usnula po půlnoci a spala do oběda, za 2 hoďky už jsem zase ležela. No, bylo to náročné, zvlášť přes svátky a návštěvy
v domácnosti jsem udělala nejnutnější a šla spát…
Teď jsem 11+0, unavená jsem stále, už mi ale stačí spát v noci 9-10 hodin a přes den vůbec.
Myslím, že se to zlepšuje a na začátku 2. trimestru už budu v normálu
přála mi i zima, kdy se nikdo nediví, že celý den člověk leží před tv pod dekou ![]()
Já to měla ve druhém tehu…masakr. Pak se mi teda potvrdilo i málo železa, kombinace doplnění a druhého trimestru trochu pomohla…a ve třetím jsem zas byla unavenejsi, ale ne až tak jak v tom prvním, to byl des…a nespici první dítě k tomu. Se divím, že druhatko nemá (aspoň se nic extra neukazalo) nějaké větší následky, přežila jsem na kafi a nechutnem množství čokolády
![]()
Měla jsem v prvním těhotenství, zlepšilo se to od ca třináctého týdne. Ve druhém těhotenství mi začalo být zle brzo a bohužel to skončilo až porodem. Bylo mi jako při rozjeté chřipce. Chodila jsem spát v sedm a kdykoli během dne, když to šlo. A přestoze je naše druhé dítě nespave, tak oproti těhotenství jsem stále plná energie.
Tak já jsem v prvním trimestru byla unavená šíleně, a to jsem ještě chodila do práce. Ráno jsem vstala a chtělo se mi zase spat
v práci jsem se neuměla pořádně soustředit, zaviraly se mi oči a zrovna jsem měla takový složitý úkol, dodneška nechápu, jak jsem to mohla tak pěkně zvládnout. Vždycky když jsem přišla z prace, tak jsem šla spát, vzbudila a nejedla o po Ulici zase do postele ![]()
Tak myslím si že je rozdíl nějaká normální únava X tak strašná únava, o které pises, kdy jsi nucena prospat 16 hodin denne. To mi prijde jako dost velký a zcela nepřiměřený extrém
Nad tim bych se asi zamyslela a poradila se s lékařem, co s tím… určitě je dobre, že jdeš na nejake odbery, tohle by hormony určitě samy nezvládly.
Jako každa zena byva v 1.trimestru unavena, to je jasné, o tom zadna, ale zase to nemuze byt tak strasne, aby ta zena nemohla vubec fungovat. Člověk ma pres den bdít a v noci spát, člověk se o sebe musi postarat, musi se najist, napit. V tehu si musíš doprat kvalitní stravu a dostatek tekutin, na coz musis mit taky cas. Tak uvidíš, preji, aby se to brzo zlepšilo nebo v každém případě ve 2.trimestru by to melo byt lepsi ![]()
Příšerná únava u obou těhotenství v prvním trimestru. Při prvním jsem se v práci kolikrát zavřela na WC, sedla si tam na zem, opřela čelo o kolena a měla jsem co dělat, abych neusnula 🙈 Doma pak šlofíček, což u mě nebylo normální. A večer brzy spát. Nejlepší byl druhý trimestr, u třetího pak přišla opět únava, tentokrát z tahání velkého břicha 😄
Teda.. Děkuji za tolik zpráv. Trochu jste mě uklidnily, že je to normální. Nezbývá než doufat, že druhým trimestrem se to dá do normálu ![]()
Taky se hlasim s prisernou unavou. Prakticky jsem chodila doted do prace rano, odpo prisla a spala nebo ruzne pospavala do rana. Jinak to neslo. Nekdy v praci krizovka takze stejne jako holky na wc a aspon na chvili zavrit oci a hodit hlavu..je to uplne normalni..