Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja ti rozumim a chapu, ze ti to uz leze na mozek, mela jsem to same. Ale bohuzel s tim nic neudelas. Ty mimca si to tak nastavi a neudelas nic. My mame taky nespavce. Do 3 mesicu jsme nespali vubec, ale jako fakt vubec. Zadne 10× za noc vzhuru, proste vubec. Jeli jsme s manzelem na smeny, manzel byl s malym vzhuru do 1 v noci a ja pak od 1 az do rana, vlastne pak uz cely den. Od 3 mesicu asi do roku to bylo jako u vas. Chodil spat v 8 a vstavali jsme ve 4 (2× za noc jidlo). Od roku do 2 let chodil spat v 8 a vstaval v 5. Ted ma 3 a abysme se vyspali, chodi spat mezi 22-23 hodinou a vstavame mezi 7-8. Bohuzel jinak to neslo, nez mu to usinani posunout. Jo a cele noci nespi dodnes, tak 2× za noc se budi.
Neumim spat pres den, i kdyz jsem si lehla, 2 hodiny jsem jen lezela se zavrenyma ocima. Takze spankovy deficit proste nikdy nedozenu. Babicky mame 300km daleko, takze pomoc taky zadna.
Bohuzel neporadim co s tim, sama jsem na to neprisla. Jen jsem chtela, abys vedela, ze v tom nejsi sama, ze takovych deti je bohuzel vic ![]()
Ale s manzelem si promluv, potrebujes odpocivat a ne jeste delat sluzku. Na ulkizeni se vyprdni, u nas byl taky porad bordel a co jako…Pomoc manzela je k nezaplaceni, mne ten prvni rok nosil obedy manzel, protoze ja jsem taky nebyla schopna ani varit. Ono je to narocne, taky jsem to ty prvni 2 roky nezvladala, ale zvyknes si…ono ani nic jineho nezbyde. ![]()
Zapojit manžela, ono se to lehko řekne…Jak to udělat, když se mu nechce
To je milion výmluv. Museli jsem začít cvičit vojtovku, to odejde raději pryč, nedělá mu to prý dobře, já jsem z toho asi happy, když malý řve jak tur…chce jet ke tchýni, řeknu mu, že malého mu nachystám a ať jedou sami, že si odpočinu. Ne, jsme rodina, tak tam jako rodina pojedem…podle mě jde zas jen o to, že by se tam o něho musel starat…a tak je to se vším ![]()
A to jsem si myslela, že se to u nás nestane, manžel sice nikdy nebyl zrovna pořádku milovný, je to bordelář, ale vesměs mi pomáhal, a to chce druhé…no to určitě ![]()
Tak mu řekni, že jako RODINA si budete pomáhat i doma a ve všem!!!
Dítě se nezmění, změnit se musíš ty. Já taky byla zvyklá před porodem chodit spát v 11, ale s malým jsem se naučila chodit spát v 8, jestli jsem se chtěla vyspat. A to, že před spaním nemám uklizeno/nachystáno by mě vůbec nevadilo, však na to v noci nikdo nekouká
. Po večerním krmení jsem lahvičku omyla, dala do mikrovlnky na vyvářku a šla spát - zabralo mi to 2 minuty. Manželovi, kdyby měl poznámky bych řekla ať si to udělá sám, když mu to vadí. Mě ze začátku manžel chystal snídani než šel do práce, oběd přivezl v krabičce a večeři jsem dělala já, když byl čas.
@Anonymní píše:
Zapojit manžela, ono se to lehko řekne…Jak to udělat, když se mu nechceTo je milion výmluv. Museli jsem začít cvičit vojtovku, to odejde raději pryč, nedělá mu to prý dobře, já jsem z toho asi happy, když malý řve jak tur…chce jet ke tchýni, řeknu mu, že malého mu nachystám a ať jedou sami, že si odpočinu. Ne, jsme rodina, tak tam jako rodina pojedem…podle mě jde zas jen o to, že by se tam o něho musel starat…a tak je to se vším
A to jsem si myslela, že se to u nás nestane, manžel sice nikdy nebyl zrovna pořádku milovný, je to bordelář, ale vesměs mi pomáhal, a to chce druhé…no to určitě
Můj taky nezvládá, když malý řve. Tak mu řekni, že o malého se starat nemusí (většinou mají chlapi strach, že dítě blbě chytnou a něco mu udělají), ale ať ti pomůže v domácnosti. Musíš, ale na tom začít pracovat co nejdřív, aby si nezvyknul, že všechno zvládáš.
@Anonymní píše:
Zapojit manžela, ono se to lehko řekne…Jak to udělat, když se mu nechceTo je milion výmluv. Museli jsem začít cvičit vojtovku, to odejde raději pryč, nedělá mu to prý dobře, já jsem z toho asi happy, když malý řve jak tur…chce jet ke tchýni, řeknu mu, že malého mu nachystám a ať jedou sami, že si odpočinu. Ne, jsme rodina, tak tam jako rodina pojedem…podle mě jde zas jen o to, že by se tam o něho musel starat…a tak je to se vším
A to jsem si myslela, že se to u nás nestane, manžel sice nikdy nebyl zrovna pořádku milovný, je to bordelář, ale vesměs mi pomáhal, a to chce druhé…no to určitě
Tak mu jasně vysvětli, že potřebuješ pomoc a že už s jedním jsi vysílená. Sám se nepostrá a druhý by chtěl, logika ![]()
Taky třeba nemusím vaření, takže když má manžel volno, vždy vaří on - baví ho to
Navíc je Panna, takže pořádek musí být, i když mě taky nějakej ten menší bordel nevadí ![]()
@121109 píše:
Maly spi, spi taky. Spi celkem dost, bych rekla. Ze manzel nepomaha nekomentuju. Muj s kocarkem sel poprve sam, az kdyz jsem udelala statnice a klukovi bylo pul roku. Takze uz jsem to nepotrebovala
A to jako ve 3mesicich vydrzi pres den celou dobu vzhuru? To nechapu. Muj do dnes chodi spat po obede… jsou mu 3. Vecer lehne v 7-8 a rano vstava v 6-7asi je nemocnej
Kocarek - nekomentuju. Znama chodila kazdy den (30stupnu, nebo -10) s 2letym klukem ven s kocarem, pac ji jinak nespal… kdyby ho to nekdo nenaucil, tak to preci tak nedela, ne? U nas se v kocarku sice taky spalo, ale ne denne. Davala jsem ho spat i do postele, abych mohla taky neco udelat do skoly. Ale asi je bja mam divny dite, s kterym to celkem slo.
Moc toho nenaspí ani přes den, většinou si dává 30minutovky. Každý den s kočárem nechodím, dávám ho i do ložnice, kde je otevřené okno, ale to taky vydrží tak hoďku. V tom kočárku prostě nejdýl. On je i celkem hodný, na to si stěžovat nemůžu, ale já neusnu, když ho slyším, jak kňourá nebo i když ho mám vedle sebe v posteli a on se vrtí nebo si prostě jen tak dudlá, je nemůžu spát
A co se týká toho úklidu, neuteče to, to je pravda, ale nahromadí
A jako zase si nemyslete, že to tady mám v cajku, to vůbec, bordel jak prase…zvládám jen to nejnutnější. Možná si to neumím pořádně rozvrhnout. Kolikrát jsem ráda, když si na těch 10 min., co malý spí sednu, čumím do blba a vypiju kafe…coby matka jsem totálně neschopná ![]()
@Anonymní píše:
Moc toho nenaspí ani přes den, většinou si dává 30minutovky. Každý den s kočárem nechodím, dávám ho i do ložnice, kde je otevřené okno, ale to taky vydrží tak hoďku. V tom kočárku prostě nejdýl. On je i celkem hodný, na to si stěžovat nemůžu, ale já neusnu, když ho slyším, jak kňourá nebo i když ho mám vedle sebe v posteli a on se vrtí nebo si prostě jen tak dudlá, je nemůžu spátA co se týká toho úklidu, neuteče to, to je pravda, ale nahromadí
A jako zase si nemyslete, že to tady mám v cajku, to vůbec, bordel jak prase…zvládám jen to nejnutnější. Možná si to neumím pořádně rozvrhnout. Kolikrát jsem ráda, když si na těch 10 min., co malý spí sednu, čumím do blba a vypiju kafe…coby matka jsem totálně neschopná
Nejsi neschopná. Je mi jasný, že samoživitelky třeba taky musí zvládat samy, ale Ty sama nejseš!!!
@Maty1989 Je asi fakt, že já kolikrát než abych manžela prosila o pomoc, udělám si to sama, ale s.ere mě, že prostě někdy neřekne sám od sebe, spi, já ho nakrmím nebo seď, malého přebalím, umyju nádobí atd., to je u nás sci-fi. Spíš to vždycky dospěje do stádia, kdy začínám zvyšovat hlas, pohádáme se a chvilku (tak 3 dny) je manžel schopný po sobě uklidit, ale pak se to vrací do starých kolejí ![]()
@Anonymní píše:
@Maty1989 Je asi fakt, že já kolikrát než abych manžela prosila o pomoc, udělám si to sama, ale s.ere mě, že prostě někdy neřekne sám od sebe, spi, já ho nakrmím nebo seď, malého přebalím, umyju nádobí atd., to je u nás sci-fi. Spíš to vždycky dospěje do stádia, kdy začínám zvyšovat hlas, pohádáme se a chvilku (tak 3 dny) je manžel schopný po sobě uklidit, ale pak se to vrací do starých kolejí
A to je špatně. Jak to má manžel s prací? Dělá na směny?
@Maty1989 Nedělá na směny, doma je denně kolem 17 hod. Vím, že toho má taky dost, ale nechci aby se staral furt.
@Anonymní píše:
@Maty1989 Je asi fakt, že já kolikrát než abych manžela prosila o pomoc, udělám si to sama, ale s.ere mě, že prostě někdy neřekne sám od sebe, spi, já ho nakrmím nebo seď, malého přebalím, umyju nádobí atd., to je u nás sci-fi. Spíš to vždycky dospěje do stádia, kdy začínám zvyšovat hlas, pohádáme se a chvilku (tak 3 dny) je manžel schopný po sobě uklidit, ale pak se to vrací do starých kolejí
Ono dost chlapů opravdu vychází z toho, že když se jim neřekne, tak není třeba dělat. Šestý smysl nemají, aby vycítili, že padáš na hubu a dokud budeš zvládat, tak on nevidí důvod. Ale je třeba se dohodnout na nějakém řádu a fungování, kdy ty budeš v klidu. Jemu musí být také nepříjemné, když jsi nasr… a hulákáš. Zkus mu to předložit stylem „abychom předešli nesrovnalostem, hádkám a podrážděním, navrhuji toto…“. A zavést rituály - jestli nepracuje na směny, tak třeba každou sobotu dopoledne vypravit dítě a muže ven a mík klid pro sebe (či úklid, když na něm trváš:-) ). A že si dáš kafe nebo čumíš „přespitomodoblba“, to je v pořádku, já tak čučím ještě teď. Mladší (2 roky) jede od narození vstávačku mezi 03.00 a 03.30 hod. Když mi chce udělat radost, protáhne to do 04.00 hod.
Ale nebóóój, až budou v pubertě, tak jim to vrátíme. „Že si přišel domů až ve čtyři? Koho to zajímá, je sedm a dříví nepočká. Hybaj řezat!“ ![]()
Nevím, co chceš slyset. Chod spát driv. Dospělí se odmítá přizpůsobit, ale mimino by mělo spát tak, jak nekdo píská? ![]()
@Anonymní píše:
Syn má teprve 3 měsíce, tak možná je brzy to řešit, ale já už se fakt potřebuju vyspatJsme na um, krmím kolem 19 - 19:30, pak usíná a spinká až do 0:30 nebo 1 hod, někdy i 1:30, nakrmím a dám znova do postýlky, to už mu chvilku trvá, než znova usne. Nemluvím na něj, nepřebaluju, krmím u tlumeného světla, aby se neprobral, spí do 4 a hotovo, i když si ho vezmu k sobě do postele, nespí, kňourá a vrtí se. Vím, že toho naspí ještě celkem dost, ale já chodím spát až kolem 22 hod, než vyvařím flašky a vše si nachystám, do toho nádobí, mažel si po sobě nic neuklidí, sprcha a třeba chvilka u tv, celkem spím tak 4 hodiny a ne v kuse
Přes den to taky nedoženu, už tak skoro nejím, protože nestíhám vařit, malý stejně přes den moc spát nevydrží, jedině v kočárku, jenže s tím kočárem zas musím jít…manžel moc nepomáhá, navíc chce furt dělat vše společně, s kočárem nebyl ani jednou, to samé krmení, pokud mu neřeknu, aby ho nakrmil, a to ještě kolikrát s kecama, v noci nebo ráno to nehrozí vůbec
Pokud si potřebuju něco zařídit, tak se postará, ale není mu to moc po chuti…myslíte, že třeba změna um pomůže k tomu, že bude spát celou noc, všichni se diví, že jsme na um a malý nespí. Tak nevím, jestli to zkusit nebo ne
ne, žádná změna ani nic. Je zcela běžné, že malá mimina se budí a to máš ještě luxus, většina dětí vstává třeba co 2 h. Prostě si ten den uspořádej jinak, abys večer mohla hned odpadnout, jak usne mládě
mimino nedonutíš, aby spalo celou noc, to se nedá vypnout.. co fakt budeš dělat, až přestane spát i přes den? Prostě tolik nelítek kolem domácnosti a zapoj chlapa, když se nezapojí sám, tak mu to musíš říct.
To je zase nějaká Sci fi diskuze. Syn má 8 měsíců a chodí spát mezi 23-24 hodin. Pravda, spí ráno do 9.
Kde berete děti, co vám chodí spát v 7 večer??? Takové neznám ani v reálném životě. Všechny kámošky mají děti co chodí spát kol 10 večer nejdřív.
Synovi ještě zkracuju denní spánky, aby nechodil spát po půlnoci.