Strašný strach ze SIDS

Anonymní
23.12.10 08:28

strašný strach ze SIDS

Raději anonymně-zatím..
Holky jsem 3,5 měsíce od porodu,měla jsme sice probblémové těhotenství,ale nic nééé tak nic vážného,porod jsem měla nádherný a každé těhotné závidím porod,jakej to byl pro nás s partnerem nááádherný zážitek :hug: 6 nedělí taky v pohodě,žádné deprese nic ,jen jsem se těšila z našeho chlapečka.Äle jen jedna věc mě trápí,mám strašný strach,ze sindromu náhlého úmrtí kojence.Abych to vysvětlila u nás v rodině se tento problém vyskytl už asi 4×,babičce takhle zemřela dcera v 6 týdnech života,tetě syn ve 1 měsíci,sestřenici holčička ve 2 měsících-to je ze strany mého otce,ze strany mojí mamky-tý zemřela setra v půl roce na SIDS.Máme samozdřejmě monitor dechu,ale prostě ten strach mě strašně zžírá,jedu někam s kočárem a každou chvilku zastavuju jestli malej dýchá,v noci vztávám PoMALU PO 2 hodinách a kontroluju jestli dýchá,každý den zkouším monitor jestli funguje,nenechám malýho nikde na hlídání.tchýně by monitor nezapla a je nezodpovědná,moje máti ho považuje za zbytečnost, s tím,že si ho uhlídá,takže tam bych taky nenechala.Předevčírem jsem byla u kamarádkyna vínku ( každý rok se takhle před vánoci scházíme,bydlí hned vedle ve vchodě) chlap mi musel psát každou hodinu psát,že je malje v poho a stejně jsem byla strašn nervozní…Jak zamezit SIDS-jsem přečetla miliony knížek,malý nespí v přetopeným pokoji, na bříšku atd atd. Ale prostě furt se strašně bojím,diskuzi Dušičky mám přečtenou snad 100×..Strašně se těším až bude malýmu rok a tohle všechno budu moct hodit za hlavu,tens trach mi nedovolí si takhle malý miminko vůbec užít ,protože se furt těším až bude velký a tohohle se nebudu muset bát :cry: chceme s partnerem ještě další děti,ale nedokážu si představit,že bych tenhle strach měla zažívat ještě 2X jsem z toho strašně unavená,ten pocit úzkosti je nesnesitelný,ale jak se ho zbavit?!

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27305
23.12.10 08:46

ahoj, po zkušenostech, které máš z oklí se ani nedivím, že máš strach.
Podle statistik je nejvíc případů do půl roku, po půl roce výjimečně, kolem roku už velmi velmi vzácně. Takže ještě vydrž do šesti sedmi měsíců a pak už můžeš být klidnější.
Já se toho taky bála, ne tolik teda, nakonec jsem ani nekoupila monitor, ale po roce se mi taky ulevilo.
Obávám se ale, že je to v tobě tak hluboko, že se toho nezbavíš a budeš pořád dítě kontrolovat. Leda až prcek vyroste do toho roku, tak pak v klidu zajít za nějakým psychologem, aby tě nějak psychicky srovnal do dalšího těhu. Držím palce!! :hug:

Ještě mě napadá, je to obrovská náhoda, že se to tolikrát stalo v jedné rodině, určitě šlo o SIDS a ne třeba nějakou genetickou vadu? Mé známé syn měl s partnerkou dvě děti a obě zemřely mezi 3.-6. měsícem, ale nakonec se zjistilo, že oni dva spolu prostě děti mít nemohou, protože jim předavájí něco špatného genetického a oni pak umírají na něco s plícema.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.12.10 08:52

Anonymní, já jsem to měla taky tak :kytka:
I když mám zdravotní problémy a měla jsem mít větší strach z porodu, to mě sžíralo méně, měla jsem daleko větší panický strach a úzkost právě ze SIDS. A to i přesto, že jsem v té době na internet chodila jen sporadicky - konkrétní příběhy, které napsal sám život, jsem tu nečetla, všechny rady jsem čerpala jinak,o SIDS jsem měla jen teoretické povědomí.
U nás se tento problém v rodině nikdy nevyskytl, přesto o pár případech z okolí vím.

Taky mě to jednu dobu pohltilo, bránilo mi to si tak malé miminko vůbec užít.

Nebudu Ti radit, snaž se na to nemyslet, jsou i případy, kdy dítě při včasné resuscitaci bylo zachráněno. Sama vím, že to nejde. Když se člověk něčeho bojí a ten strach ho pohltí, není snadná cesta z toho ven. Nejde si poručit a vymluvit si to ani tím, že jsou daleko pravděpodobnější rizika než SIDS, který se vyskytuje sporadicky, je velmi vzácný.

Nikdo Ti v tom nepomůže, budeš se s tím muset poprat a vyrovnat sama. Pokud to nezvládáš, bylo by dobré navštívit psycholožku, naučí Tě, jak se strachem pracovat. Protože miminko potřebuje klidnou a spokojenou maminku, ten strach a nervozitu cítí.

Držím pěsti,ať se se strachem naučíš pracovat. Doporučila bych tu psycholožku :hug:
Rozumím Ti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
23.12.10 08:54

hmm podložka by měla plně stačit, a pokud nemáš rizikový faktor jako je vysoký věk rodičů, císař a pod. tak je ta pravděpodobnost hodně malá. Nenervuj se, pokud je dítě v něčí péči když jsi pryč s jistotou je o ně dobře postaráno, škodíš tím sobě i okolí, mám takovopu švagrovou, a celá rodina z ní po 4 měsících šílela, musela pak navštívit psychologa, dostávala z toho i deprese

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
23.12.10 08:58

A taky mě napadlo, jestli vůbec anonymní v rodině Tvého partnera šlo o SIDS. Dřív děti náhle umíraly daleko častěji a nikdo to neřešil, nikdo nedělal další vyšetření k určení přesné příčiny smrti. Nebyly ani možnosti, jak to zjistit.

Máš možnosti dohledat nějaké lékařské zprávy, získat nějaké informace o okolnostech úmrtí dětí v rodině z obou stran?
Víš, pokud se „SIDS“ u vás v rodině vyskytlo tolikrát, nebylo by špatné objednat se do ambulance SIDS v Praze, jestli by se na to nějak nemohli podívat - musí být ale k dispozici nějaké záznamy nebo svědectví někoho, jak úmrtí mimina došlo.

Nedávno jsem se dozvěděla od známé, že tam byli. Zemřel jí na SIDS sourozenec a měla prostě po narození svého dítěte strach, chtěla se dozvědět nějaké informace v nejširších souvislostech.
Udělali jim nějaké složité genetické testy, vše bylo v pořádku.

Sami ale na rovinu řekli - to co většina lékařů, že přesná příčina úmrtí není známá. Ale je to jev nahodilý, jen vyjímečně se ve stejné rodině vyskytuje dvakrát. Pokud se opakuje, většinou může být někde problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.10 09:14

o poradně sids jsme už slyšeli a uvažujeme po domluvě s dětskou mudrou,že tam pojedeme…u 3 případu je SIDS potvrzený,máme i úmrtní listy…malej se narodil velekj,byl 3 dny přenášenej,porod sice vyvolávaný ,ale ok, z rizikových faktorů splňujemě 2 je jich cca 10…

• Citovat
  • Upravit
Lena F.
23.12.10 10:02

Anonymni ahoj!
Kdysi jsem četla že v Čině, kde je zvykem, že děti spi v posteli s rodiči zhruba do 5 let, pripady SIDS se nevyskytuji. Že v tom hraje roli nakolik to ditě se citi v bezpeči, že není dobre hned maličkeho odstrčit do postilky, po 9 měsicich co je v břišku a spi s mámou a tátou.
Oslovilo mně to. Děti spi se nami v posteli už od malička. I já se tak citim vic v pohodě.
A taky jsem nosila děti v šatku, tak dlouho a často jak jen to šlo. Když byli u mně citila jsem že jim nic nehrozi. Držim palce, at' toto obdobi v pohodě zvládneš! :hug:

Krásne svátky všem! :mavam:

• Citovat
  • Upravit
48576
23.12.10 10:33

a proč se bojíš když máš monitor dechu?To se přece už bát nemusíš :palec: .Malej měl zástavu když mu bylo 13 dní.Díky monitoru jsme včas mohli reagovat a dítě přivedli k životu.Monitor pípí dost brzy na to aby si sama zavedla dýchání a nebo stihla přijet rychlá dřív než bude uplně pozdě,takže se neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.12.10 11:38

já nevím proč se bojím ,spíš se asi bojím co když to příjde jestli bych zareagovala správně atd. atd. tens tres mě fakt ubijí,usím na to furt myslet,dávám malýho do postýlky večer spát a myslím na to co když se dneska v noci něco stane…Už si řikám že jsem psychicky labilní,vím,že mě monitor upozorní,ale prostě ten strach tam je + pamatuju si když mi sestřenice vykládala jak naša svoje mimi mrtvé,byla jsem už těhu a ona se prostě potřebovala vypovídat,bylo to už půl roku a měla tu fázi kdy o tom potřebovala hodně mluvit,nechtěla vysvětlení ani lítost jen o tom potřebovala pořád mluvit a já to furt furt futr slyším.Já vím blbý téma před vánocema ,ale já to z esebe potřebuju dostat ten strach,chlap mi říká že jsem přecitlivělá,možná jo,nikdo to nechápe z čeho mám strach a vlastně ani já ne,prostě ho mám

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.12.10 11:39
Kamča.dalmatinka píše:
a proč se bojíš když máš monitor dechu?To se přece už bát nemusíš :palec: .Malej měl zástavu když mu bylo 13 dní.Díky monitoru jsme včas mohli reagovat a dítě přivedli k životu.Monitor pípí dost brzy na to aby si sama zavedla dýchání a nebo stihla přijet rychlá dřív než bude uplně pozdě,takže se neboj.

a zjistilo se proč malý přestal dýchat?!

• Citovat
  • Upravit
43034
23.12.10 11:40

Mit rodinu jako ty, tak jsem uplne s nervama na hadry. ja taky mela desny strach a to nazivo neznam zadny takovy pripad, jen z internetu.

Asi bych si poridila jeste takovy ten monitor na plenku, co muzes mit i v kocarku.

O tom spani s rodicema v posteli teda nevim, uvadi se to obvykle jako jeden z rizikovych faktoru (ikdyz prej jine studie zase naopak - nevidela jsem zadnou na vlastni oci), navic nemuzes pouzit monitor. jestli se v Cine SIDS nevyskytuje, muze byt zpusobeno tisicem jinych duvodu.

vlastne by me zajimalo, kolik deti zemre na SIDS a kolik na nejake jine priciny - treba nemoce, urazy… jestli je racionalni nervovat se ze SIDS v kontextu vsechn rizik. ale aby se tim nervovani jeste vci neposililo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48576
23.12.10 11:42
Anonymní píše:
Kamča.dalmatinka píše:
a proč se bojíš když máš monitor dechu?To se přece už bát nemusíš :palec: .Malej měl zástavu když mu bylo 13 dní.Díky monitoru jsme včas mohli reagovat a dítě přivedli k životu.Monitor pípí dost brzy na to aby si sama zavedla dýchání a nebo stihla přijet rychlá dřív než bude uplně pozdě,takže se neboj.
a zjistilo se proč malý přestal dýchat?!

Ne žádná vada nebo příčina nebyla zjištěna.Spal i v nejbezpečnější poloze a to na boku.Nedávil se zvratkama,jen prostě usnul.Byl už modrej.
Nemusíš umět vubec nic.Ve většině případech stačí s dítětem zatřást a pak až jednat dál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Michaelakkk
23.12.10 11:42

Po těch zkušenostech bych se normálně bála mít dítě… Ale asi bych vyváděla jako ty :mrgreen: Monitor dechu stejně SIDS nemůže zabránitm je to nevratný faakt, když SIDS nastane nejde s tím nic dělat. ten strach musí nějak pominout, teda ne pominout, ale měl by se zmenšit druhým dítětem :-) nezkusila si třeba psychologa?

• Citovat
  • Upravit
Michaelakkk
23.12.10 11:43
Kamča.dalmatinka píše:

jenže monitor dechu ti SIDS nezabrání a i když včas signalizuje zástavu proti SIDS se nedá bránit když nastane SIDS oživování a třesení s dítětem nepomůže.

• Citovat
  • Upravit
43034
23.12.10 11:45

ale jde s tim delat, kdyz je to SIDS, tak se dite zachrani, naopak, kdyz jsou to zvratky, nebo udusene dite, ze lezelo na brisku - to monitor hlasi, ze uz je pozde. monitor je dobra vec.

jo nikdy jsem neslysela, ze by SIDs byl dedicny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat