Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojte maminy, už jsem zoufalá tak jsem si založila účet a napíšu a vyzpovídám se tady. Máme 6ti týdenního syna. Od narození akutním císařem je na UM. Já bohužel nemám mléko, jsem už pár let po operaci páteře a jizvu mám pod prsem, takže je bolavé a když jsem měla kojit mléko nebylo…v nemocnici byl malý andílek, krmeny nutrilonem profuture, doma jsme dali Nutrilon 1 a dostal zácpu jak blázen,,,na doporučení lékárnice jsme dali BEBU SENSITIVE, bylo po zácpě ale stolice smradlavá, zelená, řídká,,, dle Mudr v pořádku (viděla ji). Po nějaké době se stolice začala vybarvovat do žluta, super, ale minulý týden malý skončil v nemocnici s břišní virozou (měl jeden den teplotu, pak řídkou stolici a nakonec vodnatou…)
V nemocnici dostal kapacky na zavodnění a rýžový odvar místo mléka…celkem mu chutnal, papal ale přestal kadit,,,takže jsme měli pomalu najet zpět na UM. Na doporučení Mudr nasadit BEBU al 110 bez laktózy aby se upravila mikroflóra.
Krev, moč byly v pořádku, teploty neměl a pustili nás domů,,,
Dneska je pondělí, jsme doma od čtvrtku, kakal jen v pátek (2 zelené, řídké, smradlavé) a v neděli (opět 1 zelená smradlavá, řídká)
Nevím co s ním. Je plačtivý, pláče skoro hned po jídle, kroutí se a jediné co pomáhá je houpání na míči, nebo kočárek ale taky ne pořád…
Je mi ho líto, jak pláče, rudne a někdy fakt šíleně prdí…
Prý to chce čas po té viroze a bříško že spraví…ale jak dlouho? Týden, dva?
Jsem zoufalá, už začínám blbnout a říkám si že jsem neschopná a kvůli tomu že nemůžu kojit tak mu ubližuju…
Naše Mudr má dovolenou, připadám si jak deb** když tam volám co 3den…
Jsem prvorodička a opravdu mám někdy nervy na spadnutí…
Měla ste to některá? Díky za odpovědi ![]()
Probiotika dáváš? Ono to fakt trvá i třeba 10 dní než se to ustali
Naše malá je také na UM - nutrilon.
Stolici má jednou za 3 dny a je taky řidší.
Trpí na prdíky, takže se nám co chvíli taky kroutí, ale musíme vydržet.
Podle doktorky je to u dětí na UM v pořádku.
Ahoj zakladatelko.
Mrzí mě čím si procházíte, chudák malej. Asi ti úplně neporadím, ale mám doma 8 týdenní holčičku, taky šla akutním císařem a taky ma od začátku problémy s bříškem. Rozdíl je v tom, že já plně kojím, takže to není vůbec tvoje chyba a není to kojením. Laktační poradkyně mi říkala, že děti, narozené císařem, trpí na koliky častěji. Doporučila mi laktobacílky. Já teda dávám Bio Gaia, ale prý je to stejné. Jestli už nedáváš, tak to zkus. Držím palce ať je vám brzy lépe.
Reknu jen tolik, ze nektery deti trpi na to zazivani a je jedno, jestli jsou kojeny nebo na UM. Moje dite bylo kojene, ale to zazivani bylo sileny, rval kazdy den nekolik hodin, cast z toho fakt hystericky, a to po dobu nekolika mesicu, nez se zacal vic hybat. Musis to vydrzet a proste nektere deti maji to zazivani citluvejsi. Zkus espumisan, probiotika…ulevo e polohy. Jina rada moc neni…
Dáváme probiotika BIOGAIU už asi snad měsíc, před jídlem i BabyCalm, Espumisan nebo Enticon,,,přijde mi že to stejně nezabírá a malý pláče i tak…
Někdy je to v pohodě ale vesměs hned po jídle se začne kroutit a plakat… Vždycky si pěkně odrihne,,,sní toho teda dost, pěkně přibírá ale trpí,,,a já už nevím jestli změnit mléko, nebo je na něco alergický..
Naše mudra je taková že všechno je ok, a že to přejde ![]()
Ale já ho vidím každý den a přijde mi to den ode dne horší…
Kdybych věděla že to jsou jen prdíky nebo kolika tak bych se tak neznepokojovala…
Ale tím že jsme snad od narození neměli normální stoličku (vajíčka) tak ani nepoznám jestli mu teda něco je, nebo ti jsou prostě jen ty prdy…
@Lucik1991 nas maly mel tu stolici taky hroznou, ne teda zelenou, prujmovitou, jakoby s hlenem. Tez to nikdo neresil, nechala jsem mu udelat vselijake testy na alergie (z meho mleka se k nemu alergeny dostavaly) a vse bylo negativni. Od vicero doktoru mi bylo receno, ze jdyz dite prospiva, tak to nemam resit, ze se to postupne s prikrmy pak upravi. Upravilo se to, dnes ma 4 roky a zadne zazivaci problemy nema, stolice pekna. Tobe bych teda mozna doporucila zkusit nejake to UM bez bkm a laktozy, to jsou takova ta dost draha mleka na predpis. Muzes vyckat a pokud se stav nebude do par tydnu zlepsovat, muzes to prubnout. Recept by ti mela vystavit doktorka, nejprv zrejme bude chtit nejake testy, aby se prokazalo ABKM (tipuji).
@kalie
O peníze mi nejde, hlavně aby mu to pomohlo…
S těmi testy chci za Mudr taky,,,uvidíme jestli teda bude souhlasit…
Někteří mí říkali vyzkoušet mlíko právě bez laktózy,,,to pije od soboty a nepřijde mi velká změna,,,trochu je to lepší než po BeBe sensitive ale i tak,,,
Na ty UM na alergii už mi taky říkali ale nechci mu mléko měnit každý týden…
Abych mu neublížila ještě víc…
Ty stolice jsou šílene… kdyby si aspoň ulevil jak se vykaka a vyprdi ale jedině co ho fakt uklidní je hustani na míči…
Už mám ruce jak rambo…
Kdybych věděla že to bude ok, tak bych nestresovala ale já jsem hrozny hypochondr a co se týče malého tak je to ještě horší…
Kolem sebe mám maminy co mají smějící se mimca, které pěkně kakaji a my se teda pěkně trapime…
Snad to bude v pohodě a bude to jen následek te virózy… ![]()
A co se vrátit zpět na nutrilon profutura? Já vím, že je drahé - sama jsem to mléko taky kupovala. Ale aspoň na těch prvních 6 měsíců, pak to můžete vyměnit za jiné - levnější, to zažívání už pak není až tak citlivé, jako v začátku.
Když mu to mléko sedělo v porodnici, tak doma bude taky.
@LilyJane
Nevím jestli mu to sedne, v nemocnici jsem dávala prso, něco teklo a tím nutrilonem jsme začali dokrmovat 3 den kdy zjistili že mám opravdu málo mléka (max.10ml) víc nešlo…
Takže byl napůl krmeny a napůl kojený…
Zkoušela jsem ještě doma se rozkojit ale kvůli bolesti nešlo a mlíčko nebylo, ani když jsem zkoušela odsávat atd… ![]()
@Lucik1991 No zkusila bych to. Profutura je jiná než ten klasický modrý nutrilon 1. Já právě taky skoro nekojila. Syn měl těžkou žloutenku a přes veškerou snahu nepil, já odsávala jako magor, prolívala se čaji, brala různé věci na podporu laktace… no a pak se do toho připojil obrovský stres a psychické vypětí (umřel otec atd.) a já se vyprdla na noční odsávání a pak se mlíko doslova vypařilo.
Takže úplně rozumím tomu (ne)kojení. Syn dostával v porodnici taky nutrilon profutura a v pohodě. Doma jsem mu dala obyč nutrilon a katastrofa, zácpa, řev… Tak jsem přešla na Hipp a další katastrofa - měl pořád hlad, to mlíko mu vůbec nestačilo. Tak jsem se vrátila zase na profuturu a všechno bylo v pohodě. Od 5 měsíců měl příkrmy a od 6. měsíců jsem mu dávala obyč nutrilon 2 a snášel to v klidu. Od 12 měsíců jsem přešla na Hami a bylo to všechno v klidu. Ale můj syn je můj syn. Váš může mít klidně problém s něčím jiným. Ale myslím si, že pokud jste už v porodnici měla málo mlíka a dokrmovala tou profuturou a sedělo mu to, tak by neměl mít problém ani teď.
Věřím tomu, že teď má rozházené stravování po té infekci. Rozhodně bych dávala probiotika - já dávala synovi laktobacílky do mlíka skoro rok v kuse a ještě nebyl nemocný. Ale trvá to, než zaberou. Syn se vám může kroutit i z prdíků… tak bych zvážila nějaké kapky i na to. Espumisan, babycalm… a podobné.
@LilyJane
Je to na zvazenou alespoň s tím nutrilonem,,,jen ale slyším Nutrilon tak se mi zježí chlupy na hlavě ![]()
Dáváme na prdíky Espumisan ( ale přijde mi že po něm moc nechce kakat), střídáme to s entikonem (je to prakticky to samé dle lékárnice) a taky dáváme baby Calm,,,prdíky má,,,
Jak masiruji tak to cítím jak to Bubla v bříšku a pak to jede…je pravda že od té virózy jede malý bomby co se týče prdiku…někdy nevím jestli to byl on nebo přítel ![]()
Malý se odpoledne konečně vykadil, začalo to chytat nažloutlou barvu, tak snad se to pomalu upravuje
![]()
@Lucik1991 píše:
@LilyJane
Nevím jestli mu to sedne, v nemocnici jsem dávala prso, něco teklo a tím nutrilonem jsme začali dokrmovat 3 den kdy zjistili že mám opravdu málo mléka (max.10ml) víc nešlo…
Takže byl napůl krmeny a napůl kojený…
Zkoušela jsem ještě doma se rozkojit ale kvůli bolesti nešlo a mlíčko nebylo, ani když jsem zkoušela odsávat atd…
U pristiho prcka si dej pozor na ten dokrm v porodnici, nejspis jsi kojit mohla. Ale to neni tvoje chyba a ted uz je to jedno.
Nektere deti proste na tohle trpi, holt nezbyva nez vydrzet.
Jak naberes vic zkusenosti, bude to lepsi.
Ona i ta nemocnice udela svoje, rozhodi. Neni potreba tam frcet hned pri malem problemu, ale na to taky casem prijdes.
@Lucie_Sx
Myslíš že jsem mohla? Poněvadž ze mě toho fakt moc nedostal a začal ztrácet na váze, proto museli začít přikrmovat…
@Lucik1991 píše:
@Lucie_Sx
Myslíš že jsem mohla? Poněvadž ze mě toho fakt moc nedostal a začal ztrácet na váze, proto museli začít přikrmovat…
Ztraceni na vaze je normalni.
Mne dceru taky po cisari zacali prikrmovat, protoze sestry nestihaly mi ji vozit casto na kojeni. Je to pro ne pohodlnejsi prikrmit a spici miminko uz prsa nestimuluje tak, jak by bylo potreba. A spirala nekojeni se roztoci.
Takze ano, myslim, ze mohla.
Ale to uz ted neres, nemuzes za to.