Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Psylocke za svoje zatím ne, ale protože učím a vidím jak se ty děti v průběhu mění, tak se puberty trošku obávám. Je to hodně těžké období těch pár let, najednou z normálních dětí se ti stanou děti zpruzení, unuděné, nic je nebaví, nic je nezajímá, vše je špatně k ničemu. Někteří tomu dodají vyšší level a jdou z průšvihu do průšvihu, ale vidíš na nich, že oni si to neuvědomují.
Naštěstí učím už dýl a vím, že za pár let se z nich stanou fajn dospěláci, s kterými je zase pohoda vyjít. Takže je jen nutné přežít toto rebelské období a doufám, že moje děti budou jen zpruzelé a nudící se a nebudou ubližovat okolí. Osobně se trošku děsím období, kdy pro ně budu trapná matka a učitelka v jednom, to bude doma asi masakr a vím, že blíží velmi rychle. ![]()
@ZuzaM píše:
Každý občas udělá něco blbě, stydím se občas spíš za sebe než za své dítě. Je to holt ještě dítě a na blbiny má nárok. Teď v pubertě si jen občas říkám, ach jo, škoda, že takhle a ne jinak a snažím se vysvětlit, že by to příště šlo lépe.
Pokud si některý rodič myslí, že jeho dítě je hajzl, tak je chyba hlavně v něm, že je rodič na pár facek.
Je to tak. Rodiče vše omlouvají - ze začátku to bývají i prkotiny, ale ono se to pak stupňuje a pak se diví. Pokud ze sebe dělá šaška je to jedno, ale vadilo by mi, kdyby začal ubližovat jiným a že to děti kolem těch 13 let zvládají velmi důkladně.
@ZuzaM píše:
Každý občas udělá něco blbě, stydím se občas spíš za sebe než za své dítě. Je to holt ještě dítě a na blbiny má nárok. Teď v pubertě si jen občas říkám, ach jo, škoda, že takhle a ne jinak a snažím se vysvětlit, že by to příště šlo lépe.
Pokud si některý rodič myslí, že jeho dítě je hajzl, tak je chyba hlavně v něm, že je rodič na pár facek.
Přirovnání haj. l mě napadlo hlavně u dospělých „dětí“, které se třeba dohadují o peníze nebo se nestarají o svoje děti, jsou násilnické. Nebo když děti šikanují jiné děti.
@Psylocke píše:
Chci se zeptat, jestli jste se někdy opravdu hodně styděli za své děti a říkali si, kde jste udělali ve výchově chybu. Nebo jestli jste si říkali, že vaše dítě je pěknej hajzl, blbec a chová se hrozně.
Já zatím nemám zkušenosti s vlastním, jelikož je ještě malej, ale někdy, když vidim, jak se chovaj a mluvej puberťáci, tak se za ně stydim.
Tak až budeš mít puberťáka, tak sem napiš. A vzpomeň si na to, jakou pubertu jsi měla ty. Já zase se stydím za dnešní free výchovu.
@Psylocke píše:
Přirovnání haj. l mě napadlo hlavně u dospělých „dětí“, které se třeba dohadují o peníze nebo se nestarají o svoje děti, jsou násilnické. Nebo když děti šikanují jiné děti.
Tak to asi dělají, protože měli takovou výchovu. Děti vychované slušnými a psychicky normálními rodiči se tak nechovají.
Ne, proč? styděla bych se za velký průser, ale to se zatím nestalo
zrovna si nemyslím že my v pubertě se chovali lépe ![]()
Mam 3 děti, které pubertou již prošly. Každé dítě ji mělo úplně jinou ač prostředí a rodinu ( rodiče ) měly stejnou. Ono každé dítě je jiné že.
Na nějaké soudy bych počkala až moje děti dospějí, osamostaní se a budou fungovat v reálném životě.
Do té doby jsou to jen spekulace.
@Psylocke píše:
Chci se zeptat, jestli jste se někdy opravdu hodně styděli za své děti a říkali si, kde jste udělali ve výchově chybu. Nebo jestli jste si říkali, že vaše dítě je pěknej hajzl, blbec a chová se hrozně.
Já zatím nemám zkušenosti s vlastním, jelikož je ještě malej, ale někdy, když vidim, jak se chovaj a mluvej puberťáci, tak se za ně stydim.
Jako dítě jsem nebyla andílek, takže nemám přehnaná očekávání. Tenkrát byla jiná doba a my si rostli jak dříví v lese.
Svým dětem se ale naopak snažím věnovat a hodně vysvětlovat. Dost se mi to osvědčilo.
Takže kdybych se za ně někdy musela stydět, styděla bych se vlastně za sebe, že jsem někde pochybila…
Dcera měla tu nejdivočejší pubertu takovou, jakou jsem neočekávala ani ve snu, i když povahu a temperament znám od narození.
Jako vadilo a doteď mi vadí, když bezdůvodně řve. Ale nestyděla jsem se za ni, protože všechny ty excesy, co byly, nasměrovala výhradně proti rodičům. Na veřejnosti zlatíčko bezproblémové.
Ale jednou se myslím styděla sama za sebe, když ji bylo 13 a sousedka zespoda se jí přišla zeptat, jestli musí v pokojíku pořád dupat a házet něco na zem, když ví, že pod ní taky někdo bydlí.
Protože moje prosby aby toho nechala se míjely účinkem a občas něčím praštila i schválně.
No a taky nějakou dobu když jsme někam šly spolu se za mnou táhla 2 metry pozadu a odstup si zachovala i na zastávce a v autobusu, ale tohle jsem nikdy neřešila
@ZuzaM píše:
Tak to asi dělají, protože měli takovou výchovu. Děti vychované slušnými a psychicky normálními rodiči se tak nechovají.
No asi ne no. I když někdy i rodiče, kteří se zdaji slušní mají „povedené“ děti. Tak pak těžko říct, jak je to u nich doma a zda třeba děti jen nevolají po pozornosti. Ale myslím, že žádní rodiče nejsou bez chybičky a i když si myslí, že jsou fajn, tak to dítě může vnímat jinak.
@ibis píše:
Tak až budeš mít puberťáka, tak sem napiš. A vzpomeň si na to, jakou pubertu jsi měla ty. Já zase se stydím za dnešní free výchovu.
Jojo, měla jsem povedenou pubertu, protože se mi rodiče moc nevěnovali, nezajímali se, tak sem chtěla na sebe upozornit. Ale nikdy jsem nebyla hnusná na lidi nebo zvířata. Neubližovala jsem jim jenom sama sobě. To beru jako zásadní.
Za sve deti se nestydim a nikdy nestydela, i kdyz my tri jsme diametralne odlisni… stydela bych se, kdyby dopadly jak nektere zdejsi uzivatelky
@Psylocke píše:
No asi ne no. I když někdy i rodiče, kteří se zdaji slušní mají „povedené“ děti. Tak pak těžko říct, jak je to u nich doma a zda třeba děti jen nevolají po pozornosti. Ale myslím, že žádní rodiče nejsou bez chybičky a i když si myslí, že jsou fajn, tak to dítě může vnímat jinak.
Možná se zdají slušní, ale to neznamená, že jsou dobří rodiče, mají své děti rádi, vychovávají je, starají se o ně, dávají jim najevo lásku a nemají nějakou poruchu osobnost. Ale bez chyb není nikdo. Ovšem ty závažné problémy mají prakticky vždy původ v rodičích.