Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Niemeyer píše:
A pusťte si film Divoké historky, tam je jedna scéna o odhalení nevěry přímo na svatební oslavě:DDD
dost dobre a dobre to dopadlo ![]()
@ZdenMal píše:
Já osobně bych se s mou sestrou přestala okamžitě bavit a stýkat, kdybych po letech zjistila, že mi neřekla, že jí toto řekl můj muž na naší svatbě. Obzvlášť, pokud bych si s ním pořídila děti a on mi pak zahýbal, což se nejspíš i stane, pokud už teď kouká po jiných.Já bych sestru určitě varovala. Mám ji příliš ráda na to, aby strávila život s takovým hovadem. Také o sobě obě víme, že bysme obě chtěly, aby nám rodina a známí řekli, kdyby nám byli partneři i emocionálně nevěrní, máme obě striktně vyhraněný názor na nevěru.
Jiná situace by byla, kdybych věděla, že to vědět nechce.
Tak já své sestře řekla, že mě její chtěl (tehdy ještě přítel/nyní manžel) líbat-nebyl opilý!!! Ten její mě totiž celou dobu uháněl, já dělala, že nic nevidím, chovala se odměřeně, ale slušně, právě kvůli sestry, která do něj byla (je) úplně blázen a když mi prostě jednou říkala, že to je její přítel a budou spolu (i přesto, že se k ní choval hnusně a ona to tolerovala, ale stále si i tak stěžovala), tak jsem to právě nevydržela a chtěla jí otevřít oči tímto jeho činem…začala brečet (že si prý už i všimla, jak se ke mně až moc pozitivně chová atd), když se ho pak později ptala, ptoč mě uhání, tak jí neodpověděl (pravdou je, že ona ho strašně uháněla)…každopádně se vzali (donutilo ho sestřino těhotenství, jinak by žili na hromádce) a tak nějak spolu fungují (děcka a domácnost má na krku sestra, včetně své práce, švagr jen svou práci, neexistuje, že by děcka někdy pohlídal), jo a dodatek-taky ji zahýbal (možná i doteď), ona byla nastvaná, ale tolerovala mu to.
Zakladatelko, ať uděláš nebo neuděláš cokoli, nepomůžeš sobě ani sestře.
Tak jistě, záleží i na povaze sestry. Já osobně vím, že bych jí to řekla, ona by s nikým takovým žít nechtěla.
@Helen001 píše:
@ZdenMal
@Pipuska23Tak já své sestře řekla, že mě její chtěl (tehdy ještě přítel/nyní manžel) líbat-nebyl opilý!!! Ten její mě totiž celou dobu uháněl, já dělala, že nic nevidím, chovala se odměřeně, ale slušně, právě kvůli sestry, která do něj byla (je) úplně blázen a když mi prostě jednou říkala, že to je její přítel a budou spolu (i přesto, že se k ní choval hnusně a ona to tolerovala, ale stále si i tak stěžovala), tak jsem to právě nevydržela a chtěla jí otevřít oči tímto jeho činem…začala brečet (že si prý už i všimla, jak se ke mně až moc pozitivně chová atd), když se ho pak později ptala, ptoč mě uhání, tak jí neodpověděl (pravdou je, že ona ho strašně uháněla)…každopádně se vzali (donutilo ho sestřino těhotenství, jinak by žili na hromádce) a tak nějak spolu fungují (děcka a domácnost má na krku sestra, včetně své práce, švagr jen svou práci, neexistuje, že by děcka někdy pohlídal), jo a dodatek-taky ji zahýbal (možná i doteď), ona byla nastvaná, ale tolerovala mu to.
Zakladatelko, ať uděláš nebo neuděláš cokoli, nepomůžeš sobě ani sestře.
Nesnazila bych se k němu chovat jako ty přívětivé (mohl by si to vykládat tvou náklonnosti k nemu),ale snažila bych se ho ignorovat, jako by tam nebyl a při jakémkoli pokusu o přiblížení a kontakt bych se na něj podívala hodně skarede, to vše v zájmu zachování dobrých vztahů se sestrou.
Ale když má takového trubce, nedávám tomu vztahu dlouhého trvání. Nebudeš to ty, bude to jiná.
Hrozná situace. Těžko říct, zda si to vůbec pamatuje a jak moc vážně to myslel. A kdoví, jak by reagoval, pokud bys to sestře řekla. Může to proti tobě úplně otočit a říct, že ty jsi naopak vyjela po něm, nebo že sis to vymyslela, protože je chceš rozeštvat. Nebo to může shodit, že si dělal srandu a že jsi to vzala asi moc vážně. Což asi není ani vyloučené. Nevím no.
Já bych asi prozatím mlčela a sledovala, jak se jejich vztah vyvíjí a jak se chová vůči tobě. Pokud by to zkusil znovu (jakkoli), řekla bych jí to. Ale nějak šikovně. Že s ní musíš probrat něco nepříjemného. Že se to stalo na jejich svatbě, ale že jsi myslela, že to byl jen hloupý vtip a nepřikládala tomu váhu, ale že teď se to stalo znova. A dál, že tě mrzí, že ji musíš tohle říkat, ale že je ti z toho zle a nevíš, co si s tím máš počít. A že ji to říkáš proto, aby se ona sama mohla rozhodnout, jestli chce s tímto mužem pokračovat dál ve své životní cestě. Že bys byla nerada, kdyby ti jednou vyčetla, že jsi jí takovou věc neřekla a ona pak neměla možnost zvážit, jestli chce s takovým mužem děti, dům, nevím co ještě. Že ti na ní záleží a že máš na základě jeho chování pochybnosti, jestli jí šťastnou může udělat. Že samozřejmě nevíš, jak on to myslí, ale že je ti to nepříjemné a už to nechceš zažívat. A že tedy budeš raději riskovat, že se na tebe ona teď naštve, nebo ti nebude věřit, ale že ji nechceš nechat žít s někým, kdo trousí takové věci směrem k její sestře, že tím ničí vztahy v rodině a že si to nechceš nechat líbit.
@utopia a myslíš, že ta ségra netuší, že je jen náhradnice? To podle mě asi ženská pozná ne? ![]()
Když ji to řekne, tak jí dostane do situace, že na to bude muset nějak reagovat…
Z tohoto důvodu nemám ráda otevírání očí, protože kromě nich dvou nikdo neví, jak to doopravdy mají a pak jsou ( většinou) ty ženy tlačeny do toho, aby veřejně k tomu zaujaly stanovisko…no a ne vždy se shoduje s tím, jak by to byly schopny zvládnout a chtěly to… protože tlak z okolí… ( Přece mu ty nevěry nebudeš tolerovat!… Budu, protože já s ním nespím a takhle jsme se dohodli)…
Nepíšu, že je to případ v rodině zakladatelky, spíš to myslím obecně…
@Magical-eyes píše:
@utopia a myslíš, že ta ségra netuší, že je jen náhradnice? To podle mě asi ženská pozná ne?
Když ji to řekne, tak jí dostane do situace, že na to bude muset nějak reagovat…
Z tohoto důvodu nemám ráda otevírání očí, protože kromě nich dvou nikdo neví, jak to doopravdy mají a pak jsou ( většinou) ty ženy tlačeny do toho, aby veřejně k tomu zaujaly stanovisko…no a ne vždy se shoduje s tím, jak by to byly schopny zvládnout a chtěly to… protože tlak z okolí… ( Přece mu ty nevěry nebudeš tolerovat!… Budu, protože já s ním nespím a takhle jsme se dohodli)…
V tomhle máš obrovskou pravdu. Je to prostě situace na nic a je to tak, jak píšeš. Je to minové pole a vůbec není jisté, jak by ta sestra reagovala. Je to ošemetné a proto jsem psala, jak bych jednala já. Zda je to použitelné pro ostatní, nebo zda by to bylo správné není vůbec jasné. Každopádně, to že je sestra náhradnice nemusí vůbec tušit. Protože nemusí jít jen o to, že by chtěl zakladatelku, ale o to, že tohle říká ženám obecně, že je to chlap, který to zkouší všude možně různě a prostě má nebo chce mít milenky. Vůbec to nemusí být jen a přímo o zakladatelce. A je mraky žen, které nevědí, že si berou ku. revníka.
@Magical-eyes píše:
@utopia a myslíš, že ta ségra netuší, že je jen náhradnice? To podle mě asi ženská pozná ne?
V podobnych situacich je naprosty zaklad nebyt drbna a opravdu to nikomu dalsimu nerict. A byt natolik duveryhodna osoba, ze ta dotycna bude vedet, ze se muze rozhodnout jakkoliv a nikdo to nebude vedet ani ji soudit.
@Lucie_Sx píše:
V podobnych situacich je naprosty zaklad nebyt drbna a opravdu to nikomu dalsimu nerict. A byt natolik duveryhodna osoba, ze ta dotycna bude vedet, ze se muze rozhodnout jakkoliv a nikdo to nebude vedet ani ji soudit.
Jo, to by určitě muselo přijít - ujištění, že nikdo další to neví a vědět nebude a že se může rozhodnout jakkoli a bude to z mé strany přijímané a pochopitelné a nebude se to dál řešit a rozmazávat. Tady je blbý, že už to ví zakladatelky manžel, pokud jsem to dobře pochopila, takže už přeci jen více hrozí, že se to může dostat ven. Stačí, aby švagr udělal nějaký náznak a zakladatelky manžel po něm skočí.
Stalo se mi s mým švagrem. Rodinná oslava, opička a začal na mě vykřikovat před několika lidmi včetně své manželky. Já jsem nijak nereagovala, normálně jsem šla pryč. Jestli si to doma pak nějak vyřídili, nevím, dál jsme to nikdy neřešili a on nikdy předtím ani potom vůči mě nic ani náznakem nezkusil. Normálně jsme žili dál. Vlastně už jsem na to i zapomněla. On to možná neví vůbec. Počítám, že málokterý chlap má v hlavě jen tu jedinou, tak tenhle trochu ztratil sebeovládání zrovna na své svatbě. Blbý, no, ale nedělala bych z toho rozvod, tj. jeho bych odpálkovala a nechala bych to jen mezi námi.
Po mně takto několikrát vyjel manžel sestřenice. Normálně jsem ho odmítla a dál to neřešila. Nikdy by mě nenapadlo, jí to říkat. On je proutník a těch ženských měl víc než dost. Kdybych jí to řekla, rozloží to rodinné vztahy a ona od něj stejně neodejde.
Nechápu, že tu někdo píše, že to má sestře říct. Zkazí jí akorát život. Ona už je vdaná a mít manžela s vědomím, že on balí moji sestru, to je peklo. Maximálně si může promluvit se švagrem a říct mu, že to bylo naposled a a ať si to už nikdy nedovoluje.
@bigl píše:
Po mně takto několikrát vyjel manžel sestřenice. Normálně jsem ho odmítla a dál to neřešila. Nikdy by mě nenapadlo, jí to říkat. On je proutník a těch ženských měl víc než dost. Kdybych jí to řekla, rozloží to rodinné vztahy a ona od něj stejně neodejde.
Nechápu, že tu někdo píše, že to má sestře říct. Zkazí jí akorát život. Ona už je vdaná a mít manžela s vědomím, že on balí moji sestru, to je peklo. Maximálně si může promluvit se švagrem a říct mu, že to bylo naposled a a ať si to už nikdy nedovoluje.
Jo, tohle dává taky velký smysl. A hodně se mi líbí to, že si to vlastně může vyjasnit s ním. Nicméně pokud ano, tak bych to asi nedělala teď zpětně, ale pokud by se to stalo znovu. Že si myslela, že na té svatbě to byl nějaký hloupý vtip a že teď vidí, že ne a že si nepřeje, aby to dál dělal. Blbý je, že se může urazit a může jí nějak zatopit právě skrze sesterské vztahy. Uražená ješitnost a pocit ohrožení jsou mocní hybatelé.
Každopádně, je to morální dilema, a to už z podstaty věci nemá univerzální řešení. Proto se nedivím lidem, kteří razí neříkat a ani lidem, kteří by to řekli. Já sama nevím, oboje mi dává smysl. Jako teď bych jednoznačně nic neříkala a zařídila bych se až podle dalšího dění.
Já teda nevím, no. Jestli se do svatby nikdy nechoval tak, že tě uhání, tak to prostě hoď za hlavu. Třeba tě chtěl jen ocenit, polichotit a vyšlo z toho něco divného, byl opilý. Ani tě neošmatával (nepíšeš). Já bych teda z tohoto nic nedělala. Jak jsi to popsala, nepřijde mi to jako jednoznačné vyznání a nemyslím si, že po nocích touží po tobě. Líbit se mu můžeš, ale ví, že jsi zadaná a ví, že i on je zadaný.
@ZdenMal tak jestli člověk ví, že ten druhý by to chtěl vědět, tak je na místě ho informovat s kým žije. U mé ségry vím, že je vztahově (ale i obecně životně) velmi naivní (všichni jsou kamarádi, nikdo by neudělal nic špatného) a ještě k tomu hysterická (nevyhovíš mi nebo se mi něco nelíbí, tak začnu brečet-i teď jako dospělá). Právě ten chlap ji má úplně na háku, ale asi to potřebovala, jinak by s ním přece dobrovolně nebyla.