Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
jo, je jasné, že dítě má své období a vzdory, s tím se musí počítat…ale myslím, že kolem sebe nevidím vzdory, ale vyčůrané miminka, které zkouší a prochází jím to…
jo a ještě jedna věc…důraz, důraz, a stát si za svým…jak řeknu ne, tak prostě ne, a ne že řeknu ne a za chvíli, no tak teda jo, ale jenom trošku…vím, že budu mít problém s babičkami, oni tak rádi podkopávají autoritu maminek, jak řeknu ne, tak prostě ne,…a už slyším, ale pro jednom, ale vždyť je malinký, ale ty jsi na něho zlá…
jo kdyby věděly, jak se chovaly k nám…
ale od toho jsou babičky, ať si rozmazlují, ale v mé nepřítomnosti…
j.s. tak my jsme taky meli psa, vychovany byl excelentne, poslechl na gesto ani se mu nemuselo rikat. Ovsem vidim rozdil mezi vychovou psa a ditete, promin. Bylo by to na dlouhou debatu a ja to neumim vyjadrit presne tak, jak si myslim a chci.
Rada bych, aby moje dite bylo sebevedome, dokazalo uznavat pouze ty autority, ktere si to zaslouzi a nemelo strach se postavit tem, ktere si to naopak nezaslouzi. Zkratka jsem proti „drivejsi“ vychove, soupej nohama a mlc, ted mluvi dospeli a hlavne nam dej pokoj.
Kdyz se dcera vzteka a leha si na zem, okoli me nezajima, mineni cizich lidi je mi totalne jedno.
Ucime ji pujcovat veci ostatnim, ale zase ji tuhle bouchl schvalne kluk na hristi do hlavy hrackou zezadu, moc plakala a nevim, proc bych ji mela rikat, ze chlapecek nechtel, kdyz evidentne chtel, navic mu byly tak 4 roky…to je jedno, nechci mit z ditete cviceneho psa, proste.
Ale pravdou je, ze driv, kdyz jsem jeste dite nemela, jsem mela stejny nazor jako ty, dokonce jsem ho i k vychove psa prirovnavala taky.
MAG.
tak hodně štěstí,…
určitě nechvi vychovávat jako za starých časů, ale nemyslím si, že jsem třeba já špatně vychovaná a to jsme, když jsme něco provedly se ségrou, dostali teda řádně…
a když se dospělí baví, tak dítě musí pochopit, že když se bavím třeba s tetou, musí chviličku vydržet a pak mi to poví…určitě nejsem ten typ, co se bude vybavovat a děcka si dělejte co chcete, hlavně ať mám klid na klábosení…ale přece na mě nebude štěkat, mami mami mami, když mi zrovna někdo něco říká nebo já jemu…
Ne, j.s. urcite nejsi spatne vychovana, to ne, ale zkus si rict jak moc jsi sebevedoma? jak moc umis prosadit sama sebe? reknes nekomu (nadrizenemu), kdyz ti neco vadi? jak se citis, kdyz udelas neco spatne?
Rozumis mi - jde mi o ten rozdil - my jsem byli vychovavani, abychom slepe poslouchali, nevycnivali, nedelali potize…a to se mi nelibi. Rada bych byla asertivni a sebevedoma, ale ac se snazim, mam to v sobe zakodovane vychovou mych rodicu, bohuzel.
tak to já jsem hotové neštěstí…co na srdci to na jazyku, zužilose mi okolí, ale na super lidi…
a díky tomu, že jsem nadřízenému řekla, co si myslím, tak si mě tam nechal a měla jsem práci…
a sebevědomá? asi jako každý druhý,…moc na to nehraju…když mám dostat třeba měsíčky, zrudnu jako patnáctiletá a někdy jsem v pohodě, že bych mohla vystupovat v tv ![]()
Tak to ti blahopreju. A uz jdu, stejne se tu vsechny neshodneme, kazdy ma svuj styl vychovy ![]()
Holky, tak nevi, ale s tin respektem jenom k tem co si to zaslouzej. Na to, kdo si respekt zaslouzi, ma totiz kazdej clovek jinej nazor a nekdy se nevyplati bejt „sebevedoma“ pred blbcem, od kteryho neco potrebuju. Je to blby, ale je to tak. Takze myslim, ze jde o to dite spis naucit rozeznat situaci, kdy je blbec proste blbec a kdy je to sice blbec, ale nema vyznam mu to davat najevo.
Magdi, u nás neplatí vůbec nic. Ze všeho má srandu. Dnes strčil bráchu na radiátor,takže má pěkně potlučenou hlavu a ani né půl hod. na to, ho strčil znova. prostě ho těší někomu ubližovat. Přítel je z toho max. zoufalí, prý jestli ho to nepřejde,tak ho vezme ke cvokaři
.ale pokud je třeba v miniškoličce,tak tam zas tak nezlobí,hraje si a jiný děti atakuje opravdu minimálně.
Jak si můžete být jisti, že tou volnou výchovou vyroste z vašeho dítěte ten úžasný sebevědomý člověk, a ne vyčůranej hajzlík, kterej je zvyklej že mu absolutně všechno projde? ![]()
Hmmm, asi nikdo tady nejsme promovanej psycholog dětský duše, nebo spíš děd vševěd, abychom věděli, co a jak přesně naše dítě ovlivní, jak si to, co mu říkáme, ve svý hlavičce přebere, spojí…
Hlavní by mělo svoje děti nadevšechno milovat, aby v nás mělo důvěru, oporu, vzor…nikdo jim přece nechcem ubližovat, chceme jim dát to nejlepší, dobrý rozjezd do života.
Můj táta mě nikdy neuhodil, stačilo mu se podívat, klidně domluvit, mamka byla energičtější, párkrát jsem to od ní pěkně slízla, přesto to byla ona, za kým jsem šla přiznat průšvih ale i se přitulit, pomazlit…miluju oba své rodiče a dodnes máme krásný vztah a neměnila bych jediný okamžik jejich výchovy ![]()
MadGirl ja si nemyslim ze je to jen vychovou, ja jsem si doted myslela ze tim jak me nasi vychovali taky tak trochu ‚drz hubu a krok‘ i kdyz jsou skveli rodice a vubec ale taky to bylo tak jak rikas, a hrozne me to stve na moji mame jak se ponizuje furt a leze urednicim do prd.. jen pro naky papir na ktery ma narok..
ale nejsem si jista jestli je to fakt jen tou vychovou nebo jsme proste takove, nechtela bych jim krivdit..
ja chapu obe strany, a hlavne si myslim ze na kazde dite plati neco jineho, ja juli taky placat nechci ale vubec nevim co mam delat kdyz me bije..
taky me stve kdyz nake decko neco udela schvalne, minule jsem se dcery taky zastavala na hristipred holkama co ji nechtely pustit do auticka, sedela tam jedna a juli si k ni chtela sednout, bylo tam misto, a druha na ni rvala at ji tam nepousti..
![]()
nikol tak to je mazec taky se tesim az budou ‚vetsi‘ obe.. zatim zlobi jenta jedna… je to hrozne tezke.. vychovavat..
Těžko soudit,jestli benevolentní výchovou vychováte asertivního asebevědomého člověka nebo ne,to nezáleží jen navýchově,i když k tomu velkou měrou určitě přispívá,ale dle mého názoru zcela ve špatnémslova smyslu,já nikomu jeho styl výchovy neberu,každá si to děláme po svém dle svých nejlepších soudů,ale vadí mi,když někdo soudí moji výchovu jenom proto,že je jiná než vyznává on.
Příklad manžel měl volnou výchovu,bit nebyl.Když jsme se poznali,byl takovýto.Dostal se do party,dělal vše možné,raději ani nevyprávět,mámu je schopný poslat do prdele a říct jí do očí jaká je to krá… fízlácká,apod.S každým se hned rval pro zlé slovo.apod.
Já jsem vychovávaná přísněji mnohem přísněji.A nic z tohohle bych si nedovolila.Dokážu mít respekt k lidem,ale zároveň se dokážu ozvat,když je to potřeba,mám ucelený řebříček hodnot,dokážu se o vše postarat,jsem zodpovědná.
Těžko velice těžko hodnotit,jsme tři děti a všichni jsme vychovaný stejně dle mého soudu dobře.Manžel má sestru a to je stejný rozpatlánek a grázlík,jako byl on.
Stále věřím,že nám všem jde o to dát svému dítěti to nejlepší do života,jen se různíme v názorech jak toho dosáhnout.Vždyť přeci taky všechny nevolíme jednu a tu samou politickou stranu a když teď řeknu,že budu volit suverenitu,sesypete se na mě stejně jako když řeknu,že moje dítě občas dostane na prdku?Věřím,že ne a přitom jde jen o ten názor.Nechme se navzájem žít
![]()
nejsi sama, ja ted momentalne zapasim o uspani rocniho a trileteho, to je kazdodenni boj, v poledne i vecer,u jidla to same. a k hysteraku blizko.hura, nejsem takova sama a to trochu potesi. horsi je to, ze partner nema zajem a vsechno je na me, ale to je jedno.
![]()
uspavaci metoda podle Eduarda Estivilla, je o tom knizka ‚Detska nespavost‘ u nas fungovala pekne u obou
neni to klasicke vyrvani ale v casovych intervalech. ditko si poplace ale ne tak dlouho aby se mohlo citit opustene.. a za dva tri dny pochopi ![]()