Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ony ty vztahy se sestřenicí budou stejně o ho. vně, ne? Za x měsíců jste nestihli poznat jejího přítele? To se asi moc nestýkáte …
Tak v tom případě by mě absolutně neštvalo, že tam sestřenice nebude. ![]()
Já bych taky na svatbě nechtěla člověka, kterého neznám. A nestačilo by mi k seznámení jedno kafe …
@BohunkaP píše:
Ale tady nedošlo k žádné změně… sestřenice měla partnera už v době, kdy se pozvánky dávaly, jenom to nevěsta s ženichem nevěděli. Proto si to měli při zvaní ověřit - buď u sestřenice přímo („Klári, už jsme se dlouho neviděli, tak ani nevíme, jak to teď s tebou je - přijdeš sama nebo s doprovodem?“) nebo případně u tety („Honzu zveme i s Bárou a co Klára, má taky někoho stálého?“)Pokud by to byl nový partner, se kterým se seznámila až později, tak by to byla jiná situace a přesně, jak píšeš… aktivně obvolávat samozřejmě nikoho nebudou.
hele já ti nevím. Tak snad když už sestřenice pozvánku dostala, tak musela vědět, jestli chce nebo nechce jít s partnerem a podle toho to řešit. Vždyť stačilo zvednout telefon. Jako vzkazovat něco přes babičku týden před svatbou je pro mě značně nezodpovědné a nedospělé a pak ještě po babi vzkazovat, že teda nepřijde ani teta
Tak pokud za to celé podle tebe mohou novomanželé, tak ok…
@Silverine247 píše:
Hernajs jak to vis?Vzdyt to nevi ani zakladatelka, ja jsem se ji ptala, jestli si je jista, ze to neni jenom iniciativa babicky. Sestrenici to muze byt klidne uplne sumafuk, jestli tam pritele bude mit s sebou nebo ne. Tomu by odpovidalo i to, proc uz nezvoni u zenicha a nevesty s pugetem se prijit seznamit. Hele muzeme tady spekulovat do aleluja. Zakladatelka uz tu predpovida jakesi peklo v rodine, neni nic jednodussiho zvednout telefon a zjistit, ktera bije.
jako že by si to sama vymýšlela ta babička? a pak sama od sebe volala s tím, že teda nepůjde ani teta a ani ta sestřenice a její přítel?
tak jako možný to je, jen celkem nereálný a už podle toho, jak nechali na babičce to zrušení a sami ani nezvedly telefon, tak to vypadá spíš na to, že to celé řeší přes ni…
@Keyllah píše:
hele já ti nevím. Tak snad když už sestřenice pozvánku dostala, tak musela vědět, jestli chce nebo nechce jít s partnerem a podle toho to řešit. Vždyť stačilo zvednout telefon. Jako vzkazovat něco přes babičku týden před svatbou je pro mě značně nezodpovědné a nedospělé a pak ještě po babi vzkazovat, že teda nepřijde ani tetaTak pokud za to celé podle tebe mohou novomanželé, tak ok…
Ano, za vznik té situace může zakladatelka a její partner - to se na mne nezlob, ale o tom prostě není sporu. Stačil jediný zdvořilý dotaz při rozdávání pozvánek a žádný problém nenastal.
Dál už se to holt vezlo, protože druhá strana evidentně taky neumí komunikovat, jejich reakce byly nesmyslné… když už se snoubenci dopustili společenské chyby, mohli ji za ně elegantně vyřešit a ne to takhle nesmyslně vyhrotit vztekáním a urážením se.
@Keyllah píše:
jako že by si to sama vymýšlela ta babička? a pak sama od sebe volala s tím, že teda nepůjde ani teta a ani ta sestřenice a její přítel?tak jako možný to je, jen celkem nereálný a už podle toho, jak nechali na babičce to zrušení a sami ani nezvedly telefon, tak to vypadá spíš na to, že to celé řeší přes ni…
Netvrdim, ze by si to babicka vymyslela, jen ze nikdo z nas tady nemuze tvrdit, ze je na vine definitivne ta sestrenice. Ja myslim, ze to je proste nedorozumeni. Ona predpokladala, ze ma pozvanku +1, najednou zjistila, ze to tak neni a treba se do toho babicka aktivne vlozila, ze to zaridi (aniz by ji o to sestrenice zadala) a uz to jelo. Proste tohle „reseni“ cehokoliv pres dalsi lidi je k prdu, muzeme tu spekulovat jeste tyden po svatbe, co kdo komu rekl a jak si to ten druhy (treti, ctvrty…) prebral. ![]()
Příspěvek upraven 24.08.23 v 13:35
@Keyllah píše:
hele já ti nevím. Tak snad když už sestřenice pozvánku dostala, tak musela vědět, jestli chce nebo nechce jít s partnerem a podle toho to řešit. Vždyť stačilo zvednout telefon. Jako vzkazovat něco přes babičku týden před svatbou je pro mě značně nezodpovědné a nedospělé a pak ještě po babi vzkazovat, že teda nepřijde ani tetaTak pokud za to celé podle tebe mohou novomanželé, tak ok…
Tak jestli jsou spolu par mesicu, tak treba v dobe pozvani jeste ani nevedela, jestli spolu v dobe svatby porad budou. Kdyz s nekym randim 14 dni, tak tezko rict. Tady se z toho dela pomalu umysl, ze snad pritele zatajila schvalne. ![]()
@Silverine247 píše:
Netvrdim, ze by si to babicka vymyslela, jen ze nikdo z nas tady nemuze tvrdit, ze je na vine definitivne ta sestrenice. Ja myslim, ze to je proste nedorozumeni. Ona predpokladala, ze ma pozvanku +1, najednou zjistila, ze to tak neni a treba se do toho babicka aktivne vlozila, ze to zaridi (aniz by ji o to sestrenice zadala) a uz to jelo. Proste tohle „reseni“ cehokoliv pres dalsi lidi je k prdu, muzeme tu spekulovat jeste tyden po svatbe, co kdo komu rekl a jak si to ten druhy (treti, ctvrty…) prebral.Příspěvek upraven 24.08.23 v 13:35
Já si dovedu úplně v klidu přestavit, že babička je taková tak moc aktivní osoba, co za ní zůstává potopa. Sestřenice to mohla před babičkou sice řešit, ale nemusela jí vůbec úkolovat, aby někam volala. Babča aktivně volá snoubencům. Dozví se od nich informaci, že tam cizí lidi nechtějí a že by dotyčného chlapce chtěli alespoň vidět. A nevíme, jak jí to babička podala a co jí řekla, jestli se vůbec k sestřenici dostalo něco o tom, že ho chtějí aspoň vidět. Mohla to úplně překroutit, mohla tam vsunout něco, co sestřenici a tetu urazilo. A nemusely ji ani posílat, aby za ně vyřídila, že nepřijdou. Stačilo, aby to před ní řešily a babča to zase hned ochotně běží vyslepičit snoubencům. ![]()
@Livi92 píše:
Já si dovedu úplně v klidu přestavit, že babička je taková tak moc aktivní osoba, co za ní zůstává potopa. Sestřenice to mohla před babičkou sice řešit, ale nemusela jí vůbec úkolovat, aby někam volala. Babča aktivně volá snoubencům. Dozví se od nich informaci, že tam cizí lidi nechtějí a že by dotyčného chlapce chtěli alespoň vidět. A nevíme, jak jí to babička podala a co jí řekla, jestli se vůbec k sestřenici dostalo něco o tom, že ho chtějí aspoň vidět. Mohla to úplně překroutit, mohla tam vsunout něco, co sestřenici a tetu urazilo. A nemusely ji ani posílat, aby za ně vyřídila, že nepřijdou. Stačilo, aby to před ní řešily a babča to zase hned ochotně běží vyslepičit snoubencům.
Vidim to uplne stejne. Ne ze to tak urcite bylo, ale ta moznost tu je, proto se mi nelibi, ze zakladatelka (a jine uzivatelky) delaji automaticky ze sestrenice nejakeho padoucha, ktereho aby se nevesta pomalu doprosovala, aby prisla na svatbu. Je to zbytecne vyhrocene. ![]()
@Parninas píše:
Hele ale ona ji pozvala i s partnerem, jakmile se dozvěděla že existuje, jen ho chtěla poznat. Je to fakt tak nepřekonatelná podmínka, že se raději ta druhá strana postaví na hlavu a dělají bugr? To je pořád etiketa, rodinné vztahy, ale ve finále je to pouze ustupování straně, která není ochotná žádného kompromisu. Myslím, že zakladatelka udělala vstřícný krok tím jak to původně chtěla řešit.Si stejně myslím, že tam někde u babičky vznikl šum a bůhví co kdo pak slyšel. Nechápu proč to neřešit přímo s lidmi, kterých se to týká.
Tady tu tichou poštu přes příbuzné nesnáším. Zrovna tenhle víkend jsme došli na oslavu narozenin o 2,5h pozdě, protože nás zvali přes jiného příbuzného a ten nám řekl špatný čas. Přitom by stačila hloupá smska a nebyli bychom za blbce.Tipuju, že v případě zakladatelky to bude podobná komunikační šaškárna.
Taky si to myslím, ale i kdyby babička komunikovala přesně, nevím proč to nechali jen na ni. Proč se budoucí manžel nedomluvil se svojí sestřenicí přímo. Jakmile se dozvěděl, že ona ma partnera, měl zavolat a ujasnit situaci, že na svatbu je samozřejmě zvaný i on.
K pozdnímu příjezdu na oslavu, to je dokonalý příklad jak dopadá vyřizování přes prostředníka ![]()
@Silverine247 píše:
Vidim to uplne stejne. Ne ze to tak urcite bylo, ale ta moznost tu je, proto se mi nelibi, ze zakladatelka (a jine uzivatelky) delaji automaticky ze sestrenice nejakeho padoucha, ktereho aby se nevesta pomalu doprosovala, aby prisla na svatbu. Je to zbytecne vyhrocene.
Souhlas. Pořád ještě mají novomanželé ve svých rukách tu situaci, to „rodinné peklo“
, jak to nazývá zakladatelka, vyřešit s grácií a v klidu.
Pokud si tedy podobná dramata naopak neužívá ![]()
@Janli píše:
Není to mimo etiketu. Zvu lidi, který zvát chci. Není povinnost automaticky pozvat další, mě neznámý. To by se ze svatby o třiceti lidech jaksi rychle stala megasvatba. Každý si na svatbu dělá rozpočet a jaksi počítá s konečným počtem hostů. Mít tam ještě proměnnou v podobě imaginárních partnerů, to si může dovolit tak možná milionář. A počítat s imaginárními partnery, to znamená pozvat míň hostů. Navíc člověk riskuje, že si pak dotyčný přivede kamarádku nebo narychlo sbalenýho týpka, jen aby tam někoho měl. A proč mít na svatbě cizího člověka? Mám pocit, že moc koukáš na americký seriály….
Je to hrubě mimo etiketu. Samozřejmě, že si nevěsta a ženich zvou koho chtějí, ale ne jednoho z páru, to je neslušné. I když toho druhého nemám ráda, patří k tomu, koho zvu. Nebo nezvat sestřenici, ale když už ji pozvali, patří k ní i partner. Partner, pritel, nemyslím někdo s kým se zná měsíc a byli dvakrát na kafi
Svatbu jsme měli před mnoha lety, zvali jsme hodně manželovych kamarádů a několik bratranců. Někoho osobně, někoho „na dálku“, některé z jmanželek a přítelkyň jsem poznala až na svatbě. Jeden z bratrancu byl známý tím že přítelkyně částo střídal. Bralo se to tak, že prostě s někým přijde a víc nebudeme řešit ![]()
@Silverine247 píše:
Ona predpokladala, ze ma pozvanku +1, najednou zjistila, ze to tak neni…
Holky, já žasnu. Některé z vás mají vychování řeznického psa. Jak si JEDNA pozvaná osoba může sama od sebe „předpokládat“, že pozvánka určená pouze jí by měla platit pro dvě osoby?
Pozvánka na akci se zpravidla posílá jako obálka v obálce. Nebo se na pozvánku ručně nadepíše pro koho je určena. Adresát (adresáti) na vnitřní obálce nebo na samotné pozvánce jsou zvané osoby.
Slečna Jana Nováková (nebo neformálně Janička)
znamená, že je zvána jen tato jedna osoba.
Slečna Jana Nováková a Patrik Horák (nebo neformálně Janička a Patrik )
znamená, že jsou zvány tyto dvě osoby.
Slečna Jana Nováková s partnerem (nebo neformálně Janička + partner)
Slečna Jana Nováková + 1 (nebo neformálně Janička + 1)
znamená, že pozvánka je i pro druhou osobu, kterou si Jana vybere.
Jana Nováková, Patrik Horák, Aleš, Barunka a Cyril (nebo neformálně Janička, Patrik, Aleš, Barunka a Cyril)
znamená, že je zván nesezdaný pár a jejich tři děti.
paní Jana Nováková, pan Patrik Horák, pan Aleš (nebo neformálně Janička, Patrik a Aleš)
znamená, že je zván nesezdaný pár a jejich nejstarší zletilý potomek. (Akce zřejmě není vhodná pro nezletilé Barunku a Cyrila).
Manželé Novákovi a pan Aleš (nebo neformálně Janička, Patrik a Aleš)
totéž jako v předchozím případě pro manželský pár a zletilého syna.
Příspěvek upraven 25.08.23 v 03:22
@Parninas píše:
Zrovna tenhle víkend jsme došli na oslavu narozenin o 2,5h pozdě, protože nás zvali přes jiného příbuzného a ten nám řekl špatný čas.
Holky, já žasnu. Některé z vás mají vychování řeznického psa.
Kdyby mne hostitel nepozval na oslavu přímo, pak to znamená že NEJSEM POZVÁN. Takže samozřejmě nikam nejedu. Ty ses řádně ztrapnila, ale to sis způsobila sama.
Je zoufalé že dnešním mladým lidem chybí Kinderstube, neboli dobré vychování. Nepředali jim je ani rodiče, ani škola.
Hernajs jak to vis?
Vzdyt to nevi ani zakladatelka, ja jsem se ji ptala, jestli si je jista, ze to neni jenom iniciativa babicky. Sestrenici to muze byt klidne uplne sumafuk, jestli tam pritele bude mit s sebou nebo ne. Tomu by odpovidalo i to, proc uz nezvoni u zenicha a nevesty s pugetem se prijit seznamit. Hele muzeme tady spekulovat do aleluja. Zakladatelka uz tu predpovida jakesi peklo v rodine, neni nic jednodussiho zvednout telefon a zjistit, ktera bije.