Bratr se žení - kolik dát peněz do obálky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15503
20.3.26 12:02
@Yasmen píše: Více

Vzdyt nevíme co se v té rodině stalo, proč mají blbé vztahy. Urcite neni na vine jen zakladatelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
20.3.26 12:09
@Dani65 píše: Více

Nepřispějeme tazatelce na kvalitní nádobí, abychom smazali aspoň jednu křivdu? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15687
20.3.26 12:11
@Yasmen píše: Více

V normální rodině člověk dá, kolik uzná za vhodné. ;)
Já mojí ségře upekla komplet zákusky. A ani se neptej, na kolik mě to vyšlo a kolik času to stálo … ale udělala jsem to ráda.
Zakladatelka nemusí dát klidně nic. Za mě by tam neměla ani chodit. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9296
20.3.26 12:11

Na svatbu jdi, pokud stojíš o navázaní/urovnání vztahů. Pokud nemáš zájem. Tak tam nechoď. Ať se nemusí dívat ve svůj den na znechucený obličej. Pocit se projevují viditelně v obličeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.26 12:41
@nick mandarinka píše: Více
Úplně stejně to lze otočit na: Nikdo přece na svojí svatbu nezve lidi kvůli tomu aby novomanželé dostali hodně peněz či hodnotných darů 8) Nebo ne? A jsme tam kde jsme byli 8) Takže ne, mě to nijak žily nervalo, ačkoliv jsem nečekala, že ze svatby pojedu přes celou republiku hladová. A aby kolem mě kvočila jsem fakt nepotřebovala, ale že mě po letech alepoň přijde osobně pozdravit, když tam jedu takhle daleko, no heleď docela i jo :D
  • Citovat
  • Upravit
107618
20.3.26 13:54
@Anonymní píše: Více

Já myslím, že dnes chtějí skoro všichni peníze

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
20.3.26 14:06
@Dani65 píše: Více

Přesně tak, asi tam něco bude. Máma mu dává hrnce za 3 tisíce a prý peníze už nebude dávat. Nevěřím ji, ale to je její věc… Dost možná je bratr u matky a prvním místě.
Ale to se asi nedozvíme, opět se jen založí diskuze a zakladatelka vůbec nekomunikuje :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2118
20.3.26 14:20

2000 je málo. Nám dávali lidi aspon 5 litrů. Rodinni příslušníci víc. I chudá prateta, co zije ze socialnich davek dala 25 tisic. To nám bylo i blbý si vzít. Ale hlavně ta svatba a jídlo a pití na ni stojí dost peněz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
20.3.26 14:20
@Alušáček píše: Více

ale o to přece vůbec nejde, a dát do obálky vlastnímu bratrovi ke svatbě 2000 je v roce 2026 spíš trapné než směšné,
po 1000 korunách dostávali v obálce ke svatbě moji rodiče v roce 1983 od vzdálených příbuzných a sousedů - a kde byly tehdy platy a kde jsou dnes? lidé vydělávají tak 30× více než tehdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
20.3.26 14:21
@Ploskutáček píše: Více

né, ale můžeme jí poslat nějaké použité z naší kuchyně, ale zánovní, já moc nevařím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
20.3.26 14:24
@nick mandarinka píše: Více

přesně, svatba je o novomanželích, ne o hostech, kamarádkách

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5179
20.3.26 15:57
@Šmoulice píše: Více

Jenomze to neni poplatek ‚za rodinu‘ ale dar ‚pro novomanzele‘. Deti bych do toho vubec nepocitala, je to prece dar od zakladatelky s manzelem.

My jsme teda penize na nasi svatbe nedali zpatky na ucet jako na splaceni nakladu na svatbu, ale dali dohromady a koupili co chteli…

A nedivali jsme se ze ten dal tolik, ten vic a ten trapne malo nebo dokonce nic… Byli jsme radi za jakykoliv darek/obnos.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
20.3.26 16:12
@Alušáček píše: Více

Ano, v tom nejužším kruhu ano, i před inflací. Nepřijde mi 10k jako obrovské peníze, zvlášť když na každé svatbě bylo i ubytko atd. Ale záleží na bublině samozřejmě, hádám že asi na svatbách stylem samo domo (což nemyslím nijak zle, je to podle mě moc pěkné) to bude méně- ale tam zas bude mnohem větší investice třeba nějakého času a praktické pomoci.

A taky se bavím o kamarádech typu „známe se 15 let a budu jim volat, pokud budu v nemocnici a budu potřebovat obstarat dítě“, ne „chodili jsme spolu před patnácti lety na střední“. Prostě kamarádi co už jsou téměř na úrovni rodiny. Nicméně ani u známých bych pod 5k za rodinu nešla.

Ono když si spočteš, na jaké % výplaty vyšel před x lety třeba ten mixér od ety, tak 10k je při dnešních cenách fakt pakatel…

Příspěvek upraven 20.03.26 v 16:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11941
20.3.26 16:16
@Venetia píše: Více

Máš pravdu, všichni jsou na prachy. Občas jsem se dřív zasnil, když bych se ženil já. A asi bych jim zakázal prachy i hmotný dary. Prachy proto, že bych si připadal jako socka, který lidi pozval, aby mu zatáhli svatbu, a pokud jde o hmotný dary, tam bych měl asi pocit, že je stresuju tím vymýšlením, co by nám udělalo radost. Nebo krabice Fidorek :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8827
20.3.26 16:25

Jak už taky několikrát zaznělo a s čím naprosto souhlasím: proč chodit na svatbu, když se ti tam vůbec nechce? 8o Máš v sobě (po tolika letech!) ještě tolik zášti a i závisti (nechápu), že to pro tebe musí být utrpení ne? Takže řešit nějaké peníze do obálky považuju za naprosto zbytečné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný