Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Liberalissima píše: Více
přesně tak, v dnešní době je naprosto trapné dát do obálky 1000, stejně jako lidé dávali před 40 lety
@Alušáček píše: Více
to je ale jedno, kdo je na vině, ona bratra nesnáší a nenávidí ho, tak opravdu bude nejlepší, když na žádnou svatbu nepůjdou
Nejlepsi bude kdyz tam nepujdes, podle stylu jakym o tom pises. No a k castce… minimum 5 spise 10.
Už jsem to tu psala několikrát, ale mně tohle přepočítávání na hlavu přijde neskutečně trapné, uhozené. Svatba je prostě výdaj, se kterým nutno počítat, pořádám to v určitých rozměrech, na které mám, zvu lidi, které mám ráda, chci je tam mít, a v podstatě od nich nic nečekám - jen to, že přijedou rádi, budou s námi sdílet ten velký den, budou se bavit, dobře se nají.. Nemusí si nic zaplatit nebo něco vracet.
Jak už to tady někdo psal, od ségry se 3 dětma bych rozhodně nechtěla, aby mi dávala x tisíc. My jsme si se sourozenci žádné sumy nedávali, koupili jsme, co novomanželé chtěli, a rozhodně to nebylo za takovou částku. A fakt mě nenapadlo přepočítávat, že s sebou beru dítě, tj. přikoupím mixér. Věřím, že i moje sourozence by hanba fackovala o tom takhle uvažovat.
Mám ty lidi ráda, chci dát? Dám, na co mám, nebo co si přejí.. Už jsem se setkala i s tím, že lidi se pozvání na svatbu bojí, tj. raději nejedou, protože na to nemají.
Nicméně v případě zakladatelky je to zbytečná úvaha - bratra ráda nemá, vyjadřuje se o něm hnusně. Nejlepší bude, když zůstanou doma.
@Maggdallena píše: Více
A mě by se třeba nechtělo dát svatební dar 10000, to je čtvrtina mého platu. Kamarádům, vzdálenějším příbuzným určitě ne, sourozencům možná, záleželo by na jejich životní situaci. Pokud bych věděla, že se od hostů taková částka očekává, tak na tu svatbu ani nejdu.
@Alušáček píše: Více
no tak zase, svatby se nyní plánují minimálně rok dopředu, tak lze i na ten obnos do obálky našetřit postupně
@Lojzísek píše: Více
Mám na to podobný pohled jako vy, upřímně vůbec nechápu ty komentáře tady a doufám, že je to hlavně tím, že jsme na diskuzi na síti - víme jak to je, tady má každý druhý rádoby nadstandartní příjem a neváhá to kdykoliv vytasit, realita může být samozřejmě jiná… jak už jsem psala, můj (mimochodem nadprůměrně vydělávající) bratr mi dal sadu talířů, já byla ráda, že si dal práci, ani mi nepřišlo na mysl, že by to bylo trapné. Můj táta se kvůli mně oblékl do obleku, dokonce si i zastřihl vousy, odpustil si řeči o politice, celkově se snažil být dobře naladěn, dal mi pusu a popřál mi hodně štěstí, to bylo celé a mělo to pro mě větší hodnotu, než kdyby mi strčil do obálky prachy. Dar od matky v podobě hrnců za tři litry mi taky nepřipadá nijak trapný, když to vezmu ze svého pohledu, můj měsíční příjem je 11 litrů a na ty hrnce bych musela pekelně našetřit, ale věřím, že by mně moje děti ještě vyčinily, že jsem si dělala škodu
ve finále neznám nikoho z mého okolí, kdo by dostal svatební dar 10 litrů, když teda pominu dary od rodičů svatebčanů, ale ti spíš platili určité věci, ne že by ještě přišoupli tolik do obálky.
@stinga píše: Více
To neni problem, našetřeno mam podstatně vic, ale proste by se mi nechtělo tolik peněz dat.. Neřeknu kdybych jela na nějakou honosnou svatbu i s ubytováním. Pokud, ale pujdu na průměrnou svatbu, obřad ve 13h, pak klasika focení, restaurace, dort, jídlo, nějaký tanec, tak nepovažuju za nutný věnovat 10tisic.
@arinecka píše: Více
Tohle mi taky vadí, založit diskuzi a nic, nereagovat, vůbec se tam neobjevit
Zakladatelka napsala jen, že v tom celém byl alkohol a dál nic. Opravdu ji nepovažuji za špatnou a zlou, ale cítím v tom spodní proudy, pro které by se na celou svatbu měla vybodnout.
Kurňa, já už fakt začínám být naštvaná na naše svatební hosty, když tak čtu tuhle diskuzi, kde všichni dávají 5 a klidně i 10 tisíc. A my dostávali 500-1000 (někdy na osobu někdy klidně na celou rodinu) a to jsme to měli pá-ne i s ubytkem a jídlem po celou dobu.
asi se rozvedu a svého muže si vezmu znovu a na svatbu pozvu vás všechny…teda myslím tím ty, co dávají od 5 tisíc nahoru
…už můžete začít šetřit do obálky ![]()
Dávali jsme 5000. Dva dospělí a čtyřletý syn, který toho opravdu moc nesni.