Bratr se žení - kolik dát peněz do obálky

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3788
21.3.26 10:33
@Ketris píše: Více

Né všichni sourozenci se vroucně milují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
21.3.26 10:35
@Ketris píše: Více

Tak pokud se očekává, že dám nejmíň tolik, aby to pokrylo náklady na moji účast, tak to vstupenku dost připomíná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
21.3.26 10:43
@Eva2610 píše: Více

Myslíš, že třeba 5000 kc pokryje naklady na jednu rodinu s jidlem, pitim, ubytovanim? Nepokryje. A už vůbec to nepokryje naklady na dort, dj, další zabavu atd. A nikdo po hostech nechce, aby to ten dar pokryl. Ale dát v takové situaci 2000 Kc na rodinu je podle mě ukázání určité neúcty k hostitelům. Prostě budeš za drzgresli, a to bych jako host být nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21333
21.3.26 10:43

Co když se bratr bude ženit za rok znovu? :think: 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
351
21.3.26 11:04
@enyf píše: Více

Nevím a je mi to jedno. Myslím, že každý by měl mít takovou svatbu, kterou zaplatí i kdyby nedostal vůbec nic. A výše daru je podle mě zcela na možnostech a uvážení hosta. Já jsem z tohoto důvodu peníze jako dar uplneodmitla, aby se nikdo nemusel cítit špatně, jestli náhodou není za drzgresli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1332
21.3.26 11:15

Ono ti hostitele jsou ale taky casto drzgresle. 2000 za rodinu, kdyz si platis cestu, pobyt, obleceni urcite barvy a k veceri dostanes platek masa s horcici, krenem a chlebem a k piti mas vyber mezi fantou, colou a vodou, je az dost. Dort a kolacky samozrejme uz muzes videt jen na fotkach, protoze je davno snedla ta lepsi skupina, ktera byla pozvana k jidlu uz odpoledne. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11578
21.3.26 11:39
@Lojzísek píše: Více

Tos napsala moc hezky. Vlastně z celý týhle diskuze mám pocit, že jsou hosti hlavně od toho, aby zatáhli svatbu. Předpokládám, že většina lidí je zvaná na svatbu proto, že je tam chtěj lidsky. A je úplně jedno, jestli dá někdo pětistovku nebo skleničky.

Moje nej kamarádka se mě dokonce zeptala, pár dní po svatbě (červen 2017), jestli jsme to s těma prachama nepřepískli. Nemyslím si. A taky to byla první svatba, kde jsem byl celý den, včetně obřadu a až do večera. Ostatní svatby jsem byl na dvě až tři hodiny vždycky posedět navečer.

Už to poměřování, kolik máte dát, abyste nebyli za socky, mi přijde zvláštní. Nebo aby vás druhý nepomluvili, že jste škrti. Já předpokládám, že se lidi zvou na svatbu proto, že jim je naše společnost příjemná, ne proto s čím dovalíte.

Já se přiznám, že do toho roku 2017 jsem neměl moc potuchu o svatebních zvyklostech, a o nějakých úzech, že se má dát minimálně litr na osobu, jsem se dozvěděl v tom roce 2017 až na Emiminu a Modrém koníkovi.

Příspěvek upraven 22.03.26 v 09:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
21.3.26 11:46
@Gerbera001 píše: Více

ok, tak v takove situaci to je zrale na ty dva tacy, to jo. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76675
21.3.26 12:00
@Zuzulezabka píše: Více

tak peníze do obálky už se dávaly před 43 lety, kdy se brali moji rodiče, a byli za ně raději než za osmery vinné skleničky a 4 žehličky,
a není to myšleno jako vstupenka na svatbu za konzumaci, ale jako svatební dar novomanželům, což se tady v diskusi poněkud ztratilo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76675
21.3.26 12:03
@Maggdallena píše: Více

no přesně, je to sourozenec a měl by :) se ženit jednou za život, tak v běžné rodině, kde vládnou hezké vztahy, by mu sestra měla dát adekvátní svatební dar,
ale tady v případě zakladatelky bych na žádnou svatbu nešla a tudíž vůbec neřešila finance

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12884
21.3.26 12:30
@stinga píše: Více

Přesně, já ten větší dar dávala vždy v situaci, kdy mám toho člověka ráda a CHCI ho adekvátně obdarovat, ne abych „nebyla za socku“ :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15247
21.3.26 12:53
@Maggdallena píše: Více

Vždyt to jsem psala, že pokud by šlo o sourozence, byla bych možná ochotná takovou částku dát. Jinak ne, ani nejlepší kamarádce bych nedala svatební dar 10 tisíc, ne že bych takovou částku nemohla postrádat, ale protože nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41185
21.3.26 16:50
@Eva2610 píše: Více

a z jaké motivace ty sama vlastně dáváš svatebčanům dárek/peníze? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10643
21.3.26 17:05

Bratr se měl ženit dnes, pokud se nepletu.Tak snad to nějak zakladatelka vyřešila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Vodnář-u-Topolu
21.3.26 17:06

Když chce hostitel někoho hostit, tak předpokládám, že k dotyčným má i srdečný vztah a nenese v sobě tu vypočítavost o uhrazení hostiny. A pokud je ten vztah oboustranný, což někdy nemusí být, pak jistě i host rád přispěje. Nicméně nemělo by to být bráno za samozřejmost. Navíc nikdy nevíme, v jaké finanční situaci se někteří hosté mohou nacházet a proto ani není vhodné je nazývat držgrešlemi.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný