Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj všem. Budu připravovat svíčkovou omáčku a chci se jen od některé z vás ujistit, že nemám žádné nevyhovující potraviny. Jde mi hlavně o hovězí a špek, kde by se snad lepek vyskytovat neměl. Co smetana nebo máslo? knedlík budu připravovat přímo ze směsi bez lepku. Moc díky za pomoc ![]()
Podle zakona, pokud se v potravine vyskytuje lepek, tak to msi byt uvedeno ve varovani, takze pokud treba na smetane nic neni, tak by mela byt v poradku
@Minniee smetana by mala byt ok pokial nie je umelo zahustena
a maslo taky.. keby bol lepok malo by to byt v zlozeni ![]()
Tak pokud to nezahustíš jíškou z mouky, tak by to neměl být problém. V mase lepek není, v pravé smetaně a máslu taky ne. Koukej se případně na složení toho, z čeho vaříš. Lepek se skrytě může vyskytovat třeba v podobě emulgátorů, ale tak to se snad surovin na svíčkovou netýká, spíš třeba nějaký kečup a jiné konzervované potraviny. (teda doufám, že nekecám, ale matně si to vybavuju)
Jinak na všech potravinách musí být údaj o obsažených alergenech, i ve stopovém množství.
Tak v těch potravinách, co jsi vyjmenovala, se přirozeně lepek nevyskytuje. Pouze některé zakysané smetany bývají obohaceny škrobem, takže tu bych zkoumala, pokud ji hodláš použít. Jinak jak píše rachel55, pokud je nějaké riziko, že by se do potraviny mohl dostat lepek při výrobě nebo je tam dodáván v rámci nějaké složky, musí to být uvedeno na obalu.
Dala bych si bacha na ten špek. my máme domácí, takže tam je to v cajku. Ale co to tak sleduji, tak do průmyslově vyráběných uzenin jsou schopný narvat cokoli.
@Lama Lama píše:
Dala bych si bacha na ten špek. my máme domácí, takže tam je to v cajku. Ale co to tak sleduji, tak do průmyslově vyráběných uzenin jsou schopný narvat cokoli.
do speku snad ne, to uz by byl oprvdu vysmech. Spek neni mletej, je z jednoho kusu (jakoby „libovej“), do toho se snad nic narvat neda a ze je to mastny, tak snad ani voda. Ikdyz dneska je mozne vsechno.
@Pudloslava píše:
do speku snad ne, to uz by byl oprvdu vysmech. Spek neni mletej, je z jednoho kusu (jakoby „libovej“), do toho se snad nic narvat neda a ze je to mastny, tak snad ani voda. Ikdyz dneska je mozne vsechno.
zlaty voči.
když to narvou i do anglický slaniny.
taky to snad nemelou. Teda tady je zrovna sojová bílkovina, proč by tam nenacpali něco jiného.
http://www.chemievjidle.cz/…lanina-plzen
@Lama Lama píše:
zlaty voči.když to narvou i do anglický slaniny.
taky to snad nemelou. Teda tady je zrovna sojová bílkovina, proč by tam nenacpali něco jiného.
http://www.chemievjidle.cz/…lanina-plzen
no tak to je humus, ale ja si stejne myslim, ze to pichaj do ty masovy casti, v sunce mas taky spoustu ecek, v debrecince zase mliko - asi to nejak macej a marinujou. spek je fakt preci jen sadlo. ale mozna jsem naivni. mozna me radeji nech v mych iluzich ![]()
@Pudloslava píše:
no tak to je humus, ale ja si stejne myslim, ze to pichaj do ty masovy casti, v sunce mas taky spoustu ecek, v debrecince zase mliko - asi to nejak macej a marinujou. spek je fakt preci jen sadlo. ale mozna jsem naivni. mozna me radeji nech v mych iluzich
tak jsem to pohledala, tak někde je fakt jen sůl a špek. zbytek nějaké éčka.
třeba tady - http://www.warisch.cz/…5_9_2012.pdf
to skoro vypadá že to sádlo rozpustí, smíchaj s tim všim a pak to znovu poslepují a přidělaj na kůži
![]()
*UZENÝ ŠPEK
Složení výrobku: Hřbetní sádlo, sůl, škrobový sirup, dextróza, jodičnan draselný, voda, cukr, konzervační látky (dusitan sodný).
Obal: Bez technologického obalu, příp. vakuově baleno.*
Driv byval spek jen spek a sul, kdyz jsem byla v CR naposled, uz jsem zadny normalni spek nemohla najit, jen samy fujtajbl ![]()
@Lama Lama zataveny pokuid mozno nekupuji, vzdycky mi prisly takovy mokry, tak uz vim proc