Syn 3,5 let nechce kakat a zadržuje

70
1.2.25 19:43

Syn 3,5 let nechce kakat a zadrzuje

Maminky jsem uz zoufala, zkousim po dobrem vysvetlovat, ze nemuze zadrzovat, ale on proste rekne ze ho to boli, pritom nema tvrdy bobik, pac dostava kefiry, svestky a pod aby to mel ridsi a kdyz uz z neho kousek vypadne, tak je to v pohode🤷. Casto rika ze proste nechce kakat a nebude. Prislo mi kolikrat ze si tim vydobyva pozornost, mame sestimesicni miminko a donedavna bylo kakani ok, ikdyz jsme s tim bojovali kolem druheho roku taky, nakonec se to samo srovnalo, ale trvalo to strasne dlouho, skoro rok. Jenze ted je to jine, ma uz svou hlavu, je tvrdohlavej, no proste je to na hlavu, navic se mi zdalo ze ma malou boulicku na konecniku. Urcite se objednam k pediatre, ale prosim nemate jeste nektera nejakou radu, nebo svoji zkusenost s timto problemem, budu moc rada alespon za povzbuzeni, ze v tom nejsem sama😔 😏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Asta135
1.2.25 20:07

Pediatr a psycholog.

• Citovat
  • Upravit
5008
1.2.25 20:10

My už s tím bojujeme víc jak čtyři roky. Na velkou nepůjde, nechce, nebude kakat.
Už se dopracoval k tomu, že jde jednou za sedm až deset dní, většinou mu musím dát čípek.
Zkoušeli jsme vše možné… vlákninu, forlax… stejně to drží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
1.2.25 20:31
@berua13 píše: Více

achjoo :,( hluboce soucitim, je to fakt na palici :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26583
1.2.25 21:06

To mel nas nejstrasi. Udelala jsem, co mi poradila pediatra. Sel kazde rano, pravidelne bez vyjimky, si sednout na zachod / nebo to byl jeste nocnik, uz nevim. Ale ze zacatku jsem dala cipek, aby byl alespon maly uspech zarucen, ale fakt jsem tam s nim pravidelne sedela, cetla knizku. Nevim, jak dlouho to trvalo, ale nejak se to v nem zlomilo, prestal se bat, uvolnil se, zacal chodit pravidelne sam. Ona mi pediatra rikala, ze nektere deti to kakani proste desi, maji strach a drzi to v sobe. Ten konecnik se jim diky tomu roztahne a vlastne to zadrzovani v dusledku zacne zpusobovat to, ze se pokakaji, i kdyz nechteji. Ale nic zasadniho, aby s tim clovek otravoval psychologa. Staci, kdyz se nauci, ze o nic nejde, rutina…uklidni se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15430
1.2.25 22:56

Zkuste prebiotickou vlákninu od Valosun. Synovi kdysi pomohla, měl stejný problém a bylo to jako zázrak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.25 23:02

My s tím u dcery taky bojovali. Poprvé cca ve 2,5 letech a pak nějak ve 3 a čtvrt. No hrozný to bylo.. Zácpu nemela, jen to prostě zadržovala schválně. A scény jaky u toho dělala.. Katastrofa. Šíleně řvala, zadupavala to, no nakonec z ni to hovinko vylitlo a byl klid. Ale bylo to peklo. Jednou to dokázala zadržet celých 7 dnu. Nepomohlo nic.. Ale teda naštěstí to netrvalo dlouho a v obou případech to přešlo po nějaké době samo. Ted ji bude brzy 5 let a klepu, že uz je to snad za námi. Držím pěsti a věřím, že to taky prejde.

• Citovat
  • Upravit
8
1.2.25 23:10

Ahoj, my jsme nedávno dobojovali boj s psychogenni zácpou, tak Te naprosto chápu. (syn 3r)
Jídlo, nahrivani. Masáž, čípky, projímadlo (ty věci nechceš dlouhodobě užívat).. Nic z toho nezabralo. Pediatr řekl, že na psychologa to není, že co by si vykládali… Ale, psycholog by byl spíš pro Tebe, aby Ti poradil, jak s tou situaci naložit a jak s ditkem komunikovat.
U nas pravděpodobně nejvíc pomohl čas a když jsme si o té problematice hodně četli a povídali. Zavedli jsme „odmenovou“ samolepku do kalendáře za vyprázdnění a později za použití nočníku.
Na konečníku má bulecku taky… Zatím jsem to ale neřešila. Neboli ho to.
Chválit, netlačit, respektovat, když řekne, nechci. Říct a vizuálně mu ukázat, co se stane, když se nevykaka. Třeba… Ukázat hodně nafoukly balónek…nebo vytlačit nějaký krém z tuby ven.. Říct, že ho pak nebude bolet bříško… Aby viděl, že to, že to vyjde ven je to v naprostém pořádku. Vytlaceni se prej spousta dětí bojí, + bojí se, že je je opustí „součást těla“…
Paní předemnou psala o rutině, taky bych zkusila. +promazavat konečník.
Nam tohle trvalo rok. Rok naprosteho zoufalství, zadržování, pocuravani, zavírání dveří, revu, pláče, psycha, přemlouvání, práce sama se sebou a s dítětem!
Tohle pro mě byla zatím největší rodičovská zkouška.
Nam se to stalo pravděpodobně kvůli odplenovani. Druhé dítě 1r přišlo až během toho dle psycha.
Většinou za takové problémy můžou nějaké „větší změny“ v životě dítěte… Takže je možné, že je to kvůli druhému děťátku.

Drzim Ti moc palce, tohle je dlouhodobý boj a lidi s tím mají problémy až do dospělosti… ale věřím, že najdeš něco, co Vám pomůže.
:srdce: :kytka: :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36079
2.2.25 07:04

Máme to skoro stejně. Akorát na něj ty čípky nepůsobí a dávám dětský klystýr. Byli jsme teď i na chirurgii, tak nic nenašli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13998
2.2.25 08:04

Taky jsme to řešili jako velké téma víc jak rok. Dost otrava, a tedy - tím jak zadržoval, tak ten bobek byl pak velký, a fakt to očividně bolelo.
No a nakonec zafungovalo podplacení. Pohádky jsme mu do té doby pouštěli úplně vzácně, a on objevil jednu pohádku, do které se zbláznil. Takze dostal slíbeno, ze za každy bobek bude ta pohádka. První týden to bylo porad na prd, pak přišel na to, ze fakt ta pohádka za to je, ale jeste mu to nefungovalo a bylo to neprijemne, takze to bylo tak, ze sel treba pětkrát za den a ja si rikala, ze jsem to asi pokazila :D ale postupně prestal bobek tak resit, a do par tydnu jsem pro změnu odbourala pohadky jako odměnu uplne a od te doby je klid, ťukám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5008
2.2.25 08:20
@JancaS84 píše: Více
Čípky mu taky pokaždé nezsberou… musí dostat dva a i tak to předrží.
Ale předevčírem se třeba zadařilo bez čípku…po devíti dnech :roll:
Klystýr by u něj nešel…i ty čípky mu dát je boj… držíme ho dva…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
953
2.2.25 10:41

S naším prvním dítětem jsme po narození dělali bezplenkovou metodu, takže zadržovat hovínka začal kolem roku a půl a čekali nás strašné roky téměř do čtyř.
Jsem psycholožka a jakékoliv postupy byli k prdu. Vlastně paradoxně prospělo, když jsem se jednou, unavená, rozhodla, že ho odmítnu držet půl hodinu na záchodě za ručičku, vyhubovala jsem mu, ať si poradí sám a šla jsem pečovat o mladší dítě. A myslím, že dřív by nepomohlo ani to, jen bych mu nebyla nablízku ve chvíli, kdy to potřeboval. Prostě z toho vyrostl. Čípky jsme zpočátku na radu pediatričky také zkoušeli, ale pak jsme se od dětského gastrologa, kam jsme chodili, dozvěděli, že ty ten problém jen fixují. Měli jsme zakázáno strkat něco do konečníku, ani čípky na horečku ne. A naopak měl pravidelně každý den užívat forlax. Náš problém byl, že výsledek, že přestal zadržovat, byl vidět cca po měsíci a pak jsme za dva týdny na to nadšeně forlax vysazovali. A pokaždé to hned znovu začalo. Museli jsme se smířit, že to bude brát fakt dlouho.

S dalšími dětmi jsme kvůli tomu bezplenkovku už nedělali. Teď naše třetí dítě je připraveno odplenkovat se už od roka ( udrží nečůrat celou noc a půlku dopoledne k tomu), ale nechtěla narušit svůj rituál čůrat zásadně do plíny ( to znamená kalhotky a pak nasadit plenu, když je potřeba). Až teď kolem třech jejich let jsem ji důrazně popostrčila, že do plíny už fakt ne. Hned první den se zvládla odplenkovat, a hned třetí den měla zácpu. Plínu jsme nasadili nazpátek, dbáme na vlákninu, ale kadit se pořád bojí. Taky doufáme, že se to brzo srovná, do dalšího roku s forlaxem a zadržováním dohromady se mi vůbec nechce ( to to dítě jenom stojí, aby se nepokadilo a brečí, a vydrží to tři dny).
Schválně si teď nechceme pomoct glycerínovými čípky, ať si ještě do toho nezafixuje, že když ji bolí zadeček, máma ji tam dá bolavý čípek a pak bude zadeček bolet ještě víc.

Držím Vám i sobě pěsti. Ty roky s prvním se i teď jeví hrozně, když si na to vzpomenu. A zažívat to opět s nejmladší… Doufám, že to brzo přejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
2.2.25 13:29

@Jana457 Jako je to sileny boj, porad to pokracuje, ani ten cipek mu uz nepomaha, jako kdyz byl maly. Achjo myslela jsem, ze uz se to nevrati :,( Ja jsem asi cita, ale brecim uz z toho, nechci to zazivat s nim znova, je to hrozne a kor kdyz me ani partner nepodrzi, ten spis zacne na nej rvat jak ho to stve a on se mozna z toho vic sekne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
70
2.2.25 13:48

@Bramborova Tak to vam drzim taky pesti, aby co nejdriv ditko zacalo kakat, protoze je to fakt na hlavu, kdo to nezazije, nevi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36079
2.2.25 14:31

Našemu je teprve pět, takže ho ještě zvládnu sama. Ale on celkem i poslechne a drží, samozřejmě u toho řve.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí