Syn 7 let prý hůře rozumí zadáním a úkolům

24.2.21 08:38

Syn 7 let prý hůře rozumí zadáním a úkolům

Dobrý den,
Jdu si pro zkušenosti ostatních maminek. Syn 7 let, loni dostal odklad na doporučení ze školky a pak následně i pořádný důvod - byl hravý a hůře se soustředil a ne vždy rozuměl tomu co po něm chtěli. Doma jsme uznali že hravý je a rok mu prospěje aby dopyloval co mu nejde. Jenže teď už do školy půjde a mě se do teď zdál připravený. Vše co by k zápisu a jako predskolak měl zvládat podle mě zvládá. Ne vše dokonale ale základy určitě má. Hodně se zklidnil a už se o vše víc zajímá. Občas se ve školce poptám a učitelka mi před pár měsíci řekla, že občas ještě něco zadrhne, třeba když se soustředil na úkol tak mu stačí málo aby odvedl pozornost třeba ke kamarádům kteří si hrají, ale jinak se dle slov učitelky zlepšil. Dnes jsem se ptala znovu a jiné učitelky (synova marodi) a prý jeho rozumiva stránka pokulhává, mají prý pocit, že občas vůbec nechápe co po něm chtějí, že nerozumi výzvamu slov. To mě docela vyděsilo. Je hloupý? Doma sem si toho nevšimla a loni jsem to brala s rezervou, že potřebuje dozrát ale teď mu bude za pár dní 7 let. Do školy už půjde. A já se děsím. Ano některá zadání v pracovním listě musím přečíst dvakrát a občas se ujišťuje zda to dělá dobře, ale že by mi doma nerozuměl, když po něm něco chci. Jak to případně trénovat. Vůbec netuším při jakých úkolech jim nerozumí. Bylo mi řečeno ať trénujeme logické uvažování a rozumovou stránku. Děkuji za zkušenosti a případné rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
27265
24.2.21 08:44

Ještě dneska zavolej do PPP(pedagogicko psychologická poradna) a tam ti řeknou spíš. Na druhou stranu do září daleko a spousta věcí se ještě zlepší.
Náš Vašek odklad nemá, ale je zářijový, takže půjde až v 7 letech do školy a občas mám pocit, že je to prostě tatar. Některé věci musíme opakovat víckrát. Moc dobře ví, že to po něm chceme, ale jeho aktivita je zrovna důležitější. Problémy s pozorností atd. Starší syn odklad měl právě kvůli pozornosti, kdy nebyl schopný pracovat v kolektivu a ten rok odkladu mu strašně pomohl.
Jak říkám objednej ho do PPP a uvidíte, ale věřím tomu, že do školy půjde a půjde mu to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K82
2202
24.2.21 08:47

Ahojda, to my ti tady asi neposoudime, já mám stejně starou dceru, je ve druhé třídě a občas má stejný problém, ale proto, že to má úplně na salamu. Je často nesoustředěna a jediné, co zabírá, je omezit elektroniku a v případě častých „relapsu“ sednout a drillovat :nevim:. A u tvého Syna ne to spíš dotaz na pedpsych poradnu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8897
24.2.21 08:47

My se synem trénujeme porozumění tak, že mu jedno zadání říkám více způsoby. Třeba vynes odpadky, vyhod to, dej to do koše, posbirej odpadky… nebo hračky ukliď, posbirej, vem, dej, zanes… prostě stejnou činnost pojmenovat různě. U toho, co nechápe, pomáhá říct krátce a jednodušše a ještě názorně ukázat. Ale pokud jste si doma nevšimli, že by vám nerozuměl, tak to nebude nijak hrozný. Trénujte ty úkoly pro predskolaky, tam jsou ta zadání občas napsána tak, že i já si to musím přečíst dvakrát.. zkus mu zadání říct různými způsoby, cekej, co pochopí, může i zkoušet dávat on úkoly tobě, ať ta zadání vymyslí on, to taky hodně pomůže k pochopení toho principu. A neboj, do školy je ještě půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
24.2.21 09:01

Objednej se do PPP - myslím že důkladnější diagnostika se hodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.2.21 09:24

@Verrapiskotik Je doma veden k samostatnosti? Povídáte si (ve smyslu skutečné konverzace), diskutujete? Kolik času tráví pasivní zábavou typu TV, PC, tablet, telefon?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7228
24.2.21 09:32

@Verrapiskotik pokud je doma ok, tak je prostě možné, že je ve školce nevnímá, nechce poslouchat, nebo ho rozptylují věci okolo, proč si někdo hraje, když on pracuje na úkolech? To by snad měly dělat všechny děti najednou ne?

I moje devítiletá má problém se soustředěním, když okolo běhají sourozenci…

A když je nechápe, nevnímá, vysvětlí mu to individuálně a jinak? Já mám třeba problém, že mojí logice nikdo nerozumí, takže to, co funguje mě, ostatní nechápou a já to pak musím zkusit vysvětlit jinak… Proto nejsem učitelka :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
alli_li
24.2.21 10:04

@welovefashion V mateřince frontálně děti nepracuji na pracovních listech. A to z důvodu, aby měli individuálbí přístup ke každému dítěti - jako učitek potřebuje vědět, co dítě zvláda a co ne, zvlášť u předškoláků- právě, kdyby vše probíhalo frontálně tak půlka děti nerozumí zadání, a další čast to opíše od kamaráda vedle a pár dětí to zvládne. Toto v MŠ nejde - takhle se učí na ZŠ.

Každopádně k zakladatelce pokud mají Vaše paní učitelky pocit, že se dítě nesoustředí, či nerozumí zadání zkuste doma trénovat jakekoli pracovní listy - ale tím způsobem, že zadání řeknete jen jednou a pak už dítě necháte pracovat. Pokud syn bude na Vás pořád koukat a nebude pracovat a čekat na pokyny (jak co má dál dělat či podrobnější návod na vypracování) tak opravdu problém někde bude. Je pravda, že děti doma pracují jinak, protože rodiče podvědomě děti naváději na všechny úkony a děti nemusí přemýšlet samy za sebe. Také to může být tím, že syn je opravdu zvyklí, že ten dospělí mu nakonec výsledek úkolu poradí.
A i kdyby tam porucha porozumění byla, tak to neznamená, že je dítě hloupé. Mám neteř s touto diagnózou a je to velmi chytrá holčina, která studuje s vyznamenáním - jen hold ji trvá déle vypracování úkolů a případně potřebuje látku vysvětlit „jiank“.

• Citovat
  • Upravit
33005
24.2.21 10:24

@Verrapiskotik Zvládá hrát splečenské hry? Nějaké takové, kde se už musí i trochu taktizovat, přemýšlet?

Má dostatečnou pasivní slovní zásobu (tam jsme zase u toho čtení pohádek, povídání si)?
Na mě jedno sedmileté dítě taky koukalo jak z jara, protože ůbec netušilo, co je mamut. Jiné nevědělo, co znamená vyzout (boty).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.21 11:47

Děkuji všem za vyjádření. V poradně jsme byli kvůli odkladu loňský školní rok někdy v květnu tuším. Kde byl problém v soustředění a hravosti a dále právě pro to že třeba nepochopil, když po něm chtěla pracovnice říct počáteční písmeno ve slově Máma on ji to místo toho vytleskla na slabiny. Doma si povídáme, knížky jsme četli teď zas tak často ne, učím na ZUŠ taneční obor a jsem odpoledne tedy v práci. Pracovní listy dělají i ve školce a to tak, že si učitelka vždy veme jednoho až dvě děti a ostatní si hrají. Doma je děláme též a občas rozumí hned a občas musím vysvětlit 2× když na poprvé nerozumí. Vypráví mi i svoje vlastní příběhy. Společenské hry jsou jeho slabina nebaví ho. U pexesa a člověče nezlob se ještě docela vydrží ale má během toho řeči že to je otrava. Čas na elektronice tráví občas také bohužel v tomhle hraje roli hlavně muž, který často odpoledne hlídá a aby měl klid pustí tv, nebo pc. Jinak pokud jsem doma já dovolím mu v průměru 2× denně po 30 minutách. Pokyny jako úklid, ulož, srovnej, výhod, odnes, atd v tom problém nevidím. Učitelka mi ani neřekla konkrétní příklad musím se ji na to tedy ještě asi přeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24.2.21 11:50

Co se týče samostatnosti, tak myslím že ano. Obléká se sám, umyje se sám, uklidi si sám, připraví si věci do kroužku. Dojde si pro svačinu, ji dám atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
24.2.21 11:54

@Verrapiskotik Jsou věci, které dítě třeba nezná, protože se s tím zatím nesetkalo.
Takže bych chápala, že pokud se paní v PPP zeptala na první písmeno ve slově a bylo to poprvé, kdy po něm nějaký takový úkol někd chtěl, nebo ví, že to neslyší/nerozezná, tak se snažilo „zavděčit“ něčím, čemu rozumí/umí (vytleskání slabik).
Nicméně určitým znakem „vyzrálosti“ je, že se i dítě zeptá, pokud neví, slyší o tom prvně v životě.

Zjisti asi ze školky víc detailů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect