Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@bigl píše: Více
Asi tak. Taky máme tři děti. Plat mám cca jako manžel a to jsme byla 6 let na rodicaku a cca 2 roky delala na zkrácený uvazek. A naopak já mám větší možnost karierniho i plastového růstu.
Kdyz bych věděla, že je neužívím případně sama tak si tolik děti nepořizuji.
@Anonymní píše: Více
Jestli ji k tomu rodiče vedou a ona tomu věří, tak to není nic moc. Může na tom být s chytrostí podobně jako tvůj syn, dokonce je to pravděpodobné, to by s ní jinak nechodil. Lidi mají k sobě prostě čich, přitahují ty s podobným nastavením. Akorát vy si ho opečováváte a vidíte bůhvíkde a její rodiče toto neřeší, nerozvíjejí. Ano, vždycky se tu v diskuzích najde nějaká doktorka, co má automechanika a je z něj zpruzelá, cítí se na víc, ale když takové poznám v reálu, tak si pokaždé řeknu, že se k sobě hoděj. I když se ten jeden začne po chvíli ofrňovat.
@Takyjedna není na tom s chytrosti jako syn, její rodiče znám, řeší to od dětství a ona opravdu není chytrá. Aby prošla aspoň ZŠ, měla hromadu doučování, opravdu s ní dřeli. Když s ní mluvíš, je vidět, že nemá žádný větší rozhled.
@Aurafolis píše: Více
Tak tyhle ženy málokdy zůstávají s dětmi tak dlouho. Hodně školek nebo dětských skupin berou děti od 2 let a žena s tímto zaměstnáním si většinou nemůže dovolit být doma s dětmi 8 let. A pokud má žena vyšší plat než muž, tak s nemocnými dětmi bývá doma chlap. Nebo se minimálně střídají.
Nemam moc rada výmluvy na to, ze kvuli dětem nemůže žena dělat kariéru. Ta, která je ambiciózní a chce, udělá kariéru i s dětmi.
Znám holky co mají 4 děti a mají výborné pracovní pozice.
A čím tedy tvého syna okouzlila? Kdo ví, jestli mu to bude stačit i v budoucnu.
@Magical-eyes píše: Více
Znají se z kroužku, mají podobné zájmy a přijde mi, že k němu velmi vzhlíží a to nejen tím, že ona má 155 cm a on 180 cm.
A ona má ty stejné zájmy teda povrchnější, nebo co? Já se přiznám, že jsem tohle teda nezažila, když se mi v dětství zdály některé děti ducha mdlého, tak jsem je tak nějak tolerovala, přežila konverzaci, a hned jsem se zase snažila rozvíjet vztahy mezi sobě rovnými. Šlo to vcelku přirozeně, ani oni o to nestály, když jsme zjistili, že nejsme na stejné vlně. Ve škole i na kroužcích. V pubertě také, ale tam to síto bylo ještě jemnější, tam dost lidí mi odpadávalo, protože chlast a kluci mě tankovali trochu pozdějc, taky jsem byla nesmělejší, ale požadavek na určitou kvalitu jako v dětství zůstával. Teď to mám pořád stejně. A synátorovi se zdá chytrá?
@Takyjedna syn její chytrost sám neřeší a já se ho neptám. Zase můžu být ráda, že není povrchní.
Což je v jeho věku pochopitelné. Nicméně si myslím, že v budoucnu bude u partnerky hledat i něco jiného. Momentálně se raduj, že je kluk v pořádku a zdravý. Nepodceňuj edukaci o neplánovaném rodičovství se všemi důsledky a čas ukáže.
Držím moc pěsti.
Slyším, že Ty jsi také v pubertě byla zamilovaná do někoho, kdo neměl na výšku. V tu chvíli jsi přemýšlela jinak, hledala jsi kluka, který je hezký, bude tě mít rád a bude Ti s ním dobře.
Nic víc v 15 letech není potřeba, partner na život se hledá později.
Já v té době také byla zamilovaná do kamaráda, se kterým mi prostě bylo dobře a který mě měl rád. A v té době jsem neřešila, že ale s tímto klukem si nikdy pořádně nepopovídám o politice, ani o ničem dalším, co mě baví. Já byla zralá jít do chození až mnohem později - a později to už byl důvod, proč jsem s ním chodit nezačala, toužila jsem po někom, s kým si můžu povídat o složitých věcech. Dodnes toho prvního kluka, se kterým jsem ani nechodila (ale trávila všechny dny venku), hodně ráda vidím, je to moc fajn chlapík.
Tvůj kluk si nevybírá manželku na celý život. Ale hodnou, krásnou slečnu, která ho bude milovat a se kterou mu bude dobře. Moc přeji, že takovou našel.
Jinak moc intelektově nesourodých párů není, ale pár jich znám. Zrovna tento týden jsem vedla rozpravu s jedním chytrým, úspěšným mužem, který smutnil, že jeho dítěti nejde matematika, po mamince. Ale že to nevadí, maminka dítěte je úžasná taková jaká je a je mu s ní dobře, už spoustu let. I když žádnou velkou kariéru nedělá, zas jemu umožnuje soustředit se na tu svou kariéru. A jeho dítě je taky úžasné takové jaké je.
Kdysi dávno si můj strejda vzal krásnou, ale velmi hloupou ženu (s lehkou mentální retardací). Také se dali dohromady ještě v pubertě. Tento vztah nebyl moc šťastný vzhledem k té ženě, můj strejda si na ní honil své ego a dost jsem jí litovala. Byla milující maminou 4 dětí, tři z nich mají v současnosti výšku a všechny čtyři velmi dobré zaměstnání. A ta žena nadále oddaně pečuje o mého strejdu po několika mrtvičkách, i když za mne si to ani nezaslouží, vzhledem k tomu, jak se k ní dřív choval. Tato žena nakonec ve svém životě téměř nepracovala. Stejně ten její život považuji za hodnotný, rozhodně hodnotnější, než všechno, co za sebou nechal můj chytrý strejda i se svou kariérou.
Co tak strašného by se stalo, kdyby došlo i na Tvůj černý scénář a slečna by otěhotněla brzo? Tvůj kluk by stejně ještě měl tisíc možností si znovuzvolit, jestli s touto slečnou chce jít dál. Zvolil by si to jen tehdy, kdyby to pro něho mělo cenu a smysl. A jinak prostě by se rozhodl jinak, i přes to, že už by měl dítě. Jen by jsi měla velmi brzo krásné, milé vnouče (co by za to dali všechny mámy kluků, kteří ještě ani ve 45 žádné děti nemají - a že těch bezdětných mužů a starých dam bez vnoučat je). A pokud je Tvůj syn šikovný, jedno dítě navíc jednou uživí vždy - a do té doby, než ho bude schopen živit, to zvládnete Vy za něj.
A nejspíš na žádný černý scénář nedojde. Jen Tvůj syn díky milé slečně stráví krásných několik týdnů nebo let. Přej mu je.
@Černá Madonna píše: Více
Nechápu, když tu průmyslovku zvládá tři roky, tak proč by neudělal maturitu? Vždyť gympl je náročnější a taky se bude muset učit předměty které ho nebaví. Zbytečně ztratí 4 roky, na VŠ by se dostal i z průmyslovky.
Tak je zřejmě hezká, v 15 kluk tolik neřeší rozum, ale spíš vzhled.
@Alušáček píše: Více
Jo, ten gympl padá…
Je fakt blbost tam chodit od prváku. Tak snad se na tu VŠ dostane i z té průmyslovky.