Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@sunshinegirl píše:
Nechápu rodiče co řeknou, že by marihuanu neřešili. Vždyť je to droga. Borečkovi není 18náct, nemůže si dělat co chce, natož něco nezákonného, když za něj nesou rodiče zodpovědnost. Ani omylem. Vše bych vyhodila, spláchla do záchodu, nakoupila testy, jednou jedinkrát budeš pozitivní a jdeš na léčení. Tečka. Tohle bych utla hned v začátku. A že je to běžné mi neříkejte, tohle se říkalo i u nás „vždyť to je normálka“. Já ani můj muž jsme to přesto nikdy nezkusili, tak to asi taková normálka není.
souhlasím, přesně tohle loni řešila kamarádka taky u 16ti letého syna, našla to, okamžitě vyhodila, vysvětlila mu jaký jsou rizika, nakoupila testy a šla s ním do poradny… mladej s tím raději přestal a usoudil, že to byla kravina.
Já bych to určitě být nenechala, je mu 16, nesete za něj zodpovědnost.
@radkka Tak alkohol v osmnácti je něco zcela jiného, ne? Ty necítíš rozdíl mezi legálním užíváním legálního alkoholu a mezi nelegálním užíváním nelegální drogy? No mohl by se zkusit sbalit a odejít, ale až v osmnácti. A když to udělá, věřím, že se dřív nebo později vrátí, on totiž svět není růžové místo a jistě ho nebude čekat s otevřenou náručí. Nakonec doma je přece jen nejlíp. PS: To bych ze strachu, že se smrádě rozhodne odejít taky mohla přihlížet za chvíli jak si něco píchá do žíly a držet u toho zobák, aby se náhodou nesebral a neodešel.
@sunshinegirl píše:
Nechápu rodiče co řeknou, že by marihuanu neřešili. Vždyť je to droga. Borečkovi není 18náct, nemůže si dělat co chce, natož něco nezákonného, když za něj nesou rodiče zodpovědnost. Ani omylem. Vše bych vyhodila, spláchla do záchodu, nakoupila testy, jednou jedinkrát budeš pozitivní a jdeš na léčení. Tečka. Tohle bych utla hned v začátku. A že je to běžné mi neříkejte, tohle se říkalo i u nás „vždyť to je normálka“. Já ani můj muž jsme to přesto nikdy nezkusili, tak to asi taková normálka není.
Nevím jak to funguje jinde, ale s tímhle přístupem bych jako 16-tiletej hulil jen na truc. ![]()
A poslat na léčení je perla. Seznámit ho tak s lidma co maj zdroje a dokážou sehnat cokoli ![]()
@sunshinegirl píše:
přesně tak, s tímto se ztotožnuji ![]()
@AlphaOmega No ono je to o výchově od malička, jestliže děcko nemá respekt a necítí tě jako autoritu, tak si asi dovolí hulit na truc. Když to někdo nechá dojít takhle daleko, tak má pak problém a může si za to sám.
PS: Jako mít moje děcko doma mariánku v pytlíčcích většího množství, tak je mi jasné, že je dealuje a to by mu tedy neprošlo, to by zkusil jednou.
@radkka píše:
Droga je i alkohol a káva, ještě jsem neviděla rodiče, který by dvacetiletému dítěti zakazoval dál si pivo nebo kávu k zákuskuPočkat, on i cukr je návykový.
Klukovi je 16let, má doma několik pytlíčků trávy, to opravdu není pivo k obědu, nebo zákusek ke kávě..
@sunshinegirl píše:
@radkka Tak alkohol v osmnácti je něco zcela jiného, ne? Ty necítíš rozdíl mezi legálním užíváním legálního alkoholu a mezi nelegálním užíváním nelegální drogy? No mohl by se zkusit sbalit a odejít, ale až v osmnácti. A když to udělá, věřím, že se dřív nebo později vrátí, on totiž svět není růžové místo a jistě ho nebude čekat s otevřenou náručí. Nakonec doma je přece jen nejlíp. PS: To bych ze strachu, že se smrádě rozhodne odejít taky mohla přihlížet za chvíli jak si něco píchá do žíly a držet u toho zobák, aby se náhodou nesebral a neodešel.
Ale je rozdíl v tom, co ti může způsobit legální droga a co ta tebou tak démonizovaná marihuana. To je pro mě důležitější než to, jestli je to legální nebo ne. Ale jsem ráda, že v sedmnácti bys poslala kluka po jednom zahulení na léčení, ale pokud v dospělosti propadne alkolismu (možná protože u maminky byl alkohol normální), tak to bude v pořádku. Logika dne.
@roksy25 píše:
Klukovi je 16let, má doma několik pytlíčků trávy, to opravdu není pivo k obědu, nebo zákusek ke kávě..
Ale alkohol je také droga, proč v tom děláš rozdíl? Protože u vás je normální nasávat, ale hulit ne?
EDIT: máš pocit, že alkohol zničil málo lidí? A víš, kde bývá prvopočátek? Třeba v tom pivu k obědu, v tom, že alkohol je běžná součást domácnosti.
Příspěvek upraven 15.02.16 v 10:29
@sunshinegirl píše:
@AlphaOmega No ono je to o výchově od malička, jestliže děcko nemá respekt a necítí tě jako autoritu, tak si asi dovolí hulit na truc. Když to někdo nechá dojít takhle daleko, tak má pak problém a může si za to sám.
Budu jen rád, když puberta u dětí proběhne takhle hladce. ![]()
Zalezi, kolik toho tam ma. Neco jineho je uzivat a neco jineho prodavat, to by byl vetsi prusvih. A jinak jak je na tom se skolou a plnenim povinnosti? V mem okoli je koureni travy relativne bezne a nikdo z nich tvrde drogy neuziva (ja teda vubec, me drogy a alkohol obecne nelakaji). No a na gymplu jsem byla za uplneho exota, tam hulilo 99%lidi… proste zalezi na vic okolnostech, prijde mi lepsi jednou za cas trocha travy nez kazdy den chlastat
@AlphaOmega píše:
Nevím jak to funguje jinde, ale s tímhle přístupem bych jako 16-tiletej hulil jen na truc.
A poslat na léčení je perla. Seznámit ho tak s lidma co maj zdroje a dokážou sehnat cokoli
Nebo ho nechat utect z domu, tím zvýšit pravděpodobnost, že se chytne party, pro které je marihuana čajíček.
@Anonymní píše:
Anonym ze snad pochopitelných důvodů…
Právě jsem našla 16-ti letému synovi ve skříni marihuanu. Pro ty, kdo by chtěli napsat, že nerespektuju jeho soukromí, tak jsem se šla podívat na plíseň, která se mu tam v pokojičku začala dělat a buchnul mi ten zápach do nosu, takže se to nedalo nenajít. No a teď otázka.. Jak byste to řešili? Právě jsem to volala manželovi a naše názory se docela rozcházejí. Pokud jde o syna, už jsme něco řešili minuly rok, ale to teda nějak vyšumělo, už pak nebyly problémy, vypadaloto, že přestal, že asi jenom zkoušeli s klukama a teď až poslední dobou jsem si všimla, že přišel párkrát nějaký divný, asi teda zhuleny… Ještě teda bych možná měla napsat, že tam toho má docela dost, ne nějaký jeden pytlíček… snad z něj nebude ještě ke všemu i nějaký překupník nebo co
není to úplně k tomu na co se ptáš, ale marihuanu bych nepodceňovala. Při jejím užívání mladistvými se zvyšuje riziko schizofrenie. U dospělých se toto riziko zase snižuje.
@AlphaOmega píše:
Nevím jak to funguje jinde, ale s tímhle přístupem bych jako 16-tiletej hulil jen na truc.
A poslat na léčení je perla. Seznámit ho tak s lidma co maj zdroje a dokážou sehnat cokoli
Ano, dělat natruc všem, kdo k tobě bude mít přístup, který ti nevyhovuje, tak to je bezva
přístup. Máš děti?
Jinak je to jako s alkoholem. Někdo pít může a někdo prostě nemůže, protože to nezvládá.
@Malaga píše:
není to úplně k tomu na co se ptáš, ale marihuanu bych nepodceňovala. Při jejím užívání mladistvými se zvyšuje riziko schizofrenie. U dospělých se toto riziko zase snižuje.
Snižuje? Máš nějaký zdroj? ![]()