Střídavka - zkušenosti u větších dětí

Anonymní
9.2.16 14:32

Střídavka- zkušenosti u větších dětí

Zajímalo by mne, jestli máte někdo už větší (třeba i dospělé) děti, které prošly střídavou výchovou, nebo jste třeba samy takovým dítětem…

Studie na to téma v podstatě nejsou (nebo mne na nějakou upozorněte, nevím o ní), a mne by z profesního hlediska moc zajímalo, jak to „dopadlo“, jak děti tuto péči nesly, jestli došlo ke změně a vrátily se k jednomu rodičů nebo ne…

Pomalu už dorůstají děti, které to zažily, třeba mi někdo zkušeností pomůžete. Děkuji.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
9.2.16 15:19

Můj bývalý měl dva kluky ve střídačce po týdnu od jejich 5 a 8 let. Tehdy se tak rozhodli rodiče sami. Ja s nimi byla v době, kdy byli o 4 roky starší a co musím říct jezdili k otci neradi. Hrozne je prudila změna prostředí a výchovy. Brali tedy svůj domov u matky a otec = povinné návštěvy. Otec byl přísnější a matka benevolentnejsi. Nedávno jsem se s nim potkala a kluci uz mají myslim 12 a 15. Uz k němu nejezdi, začali to bojkotovat a proběhl soud a děti se vyjádřili ze k otci uz jen dle dohody některé víkendy, ze mají své zájmy. A kamarády v místě bydliště matky, kde byla i jejich škola. Soud jim to umožnil.
Ja mám 11 leteho, kterého který jezdi k otci od 4 let nepravidelně víkendy (otec je pracovně vytížen a nemůže pravidelnost dodržovat). Od 9 let se mi syn kouše a kolikrát k otci neodjel. Otec ho začal do kontaktu s nim tlačit a syn se mi sekl jeste vic a nechtěl k němu ani na odpoledne. Otec si dal zadost na soud na změnu pece z mé na jeho nebo stridavou. Syn prosel par psychology a ti rozhodli nechat stávající u me. Nyní k němu na obvikend syn jezdi, ale proto aby byl klid, jinak se uz těší až bude. Starší a nebude muset.
Prosím anonym, píši o blízké osobě a mám tu švagrovou.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 15:37

Díky za odpověď…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 17:01

Ahoj, nejsem si jistá, jaké informace přesně hledáš, ale ráda ti své poznatky svěřím. Ovšem opravdu nechci řešit citlivé osobní informace veřejně. Pokud napíšeš email kontakt, tak se ozvu :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 18:50

Taky by mě zajímal pohled dětí po x letech. Zatím asi střídavka nefunguje tak dlouho, že by pomalu odrůstaly do dospělosti děti, které tímto prošly. Já mám děti taky ve střídavé péči a mám strach, co to s nima v dospělosti udělá. Jestli si ponesou v sobě zmatek v tom, kde je doma. Takový ten pocit bezpečí a jistoty. Chápu, že je chce i bývalý manžel a nechce se jich vzdávat, stejně tak já, ale jestli je to pro dobro i těch kluků nedokážu posoudit a abych řekla pravdu, tak mě to děsí čím dál víc.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 19:00

Pokud mi někdo napíšete na email, budu moc ráda - mail je karolifi@seznam.cz

dotýká se mne to profesně a mám možnost ovlivnit, jaká bude výsledná úprava péče o děti - máme na to téma i opakovaná školení, četla jsem kde co, ale… zkušenosti po letech střídavky či přímo zkušenosti dětí by byly neocenitelné, byť to není žádný reprezentativní vzorek..

zatím vím je o pár dětech, kdy se to ve většině případů obrátilo zpět k péči jen jednoho rodičů, děti se už často rozhodnou samy… v jednom případě hrálo velkou roli narození dítěte u otce a jeho partnerky, dítě se pak octlo na druhé koleji a ta nová partnerka ho vypoklonkovala zpět k mamince… slyšela jsem i o dětech, které jsou vykořeněné a nemají nikde doma, ale i o těch, které jsou ukotvené v široké nové rodině obou rodičů a zatím nic neskřípe… je to i určité vodítko v tom, do kdy má vůbec rozhodování o střídavce smysl a kdy už to přes názor dítěte neprosadíte…

taky můžu případně napsat víc o mailu :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 19:04

Můj osobní názor je teda ten, že v případě, kdy rodiče velmi dobře spolupracují a nic nehrotí, a dokáží se později dohodnout podle potřeb dětí, a navzájem zůstávají v jakž takž pozitivním kontaktu, tak myslím, že tam střídavka většině dětí (ale to je prudce individuální) neuškodí, tedy snad…

jenže bohužel byste nevěřili tomu, kolik dětí jde do střídavky i v případech, kdy se rodiče nedomluví, střídají školy, města… a tam si opravdu myslím, že pro ty děti to moc pozitivní být nemůže…

inko zakl.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí