Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když je unavené, dávám prostě spát
já bych byla taky vzteklá a protivná, kdybych spát nemohla
osobně neustupuju, dítě si na to zvykne ![]()
Klidové aktivity? posadíme se, přitulíme, prohlížíme obrázky, navlékáme maxikorálky, povídáme pohádku…
nařizovat dítěti které je unavené je takové - prostě se dá čekat že z toho bude průšvih no.. že se vztekne
Já bych spíš řekla, že v prvním případě může být i nuda a v druhém je to zkoušení, protože se mu nechce zalehnout..
Mám taky 2 a čtvrt roku a co jsem před pár dny na dovolené viděla dalšího 2 a půl letého tak bych to hodnotila takto…
Kdy je nuda, neví co by, začne se vztekat neví proč, vymýšlí co by..
Před spánkem, ještě spát nechce a vymýšlí co by..
@martina.se @jdukolem nechce
ono jsem to asi spatne napsala-kdyby bylo rovnou jasne, ze chce spat, spat bych ho dala.Ale je vše v pohodě, cas na spaní jeste není, něco ho rozcili a uz to jede a pak je vidět, ze je unavene a tím se to asi spustilo, ale uz to nejde zastavit…
No ono to vymysleni je právě i po spani-dost často, asi nějaká blba nalada po probuzení, nevím.
@Anonymní píše:
@martina.se @jdukolem nechceono jsem to asi spatne napsala-kdyby bylo rovnou jasne, ze chce spat, spat bych ho dala.Ale je vše v pohodě, cas na spaní jeste není, něco ho rozcili a uz to jede a pak je vidět, ze je unavene a tím se to asi spustilo, ale uz to nejde zastavit…
No ono to vymysleni je právě i po spani-dost často, asi nějaká blba nalada po probuzení, nevím.
jo takhle.. pak to neřešim, ale neustupuju
náš se budí zadkem napřed každé odpol, nechám ho, ať se probudí řádně, jinak je na nacpání do babyboxu ![]()
Poku dmladej začne být díky únavě jak neřízená střela, tak je na čase ho prostě co nejrychleji dostat do pelechu. U nás v takovém případě nějaká komunikace a výchova nemá moc smysl, protože dítě je jak naspídovaná veverka a to vnímání a pozornost má prostě úplně někde v řiti. Takže prostě dát spat a šmitec. Z žádných hranic neustupuju, nicméně třeba nevyžaduji uklizení hraček, protože to jen oddaluje moment, kdy ho dostanu do postele. A zároveň ho netrestám za jeho únavové výlevy (snažím se je ignorovat).
Pokud si začne vymýšlet, tak ho upozorním, ať si dobře rozmyslí, co opravdu chce a na tom pak trvám.
@martina.se co to je nechat probudit radne?
probudí se, bud si vymýšlí a nebo rovnou pobrekava. Nevsimas se a přestane to? Me prijde, ze se to ted nějak stupnuje.Driv to bylo, ale ted je to v podstate furt a je cim dal protivnejsi a rvavejsi ![]()
A pokud se začne vztekat při unave a říkat ze chce to a tamto tak i kdyz vis, ze ho to rozvztekli jeste vic, kdyz mu nevyhovis, a i kdyz to normálně neděláš ale v podstate to neni nic uplne špatného, tak mu nevyhovis? Ptám se abych si ujasnila, jak se to dela jinde.
@Svistice no dostat ho do postele vztekajici se? to se mi na to vyprdne. Navic si tou únavou ani nejsem leckdy jista, teda abych pravdu řekla. Nebo spis mozna je to tak, ze nejdriv je vztek, pak řev, po nejake době je vidět, ze to je i únava z kombinace revu a blizici se obvykle dobe odpočinku.
@Anonymní píše:
@martina.se co to je nechat probudit radne?probudí se, bud si vymýšlí a nebo rovnou pobrekava. Nevsimas se a přestane to? Me prijde, ze se to ted nějak stupnuje.Driv to bylo, ale ted je to v podstate furt a je cim dal protivnejsi a rvavejsi
A pokud se začne vztekat při unave a říkat ze chce to a tamto tak i kdyz vis, ze ho to rozvztekli jeste vic, kdyz mu nevyhovis, a i kdyz to normálně neděláš ale v podstate to neni nic uplne špatného, tak mu nevyhovis? Ptám se abych si ujasnila, jak se to dela jinde.
Samozřejmě že mu nevyhovíš, až ti jednou řekne, skoč mi do obchodu pro zmrzku, protože já jsem rozmrzelý a unavený, tak taky poběžíš?
Prostě má blbou náladu, takže buď se snaž ho dostat dřív do postele, nebo si sedněte a čtěte si anebo si ho nevšímej. Na moje dítě platí, že když má blbou náladu, jdu mu z cesty a říkám mu, ať přijde až si bude chtít povídat, hrát nebo spinkat a že jsem mu k dispozici, ale že jeho vzteklý výjevy vidět nechci.
@Janina81 a to poslechne? moje dite chodí vztekajici se za mnou a nic ho nezastaví
proste se vzteká, ale samo se neumí uklidnit.
@Anonymní píše:
@Svistice no dostat ho do postele vztekajici se? to se mi na to vyprdne. Navic si tou únavou ani nejsem leckdy jista, teda abych pravdu řekla. Nebo spis mozna je to tak, ze nejdriv je vztek, pak řev, po nejake době je vidět, ze to je i únava z kombinace revu a blizici se obvykle dobe odpočinku.
Pokud je unavený, tak s ním prostě nediskutuji. Já jsem mama, já doma velím. A na nějaké vybrekávání a vymručování si doma taky nejsme zavedení. Já projevím účast a porozumění, že je rozmrzelý, unavený, ani sám neví co chce, ale rozhodně mu teda nebudu snášet modré z nebe, aby se bobánek ráčil uklidnit a být hodný.
Pokud
Chapu te, mam dve deti. a jedno, i kdyz se uz vzteka a je prudic, tak jsem schopna ho nejak castecne zklidnit a dat do postylky a do 5 min spi. druhe pokud se mi pred spanim vztekne na nejvyssi stupen, tak nejaky spanek je v nedohlednu a nepomuze nic.
myslim, ze ty ustupky a hranice si musi kazdy stanovit sam - neco jde pri unave proste prehlidnout a v necem vyhovet, ale jen v rozumne mire, kterou ma proste kazdy jinde
ono taky jen ten, kdo tam v tu konkretnim chvili je, muze mit cit na to, jestli dite je proste „nestastne“ a potrebuje necim zklidnit a stoji za to mu vyhovet, protoze pak bude fungovat lip. nebo jestli to je spis vtzek a vzdor a vyhoveni je akorat krok k dalsim a dalsim pozadavkum a vysilovani.
@Anonymní píše:
@martina.se co to je nechat probudit radne?probudí se, bud si vymýšlí a nebo rovnou pobrekava. Nevsimas se a přestane to? Me prijde, ze se to ted nějak stupnuje.Driv to bylo, ale ted je to v podstate furt a je cim dal protivnejsi a rvavejsi
my našemu musíme dát chvíli pokoj, protože on se fakt budí s řevem
takže mu šupnout pití a počkat, až se rozkouká ![]()
Ahoj,
treba mi pomůžete nějakými tipy a fintami co dělat a nedělat, kdyz je dítě pravděpodobně unavene (i kdyz jeste není doba kdy obvykle spi) a začne se vztekat a dělat naschvaly.Ja se snazim v tomto případě dost ustupovat z hranic které mame nastavené, kdyz si myslím, ze to zpusobuje prave ta únava, ale jsou hranice, za které jit nechci (jedna se o zdraví, niceni veci ve vzteku apod.).Pak se ale dostáváme do bludneho kruhu, kdy dítěti něco odmitnu nebo naridim a jede vse nanovo.
Pak jeste situace, kdy si dítě začne vymyslet pred spanim/po spaní. Chvili se snazim vyhovět, ale proste se dostanem na hranici, kdy uz to nejde, nechci, nebo dítě spis samo nevi co chce a vydává protichůdné pokyny rychle za sebou.Pak nevyhnutelne nasleduje řev.
Jo a dítěti ke 2 a čtvrt roku a jinak je to skvělé vychované hodné dítě(tím se nechci chválit, ale proste říct, ze to neni problemove dite).Neskace mi po hlavě, ale zase mu rada vyhovim, aby bylo spokojene kdyz to jde. Tusim ze tohle je období vzdoru a musí se prezit. Otazka je jak to udělat, aby to na nás všech zanechalo co nejmenší následky - myslim na rodičích i dítěti