Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj
![]()
Zakládám tuto diskuzi pro ty, kteří mají střídavou a chtějí si o ní popovídat, probrat zkušenosti, problémy, nápady atd. Prosím, aby se účastnili jen ti, kteří mají skutečný zájem o toto téma a ne ti, kteří se na nás, které tato skutečnost potkala, budou koukat zkrz prsty. S tím už zkušenosti máme ![]()
Tak ozve se někdo? To jsem zvědavá… Snad ano ![]()
Takže něco ke mně. Mám osmiletou holčičku. Už dva roky ve střídavé péči. S bývalým jsme nebyli manželé, nemuseli jsme k soudu, na všem jsme se dohodli a dodneška se na všem dokážeme jakž takž dohodnout bez problémů. Třenice vznikají, ale je to hlavně rozdílností povah a jiným náhledem na život. Rozchodu předcházely celkem dramatické okolnosti, které se ale týkaly nás dvou, nikoliv naší lásky k dceři. Ať bylo, co bylo (a kdybych chtěla, dceru by do péče rozhodně nedostal), táta je to dobrej a dcera ho miluje. Díky jeho i mému zaměstnání jsme se o ni minimálně od školky starali skoro rovným dílem, teda převaha je na mý straně. Ale rozhodně to nebyl nikdy ten táta, co v 6 ráno odejde a večer přijde až k večeři. Mají opravdu pevný a krásný vztah a já bych to nemohla dceři udělat, že by ho najednou viděla jednou za 14 dní. Střídavku máme po týdnu. Vše platíme napůl. Dcera je spokojená, ve škole prospívá výborně, učitelka ji chválí. Tak to by mohlo pro začátek stačit. ![]()
Počítá se i společná péče? teda zatím soudně neodklepnutá, ale už se to blíží.
klidně bych se i přidala. jen bych asi byla pro se zdejchnout do uzavřený skupiny. šmíruje mi tu máma
My zatím netušíme. @Lama Lama jak funguje společná péče? Vůbec netuším co si pod tím představit. ![]()
@Tee34 píše:
My zatím netušíme. @Lama Lama jak funguje společná péče? Vůbec netuším co si pod tím představit.
no, ono si nemáš moc co představovat. vlastně je jen definovaná tím, že dítě mají v péči oba rodiče a na všem se dohodnou. Stanovené není nic.
Fungujem tak od září bez papíru v plánu i dál. Mě by asi ty pevně stanovené časy zabily, chlapa tím spíš. Máme sice nějak mezi sebou rámcově dané rozdělení, pravidla., ale ty budem ještě určitě několikrát měnit a upravovat podle vývoje situace, bydlení, přání, věku dětí, práce.
Já v zásadě nejsem proti střídavce, ale- pro ty mrňata (4 a 6) mi to v časném porozvodovém období týden a týden přijde strašně dlouhá doba. Chlap se naštěstí o děti starat chce, jinak bych mu už zakroutila krkem definitivně. V tom mám jasno- nechci nikdy bojovat proti tomu aby e o děti staral otec. přijde mi to priorita číslo jedna nad stesky typu jeden domov, on dělá todle jinak, támdleto blbě. Hlavní je, že chce, není psychopat, alkáč, tyran…
ale á jeno velké ALE - pan nepostradatelný v práci. Takže pravidelná střídavka NEE - na paragraf mi je hodí na krk, při služebce taky, ze školky je ve 4 nevyzvedne. Ale jsme domluvení na finanční kompenzaci paragrafu, když mám já něco pracovně mimo bydliště, o děti se postará i několik dní v kuse.
Zato je ochotný každý den přijet, děti vypravit do školky ( já ve chvíli jeho příchodu odcházím do práce). Odpo je vyzvedávám. Děti zatím bydlí u mě, on za nimi x týdně večer přijde, já zas na tu dobu vypadnu - běhat, plavat, s kamarádkou, program si najdu, není problém,. Kdy nic jiného, tak si zalezu do vany nebo do postele s knížkou a mám klid.
Todle je spíš dočasné řešení. V řádu několika měsíců, možná i let to asi překlopíme na něco víc podobného sřídavce, uvidíme, co nám bude vyhovovat. Zatím nám vyhovuje todle - děti bydlí v jenom místě, ve školce tráví díky překryvu práce minimum času, s oběma rodiči jsou téměř denně.
Víkendy máme na střídačku, výměna ale bez problémů možná. Prázdniny podle dohody - tam trochu musím tlačit, páč chlap by všechno nechával na poslední chvíli. Mám sice možnost první volby, al pak na zbytek čekat do poselední chvíle, jestli budu mít děti na krku nebo týden bez dětí´.
Ahoj děvčata..čekala jsem, zda se někdo ozve. Mám střídavou péči skoro 6.rokem. Synkovi byli 3.roky a něco, když jsme s ní začali. Máme týden a týden. Vlastně na nějakých malých změnách se dohodneme, ale jinak teda se snažím na chlapa útočit, že má kluka dovézt v sedm tak tu v sedm a pár minut bude. Má s tím ohromný problémy, ale je to chlap, ale mne a mému chlapovi tím otravuje život. Pokud něco výjimečně nedodržím já tak se může vzteknouti více než já. V dnešní době je dítě ve škole a je to někdy boj. Teprve letos táta pochopil, že je potřeba na kluka dohlížet a s příchodem jiné učitelky nastali velké problémy s chováním, protože kluk zkouší, co si může dovoliti a hlavně tato paní učitelka jim netoleruje to, co ta předchozí a stále jsme ve škole na koberečku a najednou se táta malinko více o kluka, co se týče učení i chování zajímá a je to jiné. Jinak jsem byla i u soudu kvůli zrušení střídavé péče, protože se táta nestaral dle mého názoru tak jak by měl a se zlou jsem se potázala, takže doporučuji zvážit než do toho půjdete. V dnešní době jsem to vzala jak to je a klid v rodině, ale hodně musím kolikrát přimhouřit oko a občas mi teda cvakají zuby vzteky.
Stánino..je perfektní, že Vám to takto funguje a kéž by fungovalo i do budoucna. Malá má také 2.bydliště???
LamaLama..teda ty máš nervy, já bych bývalého u sebe v bytě nesnesla.On by byl pak ještě tak hnusnej, že by vykládal jak žiju.
@Nannny píše:
LamaLama..teda ty máš nervy, já bych bývalého u sebe v bytě nesnesla.On by byl pak ještě tak hnusnej, že by vykládal jak žiju.
my jsme fakt v pohodě. on dot prudil za poslední doby manželství, fakt nesnesitelnej. pak velký čoromoro z mý strany kvůli Buchtě. A jak je pryč, tak fakt pohoda.
Ale tak my jsm se po faktický stránce s dětma shodli prakticky vždycky. Já jsem v tomdle hodně tolerantní, zalží mi nejvíc na tom, aby fungoval. a ne jen jako zábava na víkendy, ale i nějaké povinnosti. Odpo to nezvládá, tak chci alespoň jindy.
Je, to je super, ze se nekdo ozval ![]()
Dcera ma dve bydliste, jednu skolu, to je jasny. Chodi na hudebku (klavir a dramatak) a jeste do turistickeho oddilu. Ex je taky dost vytizenej, ale oba si cas planujeme dopredu, kdyz vime, ze se neco bude dit v tom tydnu, kdy mame dceru, vychazime si vstrict a proc taky ne, obcas je to potreba na obou stranach. On ma novou pritelkyni, jsem za to rada, on trochu potrebuje pevnou ruku, je pravda, ze bez ni by to ani nezvladnul. Ona je fakt fajn, je teda malinko starsi a nema deti, protoze nemuze. To bylo jediny, ceho jsem se bala, ze se mi na holce bude realizovat. Ale je fakt fajn a dcera ji ma rada, ted uz to vidim tak, ze by mala byla smutna, kdyby se rozesli a ja bych de bala, kdo ji nahradi. O uzamceni jsem premyslela, ale rikala jsem si, ze pockam, az se to malinko rozjede a jestli vubec. Tak holky piste, ja jedu dnes pryc a budu az vecer, to se vam budu poctive venovat. Ted pisu pres wifi z mobilu a to je hruza. Tak hezky den a vecer ahoj ![]()
Můžu se přidat, i když jsme s partnerem spolu? Máme takovou „střídavou“ v rámci jedné domácnosti, neb jsme oba celkem vytížení pracovně.
My máme taky společnou, odklepnutou soudně před dvěma lety skoro. To jsme spolu ještě bydleli, rozestehovani jsme trictvrte roku. Děti budou mít na jaře 4 a 6 let. Zatím bohužel jsem po RD bez práce, takže většinou se staram já, pokud jsou ve školce, vyzvedavam je já a ex chodí 2× týdně a buď si bere oba na spaní nebo jednoho. Víkendy stridame. Časem to pospeje ke střídavé, podle našich možností, práce. Starší je vyloženě stridavkar, mladší je víc fixovany na mě, když nemusí tak k tatovi v týdnu nechce.
@j.a.n.i1 at se prida kazda/y, kterou/ktereho to zajima a neprijde jen proto, aby plival/a siru.
Uz jsem zaznamenala nazor, ze chlap je uzasnej, ze tu stridavku ma a vybojoval ji a zenska je krkavci matka, ze to dopustila. Jake mate zkusenosti s reakcema okoli?
@Stánina jo,většinou se lidi diví, že nemám děti v péči. Jsem tím podezřelá.