Písmeno L umí, ale nepoužívá jej

167
12.2.16 09:05

písmeno L umí, ale nepoužívá jej

Dobrý den, obracím se s dotazem na maminky, které toto také prožily, snad dokážou poradit. Se synem, 4 roky, chodíme od června 215 do logopedické poradny na doporučení lékaře. Syn se písmenko L naučil docela rychle, ale do této doby jej nepoužívá. Pořád je to byu, viděu, suyšeu, když ho upozorním, L cpe všude, i tam kde má být R, cvičíme každý den, pravidelně a výsledky nikde. Kde je chyba?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
13903
12.2.16 09:20

A když ho opravíš, zopakuje to správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
12.2.16 09:27

@ewik pepik nikde, můj se naučil š, č, ž a cpal to úplně všude. Opravuj, časem to zvládne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66852
12.2.16 09:31

@ewik pepik jsi mi připomněla moje nervy. Strašně dlouho jsem ho opravovala, než si to zautomatizoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
658
12.2.16 09:35

Kamaradka ma ten stejny problem. Malej zas rika tabuet misto tablet.. Musis ho vic upozornovat aby se vic soustredil na to kde to ma rict a opravovat ho. Kdyz rekne byu tak mu hned rict at to zopakuje a rekne byl a to L zvyraznit.. Snad mi rozumis.. Nebo u brachy zabiralo ze kdyz to rekl spatne tak jsme mu rekli ze mu nerozumime a musi to rict spravne.. Jinak to chce jen cas, nauci se to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
12.2.16 09:36

Když ho opravím, zopakuje to správně, ale hodně výrazně a pak to cpe místo R. jsem na nervy. nejradši bych se na to vyprdla a nechala ho, ať mu to dojde samo… přece jenom je to třičtvrtě roku a pořád nic. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
12.2.16 09:43
@ewik pepik píše:
Když ho opravím, zopakuje to správně, ale hodně výrazně a pak to cpe místo R. jsem na nervy. nejradši bych se na to vyprdla a nechala ho, ať mu to dojde samo… přece jenom je to třičtvrtě roku a pořád nic. :nevim:

Musíš vytrvat a důsledně opravovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
12.2.16 09:54

@mooch tak to asi zešedivím. A nemůže se stát, když ho budu pořád opravovat, že to zhorším?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
12.2.16 09:56
@mooch píše:
Musíš vytrvat a důsledně opravovat.

no, tak to třeba u nás bylo kontraproduktiní a vedlo akorát k demotivaci dítěti a jeho zpruzení :nevim: mně se spíš osvědčilo naopak nechat být. ano, procvičovat cvičení, ale jinak ho v běžné řeči furt neprudit opravováním výslovnosti. jinak L se nakonec kluk naučil používat díky motivaci - jednou na starší sestru potřeboval zakřičet: „Laděno, ty jsi aLe debiLní.“… kdy ta L fakt byla jasná a důrazná - no a od té doby pohoda, používá je správně :-) no a předtím taky asi třičtvrtě roku marného nacvičování. MMCH jak zvládnu L, tak potom R a Ř a byla bleskovka na jedno sezení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
12.2.16 09:59

Ne, jestli jeví snahu (tzn. zopakuje to), tak to nezhoršíš. On si to potřebuje zautomatizovat. Já jsem třeba starší automaticky od začátku opravovala, ta mluvila jak bůh. U mladší jsem to nějak vypustila (víc dětí, víc starostí) - a ta strašně mele. Uvědomila jsem si to teprve nedávno a i když už jí opravuju, tak s tím bude víc práce, protože už to má zautomatizované ve špatných tvarech. Takže fakt vytrvej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13903
12.2.16 10:00

@sagina jo, sprostý slova fungujou :-D starší si s oblibou procvičovala R na slově prRdel :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2242
12.2.16 10:13

Ta fáze zautomatizování bývá bohužel často nejdelší. Chce to stále upozorňovat na to, že jsi nerozumněla, pobídky typu: Jak jsi to prosím říkal? atd., aby to nebylo vyloženě nápadné opravování, ale aby byl nucen trošku se zamyslet sám, jak to říct líp. Vydržte. Ono když zhruba 3,5 roku ten jazyk pořádně nepoužíval, nedal ho za horní přední zuby, tak teď trochu trvá, než si ho zase používat zvykne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
12.2.16 10:14

Tak to je jak u našeho. Téměř rok chodí na logo, kde se soustředí a hází jedno l za druhým, ale při normálním mluvení nic. Prostě ho umí, ale nepoužívá. Pořád ho opravujem, ale je to marný.
Tak jdu asi sepsat všechna sprotá slova, kde je l :lol: Třeba to zabere

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
831
12.2.16 10:15

A jinak mi teda přijde, že se mu to mluvení hodně zhoršilo s nástupem do školky. Ale je to jen můj pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
12.2.16 10:16

@sagina motivaci jsem taky zkusila, že když si na to bude celý den myslet, tzn. že řekne pár tvarů sám od sebe a uvidím snahu, že dostane oblíbené kindervejce. nic, zlobit se nepomáhá, nezlobit se nepomáhá, motivace taky nic. sprosté slova stačí, když náš tatínek je sprosťák :oops: a ještě to učit kluka, to bych nezešedivěla, ale rovnou by mi všechny vlasy vypadaly… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí