Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kopretina11 on už teda do školky chodí druhý rok a ostatní děcka, které šišlaly a nebylo jim vůbec rozumět, teď mluví jako by vypadly rovnou z nějakého mluvnického cvičení… ![]()
@ewik pepik píše:
@mooch tak to asi zešedivím. A nemůže se stát, když ho budu pořád opravovat, že to zhorším?
Když ho budeš opravovat normálně (ne na něj křičet nebo nějak s despektem) tak nic nezkazíš ![]()
Nevím, jestli ti to k něčemu bude, ale u nás byl doslova zázrak grafomotorický kurz v 6 letech. Sice tužku drží trochu blbě dál, ale během kurzu mu samo naskočilo R a jak krásně. Z toho mám ohromnou radost (hehe, už umí krásně říct prrrrdel
) Zatímco všechny ostatní písmenka má tvrdě vydřený (L, CH, V, F, Z, S) ![]()
Teď už „jenom“ dopilovat Ž Š Č a Ř. Tvl už toho mám plný kecky, teď s ním na to Ž Š Č chodí na logo přítel, ať si taky užije ![]()
No, my už chodíme na logo čtvrtým rokem… Bohužel vytrvej, opakuj, připomínej. Musí se mu to v hlavičce zautomatizovat. U našeho kluka jsme ve 3,5 letech zjistili, že strašně špatně slyší a mluvení špatně odposlouchal. Napravujeme postupně, je to boj, ale lepší se to. Taky šedivím… Nejdřív V a F, pak L, potom Ď, Ť, Ň. Pak přišlo Č. To byl největší horor. Cvičili jsme třičtvrtě roku, než se to podařilo. Mezitím přestal říkat to Ď Ť Ň.
Takže opáčko znovu. Teď ještě pilujem to Č a za pak se přesunem na Š a Ž. Je v první třídě, učitelky to tolerují kvůli tomu sluchu, ale děti mu to dávají trochu sežrat… Makejte, opakujte, ať si to vypiluje, než půjde do školy ![]()
Mám doma totéž, v běžné mluvě jsem ho neopravovala, jen když něco chtěl
teď poslední týden ho začal docela používat.. ovšem plno ostatních písmenek vyslovit neumí a podle dr. je na logo ještě čas (bez doporučení nás nevezmou) a naučí se to ve školce časem (chodí normálně od září) ![]()
Má už to špatně zautomatizované v těch slovech, které zná. Jinak dcera to také dělala, že písmenko už uměla a když se soustředila, tak to slovo byla schopná říct správně, ale jinak když si na to nedávala pozor, tak to říkala, jak to uměla od dřív. Nyní už si na to občas pozor dává. Možná ho formou hry upozorňovat, aby to zopakoval. Musí se ty slova přeučit. Logopedka říkala, že když už písmenko umí, tak ty slova v řeči opravovat, jinak ne. A ta záměna l za r je také běžná. Rostla jsem z toho, když z kraje říkala svoje jméno Klára - Krála.:) Logopedka říkala, že jsme se jí se jménem pomstili.:) Na logopedii jsme chodili od třech let a přes všechna možná písmenka (ž, š, č, v, l, r, ř) se dopracovala konečně k ř a teď v lednu ve druhé třídě jsme byli konečně naposledy.
Od malička měla velkou slovní zásobu, ale měla motorický problém, proto třeba r jí dalo hodně zabrat, protože je prý motoricky hodně náročné.
Já s dcerou chodím na logo už téměř 3 roky - teď je jí 6. Pořád všude cpe jazyk, takže u všech sykavek si šlape na jazyk. Do toho přesně jako u zakladatelky nepoužívá L, i když vyslovit ho umí. O R a Ř ani nemluvím. U logopedky jednotlivá slova vyslovuje krásně, ale jakmile opustí ordinaci a začne mluvit (a že jí ta pusa jede
) tak je to tragédie! Pořád jí opravuju, tak to opraví správně, ale v dalším slově už to zase není
![]()
taky jsem z toho na prášky, v září jde do školy
A ještě jí asi motivovala i její mladší sestra (o 3 roky), ta s ní občas dělala motorické cvičení na r, protože jí to bavilo a chtěla taky.:) R jí drnčelo dříve a ve slovech ho začali používat ve stejný čas. Takže teď je jí čerstvě 5 a neumí jen ř.:)
A to jsem si říkala, že moje dítě bude skvěle mluvit, když na telku skoro nekouká, spíš čučíme do knížek, že se mu věnuju dostatečně. holt asi nééé ![]()
@lumpisek to je jako u nás. u logo jde všechno skvěle, jen co vypadneme z ordinace, už je to zase tam, kde bylo. náš je taky ukecanej proto trpím, jen co otevře pusu a to L se mu pořád kdesi ztrácí…
@Tamtama píše:
Mám doma totéž, v běžné mluvě jsem ho neopravovala, jen když něco chtělteď poslední týden ho začal docela používat.. ovšem plno ostatních písmenek vyslovit neumí a podle dr. je na logo ještě čas (bez doporučení nás nevezmou) a naučí se to ve školce časem (chodí normálně od září)
No nevím, zda je čas, čím dříve začne, tím lépe. Potom se to špatně přeučuje. Záleží jaké neumí písmenka, zda v jeho věku už by je měl zvládnout nebo ne. A také ještě záleží na tom, jak spolupracuje. Požádala bych o to dr. To s tou školkou taky není pravda, když občas přijdu pro dceru a slyším, jak tam některé děti mluví, tak spíše naopak.
@Anonymní píše:
No nevím, zda je čas, čím dříve začne, tím lépe. Potom se to špatně přeučuje. Záleží jaké neumí písmenka, zda v jeho věku už by je měl zvládnout nebo ne. A také ještě záleží na tom, jak spolupracuje. Požádala bych o to dr. To s tou školkou taky není pravda, když občas přijdu pro dceru a slyším, jak tam některé děti mluví, tak spíše naopak.
on hlavně hrozně hučí, když mluví, takže mu není rozumět.. kolikrát na mě mluví a já slyším jen neurčitý šum ![]()
Děkuji všem za příspěvky, půjdu koupit metrák trpělivosti a jdu opravovat, opravovat, opravovat. snad to brzo naskočí. ![]()
Mám doma předškolačku.
S „L“ bojume už více jak rok.
Taky ho nepoužívá. resp. mám pocit, že konečně už trochu jo.
Technicky už zvládá i „R“ a „Ř“, taktéž je nepoužívá.
Máme pořád trénovat „L“, nejlépe na básničkách. Vybrat si jednu, dvě a pořád opakova, opakovat a opakovat…
Jo a neměly by se učit další písmenka, než zvládnou to, ci zvládnou t mají. prýv tom mají akorát zmatek.
i když už měla zvládnuté ostatní, čas od času patlá ještě sykavky, někdy je promám i s používání „M“
Při návratu do školky se zhoršila ( mají tam hodně tříleťáků, případně největší kámoši taky patlaj…)
Mimochodem, své sestře říká „Káko“.
Ale „Klári“ už jí skoro jde. ![]()