Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Precetla jsem celou 2 roky starou diskuzi, kde jsem si precetla nazory od vubec to neřešit az po poradnu a psychologa, a rada bych ji obnovila. Mam totiz podobny problem a zajimaly by me vase nazory a take bych rada, kdyby se ozvala zakladatelka, pokud tu jeste je, jak to vypada se synem ted, po 2 letech. Ve strucnosti moje situace. Syn 16 let, od zakladky jednickar a premiant tridy, ucitele ho chválí, v pohode, vcelku posloucha, kdyz si reknu pomaha, chodi do prace, jinak proste normalni pubertak obcas s pritroublyma kecama, mistr sveta. Asi pred 2 lety jsem se dozvedela, ze kouri. Cigarety. Byl to obrovský sok, vubec jsem tomu nechtela verit. Potvrdilo se. Asi pred rokem muj muz prisel na to, ze huli travu. Opet jsem tomu nechtela, nemohla uverit. Potvrdilo se. Dneska si drze zapalil i doma v pokoji
Zacala jsem rvat,na nic jineho jsem se nezmohla. Pry nehuli casto, da si jen obcas. Nevim co dal. Nechci, aby spatne skoncil, aby ho vyhodili ze skoly, z brigady, aby nedej boze zacal brat neco tvrdsiho. Fakt nevim, co delat.
Anonym, jinak smazat prosím!
Zdravím, můj bratr 13 let taky hulí cca rok. Nejen v Praze funguje řetězec dětí, kteří prodávají marihuanu přímo od dealerů. Je mi bráchy líto, nechci, aby si zk*rvil život. Doma to bylo těžký, ale má se pořád líp, jak já. Máma je nemocná, je jj dítě a výchova hrůza. Vše mu hned promine. Brácha má i kurátorku a ani to nepomáhá. Dokopala jsem mámu, aby jí udála na policii, že ho snad vystraší a mohl by někoho prásknout, jenže oni mu namluvili do hlavy blbosti typu, že by byl krysa a že když ho dá máma do pasťáku, tak že oni ho odtamtud dostanou a budou jeho rodina. A víte co na policii? Spíš mámu před bráchou schodili a řekli jí, že jestli si myslí, že tímhle něčeho dosáhne, tak se plete. Protože se jim takovýhle věci prostě asi nechce řešit.
Tak co pak má člověk jako dělat? Stejně to neuhlídáte. Brácha si stejně litá kde chce a když je máma v práci, tak stejně uteče oknem. Ani úplně striktní režim není nic dobrýho. Já se obávám, že si musí namlít hubu a přijít na to samy. ![]()
Horší je to prodávání, dětem se prachy líbí. ![]()
… mám syna, bude mu už 25 let, marihuanu kouří už od střední školy, má starší přítelkyni, doufala jsem, že mu půjde vzorem, ale bohužel kouří také, jinak fajn holka,
ne nedělá problémy, vystudoval, pracuje v kanceláři v nadnárodní společnosti, myslela jsem, že to bude jen přechodné období a v dospělosti s tím přestane, nestalo se, bere to jako bylinku, prý menší zlo než alkohol, nikdy mu nic nechybělo, spíše mamánek, jedináček, neudělala jsem s tím nic, i kdybych se postavila na hlavu, probírala jsem to s psychologem, psychiatrem, spíš to zlehčovali, musí si na to přijít sám, ale bojím se, že mu to začíná měnit psychiku, byl klidný, vyrovnaný dost flegmatik, nyní má i občasné záchvaty agresivity
. . opravdu to asi není neškodná bylinka, a na každého to působí podle mě jinak …
@Anonymní píše:
Precetla jsem celou 2 roky starou diskuzi, kde jsem si precetla nazory od vubec to neřešit az po poradnu a psychologa, a rada bych ji obnovila. Mam totiz podobny problem a zajimaly by me vase nazory a take bych rada, kdyby se ozvala zakladatelka, pokud tu jeste je, jak to vypada se synem ted, po 2 letech. Ve strucnosti moje situace. Syn 16 let, od zakladky jednickar a premiant tridy, ucitele ho chválí, v pohode, vcelku posloucha, kdyz si reknu pomaha, chodi do prace, jinak proste normalni pubertak obcas s pritroublyma kecama, mistr sveta. Asi pred 2 lety jsem se dozvedela, ze kouri. Cigarety. Byl to obrovský sok, vubec jsem tomu nechtela verit. Potvrdilo se. Asi pred rokem muj muz prisel na to, ze huli travu. Opet jsem tomu nechtela, nemohla uverit. Potvrdilo se. Dneska si drze zapalil i doma v pokojiZacala jsem rvat,na nic jineho jsem se nezmohla. Pry nehuli casto, da si jen obcas. Nevim co dal. Nechci, aby spatne skoncil, aby ho vyhodili ze skoly, z brigady, aby nedej boze zacal brat neco tvrdsiho. Fakt nevim, co delat.
Ahoj, pokud se nejhorší ve škole , chodí na brigády a neflaka to asi bych to moc neřešila .. čím víc po něm budeš řvát tím to zhoršíš , bude mít víc tendence chodit z baráku atd .. říkám z vlastní zkušenosti , já taky v pubertě dost kouřila trávu . Časem to člověka přestane nějak bavit ..
Asi bych mu vysvětlila jestli chce kouřit.cigarety, tak ok, ale že doma.se prostě nekouří ať si jde aspoň zapálit na balkon ..
K té trávě po pravdě nevím co by jsi mu měla říct .. třeba jen že víš že to kouří a že se ti to nelíbí a ze by jsi nerada aby byli nějaké problémy, hlavně vše v klidu, nepruď , neřvi , prostě z rozvahou.. jeho to přejde .. pokud to je jen občas, já kouřila trávu každý den a ted ? Jsem normální dospělá ženská bez závislosti .. pokud má rozum nemusíš se bát .. hlavně ze sebe nesmíš udělat nepřítele .. popravdě podle mě je tráva furt bezpečnější než alkohol pokud se to nepřehání .. ![]()
Tráva mi přijde dost nebezpečná, hlavně je u ní známo, že vyvolává schizofrenii. Mám přímo člena rodiny, kterému marihuana vyvolala schizofrenii + známé. Zajímala sem se o to víc do hloubky.
@čáryfučka píše: … mám syna, bude mu už 25 let, marihuanu kouří už od střední školy, má starší přítelkyni, doufala jsem, že mu půjde vzorem, ale bohužel kouří také, jinak fajn holka,ne nedělá problémy, vystudoval, pracuje v kanceláři v nadnárodní společnosti, myslela jsem, že to bude jen přechodné období a v dospělosti s tím přestane, nestalo se, bere to jako bylinku, prý menší zlo než alkohol, nikdy mu nic nechybělo, spíše mamánek, jedináček, neudělala jsem s tím nic, i kdybych se postavila na hlavu, probírala jsem to s psychologem, psychiatrem, spíš to zlehčovali, musí si na to přijít sám, ale bojím se, že mu to začíná měnit psychiku, byl klidný, vyrovnaný dost flegmatik, nyní má i občasné záchvaty agresivity
. . opravdu to asi není neškodná bylinka, a na každého to působí podle mě jinak …
Konopí opravdu není neškodná bylinka a ani to není všelék… Pokud je užívána jako rekreační droga, tak pořád je to droga. Nechápu, jak to může psychiatr či psycholog zlehčovat…
U marihuany může vzniknout závislost a může to být i spouštěč psychiatrických onemocnění… nevím ale o nikom, kdo by se smrtelně předávkoval marjánou narozdíl od alkoholu…
Pokud je syn dospělý, tak s ním už nejspíš nic nezmůžeš, kór když to doma berou jako normální součást života…
.. ano je to droga, i když se říká, že jen lehká a nic, nic s ním neudělám, je dospělý, u některých uživatelů to byla vstupní brána k tvrdým drogám, které sice syn odsuzuje, ale nikdy nevíš, moc mě to trápí i jeho prarodiče, je to inteligentní kluk, ale jak jde o trávu začne házet takové argumenty, že bych ho
a raději končím konverzaci, mohu jen doufat, že si na to časem přijde on sám, jen aby už nebylo pozdě, respektuji ji pouze jako pomocný lék u některých onemocnění ..
Je to droga. A to velmi nebezpečná. Právě marihuana, tato zdánlivě nevinná droga, je jedinou drogou, kde následné rozvinutí schizofrenní psychózy je prokázáno. U jiných drog jde spíše o psychotické stavy v intoxikaci, či tzv. Toxické psychózy, které se zaléčí a pokud člověk abstinuje, je z toho venku. Nikoli tak u marihuany, tam už je to potom na celý život. Znám takové případy ve svém okolí.
@čáryfučka a anonymni karafiat , diky za odpovedi a vlastni zkusenost. Mam proste obavu, aby si totalne nepodelal zivot. Podepsala jsem i papir ze skoly, ze souhlasim s testovanim a ani to mu nebrani si zahulit travu. A pristup nechat to byt a doufat , se mi vubec nelibi, ale musim uznat, ze mi asi nic jineho nezbyde, protoze tomu, aby si nezahulil, proste nezabranim.
Nevim, kde jsem udelala chybu.
@Anonymní píše:
Anonym, jinak smazat prosím!
Zdravím, můj bratr 13 let taky hulí cca rok. Nejen v Praze funguje řetězec dětí, kteří prodávají marihuanu přímo od dealerů. Je mi bráchy líto, nechci, aby si zk*rvil život. Doma to bylo těžký, ale má se pořád líp, jak já. Máma je nemocná, je jj dítě a výchova hrůza. Vše mu hned promine. Brácha má i kurátorku a ani to nepomáhá. Dokopala jsem mámu, aby jí udála na policii, že ho snad vystraší a mohl by někoho prásknout, jenže oni mu namluvili do hlavy blbosti typu, že by byl krysa a že když ho dá máma do pasťáku, tak že oni ho odtamtud dostanou a budou jeho rodina. A víte co na policii? Spíš mámu před bráchou schodili a řekli jí, že jestli si myslí, že tímhle něčeho dosáhne, tak se plete. Protože se jim takovýhle věci prostě asi nechce řešit.
Tak co pak má člověk jako dělat? Stejně to neuhlídáte. Brácha si stejně litá kde chce a když je máma v práci, tak stejně uteče oknem. Ani úplně striktní režim není nic dobrýho. Já se obávám, že si musí namlít hubu a přijít na to samy.
Horší je to prodávání, dětem se prachy líbí.
Tohle je spis pripad pro socialku. Zacit ve 12 je tedy pro me uplne nepredstavitelne. Muj syn je skoro dospely, bude mu 17 a zacal loni v listopadu. A uz to mi prijde hrozny. ![]()
Asi každá rada drahá. Co nejak omezit přísun peněz? Také by pomohla úplná změna prostředí.
Z okolí znám kluka, kterému se rozjela schizofrenie - často někomu sprostě nadává, před někým stále utíká, matce i na veřejnosti hodně vulgárně nadává.
@Emma2 píše:
Asi každá rada drahá. Co nejak omezit přísun peněz? Také by pomohla úplná změna prostředí.
Z okolí znám kluka, kterému se rozjela schizofrenie - často někomu sprostě nadává, před někým stále utíká, matce i na veřejnosti hodně vulgárně nadává.
Jako treba mu zatrhnout brigadu ?
To mi neprijde jako dobry napad. Muj muz si myslel, ze tam nevydrzi ani 2 dny. Uz je tam několik mesicu. Jsem rada, ze se chova zodpovedne a plni si sve povinnosti. Jinak spekulace typu, ze se nekomu neco rozjelo moc neberu. Jak vis, ze by se mu to nerozjelo i bez te marihuany ? ![]()
@Anonymní píše:
Tohle je spis pripad pro socialku. Zacit ve 12 je tedy pro me uplne nepredstavitelne. Muj syn je skoro dospely, bude mu 17 a zacal loni v listopadu. A uz to mi prijde hrozny.
Sociálka už je v tom angažovaná, ale nepomáhá nic.
Je to nepříjemná záležitost, podle mě když by byl starší, lidi většinou ví, kolik mohou kolik ne.. a kolik je v pořádku a kdy už je to na hranici. Mám spoustu přátel, který si občas ,,brčko,, dají a jsou to velice inteligetní lidé.. pokud je ale synovi 16, řešila bych to nějakým poradcem, aby do toho nespadl víc, než je zdrávo…