Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dlouhovlasá píše:
Jo, moje odpověď se zveřejnila omylem dřív než jsem to dopsala. Chce do škodovky, tak ho k matice motivovat aspoň takhle. A to lhaní mu vysvětlit po dobrém, prostě přijímačky neošulí a tam podvádět nebude moct. Vysvětlit, v klidu si sednout a po dobrém. Žádné nervy, řvaní a bití.
Viděl někdo z vás, jak vypadají testy na přijímačky v posledních letech? Žádná legrace to není. Kdo má za 4 na základce, ty zkoušky ani náhodou neudělá. Čeština to samý.
Moje dítě má z M a ČJ dvojku a já mám pěkný bobky, jestli ty zkoušky fakt udělá. Teda přesněji, vím, že udělá, ale aby to bylo dost na přijetí.
Tyhle devítky jsou první ročník po mnoha letech, kdy se přidávala ve školách třída pro prvňáky navíc. Velmi silné ročníky a ty potom ještě silnější.
Takže slabý výsledek z M může být problém i pro učební obor dle vlastní volby a mohl by klidně skončit na kuchaři nebo zedníkovi.
@Dlouhovlasá píše:
A nutit do učení není dobrá volba a ani stagnovat a nechat ho si dělat co chce. Sednout si s ním, rozumně si s ním promluvit o budoucnosti, co chce teda dělat, jak si to představuje se školou a s přijímačkami atd… ukázat mu, že cesta skrz lhaní nejede, mluvit, mluvit a mluvit. A když celou dobu lhal, jak to vypočítal, tak proč se ho pořád ptal, ať řekne pravdu, když očividně poznal, že lže? Prostě s klidem říct:,,Já ale vím, že mi kecáš, můžeš mi vysvětlit z jakého důvodu? Nebaví tě to, nechápeš to učivo?"
Ono je jednodušší pak kluka zbít než se ho zeptat na jeho důvody.
Manžel nesnáší lhaní. A jen chtěl aby mu řek tařko já to opsal.
@Ou ty si snědla šalamounovo lejno ne? Myslím, že rozhodně někdy na puberťák nic jiného než facka nepomůže?
Vy co o výchově hlavně čtete, tak chudáci děti? Být Tvoje ditě, tak podle Tvé výchovy z příručky uteču z domu, už ve 13 ![]()
Co Ti dává právo, tady paní říkat, jak selhala ve výchově? Si na ni vymyslela patent. Každý má svoje metody a neznamená, že když se Ti nelíbí, jsou špatné.
Jdi si dát prášek na spaní a přečti si další literaturu o výchově, ať tady můžeš ostatním říkat, co udělali špatně ![]()
@Anonymní píše:
A v tom je ten problém. Manžel nesnáší a jen chtěl… ale co takhle se zeptat syna? Co chtěl? To je podle mě problém ve výchově, rodiče v prvé řadě myslí na sebe a na to co chtějí oni a ne co děti, na co myslí a jaké k tomu mají důvody.
Jen chtěl, aby mu řekl:,,Taťko já to opsal," a co z toho pak? Kdyby na to šel trochu jinak, tak by se syn možná i přiznal
Na jednu stranu chápu, matiku jsem nesnášela, nechtěla se jí učit, nezajímalo mě to, ztráta času, zbytečnost, uplny odpor.. Vždycky jsem dokázala mít při nejhorším trojku, jen díky opisování, tahakum atd. Díky bohu jsem z matematiky nemusela maturoval, to bych nedala. Pamatuju, že v osmicce jsem se trochu víc vynasnazila s tim opisovanim, abych měla v pololetí dvojku kvůli přihláškam na školu, rodiče mě postrasili, že skončím jako dělnice, což se mi nelíbilo.. Vysvětlete synovi jaké známky potřebuje aby mohl studovat co si přeje. Určitě bych ho v tomto věku nebila, jen bude dělat naschvály.
@Lalelale píše:
Takoví jistě jsou, ale čím víc se zakladatelka projevuje, tím víc si myslím, že chyba nebude v klukovi.
Tak to já bych zase řekla, že je chyba jedině jejich syna, že ve škole vykládá, že hlídal sourozence a není to pravda. Tam je jasná motivace se vymluvit na to, že neuměl učivo nebo neměl úkoly a bohužel se k tomu taky neuměl postavit čelem a říct, že se neučil nebo si ty úkoly napsat nechtěl. Nic než čiré lhaní v kombinaci se srabáctvím.
Já tohle znám tak, že když se učitel zeptal : „učil/a jsi se?“ - tak se dozvěděl, zda ano, či ne. Nebo aspoň vyhýbavá odpověď typu : moc ne.
Souvisí to s přijetím vlastní zodpovědnosti za své činy. Zde je pokus o vylhaní se z toho. Takže lže ve škole i doma, protože hlavně chce lhát. Je to problém. Tenhle typ lhaní vlastně zakrývá lenost.
@LaPaloma píše:
Viděl někdo z vás, jak vypadají testy na přijímačky v posledních letech? Žádná legrace to není. Kdo má za 4 na základce, ty zkoušky ani náhodou neudělá. Čeština to samý.
Moje dítě má z M a ČJ dvojku a já mám pěkný bobky, jestli ty zkoušky fakt udělá. Teda přesněji, vím, že udělá, ale aby to bylo dost na přijetí.
Tyhle devítky jsou první ročník po mnoha letech, kdy se přidávala ve školách třída pro prvňáky navíc. Velmi silné ročníky a ty potom ještě silnější.
Takže slabý výsledek z M může být problém i pro učební obor dle vlastní volby a mohl by klidně skončit na kuchaři nebo zedníkovi.
Chce na učební obor, jelikož víme že není studijní typ netlačíme ho na střední školu. Ale není hloupý, to víme. A tak chceme a i sám říkal že chce na obor do škodovky, tam by pak po udělaní výučáku mohl pracovat. Ale volala sem tam a hlásí se tam děti, které čtyřky nemají. Učitelky má dobré a mají ho vcelku rádi, dávají mu šanci a on jí zahazuje. Mluvíme s ním vysvětlujeme a nic. Já chápu, že ho to nebaví, ale říkam vydž alespoň 14 dní pak už bude klid
A víš že většina rodičů si nepřipustí že jejich děti jsou hloupé? Mít 4ky na základce je zvláštní.. Není ostuda se vyucit řemeslu, zachvili lidi budou platit zlatem. Na obor s maturitou ho určitě nedávej.. Trápil by se, když se neumí ucit.
@Dlouhovlasá píše:
A v tom je ten problém. Manžel nesnáší a jen chtěl… ale co takhle se zeptat syna? Co chtěl? To je podle mě problém ve výchově, rodiče v prvé řadě myslí na sebe a na to co chtějí oni a ne co děti, na co myslí a jaké k tomu mají důvody.
Jen chtěl, aby mu řekl:,,Taťko já to opsal," a co z toho pak? Kdyby na to šel trochu jinak, tak by se syn možná i přiznal
Jéžiši vždyť my s ním mluvíme
@mackA159 píše:
A víš že většina rodičů si nepřipustí že jejich děti jsou hloupé? Mít 4ky na základce je zvláštní.. Není ostuda se vyucit řemeslu, zachvili lidi budou platit zlatem. Na obor s maturitou ho určitě nedávej.. Trápil by se, když se neumí ucit.
Z ped psych poradny má nadprůměrná inteligence, tak proto. Hloupý není ale strašně línej
@LaPaloma píše:
Já tomu věřím, že to není žádná sranda a proto to chce dítě trochu motivovat, pokud chce dělat něco, co ho bude bavit tak pro to musí něco udělat.
Já vím, že ať už přijímačky nebo maturity jsou čím dál tím těžší, že to chtějí nějak osekat, aby nebylo tolik maturantů, ale když chtějí dělat těžké testy, měla by se zlepšit kvalita výuky, ale má to své pro a proti a to je asi na jinou diskuzi
@Anonymní píše:
Já plně chápu manžela. Mám to stejně nastavené. A vyžaduji to od dětí i okolí, pokud si chtějí užívat toho, že já jim nelžu.
@Anonymní píše:
Jo říkal, že ty dva příklady nevěděl tak opsal výsledky mě ještě tvrdil než to prasklo jak mu vyšla kontrola a jak to tedy umí. Je jen línej teď zabrat a opravdu mu je vše jedno, nevím co s tím
To neni odpoved na mou otazku. Proc se bal rict pravdu. S tim bych ho (a vas) konfrontivala. Bal se, vze budete radit? Bal se, ze vyleze najevo, ze se nesnazi/je liny? S tim bych se pak snazila pracovat. Neresit dusledek (lhal), ale pricinu (proc lhal).
@mackA159 píše:
A chceme ho dát na obor né na střední jelikož není studijní typ. Ale chce do škodovky a tam by čtyřky mít neměl, je to,, lepší” učňák
@LaPaloma píše:
Tak to já bych zase řekla, že je chyba jedině jejich syna, že ve škole vykládá, že hlídal sourozence a není to pravda. Tam je jasná motivace se vymluvit na to, že neuměl učivo nebo neměl úkoly a bohužel se k tomu taky neuměl postavit čelem a říct, že se neučil nebo si ty úkoly napsat nechtěl. Nic než čiré lhaní v kombinaci se srabáctvím.
Já tohle znám tak, že když se učitel zeptal : „učil/a jsi se?“ - tak se dozvěděl, zda ano, či ne. Nebo aspoň vyhýbavá odpověď typu : moc ne.
Souvisí to s přijetím vlastní zodpovědnosti za své činy. Zde je pokus o vylhaní se z toho. Takže lže ve škole i doma, protože hlavně chce lhát. Je to problém. Tenhle typ lhaní vlastně zakrývá lenost.
Mně spíš přijde, jestli kluk prostě není odrovnaný z domova. Zakladatelka o něm neřekne dobrého slova, kluk je u ní lhář, čeká ho život na hraně zákona… zatímco zakladatelka je výborná matka, má se synem úžasný vztah, ona a manžel v žádném případě za nic nemohou a výchovu měli ukázkovou… no nevím. Ale neznám je, je možné, že syn může mít nějakou diagnozu a že by se rodiče mohli zbláznit a stejně s ním nehnuli. Ale já se spíš setkala s možností číslo jedna.