Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LaPaloma s racionální úvahou a návrhem řešení tady u těch žen neuspejete, oni už si soudy udělaly, máma s tátou jsou špatný a všichni, co na výchově rodičů nevidí žádné chyby, jsou odpad společnosti, co tomu nerozumí. A neměl by to proto komentovat.
Ja si myslím, že kluk má všechno a samou nudou a lenosti, neví, co by dělal. Hleda všude tu nejlehčí a nejsnazší cestu, proto lže všude a všem, aby to měl snazší. A jeho nové hobby obírat se s kamarády o penízky, bych viděla, ve špatné partě.
Jinak ja si myslim, ze syn nema k vam ani k nikomu duveru, toto lze do oci..Začnete tim, ze mu umožníte, at de doma cítí dobre.
U nas dcera podle me ma pohodu, tak proto je i upřímná a rekne nam to vse na rovinu…
@LaPaloma
To by si taky nebyla ty, kdybys nenavrhla ci neschválila biti vid?
Bohužel si myslím, že jak jsi to popsala, tak s mladým to nedopadne dobře. Připadá mi, že má vrozenou poruchu osobnosti. Vy máte ostatní děti „normální“, lže jen on, a myslím si, že se s tím nic moc dělat nedá.
Pobavila jsem se nad výblitky zdejších myslitelek, jak se kluk bojí svěřit, jak s ním zametají hormony (samy takové dítě nemají, a tak vůbec nechápou, o co jde), atd.
Cit. „Nemůžete chtít po klukovi zaplaveném nejistotou, pocity selhání a plnou palbou hormonů spojených s dospíváním, aby on byl ten emočně zralý, zodpovědný a dokázal řešit konflikty - to je práce vás, jako rodičů.“
Ten se nebojí ničeho. A v tom je právě ten problém. Lže už roky a lže pokaždé, když z toho má prospěch a i když nemá.
A já jako matka čtrnáctiletého chlapce bych tedy přímo vyžadovala, aby byl zodpovědný a dokázal řešit konflikty, vždyť už je velkej! Nebo posunout to? Do kolika let? 17, 20, 25? To už s ním hormony třískat nebudou?
Budu tady v opozici, ale já naprosto souhlasím s tím, že za lhaní dostal. Každá kočka zvládne umravnit své kotě, když překročí míru, a umravní ho tak, aby si to zapamatovalo a příště to už nedělalo. To jen některé matky by do alelujá vysvětlovaly a vysvětlovaly… Naprosto bez efektu, bude se vám akorát za rohem vysmívat.
Myslím si, že abyste s ním něco zmohli, budete muset nastavit velmi přísný režim. Všechny výhody dostane pouze tehdy, pokud si je „odpracuje“. Podle toho se bude přidělovat kapesné, peníze na mobil, televize atd. Nic mírnějšího na něj působit nebude. Na učňák by asi opravdu chtěl, jenže to je až za dlouho, a do té doby by se nejradši flákal. Že musí mít dobré známky, aby ho přijali, to ho absolutně netankuje (pozitivní je, že jeho rodiče ano). Až na to dojde, on už si „nějak“ poradí.
A tohle se s ním bohužel potáhne dál. Pokud mu dáte pravidelný přísný režim, máte určitou šanci, že se na ten učňák dostane. Co bude pak, se uvidí. Jeho názor, že „lumpům se žije líp“ (s podtónem a já to budu dělat stejně), z toho až mrazí.
Vy jako rodiče jste neudělali špatně nic. Stejně jako se narodí např. dítě s epi záchvaty, tak vám se narodil syn s patologickou osobností. Bohužel. Je na vás, co s ním podniknete, máte teď poslední šanci, že vás bude ještě uznávat. Najděte si nějakého dobrého dětského psychologa nebo poradnu, kde vám vysvětlí, co má a nemá smysl podnikat. Jeho tam neberte, bylo by to pak ještě horší, naučil by se všechno svádět na to, že je „nemocnej“. Do budoucna přeji hodně trpělivosti a vnitřní síly, budete to potřebovat.
Jo, a to doučování se studentem je prima nápad ![]()
@_.Emilyyy píše:
Motivovat ho musíte vy. Tvuj manzel to jeste dorazil tim, ze ho zbil..
no, já si myslím, že v tomhle věku je už tak nejdůležitější sebemotivace. protože dostat se na školu je ta nejmenší část problému, ta větší je se na ní udržet a úspěšně absolvovat. tam a sebemotivace je dost nezbytná.
jinak k zakladatelce. předpokládám, že chlapec ví, jaké známky k přijetí na Škoda učňák potřebuje. pokud k tomu zaujal postoj, že je mu to jedno, tak s tím stejně asi nic neuděláte. na druhou stranu pokud se nedostane, tak holt půjde na jiný učňák, svět se kvůli tomu nezboří. nepředpokládám, že by ve Škodovce mohl pracovat jenom ten, kdo absolvuje jejich učňák, to by asi moc zaměstnanců neměli ![]()
@sagina píše:
no, já si myslím, že v tomhle věku je už tak nejdůležitější sebemotivace. protože dostat se na školu je ta nejmenší část problému, ta větší je se na ní udržet a úspěšně absolvovat. tam a sebemotivace je dost nezbytná.jinak k zakladatelce. předpokládám, že chlapec ví, jaké známky k přijetí na Škoda učňák potřebuje. pokud k tomu zaujal postoj, že je mu to jedno, tak s tím stejně asi nic neuděláte. na druhou stranu pokud se nedostane, tak holt půjde na jiný učňák, svět se kvůli tomu nezboří. nepředpokládám, že by ve Škodovce mohl pracovat jenom ten, kdo absolvuje jejich učňák, to by asi moc zaměstnanců neměli
Mam 16-tiletou dceru na gymplu, takze vim, ze je potřeba i sebemotivace i motivace od učitelů a hlavne rodicu…
@Štěpánka Kl píše:
@LaPaloma s racionální úvahou a návrhem řešení tady u těch žen neuspejete, oni už si soudy udělaly, máma s tátou jsou špatný a všichni, co na výchově rodičů nevidí žádné chyby, jsou odpad společnosti, co tomu nerozumí. A neměl by to proto komentovat.Ja si myslím, že kluk má všechno a samou nudou a lenosti, neví, co by dělal. Hleda všude tu nejlehčí a nejsnazší cestu, proto lže všude a všem, aby to měl snazší. A jeho nové hobby obírat se s kamarády o penízky, bych viděla, ve špatné partě.
Tak si podejte s Palomou ruce, skvele se ve vychove doplnujete… ![]()
@_.Emilyyy píše:
Mam 16-tiletou dceru na gymplu, takze vim, ze je potřeba i sebemotivace i motivace od učitelů a hlavne rodicu…
no já mám právě taky zhruba tak staré děti, takže mi přijde, že ta sebemotivace je v případě výběru školy nejdůležitější. osobně si neumím představit, že bych takhle staré dítě neustále musela motivovat, aby bylo vůbec ochotné na sobě zapracovat a milostivě udělat školu ![]()
@Štěpánka Kl píše:
@Lynx.lynx Vy jste tady do jedny, jak supy! Napíše tu máma 3 děti nebo holka, co jí sikanuje 6 lety smrad a Vy je obě obvinete, že za to vlastně můžou oni dve. Bych ty Vaše ideální rodinky chtěla vidět. Jediný, kdo by se tu měl stydět, tak Vy megery, co máte, kdo ví jaký životy a hrajete si tu na matky Terezy. Kdyby po mě cizí smrad házel backorama a kramama a pak ještě vyhrožoval, že se zabije, dala bych mu lano a poslala ho na půdu, když je takový hrdina.
Prosim te, co se tady rozhanis?
nechces tady zmlatit na hromadu i vsechny e-mamy?
clovece, tobe rikaji v kolektivu Kudla, ne ![]()
@Berry77 píše:
Dítěti má smysl dát na zadek tak do tří, čtyř let…ale deváťák?? To dostal na zadek? Nebo facku? Jakékoli fyzické tresty v tomhle věku jsou totální nesmysl
Zeptej se tadyhle Stepanky, to je nova mistni odbornice na telesne tresty ![]()
@sagina píše:
no já mám právě taky zhruba tak staré děti, takže mi přijde, že ta sebemotivace je v případě výběru školy nejdůležitější. osobně si neumím představit, že bych takhle staré dítě neustále musela motivovat, aby bylo vůbec ochotné na sobě zapracovat a milostivě udělat školu
Přehnaná motivace neni dobra, zadna motivace je taky spatne..Chce ro najit nejaky stred ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Zeptej se tadyhle Stepanky, to je nova mistni odbornice na telesne tresty
Nebo LaPalomy ![]()
@_.Emilyyy píše:
Přehnaná motivace neni dobra, zadna motivace je taky spatne..Chce ro najit nejaky stred
Presne tak, nekdy se i ty nejlepsi rodicovske predstavy rozchazeji jak s realitou, tak s predstavami objektu ![]()
Ja se treba na gymplu dost spatne ucila, total bez motivace, takze tusim, z ceho je zakladatelka uplne na prasky. U nas to bylo posunute ve smyslu, co s maturitou z gymplu, leda do Globusu za kasu nebo call centrum CEZu. Ale z vlastni zkusenosti, tam, kde je do ditete vlozeno, tam se ta puberta se stestim překoná ![]()
@_.Emilyyy píše:
@LaPaloma
To by si taky nebyla ty, kdybys nenavrhla ci neschválila biti vid?
Tahle zakladatelka říká, že ho dosud nebili, že dostal asi 2×, z toho podruhé až dnes. Takže ta domluva po dobrém s ním asi není. A ode mne by dostal na prrrrdel mnohem dříve a asi ne pouze jednou. Já mám bohužel také to nastavení, že mám naprosto nulovou toleranci na lež od dospělých i od dětí. I jednou je pro mně hodně, natož opakovaně.
Možná by ses k nim měla nastěhovat a ukázat jim to, ty matko jednoho dítěte, které jsi svoje jediné nezvládala řadu let a dovychoval ti ho až náhradní partner jednou ranou, když už to nemohl vydržet. Sama navíc říkáš, že holka uznává a zajímá se o názor tvého chlapa více než o tvůj. Podle mě tohle taky není cesta.