Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Děkuji přesně tak, mám všechny svě děti ráda stejně. Jen mě děsí i některé jeho názory. Doslova mi řekl, že vychcaný lidi se mají líp
Já si myslím, že je ovlivněny, nejspíš partou? Nemá nějaké úžasně kamarády, s kterými pořád je? Nějaký vzor v nějakém kamarádovi?
@eva valoi píše: Žádný terno. Bude tam za pár šupů na praxi bouchat na lince. A to chce na učňák? Tam se asi dostane.
Asi nevíš jak to ve škodovce chodí, není to za pár šupů mají se tam velice dobře a čtyrkaře ani na obor neberou
@mamina89 píše:
Jooo, problém nebude jen v matice. Taky vám nelze jen v tom. Je to ve vašem přístupu k němu. Ptáte se ho, co on chce? Co jeho zajímá? Co chce dělat? Dítě nelze jen tak pro nic za nic. Může mít už pubertu, ale i tak. Tak ho nechte propadnout. Nebude první ani poslední. Tohle tlačení dítěte někam, kam chtějí rodiče… Úplně slyším to každodenní, uč se, ať se na tu školu dostaneš. A tuplem bych se neučila. Na trucV první řadě bych se zamýšlela nad sebou a nad komunikaci se synem. Už by to chtělo ho brát jako skoro dospělého a zodpovědného. On to ocení
Můj bratr taky strašně lhal, ale proč? Kvůli výchově našich rodičů. Furt jen poslouchal o škole, studiích, jak mě to šlo a jemu ne, co zase nechápe atd atd.
nemá ani učňák. Radši odešel pryč
Není to v našem přístupu lže všude!!!
@Anonymní píše:
Děkuji přesně tak, mám všechny svě děti ráda stejně. Jen mě děsí i některé jeho názory. Doslova mi řekl, že vychcaný lidi se mají líp
Na to, že vychcaný lidi se mají lépe, bych se ho zeptala, kde na to přišel a vyvedla ho z omylu, tady v tom vidím i nerespektování druhých. V budoucnu bude muset makat, a ne očůrávát ostatní, jak je chce odrbat? Bude krást?
Zeptala bych se ho na rovinu, jak si to představuje s tou vychcaností ![]()
No a jak se manžel k němu chová, když mu to nejde.. unás mi kluk začšal lhát, když jsem někdy byla´na něho přísná, že to má špatně, a zvyšovala jsem hlas.. A nebo, když třeba manžel začal, že na matematiku je blbý a tak.. Manžel to tak nemyslel, ale kluk to bral osobně. Už to neděláme..
Pokud by mi lhal, a přišla na to, že bych mu teda určitě nadala výprask, ale dala třeba navíc dva příklady.. Prootože za toto, vám lhát just bude as nebo se nebude chtít s váma učit nic
@Štěpánka Kl píše:
Já si myslím, že je ovlivněny, nejspíš partou? Nemá nějaké úžasně kamarády, s kterými pořád je? Nějaký vzor v nějakém kamarádovi?
Venku je málo. Ale spíš je to lenoch a myslí si,, ono to ňák dopadne”
@Anonymní píše:Říkala jsem si, kde bere Ty řeči, musí to od někoho slyšet. A není na nějakém chatu, že by se kamarádil virtuálně?
Venku je málo. Ale spíš je to lenoch a myslí si,, ono to ňák dopadne”
@Dlouhovlasá píše:Řekl mi že to vidí všude kolem
Na to, že vychcaný lidi se mají lépe, bych se ho zeptala, kde na to přišel a vyvedla ho z omylu, tady v tom vidím i nerespektování druhých. V budoucnu bude muset makat, a ne očůrávát ostatní, jak je chce odrbat? Bude krást?
Zeptala bych se ho na rovinu, jak si to představuje s tou vychcaností
@Anonymní píše:
Asi nevíš jak to ve škodovce chodí, není to za pár šupů mají se tam velice dobře a čtyrkaře ani na obor neberou
Jo, občas někoho odvezou do Kosmonos nebo nohama napřed, ale tak těch sedmatřicet, když to přeženu, mají. ![]()
@Anonymní píše:
Manžel říkal, že mu chce věřit ale těch lží bylo už tolik a právě lhal hodně i ve škole, aby měl úlevy. Byli jsme pozvaní do školy a koukali jsme co tam nalhal. Fakt hrůza. Tenkrát dostal a teď, jinak děti nemlátíme. Jsem proti těl trestům. Ale když jsme byli pozvaný do školy a toho lhaní. Minule mi volala učitelka, že mu je zle, dojeli jsme domů a on byl ´plně v pohodě
Za tenhle druh lhaní by ode mně dostal. Aby člověk odešel z práce pro nic za nic a dítě se smálo, to bych nevydržela. Ve 14 už ví, že rodič má povinnosti.
@Ou píše:
Potřebuješ začít rozumět potřemám a motivacím ostatním, ne se rozčilovat že jsou jiné, než si čekala.Není na to jednodchý trik. Zejména pokud si to dosud nedělala a podstatné jsou tvoje principy, tvoje pravda, tvoje rozhodnutí, tak vnímat to odlišné bude docela těžké. Ale čím dříve se to začneš učit, tím snáze budeš s ostantími vycházet, protože pak budete schopní hledat takové řešení, které bude dobré pro všechny, ne že se budeš snažit silou a násilím protlačit jen tvoje řešení - evidetně to už nefunguje.
Zmlátit skorodospělého syna za naprostou prkotinu je selhání - selhání rodičů. To je potřeba si přiznat a poučit se z toho. Bez chyb se člověk nic nenaučí.
Soublas.
Jeste bych dodala, ze jsou tady spojeny 2 problemy do jednoho, pouze zdanlive souvisejiciho- spatne znamky z matiky a lhani+nemotivovanost.
Kdybych to ted musela resit, tak bych si to maximalne zjednodusila. Najala bych studenta VS s jasnym zadanim- procvicit matiku, otce bych na nej uz nepoustela, zjevne jako doucovatel selhava ![]()
A co se tyce lhani- ty dva uvedene priklady se mi teda nezdaji, ze by vedly k zivotu na hrane zakona, takhle blbe jsem lhala obcas taky. Ja bych prestala moralizovat, stejne si chlapec mysli, ze jste uplne trapni. Ale nejak bych dle vasich individualnich podminek materializovala to smerovani k odpovidajicimu vzdelani. Pokud vytahne znamky na…xxx, tak yyy. Nemyslim uplne uplácení, ale motivace jo - vetsi svoboda, podpora v cestovani, nevim…
@Anonymní píše:
Taky si myslim. Ale muze nastoupit rovnou s nejakyma Uckama pres agenturu za 115 na hodinu a z vydelku vam platit cast nakladu na bydleni a stravu, kdyz uz jsme u toho odrbavani a o.ch.cavani ![]()
@Anonymní píše: Řekl mi že to vidí všude kolemon mi třeba řekl kamarád mě odrbal o peníze tak sem ho odbal o víc
Tohle vypadá ne demotivující partu kromě jiného a pocit, že nic stejně nemá cenu. Řekl KAMARÁD ho odrbal o peníze - kamarád to asi nemohl být. Máte přehled o jeho přátelích? Mohl k něčemu čichnout a zkazit se. Vlastně nemá žádný důvod přikládat zvláštní význam přátelství mezi lidmi.
Není to sice to gró problému, ale ovlivňuje ho to také.
@Štěpánka Kl píše:
@Lalelale ty taky asi patříš mezi ty, co ví o výchově všechno, co? Myslíš, že v dobré rodině nevyroste dítě, které se na prahu dospělosti promění v člověka na hraně zákona. Někdy se rodiče snaží a dětem vyjdou vstříc a nakonec stejně svému osudu neujdou. Já si myslím, že Vas většinu, co víte, zaručeně, že chyba je výchově a Vy ji máte bezchybnou, tak se ukáže, co z Vašich detiček volné výchovy vyroste… To, že někdo dítě bouchne, neznamená, že ho nenávidí. Jen stanovuje hranice, které domluvou někteří nejsou schopni respektovat.
nn, já patřím mezi ty, u kterých si rodiče také byli bezmezně jistí tím, jak jsem já ta nejhorší na světě a oni mají tu nejdokonalejší výchovu a osud je potrestal tak strašným dítětem
začalo se mi dařit ve chvíli, kdy jsem se jejich vlivu zbavila a odešla ze zcela nefunkčního domova a konečně našla klid a mohla se soustředit. Každopádně z popisu je víc než jisté, že nejdokonalejší východu na emiminu máš určitě ty, neboj ![]()
@Lalelale píše:
nn, já patřím mezi ty, u kterých si rodiče také byli bezmezně jistí tím, jak jsem já ta nejhorší na světě a oni mají tu nejdokonalejší výchovu a osud je potrestal tak strašným dítětemzačalo se mi dařit ve chvíli, kdy jsem se jejich vlivu zbavila a odešla ze zcela nefunkčního domova a konečně našla klid a mohla se soustředit. Každopádně z popisu je víc než jisté, že nejdokonalejší východu na emiminu máš určitě ty, neboj