Syn letí s tátou do Řecka a mně lítají v hlavě různé scénáře

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3296
28.8.25 21:58

Určitě to zvládnou kluci úplně v pohodě! I když tě chápu, jsem podobně úzkostná, jen s přibývajícími lety, únavou i počtem dětí (3) otupuji :lol: K těm nemocem - byli jsme v květnu v Řecku, nejmladší celou dovolenou prokašlal, té nejstarší taky nebylo asi od poloviny dovolené dobře - rýma, viróza. Ale kousla se, že tak zle, aby ležela na pokoji jí není, tak normálně trávila s námi všechno ve stínu, u moře i bazénu, při aktivitách spíš posedávala.. Ani lékař nebyl potřeba, dala jsem jí asi 3× Paralen a dobrý. Děsila jsem se vážnější nemoci třeba z letadla či klimatizace typu angína atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
28.8.25 22:10

Můj byl s dětmi tehdy 8 a skoro 4 sám na týden ve Slovinsku (hory, jezero) a týden na českych horách, když jsem nastoupila do nové práce před létem tj. bez nároku na dovolenou během zkušebky. Zvládli to stejně jako další rok u moře tamtéž, to jsem taky měla stažený zadek, ale jediná možnost kdy s nima mohl jet byla v období, kdy já si dovolenou nemohla vzít. Společně jsme pak byli v Jizerkách. A s tehdy 4letým synem byl u moře sám i v jeho 4 letech, když jsem čekala mladší. Já bych k moři sama s dětma nejela. Bála bych se, ani ne jejich nemocí, ale že se něco stane nebo udělá špatně mně a co s nimi pak. Stačí, že kdykoliv jsme byli společně, buď jsem tam chytla nějakou virózu s horečkama nebo spadla tak blbě, že to bylo na šití. Chlapi si spoustu věcí co se můžou stát vůbec nepřipouští (a řeší až to, když se opravdu něco stane - ale i tak si dokážou poradit, a to svým způsobem obdivuju, já jet s dětmi sama do zahraničí, vystresuju se vším možným i nemožným tak, že bych nejspíš z celé dovolené moc neměla…;)

Zakladatelku tudíž chápu, i když 9letej už je velkej a může jít s tátou klidně lézt někam na skály nebo tak - vzpomněla jsem si na filmy Jak vytrhnout velrybě stoličku/Jak dostat tatínka do polepšovny;)) tam ta maminka to taky moc ráda neviděla;) poradím snad jen podniknout s tím mladším něco, co třeba tolik už nebaví toho staršího - nějakou naučnou hravou stezku ala Pohádkový les, zoo, cvičení či tvoření pro maminy s dětmi, herničku, dinopark, návštěvu příp. kamarádky se stejně starým dítětem atd. Oni to s tátou zvládnou… jak nás nemají za zadkem, tak si poradí, protože prostě musí a nikdo to za ně(j), jako doma, neudělá;) náš blázen chtěl v těch 9 letět na paraglidu, to mi tedy volali jestli může, no vůbec, to jsem jim zatrhla rovnou, nebylo to v ČR ani, neuměl ještě pořádně anglicky…letos ve 12 chtěl na zip line přes údolí, to i tatínkovi přišlo moc…;) navíc tam s sebou měl i mladší a nestihli by ho vyzvednout u dojezdu. Na přechod skalní římsy k prameni řeky blízko ústí vodopádu jsem se radši ani nekoukala…

Příspěvek upraven 28.08.25 v 22:34

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
28.8.25 22:12

@teroonka Tak to už byli možná načmutí z Čech ne???
No co se týká klimatizace to doufám, že za ty 2 hodiny nějak neodstona…Buď emit dlouhé kalhoty triko mikinu a přes krk šátek (pro jistotu-on na anginy trpí, ale vždy ji měl zatím díky streptokokovi)z klimatizace ne jelikož ji moc nepoužíváme. Ale jako setkal se s ní. V autobuse, v kramech a tak…
Já doufám, že tam nechytne nic.🙏Protože se obávám, že by ti opravdu prolezel. A nebo by i přes to, že by se necítil dobře tak to potlačil a chtěl si to užít na 100% takže sluníčko, moře bazény vše na plný pecky, tím pádem by se to vše podcenilo, zanedbalo a o to víc by ho to pak sejmulo…Tak to radši ať při prvním pocitu, že mu není úplně dobře ať je třeba 1 den na pokoji, odpočívá…
Ale tak snad jsem jen hysterická matka a bude v pohodě, nic tam nechyti a naopak mu to tu jeho pochroumanou imunitu nakopne..Ten vzduch a moře… :) A budu doufat, že i ten Broncho Vaxom, který bere skoro 2 týdny trochu pomůže… :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
28.8.25 22:17

@Jahudka82 To já bych sama s dětma jela klidně… :) To bych se nebála…
To bych měla vše pod kontrolou… :zed: :dance: Tady se bojím, že to nebudu mít…A když by něco, tak s tím nic nenadělám…
Ale jsem trochu klidná, že můžu volat kolikrát denně chci :) A že mi synovo tatínek slíbil, že kdyby cokoliv hned volá…
Tak.budi doufat, že se malýmu všechny bacily vyhnou velkým obloukem.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
28.8.25 22:18
@Jahudka82 píše: Více

já jsem byla sama s dcerou u moře už 8 krát, nestalo se ani neudělalo nic, jen jednou
zvracela po výstupu z letadla ve Valencii

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
28.8.25 22:36
@Vaha1991 píše: Více

Chápu a určitě si to užijou, buď v klidu a přej jim to! :mavam: Bude to v pohodě. Já ten příspěvek nechtěně odeslala nedokončený dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5783
28.8.25 22:38
@Vaha1991 píše: Více

V tomhle případě a za sebe doporučím hlavně bacha na klimatizaci v letadle. Spousta lidí létá „nahatá“, děti na boso, a pak jsou z toho právě ty angíny a záněty průdušek. Někdy je tam klima fakt přepálená a fouká ledový vítr. Takže za mě základ u malých nebo náchylných dětí jsou dlouhé rukávy i nohavice a plné boty s ponožkou.
Jinak neboj, je už velký, táta to určitě zvládne ;). Já bych se bála destinací jako Egypt nebo Tunis, ale Řecko je dobrá destinace.
Jinak samozřejmě bych nabalila i lékárničku, zvlášť pokud s ex vycházíš a vyjde ti vstříc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
28.8.25 22:45
@stinga píše: Více

No, tak manžel si takhle jednou málem sáhnul na zmiji, všiml se jí na poslední chvíli… kdyby ho rafla, nejbližší doktor byl třeba 30, možná 50 km. Ale když jsou v resortu s lékařskou péči, je to v klidu. Víš co, když dostane teplotu dítě a já budu ok, zvládnu to spíš, než kdybych sebou někde třeba švihla a kdo se o to dítě/děti postará, než mi třeba dají kapačku, nebo než se vyhrabu z nějaké střevní záležitosti aj. Když už, jela bych ještě třeba s nějakou kámoškou, co by měla taky děti, vyhrály by si spolu, navzájem bysme si je pohlídaly v případě potřeby něco řešit a prostě by tam byl někdo, na koho se dá spolehnout.

Sama s dětma jezdím třeba ke známým na pár dní, i přes půlku ČR, na výlet, s tím problém nemám. Ale v zahraničí je to něco jinýho. I prostě pocitově. Když jedu po ČR, vím že jsme třeba za 2,3 h doma, někdo by pro nás přijel nebo tak. Naši jeli loni s dětma na hory a špatně se udělalo mýmu tátovi, vezla ho RZ… 2. den ho pustili, ale už jsme normálně byli ready tam pro ně jet. Naštěstí to nebylo potřeba, byla to jen dehydratace v kombinaci s horkem a dovču si pak ještě zvládli užít s určitou opatrností, a jasně tatí je už důchodového věku, ale i tak, nikdy nevíš… Samozřejmě nechci zakladatelku nějak děsit, píšu to jen za sebe, že obdivuju všechny, co mají odvahu s dětma třeba i letět někam sólo, kdy pak není tak snadné se dostat domů dřív. Kamarádky manžel teď na dovolené taky začal mít zdrav. problémy a po návratu skončil v nemocnici. Ale byli tam dva…

Příspěvek upraven 28.08.25 v 22:59

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
28.8.25 22:53

když jedeš s cestovkou k moři, a něco by se ti stalo, tak tam vždycky jsou jiní čeští turisté a delegát, o dítě by se určitě někdo postaral,
kamarádky jezdí s chlapem, tak to by asi neklaplo,
a jednou v Chorvatsku se na nás nalepila jiná maminka sama s dcerou a bylo to hoodně otravné, když se nás pořád držely jak ocásci, dcera byla ráda, ale mně to lezlo na nervy, já si ráda plánuji vše podle sebe,
a zmije asi na pláži u moře moc nebývají, já jsem zmiji viděla zatím pouze v ZOO v teráriu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
28.8.25 23:14

Tak jasně že na pláži ne, ale kdyby se šli projít třeba někam, jsou tam taky skály, šutry. Ale tohle u moře nebylo, normálně ve vnitrozemí, nižší hory, vinice, už skoro Itálie. Ale to samozřejmě byla blbá náhoda, já sama bych tomu nevěřila, kdybych neviděla fotku…

A spousta lidí jezdí k moři i bez cestovky. Tady je to cajk, když tam mají veškerý servis. Proto píšu, ať je v klidu. Můj třeba byl u moře s dětma v soukromém apartmánu, vařili si, cestovní pojištění samozřejmě měli, děti do vody bez nějaké bezpečnostní pojistky prostě nešly, když musel uhlídat obě. Ale taky jsem trnula, stačilo by, kdyby si třeba zdříml - jeden neví, co je napadne… Ono stačí jet na dovolenou autem, blbě šlápnout, zrakvit si kotník a jak by jel zpátky… A když si představím, že bych fakt nějak odpadla, nebo on, skončila ve špitálu a dítě/děti by muselo/y zůstat s někým cizím v hotelu několik dní, nic moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
78489
28.8.25 23:19

víš, ono je to asi tak, že vystresovaným lidem se spíš něco stane, přivolají si to,
já věřím, že vše dobře dopadne, tak vše dobře dopadne,
ale já nelezu na skály, nedělám nic nebezpečného, nehladím potulné psy, neplavu do moře, nepotřebuju si nic dokazovat,
jen za covidu jsem letěla bez cestovky z Vídně do té Valencie a pak taxíkem 30 km na hotel,
na výlety jezdím místními MHD nebo vlakem, všude jsou lidé, nikde v civilizovaném světě nenechají lidé dítě, jehož rodiči se stal úraz nebo cokoli, bez pomoci,
to spíš, když jedete dvojice a jednomu se něco stane, tak okolí předpokládá, že jsi dospělá a zvládneš se vrátit sama

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
28.8.25 23:33

Ale jo, ale pro to dítě by to asi nebylo příjemný…no proto s nima taky sama na dovolenou nejezdím, byl by to pro mě fakt spíš stres než nějaký odpočinek - hlavně dokud jsou malý, nemáš klid ani na minutu, furt ve střehu. Byla bych vyřízená už jen z toho, že by tam nebyl nikdo, kdo by se o ně chvíli postaral a já mohla třeba na hoďku vypnout s knížkou i přes den, ne jen když usnou (to bych nejspíš usnula taky) Teď už by to asi jakože šlo, plavat taky umí oba, dá se být u bazénu, jsou různé ty animační programy - taky bych jela na jistotu kde by bylo veškeré zázemí a ne někam do hor, ale i u manžela už vím, že on tu bezpečnost nepodcení a nebude zbytečně riskovat. Takže jsem asi víc v klidu když s nima jede sám a on je zas spokojenej, že mu do toho nikdo nekecá;) protože jak jsem někde s nima, mám samozřejmě tendence řešit věci, který on neřeší a často ani děti. Protože chlapi prostě neumí předvídat, řeší to co je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
29.8.25 00:09

V tomhle jsem asi chlap - teda já si umím představit, jaké nepříjemnosti se mohou přihodit, ale nechce se mi 8)…je daleko jednodušší být v pohodě a řešit až ten nastalý problém… protože ty náplasti, sirup, mast, pastilky seženeš i na místě, když to bude nutný..no a pokud bude větší problém, tak se stejně nedokážeš připravit dopředu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1468
29.8.25 00:36

Ještě dodám, že situace se mění, když to dítě roste a zodpovědnost přechází na něj… Já neměla problém s jakýmkoli dozorem, ale když to dítě samo v noci jede autem, tak už trochu řeším… Právě před chvílí jsem mu psala zprávu: prší a srnky běhají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17973
29.8.25 01:34
@Maartina7 píše: Více

Tyhle věci vozím nebo jim balím s sebou, nemusí mít to, na co je dítě zvyklé, co máme vyzkoušené že funguje a jiný sirup když jsme i koupili, tak prostě ne, nechutná, nechci, scéna…a ano už jsme takhle na dovolené v Alpách museli s ročním dítětem honit pohotovost, věděli jsme že zdravotní středisko bylo ve vedlejším městečku, ale tam nám řekli, že nejsou dětská pohotovost, ta že je odtamtud asi 60 km ale zavírají za hodinu, to že už bysme nestihli tak na malou koukli, taková mladá a moc milá doktorka… Ale - dovnitř jsem šla s malou já a manžel musel čekat se starším v čekárně - syna kdovnitř nepustili a být lsama, nevím jak bych to udělala. Musel by tam zůstat sám, ale bylo mu 5… byla jsem ráda, že nás vůbec vzali, ještě tam cpát 2.dítě, to by nás taky mohli poslat do háje rovnou :think: :nevim: No prostě za mě může nastat spousta situací, který se líp řeší ve dvou, zvlášť při víc dětech. Tedy pokud se bavíme ještě i o tom, zda jet s dítětem sólo - kdyby muselo jedno dítě do nemocnice a já s ním, tak kam dám to druhé/ty další, že - v zahraničí (a vlastně ani v ČR) bych dítě samotné v nemocnici nenechala… Nemůžu si pomoct, ale tyhlety věci mě napadnou vždy jako první… prostě potřebuju mít záložní plán;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí