Syn má velký náskok

Napsat příspěvek
Velikost písma:
16220
19.11.20 19:45

Hledej školu, kde umí pracovat s nadanými dětmi. Vím o klukovi, který na matematiku tuším o 3 nebo dokonce 4 ročníky výš, od třetí třídy chodil i na fyziku.
Jinak čtení, psaní, počítání nebo anglická slovíčka neberu jako něco tak výjimečného (mám taky pětiletou dceru a tohle umí), ale je fakt, že princip násobení a dělení (pokud nejde jen o takové příklady jako 3×3 nebo 4×10, ale opravdu o složité násobky) už je u pětiletého napřed dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217

@sloninka anonym nevysel

@Anonymní píše:
Ahojky, jdu sem s trochu netradičním dotazem. Můj pětiletý syn by měl příští rok nastoupit do první třídy. Syn už toho štrašne moc umí, umí normálně číst a psát, sice neumí moc napsat čárky a tečky, ale i tak se mi to zdá moc. Umí počítat, umí plusy a minulý a násobit a dělit. Umí pár věcí anglický (čísla, pozdravy, barvy, zvířata, jídlo, oblečení, sporty, počasí). Na můj vkus toho umí šíleně moc, jeho otec si ale myslí že to je jen dobře. Mám, strach že se ve škole, hlavně na začátku bude nudit. Syna ale učení štrašne moc baví a rád by se učil i další věci. I paní učitelka ve školce mi řekla že si toho všimla, když se učili počítat, syn uměl počítat do mnohém většího čísla než ostatní děti, děti se na něho pak chvíli dívali divně dívali. Syn mi pak řekl, že jsou hloupý. Syn si celkově víc rozumí se starším dětmi 6+. Co myslíte? Řeším blbost a měla bych syna brát takového jaký je, nebo to nějak řešit a jak?

Resit to v poradne. Venuji se i nadanym detem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

@Tojsemja3 Píše hlavněm psacím, umí i tiskacim ale psací se mu líbí víc…

• Citovat
  • Upravit
1129
19.11.20 19:46

Jedna věc jsou znalosti a jiná zas sociální zralost. Moje dítě šlo do první třídy jako čtoucí, píšící a počítající. Nenudilo se. Neznalo např. psací písmena, takže učitelka mu dávala psát a číst takové. Když četli tiskací, nosilo si svou knihu a četlo z ní. Učitelka sama dávala úkoly navic. Mentálně bylo akorát se svými vrstevníky, takže jsme víc neřešili. Teď je v osmičce, zatím stále jedničkář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.20 19:47

@mroe Jeho otec

• Citovat
  • Upravit
6061
19.11.20 19:48

Tak pokud je nadprůměrně nadaný, mohla jsi ho dát do první třídy o rok dříve - tzn. v pěti letech. Což teď už je asi pozdě. Pak existují školy pro nadané děti, ale ty nejsou v každém městě, protože vysoce nadaných dětí není mnoho.
Zajdi s ním do PPP a nech zjistit úroveň schopností. A uvidíš, jaká doporučení dostanete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 To že má syn velký náskok, oproti jiným dětem, mám strach že hlavně na začátku se bude syn ve škole nudit a jak si bude rozumět se svými spolužáky, už teď ve školce se na něho děti dívají jako na podivina že toho tolik umí a syn se na ně naopak dívá jako na hloupé, že nic nevědí.

To že v pěti letech něco přečte, spočítá a napíše není nic zas tak mimořádného, i kdyz nepopírám že je určitě šikovný. Je to tvé první dítě, že? Jak se chlapec podřídí autoritě? Já je soběstačná? Jak přijme neúspěch? Jak se chová v kolektivu? Je dostatečné nemocné vytrvalý? Tyto věci jsou důležitější, než jestli něco čte, píše, počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35331
@mackA159 píše:
Myslíš že přeskočit ročník nejde? Já už o tom slyšela několikrát.

Mozna jde, ale neverim, ze to dite je tak dobre ve vsem A u prvni tridy mi to tedy moc vhodne neprijde. Uz to, ze nevychazi s detmi, o necem svedci. Rekla bych, ze mu tatinek prokazuje medvedi sluzbu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35331
19.11.20 19:49
@Anonymní píše:
@mroe Jeho otec

On je ucitel?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7860
19.11.20 19:50
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 To že má syn velký náskok, oproti jiným dětem, mám strach že hlavně na začátku se bude syn ve škole nudit a jak si bude rozumět se svými spolužáky, už teď ve školce se na něho děti dívají jako na podivina že toho tolik umí a syn se na ně naopak dívá jako na hloupé, že nic nevědí.

tak mu najdi nějakou výběrovou školu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1702
19.11.20 19:51

Přeskočit ročník jde, spíš bych ale hledala vhodnou školu, kde mu pomůžou v rozvoji. Psát teď umí hodně předškoláků, anglicky taky.

U přeskočení ročníku je důležité, aby dítě bylo zralé po všech stránkách, tedy i sociálně (schopnost získat přátele, práce v týmu) a hlavně aby mělo dobrou drobnou motoriku (správný úchop tužky, hezké kreslení, dovednosti typu stříhání, pohybová zdatnost). Na znalostech zas tak nezáleží, psát se každé dítě naučí za pár měsíců, vědomosti taky získávají rychle. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1065
19.11.20 19:55
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 Píše hlavněm psacím, umí i tiskacim ale psací se mu líbí víc…

Tak doufám, že má zvládlo správnou techniku psaní, jestli psací písmo umí jen napodobit a nemá zafixocaný správný postup, tak je to celkem problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.20 19:55

Klid, dcera kdyz sla ted do první třídy scitala, odcitala, psala tiskacima, cetla text který byl psaný tiskace, základy AJ.
Cekove má velký rozhled, o vse se zajímá.
Rozhodně nebyla jediná a ve škole se nenudi.
Je pravda ze matematika je pro ni oddechova práce, čtení také, ale zase je pro ni náročná pisanka kde se učí psace.

Spíš nauč syna at se na děti nedívá jak na hloupé takhle si nenajde kamarády a bude mimo kolektiv, učení bych mu neodepirala ale zároveň mu na chvíle volna vymyslela spíš zabavu, hrani, pobyt venku na hřišti atd.

• Citovat
  • Upravit
2250
19.11.20 19:56

Tak tady je poradna pro Prahu 6 https://www.ppp6.cz/…/2020/06/Výroční-zpráva-2018-19.pdf
a kopiruju text ze 7 stranky.

„Na žádost rodičů, po předchozí konzultaci se školou a po psychologickém vyšetření lze
doporučit u nadaného žáka i „přeskočení“ ročníku.“

Doporucuju zajit tam, nechat ho vysetrit a pripadne uz ted pozadat o to preskoceni. Ocividne mu prospeje byt se starsima zakama kdyz uz ted se na vrstevniky kouka jako na blbecky a citi, ze je proste jiny. Jak je na tom treba s prvoukou a podobne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.11.20 19:57

@Tojsemja3 ano, to potvrzuji, pokud to opravdu nemá vedene a zakladatelka ho to neučí pomocí pisanky bude mit velky problem.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML