Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 To že má syn velký náskok, oproti jiným dětem, mám strach že hlavně na začátku se bude syn ve škole nudit a jak si bude rozumět se svými spolužáky, už teď ve školce se na něho děti dívají jako na podivina že toho tolik umí a syn se na ně naopak dívá jako na hloupé, že nic nevědí.
Oni se na něj nedívají jako na podivína, protože umí víc, ale protože se nad děti povyšuje a to nikdo nemá rád. V první řadě bys ty měla u syna pracovat na tom, aby ostatní nepodceňoval a v sobě nepěstoval tenhle pocit nadřazenosti, protože je na nejlepší cestě být ve třídě bez přátel. Jinak si fakt nemysli, že tvůj syn je jediný, kdo s nástupem do školy umí číst a psát, to je celkem běžná dovednost. ty sociální dovednosti jsou mnohem důležitější, i do života. Tam máte se synem, co dohánět.
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 ano, to potvrzuji, pokud to opravdu nemá vedene a zakladatelka ho to neučí pomocí pisanky bude mit velky problem.
Myslim si totez. Do PPP bych jiste zasla a vzala s sebou tatinka. Mozna se budete docela divit. Ze se na ostatni deti diva jako na hlupaky, rozhodne nesvedci o tom, ze jste to uchopili za spravny konec.
@Anonymní píše:
@mroe Ano, na vysoké škole.
Ale jak ma dite psat, by ho vazne ucit nemel, nema na to kvalifikaci. Hlavne at jde do poradny take, to on je nejspis ten „problem“.
Myslím, že hlavní problém bude v tom, že si nerozumí s dětmi, nemyslím si, že se nadané dítě, co umí učivo napřed, musí nudit. Mám druhačku, dost nadanou (v dětské mense), a problém nemá. Do školy šla v necelých 7mi, nakonec jsem ji dřív nedala, školku milovala, měla kupu kamarádek, všude byla nejlepší a oblíbená. Nyní se doma učí hodně napřed, když se v době korony nudí (sama, nezabráním jí v tom), ale nijak jí to nevadí. Školu má ráda, kamarádek má hodně, učitelka jí sem tam dává úkoly navíc. A alespoň jí škola nebere čas, stíhá 2 obory na ZUŠ (s klavírem jezdí po soutěžích) a 2 sporty ![]()
Bude potřebovat spec. péči. Ono to totiž není žádná výhra takové dítě. Bude potřebovat i hodně kroužku, aby mohl vybít tu svoji energii. Ve škole trochu jiný přístup od učitelky.
Znám to, ma to takhle známa s klukem.
@Aliik On si rozumí s dětmi ale jen 6+ a nevím jak (a jestli vůbec) ho mám naučit si rozumět s dětmi ve školce.
Chce to dobrou školu a hlavně učitelku. U nás se s dětmi v první třídě pracovalo dle toho, co umí, rozhodně se nenudily. Ty opravdu nadané chodí třeba na češtinu nebo matiku do vyšších tříd.
@Anonymní píše:
@Tojsemja3 To že má syn velký náskok, oproti jiným dětem, mám strach že hlavně na začátku se bude syn ve škole nudit a jak si bude rozumět se svými spolužáky, už teď ve školce se na něho děti dívají jako na podivina že toho tolik umí a syn se na ně naopak dívá jako na hloupé, že nic nevědí.
Může a nemusí. Záleží na povaze dítěte, na kolektivu, na učitelce, na škole… Obě děti šly do školy na podobné úrovni, jako tvůj syn. Syn se nudil, dělal blbosti, duchem byl věčně mimo. Dcera naopak měla super učitelku a ve škole byla spokojená, i když ovládala komplet učivo první třídy (s výjimkou vázaného písma, to nebylo stoprocentní, tam některá písmena neuměla a musela se je učit).
Doporučuju podívat se po školách, kde jsou schopní pracovat s nadanými děti. Případně se jít poradit do PPP.
A rozhodně dítě neomezovat v učení.
@Anonymní píše:
Ahojky, jdu sem s trochu netradičním dotazem. Můj pětiletý syn by měl příští rok nastoupit do první třídy. Syn už toho štrašne moc umí, umí normálně číst a psát, sice *neumí moc napsat čárky a tečky, ale i tak se mi to zdá moc. Umí počítat, umí plusy a minulý a násobit a dělit. Umí pár věcí anglický (čísla, pozdravy, barvy, zvířata, jídlo, oblečení, sporty, počasí). Na můj vkus toho umí šíleně moc, jeho otec si ale myslí že to je jen dobře. Mám, strach že se ve škole, hlavně na začátku bude nudit. Syna ale učení štrašne moc baví a rád by se učil i další věci. I paní učitelka ve školce mi řekla že si toho všimla, když se učili počítat, syn uměl počítat do mnohém většího čísla než ostatní děti, děti se na něho pak chvíli dívali divně dívali. Syn mi pak řekl, že jsou hloupý. Syn si celkově víc rozumí se starším dětmi 6+. Co myslíte? Řeším blbost a měla bych syna brát takového jaký je, nebo to nějak řešit a jak?
to co popisujes, umi plno deti, muj syn umel pred prvni tridou i mocniny, vypocital napr. 19*17 aj., v anglictine skladal vety, normalne se na dovolene domluvil s detma co si hrali, takze zadne vyjmenovani nauceneho… ono nejde jen o to umet zpameti pismenka a cist, ale i o porozumeni textu a takovou tu zralost… neter zase nadherne cetla i psala… to ze tve dite umi veci nazpamet (ciselne rady, pojmenovat anglicky veci, psat a cist pismenka) neznamene, ze je jeste genialni… a dat ho o tridu vys je dle meho neuvazene bo ve druhe tride se bere jiz nasobilka, pocitani pres 10, to uz tvuj syn umi?
@Leenvecka píše:
Tak tady je poradna pro Prahu 6 https://www.ppp6.cz/…/2020/06/Výroční-zpráva-2018-19.pdf
a kopiruju text ze 7 stranky.„Na žádost rodičů, po předchozí konzultaci se školou a po psychologickém vyšetření lze
Doporucuju zajit tam, nechat ho vysetrit a pripadne uz ted pozadat o to preskoceni. Ocividne mu prospeje byt se starsima zakama kdyz uz ted se na vrstevniky kouka jako na blbecky a citi, ze je proste jiny. Jak je na tom treba s prvoukou a podobne?
doporučit u nadaného žáka i „přeskočení“ ročníku.“
A co se vyřeší přeskočí ročník a jeden bude musetvopakovat, protože u nás je pro všechny děti povinna devítiletá školní docházka.
Tak ja treba nechapu, proc ho otec uci doma psat. Nebylo by vhodnejsi ho podporit v nejakem konkretnim zajmu, kdyz umi cist? Prihlasit na nejaky odbornejsi krouzek? Sehnat literaturu( kdyz ted kouzky nejsou), hrat deskove hry, kutit neco doma s otcem? Cist se deti nauci i samy, tomu se ani branit neda, ale ze by se dite naucilo samo psat psace, kdyz ho k tomu nic nepudi, to jsem jeste neslysela.
@Anonymní píše:
@hanka.br. To vím a snažím se synem na tom pracovat.
Ano? To bych ráda viděla. Dítě na myšlenku, že ostatní děti jsou hloupé, protože málo vědí, samy nepřijdou. To mu rozhodně nějaký „moudrý“ dospělý nasadil do hlavy.
@Tojsemja3 Mám ještě staršího syna. Jako v autoritě bych řekla je asi jako každé dítě, občas odmuluvi ale jinak poslechne. Soběstačny je dost. Neúspěch se snaží většinou napravit, třeba když prohaje ve hře tak si chce dát odvetu, ale že by nějak brečel nebo se vztekal to ne. Vytrválý vcelku je.