Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak kluk chtel zkusit, jake to je mit tatu plus ty vyhody typu vlastni pokoj, blizko do skoly… Byl by hloupej to nezkusit.
Nicmene asi vcelku spravne mu doslo, ze hrat si s vami na rodinu nema smysl, neb rodina jsou ti, kdo ho vychovali, se kterymi sdili stejne hodnoty, zazitky.
Nechala bych ho bydlet u te jeho tety a platila na nej vyzivne. Nevim, proc lpite na bydleni u vas.
14 let vychovy proste vlastnim pokojem nedozenes.
Tak možná jak jsi ty teď zklamaná, že to není dle vašich představ, tak i on hned zjistil, že to nepůjde. Zkus ho pochopit. Je v mnohem horší situaci než vy. Ta jeho startovní čára nebyla úplně nejlepší. Zkuste jeho rozhodnutí respektovat, do jeho osmnácti vydržte v místě a až mu bude 18,tak se třeba vraťte ke svému dřívějšímu životu…s tím že ho bude otec finančně podporovat. S dětmi jsou starosti a otec jich byl mnoho let ušetřen, i když způsobem, o který nestál… hlavně ho do ničeho nenuťte. A já bych teda pozvala i druhou stranu, ať si on řekne, jak by to chtěl. Ve vztahu k dětem by měla fungovat bezpodmínečná láska. On už je teda téměř dospělý a převážnou část života toho tatínka neměl… Nezkoušeli jste se poradit s nějakým psychologem? ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer, doma máme dost velký problém, s kterým si už nevíme rady a proto jsem se rozhodla založit tuto diskuzi a chtěla bych znát názor více lidí. Už nevíme jak dál postupovat, ale víme, že to nelze takto dále praktikovat. Aby bylo jasný o co jde, musím nastínit situaci. Můj muž 14 let nevěděl, že má syna. Po střední škole odjel do ciziny, kde žil 14 let a kde jsme se my poznali. Jsme oba Češi, ale žili jsme v cizině, kde jsme se i poznali. Do Čech jsme se vrátili hlavně proto, že muže kontaktoval jeho syn, nebyl to jediný důvod, ale byl hlavní. Když se chlapec narodil, muj muž už byl odcestovaný a neměl o tom ani tucha. S jeho matkou měl jen krátký románek. Matka v tu době nezletilá ho nikdy ne vychovávala, vychovávala ho prababička, stejně jako mladší sestru matky, jeho tetu. Po babiččině smrti byl v péči čerstvě plnoleté tety, zůstali v domě po prababičce, který zdědili ještě za jejího života, ona nechtěla, aby dům dědila dcera a její druhá vnučka. Začátky, když jsme se poznávali vypadalo vše slibně a bylo nám spolu dobře, hned od začátku, ještě, než se udělaly testy otcovství, proto po nich odchodem chlapce střední školu, cca rok po seznámení šel bydlet k nám.Vše proběhlo soudně a sám to chtěl. Bohužel od úplného začátku společného bydlení jsou problémy a v pořádku to bylo pouze dokud bydlel s tetou a strýcem a už to za chvíli bude rok. Chlapci bude na jaře 17 let, ale doma se téměř nezdržuje, u nás je pouze papírově, pod vlivem tety a strýce nás absolutně přehlíží, ukáže se jednou za měsíc, jinak nadále žije s nimi. Oni momentálně nedostávají na chlapce peníze a všude nás pomlouvají, že jim nedáme peníze na jeho potřeby, my mu je dáme, je to naše povinnost a i samozřejmě chceme, ale trváme na tom, aby žil u nás. Vidíme ho jednou za pár týdnů, osm měsíců u nás nepřespal. Moc nás to mrzí, chápeme ho, proto jsme na něj nechtěli tlačit, řešit to například přes ospod, vycházeli jsme mu vstříc, ale už to trvá moc dlouho a jestli je změna tak o horšímu. Velice často se to snažíme řešit s druhou stranou, ale marně, s mima není domluva, akorát to vždycky situaci zhorší. Už fakt nevíme jak dál, celou dobu jsme se ho nezeptali jestli by chtěl tedy zpět do péče tety, protože jsme nechtěli, aby to vyznělo, že ho doma nechceme, je to přesně naopak, ale už fakt nevím, takhle to prostě dál nejde a druhé straně nevěřímě, přijde mi zvláštní už jen to, že chlapce živí ze své kapsy, přitom je to naše starost a jsou to mladí manželé, druhé Dítě na cestě. Prostě už nemůžeme dál čekat, jak by jste se k tomu postavili, opravdu se snažíme co můžeme, ale nezájem. Děkuji všem za rady.
Zakladatelko, obdivuji Vás, jste úžasní, jak jste se k tomu postavili. Rozhodně to nevidím tak, že byste si ho přivlastnili, jak je tu už zmiňováno, sama píšeš, že sám chtěl jít k vám bydlet.
Jak funguje teta a rodina u které fakticky žije? Píšeš, že komunikace nic moc, ale fungují stylem, že syn dělá co má…?
Určitě bych se poradila s OSPODem popř. psychologem. Ale počítej s tím, že Vám hodně vytknou, že o něm prakticky nevíte. Ber to tak, že ODPOD ti může pomoc.
Syn už je skoro dospělý, ale pořád ne úplně a máte za něj zodpovědnost.
Drž se
![]()
@Anonymní píše:
@Janli Ale on to chtěl sám, my se mu stoprocentně přizpůsobili, sice jsme měli v plánu se někdy vrátit, ale ne tak honem. Všeho jsme nechali, rozprodali a vydali se za ním. Já mám za mořem rodinu, žila jsem tam od puberty, Mí nejbližší zůstali tam, měli jsme tam lepší práci a mnoho dalšího. Jednou jsme chtěli jít do velkoměsta, teď bydlíme v menším městě, tam kde má chlapec skolu a kamarády. Liboval si, že nebude muset dojíždět z vesnice, nebude muset řešit spojit, bude mít pro sebe velký pokoj a dalších mnoho výhod. Chtěl to sám a my jen dělali, to co si přeje, protože jsme byli strašně rádi, že jsme se našli. Děti mít nemůžeme. Řešilo se to několik měsíců, nebylo to ze dne na den a celou dobu chtěl, nikdo ho nenutil, teta ho přemlouvala a brečela ať zůstane, stejně si trval na svém. Jen jsme toho dosáhli, uplně otočil. Předtím, když k nám pouze docházel si stěžoval, že musí na baráku pomáhat, když není doma strýc topit a další věci, u nás nemusel nic. A přesto od přestěhování fakt okamžitě to začalo. Oni jsou ti nejlepší a my si dle slov tety máme táhnout odkus jsme přišli. Jeho profily na sociální síti denní zaplavují fotky a statusy jeho příbuzných se slovy rodina je nejvíc a podobně. Jak kdyby ho zpracovali. Chápu, že se mají rádi, nikdo mu taky nebránil v kontaktu i kdyby nás střídal, ale on na nás kašle uplne. Pokud je zde ve městě do noci a nemá spoj do vesnice, přesto u spolužáka, než aby sel k nám nebo co hůře, veřejně na sociální síti prosí kamarády s řidičákém o odvoz domu.To je přeci nebezpečné, ale druhou stranu to nechává chladnou, my jsme za něj zodpovědní a ani nevíme kde je a co dělá.
Určitě jste to mysleli dobře, věřím, že Vám je líto, že to nedopadlo uplně jak jste si představovali, ale absolutně se tomu klukovi nedivím. Naopak by bylo zvláštní, kdyby pokoj sám pro sebe vyměnil za někoho, koho zná od malička a kdo se o něj stará. Nedovedu si představit v jeho věku začít žít s někým uplně cizím. Asi mu došlo, že to nebylo nejlepší rozhodnutí. Každý se občas rozhodne špatně, protože to nedomyslí nebo je railita jiná, než si představoval a nevyhovuje mu to. V jeho věku na to má nárok tuplem. Takže bych se tak uplně nedržel toho, že něco chtěl, že chtěl k vám sám od sebe. To je sice hezký, ale už prostě nechce, možná si dost uvědomil, což mě osobně přijde sympatický, nevymění léta starání za nějaký pokoj, což ho naopak šlechtí. Chápu, že vy to vidíte jinak, ale zkuste ho pochopit, nemá to vůbec lehké a dost možná má i výčitky a je jako mezi dvěma koly. Nechte ho být, nenuťte ho k ničemu a třeba si k sobě pomalu cestu ještě najdete, tady je důležitý, co chce on, to by vás mělo zajímat a evidentně to není bydlení s Vámi, tak to respektujte, můžete vyjádřit pochopení, říct, že ho chápete a rozumíte jeho rozhodnutí a pak už jen čekat. Občas bych ho někam pozval, zavolal mu, aby věděl, že máte zájem a třeba za čas budete mít hezký kamarádský vztah, ale pokud ho budete nutit a hrát si na šťastnou rodinu, když on sám nechce, tak je možnost, že už bude potom na vše pozdě. Netrvejte na společném bydlení a budte rádi za návštěvy, veř mi, že by to nebylo dobře pro nikoho. Nejen, že je zbytečný ho nutit, tohle vynutit nejde, ale také je možnost, že by vás za to začal opravdu nenávidět a neznám moc horších věcí, než puberťák na zadních a k tomu by jste ho dohnali vy. Proto si myslím, že nechat to na něm je nejlepší řešení.
@Kotatko03 Děkuji za podporu, jsem ráda, že alespoň někdo to chápe. Rodina svým způsobem funguje, to nemůžu říct, jsou to mladí pracovití lidé. Snasží se opravovat dům, živitel rodiny hodně pracuje, aby je zabezpečil, postaráno o něj je. Přesto jsem přesvědčená, že my bychom mu dali mnohem více a hlavně ve smyslu osobního rozvoje. Oni na něm jako na dítěti nechávají důležitá rozhodnutí a pak se připravuje o šance to dotáhnout daleko, jim stačí málo a zbytek to s ním vše řeší jako rovný s rovným a nechávají to na něm. Přitom by stačilo, ho jemně nasměrovat, vysvětlit a on by si dal říct, ale to by v tom nemohli být oni. Uvedu příklady, v době, když byl v jejich péči a k nám pouze docházel chodil na osmileté gymnázium, v 15 letech chtěl přejít na jinou lehčí školu, přitom k tomu nebyl absolutně žádný důvod. My přesto, že jsme se znali opravdu chvilku jsme se snažili mu vysvětlit, že nejlépe pro něj je, když zůstane, kde je. Povedlo se, ae nebýt nás, chlapec je už na zemědělské škole. Doma to s ním sice řešili, ale jinak, než bychom si mi představovali. Spíše takovým stylem, je to na tobě, ty to budečš jednou dělat, rozmysli se, chápeme, že tam bude méně učení. A konec zvonec. Být to na nás, my bychom to nedovolili. Protože jde o jeho budoucnost a nemyslím si, že má věk na to, aby rozhodoval o takových věcěch. Naštěstí zůstal, protože si nechal poradit od nás, ale to bohužel bylo poprvé a naposledy. A takových věcí bylo za tu dá se říct chvíli více. Fotbal, postoupil do lepšího klubu ve městě, ale stálo to dost času, tréninky mnohdy i ráno a i jiné, než fotbalové, napřiklad plavání a to se mu nelíbilo. My bychom udělali vše proto, aby v tom sportu postupoval, jednou by to ocenil, od nich slyší hele jak chceš, je to na tobě, ale chápeme, že se ti nechce ráno vstávat a že potřebuješ čas pro sebě. Přece ten fotbal je čas pro něj, nepotřebuje lítat venku nebo sedět u počítače. Tam se bohužel rozhodl s tím seknout, za mě škoda. Nebo ještě jeden příklad Dánsko, dostal od školy možnost jet rok studovat do Dánska, s tím, že by po návratu šel o třídu níže. Sice to všude říkali po vsi jaký je šikovný, už plánovali jak pojede, ale skončilo to na tom, že se poprvé zamiloval a nechtěl odjet, reakce doma, chápeme, stejně by se nám stýskalo. Prostě žádný směr a on je přece jenom ještě dítě, po mě kdyby rodiče nešlapali, nemám dnes nic. Je potřeba ho vést, ale to oni zřejmě vzhledem k jejich věku nechápou a podle toho ho vedou. Stačí, že chodí do školy, občas poseká trávník, pomůže se dřevem a zbytek je zcela na něm, téměř žádný řád. Přijde, kdy přijde, jen musí zvednout telefon, spát jde kdy chce i kdyby nešel vůbec a prostě, takhle je to se vším.
Zakladatelko, tak po tomhle posledním příspěvku se nedivím ani trochu, ne, že bych se předtím divil, ale teď už je to jasný. Vy z pozice cizích lidí ho jdete vychovávat, řešíte blbosti, chytří jste jak rádio, přitom jste nikdy žádné dítě nevychovali, natož kluka v pubertě, ale přesně víte, co potřebuje a jak by jste to dělali. No tak vidíte, že to tak jednoduché není, kluk vám to ukázal sám a myslím, že by bylo hodně zvláštní, kdyby zůstal. Zřejmě si to představoval jinak, chápu ho. Vás ne a když se tedy stavíš do role, jak chcete pro něj to nejlepší, tak se podle toho chovejte a nenuťte ho k ničemu. Jestli se bude chtít stýkat, tak bude, jestli ne, jeho rozhodnutí, s kterým stejně nic neuděláte. Jít na to na sílu, vše jenom zhoršíte a mohlo by se stát, že v 18 o něm neuslyšíte, zájem ani respekt si nevynutíte. Ve vaší pozici už vůbec, nezbývá, než to respektovat a dát mu šanci, ať se rozodne sám a hlavě ho nechat tam, kde je.
@Tomáš916 Takže si to představuješ tak, že si nechá připravit pokoj, čekají na nějaké peníze, pomlouvají je, statusy ba Fb taky asi nejsou normální.
Rodič bude čekat, že se synovi jednou zželí a promluví s nimi.
Já teda bych litovala, že jsem se o něm vůbec dozvěděla. Mně by tenhle přístup k věci nevyhovoval a rozhodně bych někde nečekala, že třeba jednou přijde na návštěvu nebo na kafe. Když nechce, tak nechce.
Nevím sice, jaké peníze ta jeho rodina řešila, jestli je to výživné, tak to bych do ukončení školní docházky poslala, když už se do toho uvrtali přiznáním otcovství, ale jinak bych čekala, že se objeví až u řešení dědictví. Z čehož bych ho předem vyloučila, pokud by ten odtažitý přístup ze strany kluka pokračoval nebo dokonce nějaké nepřátelské chování, a to i ze strany jeho příbuzných.
Zájem musí být upřímný a oboustranný. Bohužel se to občas nevydaří ani v rodinách, kde se znají od malička všichni navzájem. Někdy je lepší, když věci zůstanou tajemstvím.
Jo takze se na obzoru objevi ambiciozni lidi, co dostali potrebu/moznost si hrat na rodice.
Jenze rodicovska laska a vychova je i o tom mit to dite bezpodminecne rad, i kdyz dela z tveho pohledu hloupa rozhodnuti nebi ho nechat si nabit cumak.
Az skonci jako absolvent gymplu a nebude chtit dal studovat, tak co?
S pristupem „my vime nejlip, co je pro nej nej“ muzes byt rada, ze te jeste rovnou neposlal do h. ajzlu.
Jsou lidi, xo nejsoz ambiciozni a davaji prednist vztahum, samy sobe, klidu pred karierou. Ti neni nic spatneho. Se to nauc respektovat.
@Anonymní píše:
@Kotatko03 Děkuji za podporu, jsem ráda, že alespoň někdo to chápe. Rodina svým způsobem funguje, to nemůžu říct, jsou to mladí pracovití lidé. Snasží se opravovat dům, živitel rodiny hodně pracuje, aby je zabezpečil, postaráno o něj je. Přesto jsem přesvědčená, že my bychom mu dali mnohem více a hlavně ve smyslu osobního rozvoje. Oni na něm jako na dítěti nechávají důležitá rozhodnutí a pak se připravuje o šance to dotáhnout daleko, jim stačí málo a zbytek to s ním vše řeší jako rovný s rovným a nechávají to na něm. Přitom by stačilo, ho jemně nasměrovat, vysvětlit a on by si dal říct, ale to by v tom nemohli být oni. Uvedu příklady, v době, když byl v jejich péči a k nám pouze docházel chodil na osmileté gymnázium, v 15 letech chtěl přejít na jinou lehčí školu, přitom k tomu nebyl absolutně žádný důvod. My přesto, že jsme se znali opravdu chvilku jsme se snažili mu vysvětlit, že nejlépe pro něj je, když zůstane, kde je. Povedlo se, ae nebýt nás, chlapec je už na zemědělské škole. Doma to s ním sice řešili, ale jinak, než bychom si mi představovali. Spíše takovým stylem, je to na tobě, ty to budečš jednou dělat, rozmysli se, chápeme, že tam bude méně učení. A konec zvonec. Být to na nás, my bychom to nedovolili. Protože jde o jeho budoucnost a nemyslím si, že má věk na to, aby rozhodoval o takových věcěch. Naštěstí zůstal, protože si nechal poradit od nás, ale to bohužel bylo poprvé a naposledy. A takových věcí bylo za tu dá se říct chvíli více. Fotbal, postoupil do lepšího klubu ve městě, ale stálo to dost času, tréninky mnohdy i ráno a i jiné, než fotbalové, napřiklad plavání a to se mu nelíbilo. My bychom udělali vše proto, aby v tom sportu postupoval, jednou by to ocenil, od nich slyší hele jak chceš, je to na tobě, ale chápeme, že se ti nechce ráno vstávat a že potřebuješ čas pro sebě. Přece ten fotbal je čas pro něj, nepotřebuje lítat venku nebo sedět u počítače. Tam se bohužel rozhodl s tím seknout, za mě škoda. Nebo ještě jeden příklad Dánsko, dostal od školy možnost jet rok studovat do Dánska, s tím, že by po návratu šel o třídu níže. Sice to všude říkali po vsi jaký je šikovný, už plánovali jak pojede, ale skončilo to na tom, že se poprvé zamiloval a nechtěl odjet, reakce doma, chápeme, stejně by se nám stýskalo. Prostě žádný směr a on je přece jenom ještě dítě, po mě kdyby rodiče nešlapali, nemám dnes nic. Je potřeba ho vést, ale to oni zřejmě vzhledem k jejich věku nechápou a podle toho ho vedou. Stačí, že chodí do školy, občas poseká trávník, pomůže se dřevem a zbytek je zcela na něm, téměř žádný řád. Přijde, kdy přijde, jen musí zvednout telefon, spát jde kdy chce i kdyby nešel vůbec a prostě, takhle je to se vším.
Jenže po Tobě šlapali rodiče, kteří Tě vychovavali, kteří třeba byli prisni, ale taky Ti foukali na bolístky. Ty chces šlapat po cizim člověku, k němuž se teprve buduje cesta…
Se nedivím, že s vama nechce nic mít. Taky bych nechtěla mít nic s nikým, kdo by mě takhle dusil. Vždyť je skoro dospělý, tak je normální, že si o spoustě věcí rozhodne on sám. Ve vaší situaci je to o to silenejsi, že ho vlastně pomalu ani neznáte, ale chtěli byste mu diktovat, jak má žít.
@Anonymní píše:
I když máte možná dobré úmysly, tak to vidím tak, že ta teta pro něj dělá víc než vy…ten život by měl nalajnovaný do kdy?
Příspěvek upraven 17.10.20 v 13:38
Dítě by mělo dělat věci z vlastního přesvědčení, kvůli tomu, že to chce ono a že pro NĚJ to má smysl, ne pro to, že to chtějí rodiče, ať už vlastní, cizí nebo „vlastní po čase nalezení“. Případně jsou rodiče od toho, aby dítěti smysl v daných věcech ukázali (nikoliv mu ho nařídili).
Neumím si představit, že bych dítěti nařizovala, co má a nemá dělat - ohledně školy a nějaké jeho další budoucnosti. Rodiče mohou vést, směřovat, ale nemyslím si, že v těch 15 letech by člověk měl za dítě rozhodovat nějak extra výrazně. A v 17 letech by měl člověk nechat opravdu na dítěti, co od života chce.
Mám sedmnáctiletého syna, takže docela vím o čem je řeč. Jenže s ním žiju těch 17 let + 9 měsíců navíc. Spát chodí, dle svého uvážení, už posledních asi 7 let. Stejně jako ostatní děti, nemám důvod jim cpát do hlavy, že v osm prostě JSOU UNAVENÝ A PŮJDOU SPÁT. Pokud vím, že jsou to sovy a v osm mají nejvíc produktivní náladu. Tak ať ji mají, ať si to sobě uzpůsobí - do školy vstát musí, tak ať se s tím poperou, jak uznají za vhodné.
Ne všichni mají dané ambice - třeba ty sportovní, fotbalové - prostě ho to nenaplňovalo natolik, aby toho času tomu tolik věnoval, přijde mi to v pořádku. Je dost starý na to, aby si o svém volném čase rozhodoval sám - a pokud neměl v plánu fotbalovou kariéru, je pochopitelné, že chtěl mít čas i na jiné věci. Za rok bude moci volit a vlastní volný čas si zvolit nemůže? Úsměvné.
Syn chodil do ZUŠ na kytaru, dodělal jeden cyklus, dál jít nechtěl, přestože v tom byl dobrý, nebyl důvod ho nutit, brnká si dál pro radost, stále to umí. Na karate chodí od svých 5 let, tomu se věnuje doposud, protože ho to baví, naplňuje, tréningy ale taky potřeboval nějak rozumně a ne být 5× týdně v tahu. Jinak se učí do školy, doma pomáhá se zvolenými domácími pracemi, jakožto další chlap v rodině se stará s tátou o zahradu, o dřevo, o barák - nemyslím si, že by toho dělal málo, ale ani moc, tak akorát, aby do budoucna věděl, že nádobí po sobě dává do myčky, špinavé oblečení patří do koše a že máme koště, kýbl, hadr, sušičku nebo sušák na prádlo…
Taky bych s Vámi nežila, myslím si, že na počátku byli všichni ťuťu ňuňu a pak jste začali vystrkovat drápky a začali jste si předělávat dítě k obrazu svému - nebo jste se o to tedy pokusili. A to on odmítl - což je pochopitelné. On každý nutně není myslitel - aby chtěl na tom 8G zůstat - možná zjistil, že zemědělka by ho bavila víc, i by ho uživila.
Dětí mám 6, jak jsem již psala, synovi bylo 17, nejstarší dceři je 15, sice je chytrá, ale na gymnázium neměla - tak, aby ji to nestálo všechny nervy, protože je dyslektik atd., takže vybrala jinou školu a třeba časem pak na nějakou VŠ půjde, až ji dozraje nervová soustava, holt to třeba nebude hned v 18, ale třeba až v 25. Holka začala kdysi dávno s hraním na flétnu, ta ji nebavila, dala si od ní pauzu, nakonec sama od sebe projevila zájem o hraní na saxofon, ten ji chytl a nedá ho z ruky, přibrala si k tomu ještě klavír, pochybuji ale, že kdybych ji nutila nadále flétnu, že by přišla s nějakým jiným/dalším nástrojem.
Posílala bych na kluka peníze a nechala bych ho žít u lidí, se kterými vyrostl. A snažila bych se mu do toho nekecat, za chvíli bude dospělý
Tak se snažte zachovat ty zbytky vztahu, co máte… ale nepřeorganizovávejte klukovi život podle vašich představ. Děti si mají zvolit vlastní směr, smysl života, ne přejímat ten rodičovský.
@Anonymní píše:
@Janli Ale on to chtěl sám, my se mu stoprocentně přizpůsobili, sice jsme měli v plánu se někdy vrátit, ale ne tak honem. Všeho jsme nechali, rozprodali a vydali se za ním. Já mám za mořem rodinu, žila jsem tam od puberty, Mí nejbližší zůstali tam, měli jsme tam lepší práci a mnoho dalšího. Jednou jsme chtěli jít do velkoměsta, teď bydlíme v menším městě, tam kde má chlapec skolu a kamarády. Liboval si, že nebude muset dojíždět z vesnice, nebude muset řešit spojit, bude mít pro sebe velký pokoj a dalších mnoho výhod. Chtěl to sám a my jen dělali, to co si přeje, protože jsme byli strašně rádi, že jsme se našli. Děti mít nemůžeme. Řešilo se to několik měsíců, nebylo to ze dne na den a celou dobu chtěl, nikdo ho nenutil, teta ho přemlouvala a brečela ať zůstane, stejně si trval na svém. Jen jsme toho dosáhli, uplně otočil. Předtím, když k nám pouze docházel si stěžoval, že musí na baráku pomáhat, když není doma strýc topit a další věci, u nás nemusel nic. A přesto od přestěhování fakt okamžitě to začalo. Oni jsou ti nejlepší a my si dle slov tety máme táhnout odkus jsme přišli. Jeho profily na sociální síti denní zaplavují fotky a statusy jeho příbuzných se slovy rodina je nejvíc a podobně. Jak kdyby ho zpracovali. Chápu, že se mají rádi, nikdo mu taky nebránil v kontaktu i kdyby nás střídal, ale on na nás kašle uplne. Pokud je zde ve městě do noci a nemá spoj do vesnice, přesto u spolužáka, než aby sel k nám nebo co hůře, veřejně na sociální síti prosí kamarády s řidičákém o odvoz domu.To je přeci nebezpečné, ale druhou stranu to nechává chladnou, my jsme za něj zodpovědní a ani nevíme kde je a co dělá.
Myslím, že toho kluka docela dobře chápu, celá léta trpěl tím, že ho matka nevychovává, otec o něm ani neví, přál si to jinak. Jenže celých 14 let spolu nebyli, jsou to vlastně úplně cizí lidé. Kluk asi taky pochopil, že jen to, že ho otec zplodil automaticky neznamená lásku a dobré vztahy, asi se u vás necítí tak dobře, jako u tety. Jen prostě asi potřeboval mít ten pocit, že otec je přeci jen schopen pro něj něco po těch letech udělat. Taky je v pubertě, to je hodně citlivé období. Být tebou, tak si s ním o tom na rovinu promluvím, zeptám se ho na to, co cítí, jak to cítíte vy. Ale rozhodně bych mu nevyčítala nějaký nevděk. Pokud chce žít takhle, nechala bych ho, řekla bych mu, že budete rádi, když vás aspoň bude navštěvovat a dávala bych mu jen ty peníze.
Podle popisu a diskuze jste to vzali za špatný konec, tím myslím na sílu, když kluk ještě vůbec neměl vytvořenou nějaký náznak rodičovské vazby.
Ten kluk si to asi taky nejspíš představoval jinak, když chtěl to otcovství, pokoj u Vás atd.
Dost možná sám nevěděl, co vlastně chce, však je to ještě dítě, nemá zkušenost.
Podle mě byste si mohli zkusit v klidu promluvit s těmi jeho příbuznými, že je Vám líto, že jste to vzali tak na sílu, a chcete jim přispívat na provoz a nic za to nepožadujete a ničím to nepodmiňujete(!).
Ale byli byste rádi, kdyby Vám dali znovu šanci.
Podle popisu nejsou zlí ani vych. caní, naopak se obětují pro kluka a nic z toho nemají.
Takže byste si měli nasypat popel na hlavu a jít na to po dobrém.
@Anonymní píše:
Promiň, ale tohle už je úplně mimo. Snažit se víceméně cizího puberťáka předělat ke svému obrazu a vlastně mu tím dávat najevo, že dosud bylo v jeho životě všechno špatně a měl by být celý štěstím bez sebe, že mu život nalajnujete i bez zájmu, co on opravdu chce? To se ani nedivím, že s vámi být nechce. Ať se ti to líbí nebo ne, takhle to nefunguje, ona pro něj stejně nejvíc udělala jeho teta, že ho nedala do děcáku a starala se o něj a měla ho ráda. A ještě tam má pocit, že teta ho chápe a nevnucuje mu násilím, jak by se měl změnit, protože vám tak je, nepřijde dost dobrý. Možná to myslíte dobře, ale neberete vůbec na něj ohled, jen mu vnucujete své představy o jeho životě. Pořád jen řešíš, co vy byste si představovali, jak byste to chtěli.