Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@warita píše:
tohle pro mne neni urazka. Pusobis na mne, ze ma hodne co zpracovavat.
A proč na tebe tak působím? Psala jsi to v reakci na moji citaci trestního zákona, tak se logicky ptám, proč moje citace (navíc vyžadaná) trestního zákona tě vedla k tomu, žes mi napsala se mám jít léčit a mám hodně co zpracovávat?
Pro mě teda jsou k zamyšlení spis ti, co tu obhajují fyzické násilí na dětech jako výchovný prostředek.
@MP Krista píše:
Kdykoli jsem jako dítě dostala par facek ( dalo by se spočítat na prstech obou rukou), bylo to zcela na místě a byl to tehdy jediný způsob, jak mi dát najevo, ze končí sranda a dál už ani krok. Deprivovaná opravdu nejsem, jak vidno, naprosto to chápu a svým rodičům za to děkuji!!!
Přesně tak to je i u nás. Jak říká syn, nebolí ho to, ale výchovné to je v tom smyslu, že mu konečně dojde, že je na čase se zklidnit. A jak říkám, to už musí být, kdy je to chytne a nestačí slovní upozornění.
@wildcherry píše:
Ja se zasmala…Si zde tou svoji urputnosti neskutecne nahravas sama.Se chovas, jak spratek, co neuzna, ze prestrelil uz davno a porad si jede svuj argument ze zakoniku.
Jasně, nějakej zákoník, viď
to je jasně houby argument
a co teprve ústava ![]()
Teď už začínám chápat, jak je možný, co je u nás možný…
@janat píše:
Jasně, nějakej zákoník, viďto je jasně houby argument
a co teprve ústava
Teď už začínám chápat, jak je možný, co je u nás možný…
Ty ses fakt krapla, nezlob se na me
.A porad budes mlet to svoje a nic vic
Násilí není výchovný prostředek. Je to varovný signál, je to finální prostředek k zamezení neúnosnému, nebezpečnému či krajnímu chování. Je mi fuk, co si o tom myslí stát, stát moje dítě ani neživí, ani nevychovava, ani za nej nemá zodpovědnost. A kromě toho se mi parkrat tou fackou značně ulevilo a zabránilo mi to v dalším, mnohem agresivnejším útoku na nebohého smrada.
Prďte na to, holky.
Zakladatelko, jak je to u vás teď? Vše v pohodě? ![]()
@MP Krista píše:
Kdykoli jsem jako dítě dostala par facek ( dalo by se spočítat na prstech obou rukou), bylo to zcela na místě a byl to tehdy jediný způsob, jak mi dát najevo, ze končí sranda a dál už ani krok. Deprivovaná opravdu nejsem, jak vidno, naprosto to chápu a svým rodičům za to děkuji!!!
Ne, kdykoliv jsi dostala pár facek, tak to bylo špatně a opravdu to nebyla jediná možnost, jak ti dát najevo, že jsi udělala něco špatně a končí sranda… to je omyl, ke kterému tě vedli tví rodiče. Taková obdoba Stockholmského syndromu.
A fakt tyhle praktiky nemusíš obhajovat. Ty jsi za to násilí nemohla.
A když tohle pochopíš a přijmeš, tak nebudeš stejným způsobem dál ubližovat svým dětem.
A posoudit, jestli jsi deprivovaná ty sama fakt nemůžeš.
@MP Krista píše:
Násilí není výchovný prostředek. Je to varovný signál, je to finální prostředek k zamezení neúnosnému, nebezpečnému či krajnímu chování. Je mi fuk, co si o tom myslí stát, stát moje dítě ani neživí, ani nevychovava, ani za nej nemá zodpovědnost. A kromě toho se mi parkrat tou fackou značně ulevilo a zabránilo mi to v dalším, mnohem agresivnejším útoku na nebohého smrada.
Tak ono není jedno, co si myslí stát. Vzhledem k té trestní sazbě…
@wildcherry píše:
Ty ses fakt krapla, nezlob se na me.A porad budes mlet to svoje a nic vic
Hele a fakt tu nevidíš rozdíl mezi “mlít svoje” a “mlít svoje tím, že cituji trestní zakon”.
Jen se ptám.
@janat píše:
Tak ono není jedno, co si myslí stát. Vzhledem k té trestní sazbě…
Já se přiznám, že jsem tuto definici v trestním zákoníku nenašla.
Jaká je trestní sazba za výchovný pohlavek?
@janat píše:
Ne, kdykoliv jsi dostala pár facek, tak to bylo špatně a opravdu to nebyla jediná možnost, jak ti dát najevo, že jsi udělala něco špatně a končí sranda… to je omyl, ke kterému tě vedli tví rodiče. Taková obdoba Stockholmského syndromu.
A fakt tyhle praktiky nemusíš obhajovat. Ty jsi za to násilí nemohla.
A když tohle pochopíš a přijmeš, tak nebudeš stejným způsobem dál ubližovat svým dětem.
A posoudit, jestli jsi deprivovaná ty sama fakt nemůžeš.
Především si nebudeme tykat. Sice jsem občas dostala doma přes hubu, ale s vámi jsem husy nepásla. O svých deprivacích si zaplatpanbu rozhoduji já sama a ze svého pohledu dnes už ve věku babičky prohlašuji poctivě, ze by mi tenkrát opravdu nic jiného než facka moji drzou kušnu nezavrelo. Potkala jste někdy holku v pubertě?
Holky, zkuste si to trochu přebrat- proč rodiče fyzicky netrestají svoje dospělé děti? Jsou fyzicky kolikrát silnější, psychicky je to ponižující. A tak se to má i s pubošky, fyzicky jsou kolikrát silnější než vy, psychicky se aspoň cítí dospělí.
Jen mě napadá k tomu „násilí“, že možná přijde doba, kdy bude jakékoliv fyzické trestání dětí zakázáno zákonem, tak jak je v některých zemích. Nehodnotím, jestli je to dobře nebo špatně, ale je to taky názor na věc a někde to tak nastavené mají. těžko si o těch lidech myslet, že by se měli jít léčit, pokud něco takového zavedli.
A fakt mi nepište, jací tam rostou spratci, to je akorát mlácení prázdné slámy a taková ta zábavná klišé, jako že svět se v pr.del obrací
, protože tam málokdo opravdu žije celý život, aby to posoudil.
Rozčilovat se a hádat se proto, že někdo má jiný názor na takovou věc je zbytečné. Podle mě slušně vychovaní lidé
umí respektovat i názory, s kterými nesouhlasí.
Mně právě ta výchova za socíku přišla zrovna taková, že vychovala lidi, kteří neumí respektovat jiné názory
ale to je mimo téma…
Jestli někdo považuje fyzické tresty za špatné, jeho názor a jeho věc a jestli si někdo myslí, že bez toho se doma neobejde, taky jeho věc. Já s tím tak úplně nesouhlasím (i když en 100%), protože jsem viděla, že to lze i bez toho, jen se člověk musí mnohem víc snažit hledat ty jiné cesty.
@janat píše:
A proč na tebe tak působím? Psala jsi to v reakci na moji citaci trestního zákona, tak se logicky ptám, proč moje citace (navíc vyžadaná) trestního zákona tě vedla k tomu, žes mi napsala se mám jít léčit a mám hodně co zpracovávat?
Pro mě teda jsou k zamyšlení spis ti, co tu obhajují fyzické násilí na dětech jako výchovný prostředek.
Pusobis tak na mne, skoda, ze to sama nevidis. Precti si sve prispevky v teto diskuzi po sobe a treba pochopis. Kdyz ne, tak se holt neda nic delat. ja ti uz k tomu nemam co dodat. Vychovavej sve deti, jak sama uznas za vhodne a trocha tolerance by ti asi nezaskodila. Na tom mimo jine bys prave v te terapii mohla zapracovat.
@janat píše:
Když dojdou argumenty, přijdou ničím neodůvodněné urážky?
A proč bych se měla léčit? Protože tu cituji trestní zákoník, kde ty vaše “výchovný” facky nějak zapomněli vyloučit z fyzického násilí na dětech? Nebo tady máte nějaký jiný důvod pro moji léčbu?
Myslím, že facka je u nás přestupek, ovšem u dětí je to tak že se automaticky počítá s tím, že děti TO na rodiče nedají. TO za facku se myslíš řeší běžně pokutou 500,– Kč nebo tak nějak. V Chorvatsku třeba za výprask hrozí kriminál asi na 3 měsíce.
Příspěvek upraven 20.08.19 v 22:33