Syn mi dal ránu do obličeje

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6078
21.8.19 10:16

My jsme se sestrou doma od mamky dostávaly vařečkou. Takže to mělo akorát ten efekt, že jsme jí všechny velké vařečky schovaly. Při vaření pak měla problémy. Tenkrát se to přeci tak dělalo. Táta nás nemlatil tak často, ale když jsme dostaly, nemohly jsme si pár dnů sednout a měly jsme pěkné modřiny na zadku. Od dědy jsme dostávaly pohlavky a mlátil nás do zad. Protože tak se to dělalo.

Vysledek: moje děti od mě párkrát dostaly rukou na zadek, ale vždy jsem to považovala za svoje selhání a bylo to proto, že já sama jsem měla v sobě špatný pocit (únava, něco se mi nedařilo, pohádala jsem se s někým blízkým…) a děti při zlobení nevědomky dráždily tenhle špatný pocit. Tohle selhání se mi ale už dlouho nestalo. A děti mě poslouchají. Takže to jde bez fyzických trestů. Jen je to náročnější a delší proces. Mmch ve svém synovi vidím samu sebe. Provokuje úplně stejně, jako já tehdy, a když jsem selhala, měl z toho pocit uspokojení. Protože vyhrál.

Dodnes jsem alergická na to, že „se to tak dělalo“. Děti se posazovaly v půl roce na nočník a dostávaly na zadek, když se počůraly, protože se to tak dělalo. Mámy je nechaly řvát v postýlce, protože musely mít uklizeno, protože se to tak dělalo. Jako by tím umlouvaly svoji neschopnost používat při výchově svůj rozum a srdce. Můj manžel má teorii, že u synů se od fyzického trestání upouští kolem dvanáctého roku, protože pak je riziko, že už tu ránu vrátí.

Jestli jste některá přečetla můj příspěvek až sem, napište, jestli se vám vaši rodiče za to omluvili. Já od své matky slyšela akorát ono: „Tenkrát se to tak dělalo.“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2243
21.8.19 10:17
@Amelie30 píše:
Tak se necítila dobře, to chápu. Já bych zkoušela dítko zabavit a pak se k oblékání vrátila. Ale chápu, že nekdy to nejde. Když u nás dvouletá chytne hysterak, nezabírá vůbec nic. Řve klidně hodinu. Nevnímá, můžu se na hlavu stavět, mluvit, zabavovat, nic. Nejhorší je, že nechce ani pochovat. Tak pak už jen čekám, az se zklidní. Nic, o co by člověk stál. Třeba v drogerii mi vozíkem bourala do stojanu s parfémy (vybírala jsem dárek), košik měla ten dětský (to je pro nás za trest). Při představě, že se to sesype, mě jímala hrůza. :lol: Tak jsem vysvětlovala, snažila se odvést pozornost, no ani omylem. Tak mi nezbývalo, než ji popadnout a za hysterického řevu jsme odešli. Fakt to není jednoduchý.

Jó to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14107
21.8.19 10:41
@Šáruší píše: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: to vis, ze jo

Vim no…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.8.19 17:40

Přijde mi ta diskuze už groteskní. Aby tady někdo plácnutí přes zadek považoval skoro jako trestný čin :lol: :lol: :lol: 😙Tak pak nemůžete ani dát zákazy (vzít tablet, zakázat jít ven) protože to zase je omezování lidské svobody což je také trestný čin. Tak nebudeme děti vychovávat vůbec oni se vychovají sami. Dáváte tady příklady jak rodiče šli na vás s páskem, vareckou atd.To chápu. Ale přece když dítě ani po sté neuposlechne a já ho placnu tak to není týrání. A znám v okolí 2 takové maminky a ty jejich děti to je strašný. Jdou na pískoviště malej bouchne cizí dítě (což je zajímavé když tu píšete že dítě které nežije v násilí ho nepoužívá) a maminka sedí a vysvětluje, vysvětluje, vysvětluje a dítě ji má u prd.. e. a znovu bouchne. Na místě maminky toho druhého dítěte bych vstala placla mu taky jednu a mamince také ať si jdou vysvětlovat domu. A mám jinou známou je učitelka ve školce a sama říká že takové matky to je peklo, chybu nepriznaji jelikož malej umí vše a nic neprovádí, když se naskytne problém je chyba v učitelce nebo u ostatních rodičů, nedejbože na jejich potomka zvýšit hlas nebo ho potrestat.

• Citovat
  • Upravit
5654
21.8.19 18:01
@Anonymní píše:
Přijde mi ta diskuze už groteskní. Aby tady někdo plácnutí přes zadek považoval skoro jako trestný čin :lol: :lol: :lol: 😙Tak pak nemůžete ani dát zákazy (vzít tablet, zakázat jít ven) protože to zase je omezování lidské svobody což je také trestný čin. Tak nebudeme děti vychovávat vůbec oni se vychovají sami. Dáváte tady příklady jak rodiče šli na vás s páskem, vareckou atd.To chápu. Ale přece když dítě ani po sté neuposlechne a já ho placnu tak to není týrání. A znám v okolí 2 takové maminky a ty jejich děti to je strašný. Jdou na pískoviště malej bouchne cizí dítě (což je zajímavé když tu píšete že dítě které nežije v násilí ho nepoužívá) a maminka sedí a vysvětluje, vysvětluje, vysvětluje a dítě ji má u prd.. e. a znovu bouchne. Na místě maminky toho druhého dítěte bych vstala placla mu taky jednu a mamince také ať si jdou vysvětlovat domu. A mám jinou známou je učitelka ve školce a sama říká že takové matky to je peklo, chybu nepriznaji jelikož malej umí vše a nic neprovádí, když se naskytne problém je chyba v učitelce nebo u ostatních rodičů, nedejbože na jejich potomka zvýšit hlas nebo ho potrestat.

No, souhlas. Než se zamyslet nad tím, kdy a jak je třeba ve výchově zasáhnout, aby to k něčemu bylo, tak se raděj často nevychovává vůbec. A jen se vedou vznešený řeči. Výchova je dřina. Nechávat tomu volný průběh, to je špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1257
22.8.19 11:25

Mně zase přijde neuvěřitelne, že ty, které mají doma bezproblémové děti, tak je to z důvodu jejich super výchovy. Některé si zde mysli, ze všichni máme doma to dítě, s kterým můžeme mluvit, můžeme mu domlouvat a on to pochopí a neberou v potaz rozdílnost v charakteru a temperamentu ditete. Nejradši mám, když se matce, která měla tzv. snadno zvladnutelne děti, narodí 3 radost a najednou pozná, že pouze její „bezchybná“ výchova nestačí a konečně procitne a přestane dávat ostatním matkám, zaručené rady jak vychovávat a že plácnutí nikdy.
Neni dítě jako dítě a někoho probere, až ta facka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2243
23.8.19 00:47
@tlustyhrosik píše:
Mně zase přijde neuvěřitelne, že ty, které mají doma bezproblémové děti, tak je to z důvodu jejich super výchovy. Některé si zde mysli, ze všichni máme doma to dítě, s kterým můžeme mluvit, můžeme mu domlouvat a on to pochopí a neberou v potaz rozdílnost v charakteru a temperamentu ditete. Nejradši mám, když se matce, která měla tzv. snadno zvladnutelne děti, narodí 3 radost a najednou pozná, že pouze její „bezchybná“ výchova nestačí a konečně procitne a přestane dávat ostatním matkám, zaručené rady jak vychovávat a že plácnutí nikdy.
Neni dítě jako dítě a někoho probere, až ta facka.

No já zase koukám na to jak se podle matek nezvládnutelné a nesnesitelné děti mění v relativně pohodové když se k nim začne okolí chovat tak jak ke potřeba a moc se mi líbí šokované pohledy rodičů když vidí jak jejich ratolesti bezvadně fungují bez nutnosti plácání přes zadek a to i při činnostech, které se dřív neobešli bez řevu. Ano jsou děti hůře zvladatelné, ale určitě to není o facce naopak je to často o přístupu a vytrvalosti, pak facka není potřeba :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
231
23.8.19 07:10
@Anonymní píše:
Ahoj…
Mam problémy se synem..
Dneska mi můj 14-tilety syn dal facku..
Vím je to má chyba.., ale dneska od rána byl drzý a dovoloval si na mě, tak jsem mu dala zahlavec(řekla bych, že ho to ani nemohlo bolet..)
No a on mi hned na to vlepil facku..
Chtěla bych od vás radu, jak mám pokračovat..
Nechte prosím anonym, nebo diskuzi smažte..
A ano selhala jsem..
Mohu se zeptat dali jste někdy pubertakovi zahlavec? Jak se potom zachoval on? Byl už pak pokorny?

Každá akce vyvolává reakci stejné síly opačného směru. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá. Násilí plodí násilí. Úplně si neumím představit tu situaci, kdy syn dostane poprvé ve 14ti letech pohlavek (zkusím ignorovat nějaká plácnutí přes zadek kdysi dávno) a reaguje tak, že dá mámě facku. Možná to pro něj byl takový šok, když to bylo poprvé, že to vrátil bez rozmýšlení zpátky. Těžko ale spekulovat, jestli je vztah mezi matkou a synem tak pohodový, když „… dneska od rána byl drzý a dovoloval si na mě“.
Je fajn, že si uvědomujete svou chybu, ale rozhodně byste neměla hodnotit, jestli ho to mohlo bolet. Jedna věc je fyzická bolest, ale má to i rovinu duševní. Nejlepším možným pokračováním tohoto konfliktu je o tom se synem promluvit. Určitě bych na Vašem místě zkusil přemýšlet, proč byl drzý a dovoloval si, ale nepouštěl bych se do otázek, protože by mohly působit jako výslech a celou situaci by ještě zhoršily. Přijal bych jeho náladu a projevil účast - „vidím, že jsi dneska protivný, asi Tě něco žere, taky se mi to občas stává, vím, jaké to je… Promiň, že mi ujely nervy a dala jsem ti pohlavek, taky mám perný den“. Určitě bych vynechal věty typu „vždyť tě to ani nemohlo bolet“ a podobné.
Zkuste se vžít do jeho situace - máte hlavu plnou svých starostí, které nemáte potřebu někomu sdělovat a už vůbec ne matce, která donekonečna prudí a nenechá Vás v klidu. A když už se fakt bráníte, pořád ještě s respektem k matce, ona Vám dá pohlavek? Překvapilo by Vás to? Byl by to pro Vás šok? Napadlo by Vás, co si to ta mám dovoluje? Vždyť už jste velká holka! Tak jí to vrátím, ať ví, jaké to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4019
23.8.19 07:24
@Modesta píše:
My jsme se sestrou doma od mamky dostávaly vařečkou. Takže to mělo akorát ten efekt, že jsme jí všechny velké vařečky schovaly. Při vaření pak měla problémy. Tenkrát se to přeci tak dělalo. Táta nás nemlatil tak často, ale když jsme dostaly, nemohly jsme si pár dnů sednout a měly jsme pěkné modřiny na zadku. Od dědy jsme dostávaly pohlavky a mlátil nás do zad. Protože tak se to dělalo.

Vysledek: moje děti od mě párkrát dostaly rukou na zadek, ale vždy jsem to považovala za svoje selhání a bylo to proto, že já sama jsem měla v sobě špatný pocit (únava, něco se mi nedařilo, pohádala jsem se s někým blízkým…) a děti při zlobení nevědomky dráždily tenhle špatný pocit. Tohle selhání se mi ale už dlouho nestalo. A děti mě poslouchají. Takže to jde bez fyzických trestů. Jen je to náročnější a delší proces. Mmch ve svém synovi vidím samu sebe. Provokuje úplně stejně, jako já tehdy, a když jsem selhala, měl z toho pocit uspokojení. Protože vyhrál.

Dodnes jsem alergická na to, že „se to tak dělalo“. Děti se posazovaly v půl roce na nočník a dostávaly na zadek, když se počůraly, protože se to tak dělalo. Mámy je nechaly řvát v postýlce, protože musely mít uklizeno, protože se to tak dělalo. Jako by tím umlouvaly svoji neschopnost používat při výchově svůj rozum a srdce. Můj manžel má teorii, že u synů se od fyzického trestání upouští kolem dvanáctého roku, protože pak je riziko, že už tu ránu vrátí.

Jestli jste některá přečetla můj příspěvek až sem, napište, jestli se vám vaši rodiče za to omluvili. Já od své matky slyšela akorát ono: „Tenkrát se to tak dělalo.“

Ne, tenkrát se to takhle u všech fakt nedělalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.8.19 17:34

Ať si vychovává každý jak chce. Nikdy bych dítě nebila za špatnou známku, poznámku… Ale myslím si že když dítě ublíží někomu jinému zaslouží si na zadek /pohlavek. To není týrání. Já taky dostala když jsem si to zasloužila a žádnou újmu nemám. Sestra má 2 lete dítě které opravdu jinak než dostane přes zadek neposlechne a to zkoušela všechno, vysvětlovat, být důsledná, trpěliva, přísná ale prostě malej má svou hlavu. A když malej ublíží třeba na pískovišti jinému dítěti je podle mě potřeba aby zjistilo že to bolí proto se to nedělá né sedět vedle něho a hodinu vysvětlovat. Lepší aby dítě mělo dané mantinely už od malinka než pak aby se ve 14 stalo to co zakladalce.

• Citovat
  • Upravit
18
9.2.22 22:46

To, že kluk dal matce facku potom co mu dala pohlavek je naprosto normální reakce a sebeobrana. Matka si snad uvědomí, že fyzické násilí není v pořádku a naučí se se chovat jako normální rodič, co své potomky netýrá a nenapadá je. Jsem na straně syna a nechápu tyhle rodiče co si myslí, že si můžou vůči dítěti dovolit vše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.2.22 13:44
@arigra píše:
To, že kluk dal matce facku potom co mu dala pohlavek je naprosto normální reakce a sebeobrana. Matka si snad uvědomí, že fyzické násilí není v pořádku a naučí se se chovat jako normální rodič, co své potomky netýrá a nenapadá je. Jsem na straně syna a nechápu tyhle rodiče co si myslí, že si můžou vůči dítěti dovolit vše.

Proč všude reaguješ na sto let staré dotazy? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.2.22 13:48
@topazio píše:
Proč všude reaguješ na sto let staré dotazy? :zed:

Protože chci a příjde mi důležité se vyjadřovat proti týrání dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
10.2.22 14:13
@arigra píše:
Protože chci a příjde mi důležité se vyjadřovat proti týrání dětí.

Psychicky narušená bezdětná osoba jako jsi ty, ať se zdrží rad o rodičovství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18
10.2.22 14:16
@topazio píše:
Psychicky narušená bezdětná osoba jako jsi ty, ať se zdrží rad o rodičovství.

Je vidět, že jsi mnou strašně posedlá a vadí ti, že vím víc než ty. Duševní zdraví není téma na urážky. Nazdar.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí