Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@SarkaZn píše:
Tak já to vidim ještě úplně jinak.. Člověk (i dítě) si dovolí TAM, KAM MU DOVOLÍŠ TY a tady je možná souvislost s tím, že jsi byla bita jako malá a hledala (nebo přitahovala) partnery, kteří Tě bohužel bili taky. A dítě umí perfektně vycítit slabiny své mámy (v dobrém i špatném) a tak si to prostě tvůj kluk dovolí, protože cítí, že MŮŽE.. Vycítili / poznali to i tví bývalí partneři, kteří si to dovolili taky. A asi proto, že jsi jim to dovolila. Mě kluk / partner uhodit, tak letí voknem..![]()
Zkusila bych asi opravdu toho psychologa, nabýt zdravé sebevědomí vůči sobě, tím i dítěti a zkusit zastavit tuto prokletou šňůru z minulosti
Držím palce
Na to něco bude. Zakladatelka píše, že se synem nejsou ani ve školce v tomto směru problémy. Takže zřejmě asi vycítil, že zakladatelka si to nechá líbit. Toho psychologa bych taky doporučila.
@VitHan píše:
To by mě zajímalo jak bys řešila krádež? Důsledek krádeže je, že mám něco co jsem neměla. Všechno ostatní je trest. Jak odnaučit krást?
Já bych se snažila zjistit důvod krádeže. Pokud dítě nějak normálně vychováváš, není moc pravděpodobné, že by začalo třeba v patnácti jen tak bez skrupulí krást (a žádný morální apel by neměl smysl), aniž by v tom byly třeba drogy nebo nějaké podobně závažné problémy.
@Barbucha3 píše:
Souhlasím s oběma. Něco jiného je dát na zadek dítěti, které nechce jíst, nechce něco udělat, nebo dělá blbosti, ale tohle je něco jiného, ono dvakrát bych se s varováním nechala bouchnut, a pak by následovala opatření, pokud si z toho nic nedělá, ještě navíc srandu, tak na zadek. A u psa, tam bych mu dala na prde. l rovnou (vždyť je mu 5 let, to, že se neubližuje zvířatům má vědět a chápat od roku a půl), příště uškrtí kotě, tohle fakt nesnáším, pes se ožene a je z toho tragédie.
S tímhle názorem naprosto souhlasím. Taky myslím nejdřív vysvětlit, promluvit si, třeba pohrozit a když ani to nepomůže tak i plesknout. Takto vychovávali rodiče mě, dostala jsem kolikrát přes zadek a nebo pohlavek a světe div se, žádné následky to na mě nezanechalo
. Dneska se s tím moc nadělá. Dát děcku na zadek se považuje hned za týrání ![]()
A s tím psychologem jak tady někteří píšou. Nevim no. Mám v blízkém okolí rodinu s malým děckem, kde jeden z rodičů je psycholog a tam se kupodivu pro ránu častokrát fakt nejde daleko ![]()
Nemyslím si, že by se u pětiletýho kluka mělo bagatelizovat bití maminky. Mně tohle chvilku dělal syn, když mu byly asi 2 roky. Neopĺácela jsem mu to, ale velmi důrazně dala najevo, že tohle opravdu dělat nebude. Přestal s tím dost rychle. Psychologa možná potřebujete oba. Vy tvrdíte, že dítě je jinak v pohodě. Vidí to ale stejně i vaše okolí? Matka málokdy může být objektivní v posuzování vlastního dítěte. Líbí se mi názor Nostress, hned mě napadlo to samé.
@Brita83 píše:
S tímhle názorem naprosto souhlasím. Taky myslím nejdřív vysvětlit, promluvit si, třeba pohrozit a když ani to nepomůže tak i plesknout. Takto vychovávali rodiče mě, dostala jsem kolikrát přes zadek a nebo pohlavek a světe div se, žádné následky to na mě nezanechalo. Dneska se s tím moc nadělá. Dát děcku na zadek se považuje hned za týrání
A s tím psychologem jak tady někteří píšou. Nevim no. Mám v blízkém okolí rodinu s malým děckem, kde jeden z rodičů je psycholog a tam se kupodivu pro ránu častokrát fakt nejde daleko
No asi zanechalo, když ti to připadá normální.
@blobfish píše:
No asi zanechalo, když ti to připadá normální.
Ano připadá mi normální dát děcku na zadek, když neposlechne ani po domluvě a ani po vysvětlování proč danou věc nesmí dělat
myslím si že to je naprosto běžné
@Brita83 píše:
Ano připadá mi normální dát děcku na zadek, když neposlechne ani po domluvě a ani po vysvětlování proč danou věc nesmí dělatmyslím si že to je naprosto běžné
Přesně. Pokud si dítě zjevně uvědomuje, že dělá něco špatného, nereaguje na upozornění, a ještě se tomu směje, pak je výprask na místě. Za pár let už s ním matka nehne, a když ho budou nahánět policajti, pak bude pozdě. A že takových případů znám víc. A to nejsem zastáncem tělesných trestů, ale každé dítě je prostě jiné. Na jedno stačí se špatně podívat, a jiné prostě musí dostat až výprask, jinak s ním nic nehne.
@nostress píše:
Přesně. Pokud si dítě zjevně uvědomuje, že dělá něco špatného, nereaguje na upozornění, a ještě se tomu směje, pak je výprask na místě. Za pár let už s ním matka nehne, a když ho budou nahánět policajti, pak bude pozdě. A že takových případů znám víc. A to nejsem zastáncem tělesných trestů, ale každé dítě je prostě jiné. Na jedno stačí se špatně podívat, a jiné prostě musí dostat až výprask, jinak s ním nic nehne.
Jasnačka já taky nejsem žádný tyran a neříkám, že se mají řezat od rána do večera, ale když mu řeknu „netahej toho psa za ocas, bolí ho to, tobě by se taky nelíbilo kdyby ti někdo způsoboval bolení“ neposlechne, tak mu řeknu „co jsem ti říkla, nezlob mě nebo nedostaneš po obědě zmrzku“ zatahá psa potřetí a dostane bez varování po prdeli. Myslím si, že to není nic špatného a neobvyklého, alespoň v okruhu mých známých a rodiny se to takhle a nebo podobně praktikuje ![]()
@Brita83 píše:
Jasnačka já taky nejsem žádný tyran a neříkám, že se mají řezat od rána do večera, ale když mu řeknu „netahej toho psa za ocas, bolí ho to, tobě by se taky nelíbilo kdyby ti někdo způsoboval bolení“ neposlechne, tak mu řeknu „co jsem ti říkla, nezlob mě nebo nedostaneš po obědě zmrzku“ zatahá psa potřetí a dostane bez varování po prdeli. Myslím si, že to není nic špatného a neobvyklého, alespoň v okruhu mých známých a rodiny se to takhle a nebo podobně praktikuje
Přesně tak, a něco takového bych čekala tak od tříletého dítěte, kamarádky syn 2 roky, ví moc dobře, že nemá týrat kočku, poprvé mu řekne, že se to nedělá a proč, pak maximálně ještě jednou se zvýšeným hlasem, a pak dostane přes prsty. Samozřejmě takhle malé dítě se musí hlídat, ale není hloupý a ví, že kočka se prostě za ocas netahá. Natož pak pětileté dítě, to by po prvním kopanci dostalo na zadek, protože je dost rozumné na to, aby vědělo, že to psa bolí, a navíc se u toho směje a dělá to naschvál, tak to už vůbec.
@Barbucha3 píše:
Přesně tak, a něco takového bych čekala tak od tříletého dítěte, kamarádky syn 2 roky, ví moc dobře, že nemá týrat kočku, poprvé mu řekne, že se to nedělá a proč, pak maximálně ještě jednou se zvýšeným hlasem, a pak dostane přes prsty. Samozřejmě takhle malé dítě se musí hlídat, ale není hloupý a ví, že kočka se prostě za ocas netahá. Natož pak pětileté dítě, to by po prvním kopanci dostalo na zadek, protože je dost rozumné na to, aby vědělo, že to psa bolí, a navíc se u toho směje a dělá to naschvál, tak to už vůbec.
Máš pravdu, v pěti letech by opravdu měl vědět sám od sebe, že maminka a pes se fakt nebijí ![]()
No, na mě to zkoušela dvouletá dcera. Plácla mě, tak jsem jí to vrátila. A pak jsme to dlouze rozebírali - bolelo tě to, bylo ti to příjemný, myslíš, že mně to je příjemný… Já ji plácla nikoliv jako výchovný trest ale jako ukázku. To samé, když mě zatahala za vlasy. A když jsem ji zatáhla já nebo plácla, tak pořádně (teda ne že bych jí vyrvala vlas, ale aby ji to zabolelo). Pochopila to a přestala dělat. Nicméně to vysvětlování je k tomu důležité.
Já bych na něho pořádně zařvala.. přímo z očí do očí.. pokud by chtěl plácnout, tak bych zkusila křiknout, opovaž se..
U nás teď pokud se děti neuklídní a zlobí, tak prostě jdou mimo a hotoov. Až se uklidníš, tak můžeš přijít..
No stejný problém má známá, její kluk musí mít poslední slovo, nebo výstup, nebo plácnutí.. Zkoušela kde co..
@achesa1 píše:
No, na mě to zkoušela dvouletá dcera. Plácla mě, tak jsem jí to vrátila. A pak jsme to dlouze rozebírali - bolelo tě to, bylo ti to příjemný, myslíš, že mně to je příjemný… Já ji plácla nikoliv jako výchovný trest ale jako ukázku. To samé, když mě zatahala za vlasy. A když jsem ji zatáhla já nebo plácla, tak pořádně (teda ne že bych jí vyrvala vlas, ale aby ji to zabolelo). Pochopila to a přestala dělat. Nicméně to vysvětlování je k tomu důležité.
Přesně.
Nechat se mlátit od dítěte
, zakročila bych hned poprvé a v 5letech už to neni batole
a říkat že mě to bolí a dítě se směje
Máme spíš volnou výchovu, o čem jde si můžou rozhodnout sami ale tohle si nedovolí ani dcera a ani nejstarší. Prostřední to občas zkusil ale ne že chce ublížit ale byl kvůli něčemu vzteklý, někdo by s jeho diagnozou to toleroval. Ne dostal až koukal, jinak by to bral jako oka až mu bude 15
ale vidím když je vzteklej tak ho otočim at se jde uklidnit do pokoje
. Ale od zdravého dítěte v tomhle toleranci nemám žádnou, prostě jsou věci o který se nediskutuje ale pokud to někdo přejde s tím že se to nedělá tak málokteré dítě si řekne že to dělat nebude
A agrese v něm bude klidně geneticky, navíc jestli kope do psa
to by dostal i syn co by někdo řekl že to nechápe ale zákazu ne rozumí i když s emu to nelíbí ale psy máme dva malé a nikdy jim neublížil.
@Brita83 píše:
Ano připadá mi normální dát děcku na zadek, když neposlechne ani po domluvě a ani po vysvětlování proč danou věc nesmí dělatmyslím si že to je naprosto běžné
V ČR to bohužel ještě celkem běžné je. Ale to neznamená, že je to v pořádku.