Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@blobfish píše:
V ČR to bohužel ještě celkem běžné je. Ale to neznamená, že je to v pořádku.
No možná by se k občasným pár pleskancům ve světě měli vrátit. Např. v Americe, tam se nesmí dítěte pomalu dotknout, ale kdyby některé ty smráďata dostala na prdel, možná by tam měli méně dětských vrahů, dětských gangů a nebo masakrů kdy se nějaký žák či student pokusí vystřílet celou školu a podobně. Ne ne já myslím, že je to naprosto v pořádku dát na zadek dítěti, které ignoruje veškeré jiné usměrňující způsoby výchovy.
Kamarádka hlídala děti jak v Americe pak v Anglii a vždycky jsem ji slyšela říkat, klasické řeči, jak dnešní děcka jsou spratci a nevychovanci.. Pak přijela a říkala, že teda až tam dostala lekci ![]()
A to nebyla jediná. Nezávisle na sobě mi to samé říkala ještě jedna..
@Janasas píše:
Kamarádka hlídala děti jak v Americe pak v Anglii a vždycky jsem ji slyšela říkat, klasické řeči, jak dnešní děcka jsou spratci a nevychovanci.. Pak přijela a říkala, že teda až tam dostala lekci
Jo to věřím asi to tam musel být mazec
![]()
@Brita83 píše:
No možná by se k občasným pár pleskancům ve světě měli vrátit. Např. v Americe, tam se nesmí dítěte pomalu dotknout, ale kdyby některé ty smráďata dostala na prdel, možná by tam měli méně dětských vrahů, dětských gangů a nebo masakrů kdy se nějaký žák či student pokusí vystřílet celou školu a podobně. Ne ne já myslím, že je to naprosto v pořádku dát na zadek dítěti, které ignoruje veškeré jiné usměrňující způsoby výchovy.
Souhlas…
Člověk je chytrej živočich, ale pořád je to živočich. To, že je v nás agrese, je normální. A přijde mi úžasný, že umíme výchovou zařídit, abychom si navzájem ubližovali co nejmíň. Nicméně, když lvíče ve smečce začne dorážet na lvího dospělce, dostane štulec. Dospělák ho nezmlátí, nepřizabije, neubezduší, prostě mu dá výchovný štulec. Je to dospělák a umí odhadnout a zvážit míru svojí síly.
Myslím, že s děckem, který má agresivní sklony, je na místě jednat podobně a dát mu jednu tlapou. Dokonce bych ani neřekla, že by ho to mělo nějak bolet. Stačí ta neobvyklost a rychlost reakce. Pokud je ten vychovávající jinak naprosto milující a hranice vymezující člověk, dítě si přece uvědomuje, že se děje něco velice výjimečného. Pokud obvykle bito není a najednou na něm přistane pádná tlapa, je to výjimečné velice závažné sdělení, které mu jasně dává najevo, že teď se ono samo dopustilo něčeho velice závažného. A co závažnějšího než ubližování existuje?
@Brita83 píše:
To je nesmysl. Právě lidé, kteří se dopouštějí násilných trestných činů, byli velmi často fyzickému násilí vystaveni v mládí. A dítě, které „ignoruje veškeré jiné usměrňující způsoby výchovy“ si těžko bude něco dělat z pár pleskanců, takové dítě bys musela přizabít, aby to mělo nějaký efekt.
Já na jednu stranu chápu, že jsou u nás fyzické tresty tak hájené, vždyť odmítnout je často znamená připustit, že naši rodiče dělali něco špatně (protože většina z nás na sobě fyzické tresty zažila). Ale těch studií o jejich škodlivosti je už spousta, připadá mi hloupé je ignorovat.
https://academic.oup.com/…/133/1651936
The findings support the theory that although physical punishment may produce conformity in the immediate situation, in the longer run it tends to increase the probability of deviance, including delinquency in adolescence and violent crime inside and outside the family as an adult.
http://pediatrics.aappublications.org/…/2/184.short
Harsh physical punishment in the absence of child maltreatment is associated with mood disorders, anxiety disorders, substance abuse/dependence, and personality disorders in a general population sample.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/PMC3447048/
Numerous studies have found that physical punishment increases the risk of broad and enduring negative developmental outcomes.
No study has found that physical punishment enhances developmental health.
Most child physical abuse occurs in the context of punishment.
A professional consensus is emerging that parents should be supported in learning nonviolent, effective approaches to discipline.
No a nakonec asi nejnovější studie publikovaná minulý rok (a ta studie se zabývá přímo „plácáním“):
https://news.utexas.edu/…-researchers
The more children are spanked, the more likely they are to defy their parents and to experience increased anti-social behavior, aggression, mental health problems and cognitive difficulties, according to a new meta-analysis of 50 years of research on spanking by experts at The University of Texas at Austin and the University of Michigan.
@Janasas píše:
Kamarádka hlídala děti jak v Americe pak v Anglii a vždycky jsem ji slyšela říkat, klasické řeči, jak dnešní děcka jsou spratci a nevychovanci.. Pak přijela a říkala, že teda až tam dostala lekci
Já jsem hlídala v Anglii a děti (tři) v mojí rodině žádní spratci nebyli. Děti kamarádek hlídaček jo, já jsem měla štěstí na úžasnou rodinu. Ale ani ty „moje“ děti nezažily fyzické tresty, jen pevné výchovné vedení. Problém rozmazlených dětí nespočívá v tom, že nedostanou na zadek, ale v tom, že je nikdo neusměrňuje, že se jim splní první poslední, že nemají žádné povinnosti, případně že nemají dostatek pozornosti.
@Anonymní píše:
Děti nemám, ale na tomhle je jeden prvek, který nechápuPořád se v podobných diskuzích ohání tím, že „děti přece nesmí vidět, že oni nemůžou a maminka může“. Ale tohle mi přijde úplně postavené na hlavu - vždyť je to přece úplně normální, že dospělí některé věci můžou, a děti ne!
Maminka určuje, kdy se jí, kdy se zhasíná, kdy se jde k doktorovi a taky že ostatní se nemlátí - a ne z toho titulu, že je „taky člověk“, ale že je dospělá a zodpovědná za dítě, ne?Jsem z blbé generace, ale mně ještě přijde normální, že dospělí uplatňují svou převahu, autoritu a někdy, chtě nechtě, když spratek má záchvat vysmát se všem, i fyzickou převahu… A nemyslím tím seřezání, dokonce ani mlácení na zadek, ale prostě fyzickou převahu! Jednu vlepit, okamžitě, že se děcko nestačí ani leknout… štípnout, kousnout, případně proboha, je to čtyřleté děcko - vyrazí mi s pěstmi po prsou, tak ho okamžitě seberu v pase, odnesu do pokoje a nevyleze ven, dokud se neomluví
JIstě že první volba je „to se nedělá“, druhá „tohle bolí, víš?“, ale všechno má své meze a pokud to dítě praktikuje i poté, tak prostě očividně potřebuje „silnější podnět“.Nehodlám tu nikomu vykládat, jak co řešit a jak vychovávat děti, nechápejte mě špatně
ale proč je to okamžitě o extrémech vysvětlovat versus „řezat jak žito a ponižovat“? O tohle přece nejde
A mimochodem jo, jsem svi. ě. Myslím, že i to ponížení je občas výborný výchovný prvek. Mně nikdy nikdo nemlátil, ale za některé dětské excesy, a nejen svoje vlastní, jsem se styděla tak, že bych je nikdy v životě znova neudělala. Mojí spolužačce a kamarádce jednou učitelka před celou třídou vynadala za to, že si odložila tašku na sedačku vedle sebe v autobuse, a jestli prý pro ni měla lístek. Devítiletá holka se málem rozbrečela… ale moje generace si tyhle manýry nikdy nenavykla a byli jsme jedni z posledních, pro koho neexistovalo si v autobuse nechat batoh na zádech, vždycky okamžitě šel dolů. Kéž by se takhle chovali dnešní děcka a dnešní důchodci.Opravdu dnešní přístup „aby děťátko neofouklo“ nechápu, stejně jako neustálé hledání ADHD a výmluv na geny a kdoví co dalšího. Vybití energie není výchova, a to, že mlátí lidi „kvůli genům“, nikoho zajímat nebude, to není omluva! Nemá ty lidi mlátit a tečka. V okolí mám pár dětí alkoholiků nebo psychicky nemocných rodičů. Nikdy nikdo jim nic nepardonoval jen proto, že mají „dědičnou zátěž“, vždycky museli sekat latinu jako kdokoliv jiný.
Uf, omlouvám se, ale fakt jsem potřebovala upustit páru. Facky za to, že kecám o čem nic nevím, vítány.
Jak kdysi kdosi řekl, jsou věci podstatné a nepodstatné. To, čí má to dítě geny, je pro život a okolí daného člověka ta naprosto nepodstatná.
Presne tak.
Jsem uplne alergicka na tu 100× omilanou vetu, jak ma dite pochopit, ze neco nesmi a matka muze? Treba dat na zadek.
Naprosto jednoduse…
Dite neni rovno rodicum, ani nemuze byt. Rodice jsou za dite zodpovedni, zivi ho, vychovavaji ho, nastavují mu mantinely.
Ja rozhoduji o tom, kdy pujde spat, kdy bude jist apod. Detem davam vybrat jestli chteji tričko zelene nebo modre, k snidani chleba ci rohlik
Tim to konci.
Dnes je tak popularni navracet se k přírodě.
Primati mladata nosi, zvířata spi s potomky ve spolecnem pelechu, to je vsechno hezke a prima, ale take by bylo fajn zduraznit, ze zvirata jsou schopna sve potomky usměrnit, kdykoliv je treba.
Zazila jsem na hristi situaci, kdy kluk vykopl memu synovi z ruky lopatku. Naštěstí jen lopatku. Fakt jsem nepochopila, kde se v tak malem diteti vzala takova agresivita.
A maminka? Omluv se Honzikovi, prosim… Prosim, prosim… Nekolikrat to zopakovala a kluk ji mel naprosto na haku.
Vysledek? No dobre, tak ja se mu omluvim za tebe.
To bych vylitla z kuze.
Pokud nevadi rodicum, ze je mali hajzlici terorizuji doma, je to jejich vec, ale nechapu, proc by ti meli trpet ostatni.
A ten vysmech, ze v CR je bohuzel bezne trestat deti…?
No to bych se posmala. ![]()
O tom, jak ve,,vyspelych,, zemi sklizi plody sve liberalni vychovy, by mohli mnozi vypravet ![]()
A k tematu: ne, nenechala bych se opakovane bit 5ti-letym klukem a rozhodne bych nenechala tyrat zvire. To by byl sekec, ze by chlapec koukal.
Sama mam doma kluka ve stejnem veku.
Domnivam se, ze je naprosto schopen pochopit dusledky sveho jednani.
Blobfish, ale tady nikdo nemluví o mlácení, ale o jedné výchovné ve vyhrocené situaci, která má být spíše překvapením, probuzenim z tranzu a má dítěti dát jasnou informaci o tom, že teď překročilo sakra velkou hranici, a tu beru v situacích jako je: úmyslné ublížení zvířete, úmyslné ublížení jinému člověku/dítěti, něco u čeho by se mohlo dítě zranit (např. Když bude vybíhat do silnice a ještě se tomu bude smát). Nikdy bych dítě nebila, tak jak si představuješ, že to tu lidi myslí, ale promiň, jestli pětileté dítě začne kopat do psa, moc dobře ví, co dělá, a pokud nereaguje na houknutí, a ještě se směje a ubližuje dál, tak by dostal po zadku a letěl by do svýho pokoje. Protože pětileté dítě je dost staré na to, aby takové věci chápalo, to samé s ubližováním matce, není to přece dvouletej capart, který neví, co se děje. ![]()
Je veliká pravda, že bité děti jsou pak agresivnější, zlobivější - ale nikdo neradí to dítě denně mlátit, za blbosti, to by tu nikdo nedělal a takový děti jsou chudáci, ale jedna! přes zadek, když dítě bije agresivně svoji mámu, která je očividně měkká, nikomu neublíží. Možná předejde tomu, že jí to dítě bude v 16ti řezat, jako jeho otec.
Mě rodiče taky nemlátili, ale byli hranice, které se nepřekračovali, např bití, nebo když jsem v pubertě poslala tátu doprdele. To jsem dostala takovou facku, že jsem za ní teď opravdu ráda - a ne kvůli bolesti, ale momentu překvapení, a informaci, že tohle si prostě dovolit nesmím. ![]()
Příspěvek upraven 03.09.17 v 06:32
@Luca82 Ale to je bohužel ono - dítě kopne na pískovišti jiné dítě do ruky a maminka to řeší tím, že ho prosí, aby se omluvil
Kopnout můj syn úmyslně do ruky, tak jde okamžitě z hřiště domů. A je blbost, že dítě, které ignoruje jiné usměrňovací metody by člověk musel přizabít. Nemusel. Tyhle děti právě ignorují usměrňovací metody z toho důvodu, že rodiče většinou skoro žádné nepoužívají - viz to, že dítě na hřiště někoho kopne a maminka to řeší tak, že se za dítě omluví sama. Ty děti pak mají rodiče naprosto na háku, protože ví, že si to můžou dovolit, že maminka stejně nic neudělá. Tak proč si z ní občas neudělat boxovací pytel. Takovýmu dítěti když přilítne jedna výchovná, tak bude hodně v šoku, co se to stalo za změnu.
Navíc já mám bohužel ze zakladatelky pocit, že její syn moc usměrňovacích metod nezažil. Když kopl do psa, tak teda zařvala až se lekl, pak vysvětlovala, kluk se smál a tím to končilo. Což je špatně. Myslím, že si v sobě nese to bití od přítele (manžela) a že se bojí, aby nebyla na dítě nedej bože moc ošklivá. Že si vyčítá i to, že na něj zařvala, vždyť se chudák lekl. A že na to nepomáhá, ani když s ním chodí všude možně, aby dítě upustilo energii. Ale tohle není o tom, že má dítě moc energie. Tohle je o tom, že nemá mantinely, nemá respekt, úctu, páč mu zatím všechno prochází. A když to prochází, tak proč nekopnout do psa??? Vždyť je to taková sranda. ![]()
@blobfish promiň ty si to zřejmě pořád představuješ, že uznávám nějaké výchovné způsoby z dob před 70 lety, kdy hlava rodiny vytáhla z kalhot kožený pásek, prcka ohla přes kolena a řezal a řezal a řezal dokud neměl jelita. Tak to fak ne, tohle opravdu neuznávám. Já mám na mysli občasný pohlavek, občasné plácnutí přes zadek nebo přes ruce a to v případě, že už ostatní jiné výchovné metody nezabraly. A že by po takovémhle občasném plácnutí bylo dítě pak v dospělosti agresor, to mi netvrď, to je dost velkej nesmysl… ![]()
Mlátit maminku, kopat do psa, kopnout jiné dítě na pískovišti a podobné parádní výstřelky si zkrátka dítě nesmí dovolit a když rozumná domluva, pohrození a podobně nezabírá, tak zkrátka dostane na zadek a pro příště si to rozmyslí. To jak tady psala @Luca82 o tom kopajícím dítěti a mamince, která ho prosila aby se omluvil a pak se omluvila za něj
no jestli tohle jsou nějaké výchovné metody, tak fakt nechci vidět co z těch dětí vyroste. ![]()
@Loda píše:
Navíc já mám bohužel ze zakladatelky pocit, že její syn moc usměrňovacích metod nezažil. Když kopl do psa, tak teda zařvala až se lekl, pak vysvětlovala, kluk se smál a tím to končilo. Což je špatně. Myslím, že si v sobě nese to bití od přítele (manžela) a že se bojí, aby nebyla na dítě nedej bože moc ošklivá. Že si vyčítá i to, že na něj zařvala, vždyť se chudák lekl. A že na to nepomáhá, ani když s ním chodí všude možně, aby dítě upustilo energii. Ale tohle není o tom, že má dítě moc energie. Tohle je o tom, že nemá mantinely, nemá respekt, úctu, páč mu zatím všechno prochází. A když to prochází, tak proč nekopnout do psa??? Vždyť je to taková sranda.
Souhlasím s každým slovem
Zakladatelka ve výchově selhává a radši bude obíhat s klukem psychology ![]()