Syn neumí vyslovit R a Ř

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14084
31.10.19 18:28

@wei A kdyz ho nebavi cvicit ty logopedicka slova, zkus ho nejak motivovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
31.10.19 18:35
@Monchichik píše:
@Pavlička no je třeba vydržet, protože za ty logopedické vady se děti prostě stydí, je potřeba prostě umět mluvit…já jsem se ptala logopedky, jestli se dají všechny vady řeči odstranit a ona mi řekla, že ano, že žádný ani dospělý nemusí ráčkovat a mít jakoukoliv vadu, že když se chce, tak se to prostě cvičením řeči odstraní…

to je fajn to vedet. Pak o to vic nechapu, proc se stale resi v diskuzich o jmenech, ze hlavne nedavat nejake jmeno s R, kdyby nahodou decko neumelo rikat R.

Moje dcera na 3 letech rika misto R vcelku pekne L. A i to je svym zpusobem posun, do te doby to polykala komplet.

A misto F mi rika CH. Takze Ferda mravenec se stava Cherdou. Zirafa je Zilacha a znechucene Fuj! se promeni v chuj! To posledni k nevelke radosti meho manzela, nebot v polstine chuj= k. k.t.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32215
31.10.19 18:40

@warita jo, to poslední je boží :mrgreen: a vůbec ta zkomolená slova jsou úžasná, některá u nás v rodině kolují dodnes a všichni víme, co to je :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
31.10.19 18:44

Tip: viděla jsem několik dětí, které se nejlíp naučily R na slově pr.del. Není to úplně značka ideál, ale chuť zakázaného ovoce motivuje. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
31.10.19 18:47
@warita píše:
to je fajn to vedet. Pak o to vic nechapu, proc se stale resi v diskuzich o jmenech, ze hlavne nedavat nejake jmeno s R, kdyby nahodou decko neumelo rikat R.

Moje dcera na 3 letech rika misto R vcelku pekne L. A i to je svym zpusobem posun, do te doby to polykala komplet.

A misto F mi rika CH. Takze Ferda mravenec se stava Cherdou. Zirafa je Zilacha a znechucene Fuj! se promeni v chuj! To posledni k nevelke radosti meho manzela, nebot v polstine chuj= k. k.t.

A nejen v polstine, to se rika i na Severni Morave :mrgreen:.
Jinak v diskuzich o jmenech se resi zhusta uplne nesmysly. Ja mam treba v krestnim jmenu R, do 8 nebo 9 let jsem rackovala a nevybavuju si, ze bych s tim nekdy mela problem nebo ze by to nekdo resil, posmival se… Muj syn, ten co s nim R teprv trenuju, ma taky ve jmene R a nikdo se nad tim nepozastavuje.
Ale souhlasim s tim, ze kdyz dite spravne vyslovuje, doda mu to v komunikaci sebevedomi. Jeho blizke okoli mu bude rozumet i s vadami, ale treba cizi lide uz muzou mit problem. A ja si u syna vsimla, ze cim lepe mluvi, tim je ochotnejsi treba pozdravot nahlas prodavacku, jit si sam koupit zmrzlinu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
31.10.19 18:50
@sakota píše:
Tip: viděla jsem několik dětí, které se nejlíp naučily R na slově pr.del. Není to úplně značka ideál, ale chuť zakázaného ovoce motivuje. :D

to tvrdi i jeden nas kamarad a na to konto naucil nase deti basnicku s timto slovem. Syn se diky ni R nenaucil, ale maji toho hroznou srandu a skadli me, ze ji budou nahlas recitovat v tramvaji :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24Martina
31.10.19 18:56

@Monchichik tak to je superrrr motivace :lol:

Nevíte o nějakých stránkách kde je dobře popsáno jak přesně s detma trénovat?

• Citovat
  • Upravit
33005
31.10.19 19:01
@wei píše:
Ahoj diskutující,
jak už napovídá nadpis diskuze, začala jsem doma řešit výslovnost slov s R a Ř u syna. Teď koncem listopadu mu bude 5 let a namísto písmenka R říká L. Zkoušela jsem s ním cvičit logopedická slova, ale moc ho to teda nebavilo. :roll: Kdy se Vaše děti naučili vyslovovat písmeno R? Měla bych už se synem zajít na logopedii? Každopádně se nejdříve poradím s naší dr na pětiletce.

V ěti letech už bych byla u logopedky. Někde jsou šílené čekací lhůty. Máš mladý (pravda, nebyl zrovna extra spolupracujcí) cvičil ř rok a čtvrt, naskočilo až v září v první třídě (i když určitý posun zvlášť byl slyšet již od jara).
Zrovna dneska jsem ve školce u dcery slyšela předškoláka, co neuměl L, R, Ř a ještě si k tomu lehce šlapal na jazyk. Do září budou mít doma asi hodně napilno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
31.10.19 19:06

@wei My jsme se synem chodili na logopedii od od let kvůli L, R a Ř a naučil se to v sedmi. Naštěstí měl odklad, takže mu to nevadilo při čtení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.10.19 19:06
@Monchichik píše:
@lucenka ř se učí jako úplně poslední písmenko tak, že se šeptá r a ono ti z toho samo naskočí ř, uměl ho během pár minut…zkus si to ;)

Osobně bych nikomu návod, jak nauči títě konkrétní hlásku nedávala. Ona příčina může být pokaždé jinde a podle toho je potom nastavené i to cvičení. Náš například začínal tím, že měl slova s ř vyslovovat s R a pak měl slova s ř vysloovat hodně rychle stakovým několikanásobným rozkmitaným R. Žádné šeptání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
31.10.19 19:09
@Monchichik píše:
@24Martina já ho uměla už ve dvou letech, protože jsem chtěla čerrrrrrrrrrrvenou kabelku…a dokud jsem to r neřekla, tak jsem jí nedostala :mrgreen:
@Monchichik píše:
@24Martina já ho uměla už ve dvou letech, protože jsem chtěla čerrrrrrrrrrrvenou kabelku…a dokud jsem to r neřekla, tak jsem jí nedostala :mrgreen:

A mě takhle doma taky buzerovali a protože jsem to chtěla umět, tak jsme se to naučila blbě, krásně jsem si to okolo třetího roku zafixovala a už jsem se to vlatně nikdy neodnaučila. Sice klasicky neráčkuji, ale R na začátku vyslovuji někde na patře, kombinace s některými písmeny je pro mě krkolomná a některá synova logo cvičení jsem neměla šanci dostat z pusy, takže logopedie je u nás v režii manžela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25132
31.10.19 19:10

@warita Chuj, to mi připomíná mou tříletou ratolest, když jezdil s vláčkem. Volal u toho čuák! čuák! Nechápala jsem až dne, kdy jsme se šli podívat na nádraží a sousedka zvolala: „Kluci dívejte, jede courák!“ A bylo vymalováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
wei
77
31.10.19 19:11

Zatím jsem pohledala na netu, jak a co se „učit“, aby ho to bavilo. Našla jsem dokonce i nějakou logopedickou aplikaci do tabletu, o které budu přemýšlet. Zas nechci aby u tabletu vysedával půlku dne. Ale dobrou motivací by pro něj mohlo být zvířátko. Přeje si nějaké už celkem dlouho (křečka, morče, želvu nebo si dokonce myslel i na rybičky). Tak to bude dostatečná motivace, si myslím :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66821
31.10.19 19:15

Včechna 3 děcka byla na výslovnost levá. Nejstarší se po přechodu k dobré logopedce rozmluvila as po roce a půl, s prostředním to trvalo asi 2 roky. S nejnmladším jsem to nechtěla podcenit, na logo jsme chodili od 5 let na l, r, ř. Chtěla jsem to 1000× vzdát, poslední ř mu naskočilo o prázdninách v 9 letech před 4. třídou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66821
31.10.19 19:16
@Svistice píše:
Osobně bych nikomu návod, jak nauči títě konkrétní hlásku nedávala. Ona příčina může být pokaždé jinde a podle toho je potom nastavené i to cvičení.Náš například začínal tím, že měl slova s ř vyslovovat s R a pak měl slova s ř vysloovat hodně rychle stakovým několikanásobným rozkmitaným R. Žádné šeptání.

přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect