Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nepřipadá mi, že by tvůj syn byl nějak jiný než ostatní děti
Zkus sledovat, jestli učitelka cíleně říká, že jen tvé dítě je nemocné atd. nebo jestli to říká i jiným rodičům. Pokud jen tobě, tak si s ní promluv, kde je problém. Malé děti jsou náročnější, musí se samozřejmě všechno naučit, ale od toho tam učitelka je, ne?
Samozřejmě, pokud je dítě nemocné, je mu lépe doma, školkový režim je dost náročný, ale jinak si nemyslím, že by měl zůstat doma jen proto, aby měla učitelka lehčí práci. Držím palce, ať to vyřešíš
@mlsalkaM Rika to jen me, vzdy mezi dvermi, kdyz si deti vyzvedavam. Ostatnim. rodicum deti preda a tim to konci - proto to ve me vzbuzuje pocit, ze tam syna nechteji. Protoze ani k dcerce nic nemaji.
@mlsalkaM a to mi ani ted nechteji dovolit aby tam spal,.protoze je pry na to malinky, ale kvuli praci bych to sakra potrebovala, aby uz mohl chodit celodenne ![]()
Hmm
no je fakt, že lepší by bylo, kdyby šel až od září s další skupinkou dětí, takhle má o dost zhoršenou výchozí pozici, ale tim že ted´ho vezmeš pryč a v září ho tam znovu šoupneš, no nevim jestli to nebude spíš kontraproduktivní, navíc nepíšeš jak to máš s prací…takže myslím, že nejrozumější bude počkat, než se otrká, přece jen je tam jen měsíc ![]()
Také bych řekla, že to učitelka dělá pro svoji pohodlnost. Pokud ti syn nepláče, že do školky nechce, že se mu tam nelíbí, nebo že jsou na něj děti zlý, tak nevidím důvod proč by tam nemohl chodit.
Tak děti sleduj, pokud to jde a když uvidíš vyloženě nemocné dítě, tak se učitelky nadrzo zeptej. Nebo se přímo domluv s učitelkou, aby si udělala čas a promluv si s ní. Možná ti to tak přijde, že učitelka syna sleduje víc, přece jen je nový.
nebuď na ni útočná, jen se normálně zeptej. Ale je lepší si domluvit schůzku, ono při dětech je to takové uspěchané
@mlsalkaM píše:
Nepřipadá mi, že by tvůj syn byl nějak jiný než ostatní dětiZkus sledovat, jestli učitelka cíleně říká, že jen tvé dítě je nemocné atd. nebo jestli to říká i jiným rodičům. Pokud jen tobě, tak si s ní promluv, kde je problém. Malé děti jsou náročnější, musí se samozřejmě všechno naučit, ale od toho tam učitelka je, ne?
Samozřejmě, pokud je dítě nemocné, je mu lépe doma, školkový režim je dost náročný, ale jinak si nemyslím, že by měl zůstat doma jen proto, aby měla učitelka lehčí práci. Držím palce, ať to vyřešíš
proč ho tam dáváš? musíš do práce? není ti ho líto takhle brzy, ještě si v životě užije veř. institucí až až. není mu lépe doma s mamkou? můj nejmladší syn nechodil vůbec a nemám pocit, že bych měla být traumatizována, nebo on. už je školák dávno žádnými nedostatky jsem nezaznamenala..adaptace na školu proběhl bez problémů. uměl vše co ostatní, možná i něco navíc-všechna písmena, počítat.
@alli_li Tak nemocné, dokonce infekční dítě nemá ve školce co dělat.
A malému se tam líbí? Je mi to líto, také jsem to zažila v září u tříletého syna. Ale náš syn děti miluje a do školky se každý den hrozně těšil, takže jsme vydrželi a postupně se to úplně uklidnilo, už domů chodí i s pochvalami, že byl hodný atd. Řídila bych se podle syna a hlavně, vždyť tam chodí chviličku, dejte tomu aspoň tři měsíce, je pro něj všechno nové, musí si zvyknout, někomu to holt trvá déle. Uvidíš, že do Velikonoc z něj bude ostřílený školkáček. ![]()
@alli_li píše:
@mlsalkaM a to mi ani ted nechteji dovolit aby tam spal,.protoze je pry na to malinky, ale kvuli praci bych to sakra potrebovala, aby uz mohl chodit celodenne
Pokud chodíš do práce, tak se není o čem bavit. Pročti si školní řád, pokud splňuje podmínky přijetí - více než 3 roky atd. tak ho tam dej klidně na celý den. Pokud je nemocný, samozřejmě s ním zůstaň doma, ale jinak
já mám ve školce letos šest dětí do 3 let a není to lehký. Nicméně - je to moje práce
@cikcak píše:
proč ho tam dáváš? musíš do práce? není ti ho líto takhle brzy, ještě si v životě užije veř. institucí až až. není mu lépe doma s mamkou? můj nejmladší syn nechodil vůbec a nemám pocit, že bych měla být traumatizována, nebo on. už je školák dávno žádnými nedostatky jsem nezaznamenala..adaptace na školu proběhl bez problémů. uměl vše co ostatní, možná i něco navíc-všechna písmena, počítat.
Je mi tvého synka líto. Působí to na mě tak, že ho tam učitelka prostě nechce. Podle popisu je tvůj syn naprosto standartní čerstvě 3-leté dítě. U syna ve třídě jsou i dvouleťáci a takové problémy tam nejsou, učitelky neměly problém opravdu s ničím. Kluk měl v červnu 3 roky, do školky šel v září, byl taky v podstatě samostatný, neuměl si ovšem obout boty a protože má tkaničky (kvůli lepšímu utažení, ort. vložky), tak mu je i učitelky musí zavazovat. Neslyšela jsem jediný problém, botičky se naučil obout ve školce během chvíle… učitelky se těm prťatům prostě věnují a to je jich tam 28 ve věku 2,5 - 3 roky. Je to prostě o lidech. ![]()
Malého bych ze školky hned nestahovala, spíš bych vyčkávala a pozorovala, co se bude dít a potom to případně nějak řešila. Je pravda, že má malej horší pozici, za ten půlrok je tam tolektiv už vytvořený, ale i teď u nás do školky přišly další děti a není problém. Děcka je úžasně přijaly. Takže se na tom zapracovat dá, ovšem to musí učitelka. A né před ostatníma pronášet něco o tom, že „Pepík je ještě mrně, co musí trénovat“. ![]()
Matka zná své dítě vždy nejlépe, bohužel občas taky nevidí to, co mohou vidět ostatní. někdy je těžké říct matce, že by dle názoru (jasně, subjektivního) mělo dítě být ještě nějaký čas doma, protože prostě… jaksi… není zralé. Vím to tady u nás ve školce o dvou dětech, které to snášejí velmi zle, a bohužel zvýšenou péči o tyto dva prcky odnášejí ostatní děti - učitelky prostě lítají kolem těch nejmenších a na ostatní nemají potřebný čas. například když si vyzvedávám synka a potřebuju něco probrat s učitelkou, tak na mě maximálně mávne na pozdrav - musí se 100 procentně věnovat benjamínkům. nedávat pozor, opustit je, přijít ke mě znamená, že „se něco může stát“. Vnímáme to tam (asi) všichni. Takže sice souhlasím s výše uvedeným, že je to učitelky práce, ale učitelky práce je taky se věnovat mému synovi. T. j. doprovodit ho do šatny a informovat mě o tom, co se ten den dělo. A vím, že to už tak nezvládá - když už mi tu informaci musí podat, tutově se někde zezadu ozve pláč nebo vznikne nějaký problém. Mimochodem, nejsem učitelka, ale dělala jsem „tetu“ v malé dětské skupince a vím, že už jen ze sociálních důvodů stejný díl pozornosti by měli dostat všichni stejný.
Bu´d jak bu´d, chtěla bych vědět důvod, a pokud bych se dozvěděla právě o časté nemocnosti a nezralosti, asi bych zapřemýšlela, jestli něco na tom nebude. ![]()
PS. A to v dubnu má nastupovat klučík, o kterém ví (nebo si myslí), celá ves, že ve svých třech letech je totálně nezvladatelný (cirkus s ním v obchodě bývá tématem mnoha drbů).
Přesně, promluvit s učitelkama, je to jasně jejich neochota. U nás je to třída malých, přicházeli postupně, jak jim byli tři roky a bez problémů. Stále se tam trošku pláče, počůrává, převlíkají je ony. Jasně, že už trošku „prskají“ a snaží se je to učit, ale nikdo to takhle nepředhazuje. Minule jsem poslouchala za dveřma, ti co se převlíkli svačili a dva seděli u svých hromádek a ona se je snažila přesvědčit, ať se taky převlíknou.. Mám pocit, že nakonec jim stejně pomohla. Ale byla milá, mě by teda prdly nervy dřív ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Dobry den,
po dnesku jsem se rozhodla sem napsat nas „problem“ se skolkou. Treba dostanu radu ci objektivni nazor.
Letos v zari zacala do skolky chodit 4 leta dcerka, 3 letyho syna mi nevzali, ze je ma malinky.
V rijnu vsak svuj usudek ucitelka prehodnotila s tim, ze mi ho od prosince vezmou. Na zacatku prosince oslavil teda 3 roky a hned od 1.12 sel syn do skolky.
Diky tomu, ze ma starsi sestru, tak umi plno veci sam, akorat mu jeste dela problem se oblect (zip, obout).
A hned od zacatku mam pocit, ze ho tam nechteji, porad ma p. ucitelka nejake ALE, abych ho mela doma.
Nejdriv mel spatne prezuvky, pak lehce rymu (ostatni decka s kaslem nevadi), pak ze brecel, pak zase ze pokaslava, ted ma koutky, tak hned ze ma impetigo a je infekcni, dneska byl problem, ze na nej asi neco leze, ze byl protiv
A od jednoho kluciny jsem slysela : Ze je ten malej, co se musi ucit a trenovat.
Na jednu stranu vim, se to s nim obcas lehky neni (nez aby neco vysvetlil, tak zacne litostive plakat) ale na druhou stranu mi je ho lito, aby pred ostatnima byl ten, na kteryho si ukazuji. Oproti ostatnim to mel tezsi - nastupoval do rozjeteho vlaku, kde uz vsichni maji sve kamarady a on moc prubojny neni.
Tak ted nevim, jestli ho mam ze skolky odhlasit (jenze dostat se tam neni jednoduche a bojim se, ze by mi ho.zpet v zari nevzali) nebo ho tam nechat.