Sýry žervé

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymni
2.3.05 17:53

:roll: hrůza a děs..mě vždycky mrazí z těch " rádoby" matek roku… :evil:

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
2.3.05 18:01

:lol: zdravím…můj chlapeček má osm měsíců a dlabe rohlíky se sýrem / žervé/..jako divý.I chlebem nepohrdne. Samozřejmě , že mu z rohlíku dám jen ten vnitřek a na malé kousíčky, ale nevidím na tom nic zvláštního, ani nic špatného. Každá matka má svůj rozum a at si podle svého uvážení krmí dítě čím chce. Nechápu proč se tady věčně v diskuzích napadá bud jedna, nebo druhá strana. Tak toho holky prosím Vás, už nechte!!!!! :o :D…rohlíkům a chlebíčkům zdar…Nikoleta + 4 zdravé děti..pojídající rohlíky… :D :D :D :D

• Citovat
  • Upravit
2901
2.3.05 18:03

No, vy jste teda vášnivky :)

Co odborník to trochu jiný názor. Každá máme nějaký rozum a přebereme si, že miminu asi nebudeme cpát hranolky s tatrkou a párek s hořčicí. Názor na zavádění lepku je dvojí - jeden říká počkat co nejdéle, druhý zase, že po 8. měsíci už lze věci s lepkem přidávat, protože už je zralá sliznice tenkého střeva.
Můj pediatr mi řekl, že po 8. měsíci mám dceři dávat k snídani pečivo namazané např. máslem.

Malá toho moc nesní, ale ten rohlíček jí dávám - a pohoda.

Taky nesnáším fanatismus a odsuzování druhých - takže si prosím vy všichni anonymové odpustě impertinentní poznámky!

Baghira a Eliška (10,5 m.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2901
2.3.05 18:09

Tako koukám Nikoleto, že jsme poslaly skoro stejnou reakci:) Ale já neopisovala, vážně ne:)

Baghira

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
2.3.05 19:08

Smiem teda vedieť, čo je zlé na tých rohlíkoch pred prvým rokom, fakt sa pýtam vážne, je to lepok a Petr Fořta, alebo čo je na nich zlé…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.05 19:38

Ahoj,
taky bych se chtěla zastat nás „fanatiček“, i když se to samozřejmě dá napsat i příjemněji, než to učinil anonym výše. To, že se něco doporučuje v některé knížce, pro mě osobně není argument. Rohlík bych dala nejdříve po ukončeném roce věku především kvůli obsahu lepku. Vím, že oficiálně se doporučuje dávat lepek od ukončeného 6. měsíce, v lepším případě od 9. měsíce, resp. poslední čtvrtrok, na druhou stranu pokud něco „rizikového“ mohu dát později, udělám to, a předčasné podávání lepku je vysoce rizikové, zvlášť u dětí s alergickou anamnézou, což ty moje bohužel jsou. Tvrdý sýr bych rovněž dávala až po roce a vždycky je třeba ho nejdříve ochutnat, často bývá moc slaný. Samozřejmě záleží na každé mamince, co svému dítěti dá a kdy, já jsem velmi opatrná a první rok si vystačím se zeleninou, ovocem, bílým jogurtem a rýží (a samozřejmě mateřským mlékem a vodou). Rohlík se sýrem je tedy i pro mě nepřijatelný - to jen odpověď na otázku, co je na něm špatného - shrnuto a podtrženo: vlastně nic, ale podle mě není kam spěchat. Přeju zdravá miminka!
Zuzana a Pepča (7 měsíců) od Letních miminek

• Citovat
  • Upravit
2480
2.3.05 19:39

Ahoj Oxano!

Já si myslím, že je to hlavně kvůli tomu lepku. Každý má na to jiný názor. Někdo doporučuje od osmi měsíců, někdo od desíti i později.
Každá matka je odpovědna za své dítě, tak nechť se rozhodne sama, čím ho bude krmit.
Já jsem se rozhodla, že začnu s lepkem od desátého měsíce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
135
2.3.05 19:59

Bambulky, vrelá vďaka! :P :P :P :P
Ja som tiež začala s lepkom až teraz v desiatom mesiaci, , ale to len preto, že arzenál mojich nápadov som vystrieľala a malá skončila s trpezlivosťou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.05 20:01

přesně, tak ..každá at si začne kdy sama uzná za vhodné… :roll: upřímně..já, když měla první syna, tak jsem nevěděla nic o lepku, kdy ho začít dávat..nevěděla jsem nic o jogurtu z živou kulturou atd..ale ted co máme doma internet, se už o to zajímám. Chvílemi, musím se přiznat mi ze všech těch věcí bylo šíleně smutno a říkala jsem si : " proboha holka co jsi to tomu prvnímu ubohému synovi dávala za jídlo?!„…a proto VŠEHO S MIROU…a hlavně pana Fořta..... :D ..takže pokud je dítě zdravé a netrpí alergií, tak já nevidím důvod, nedat pečivo. Ale, jak už tady bylo napsané, každá z nás si to doma pěkně " ošéfuje " sama. :lol: takže děvčátka , mějme se rádi a neodsuzujme se tady za názory a životní styl…trochu tolerance by nám všem neškodilo… :oops: ..pěkný večer všem "lepkáčům“ i nelepkáčům" přeje Lenka+ synové lepkoví :P

• Citovat
  • Upravit
9867
2.3.05 23:36

Docela me prekvapilo, ze v detskych vyzivach od Hippu urcene pro deti od sesti mesicu jsou treba testoviny - takze lepek. Takze jsem se na tohle tema informovala a zavazne je pro vyrobce kojeneckych vyziv pro lepek prave tech sest mesicu. Osobne povazuji za rozumne pockat do doporucovanych osmi mesicu - a to ackoli v rodine nemame zadnou alergickou zatez. A ani potom to nebylo o tom, ze by moje mala mela kazdy den neco s lepkem, nejakou dobu jsem ji to dost stridala s ryzi a brambory, ze pravidelnou davku peciva a lepku zacala dostavat az s pravidelnou snidani. Koneckoncu ja dostavala krupicnou kasi od tri tydnu - a celiakii nemam.
Mam kamaradky alergicky a tam naprosto chapu, ze byly opatrnejsi a nikdy by me nenapadlo je odsoudit, stejne jako je by nikdy nenapadlo vycitat mi pecivo.
Takze bych rekla, ze tu nejde o to kdy zavadet nebo nezavadet, ale o to, ze pokud dam rohlik nebo ten tvrdy syr podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi, tak mi nikdo nema pravo co vycitat.
Zvlast anonymne. To a jen to me namichlo.

Lesina

PS: Pod pojmem kvalitni tvrdy syr jsem myslela proste jen kvalitni tvrdy syr - tj. neoschly, neprilis slany, neplesnivy a ze zdroje, ktery neni pochybny. Takze treba nivu mala nedostala, ale eidam jo - kousek platku na zuzlani mela moc rada a dodnes ho povazuju za lepsi pochoutku jak cokoladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
3.3.05 00:07

Jen malinky dotaz, co nebo kdo je Fort??? Nejaky pediatr nebo autor knizky?
 Lesina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
550
3.3.05 00:57

Ahojky,

pominu lepek nelepek od kdy do kdy a jen napisu proc nam doktorka doporucila spis chlebik nez rohlicek. Pry se ten rohlik spise prilepi na patro, kdezto chleba nakrajeny na kosticky se v papule rozpusti aniz by ditko melo zoubky. Tolik teorie, praxi zatim nemam.

Monca a moncicaci 9m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missorka
3.3.05 06:51

Bože, Lesi,

ty nevíš kdo je Fořt??? :lol: Pan Fořt je autorem publikace o výživě dětí - mluvilo se tady o ní několikrát (hlavní odborník je tuším Alice). Nečetla jsem, nemůžu tedy říct, podle ohlasů je patrně docela striktní a ne každá mamina se s ním shodne. Musím říct, že v mém oblíbeném pořadu Pod pokličkou vystupuje taky, a tam je mi velmi sympatický šaramantní pán.

Tož asi tak. :-) Myslela jsem, že je na emiminu totálně profláklej, ale asi máme i jiné problémy než od kterého měsíce přesně dávat lepek, co? ;-)

Peta

• Citovat
  • Upravit
135
3.3.05 09:49

No, to som si zase nadrobila..
Tak sme sa dostali od tých žervé syrov až taaak ďaleko…
No, ale ďakujem za vysvetlenie o rohlíkoch…
Pretože nie sme doma alergici, manžel môže zjesť aj slona, nič mu nie je, ja takisto, takže prečo nie v desiatom mesiaci lepok,no…
Anonymne nadávať, no pomlčím…
Nikde nie je stopercentne napísané, že v roku sa preklenie magická hranica absolútnej neškodnosti.
Veľmi ma pobavilo slovné spojenie: „rádoby na matku roku“, to je krásne, ,to je to, čo sa mi na češtine páči, tie hlášky, rehotala som sa na tom asi do pol noci, fakt dobré…

Vôbec by ma neprekvapilo, keby moja dcéra trebárs o dvadsať rokov prišla s poznatkom, že do roku sa odporúča plne kojiť, potom do dvoch rokov len hypoalergénna strava a hrozný lepok až po piatom roku, kedy sa končí kojenie.
Ono sa to totiž strašne rýchlo mení.
Ale asi sa zabúda na genetiku. Môj manžel bol kojený len pol roka/na dnešné pomery, ó aká drzosť :oops: /, krupicovú kašu s mliekom priamo nadojeným konzumoval od tretieho mesiaca, nehovoriac o cestovinách s vaječným bielkom.A je taký zdravý ako repa, buch, buch…Nádchu vôbec nepozná, zje všetko do radu.Skrátka nedá sa to porovnať so mnou, ktorú moja matka, lekárka, kojila do dvoch rokov, v tej dobe, na mrkve som bola do roku, kravské mlieko som dostala až keď som mala tri.
A to mám problémy s kľbami, nalepí sa na mňa každá nádcha a tak…
Ale spomeniem aj to, že manžel je o dvesto percent povaha kľudnejšia, rozvážnejšia a to sa stravoval v detstve tak, že by doktor Fořt plakal a dnešné matky, vrátane mňa zalamujú rukami.
Hold, genetika a genetika, okrem toho celiakia je ochorenie, ktoré sa rado spája so stresom a je možné dostať ho kedykoľvek, žiaľ…
Neopomínam fakt, že manželova matka sa svojim deťom venovala inak, ako tá moja, ktorá celý život žije prácou a to si myslím, je dôležitejšie, ako hádky o rohlíkoch.Tým nechcem svoju drahú mamku odsudzovať, robila, čo mohla.
A keď sa teraz na mňa vyrútia matky výživárky, nevadí mi to, viem svoje.
Takže vám ďakujem za syry žervé, aj rohlíky a chleby. Životu zdar! :P :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
3.3.05 10:59

Ahoj, jdu se kat, ze nevim, kdo je pan Fort :D:D:D Nakonec jsem zjistila, ze vim…
Vcera jsme ho vecer rozebraly s holkama na chatu a ja zjistila, ze ho znam - na porad „POD POKLICKOU“ se divam moc rada, libi se mi i ten pan, co tam dava rady, jen jsem byla presvedena, ze je tam predklada s jistou nadsazkou a proste jsem ho nebrala vazne. Fakt me nenapadlo, ze to neni sranda!!! Cely ten porad je odlehceny a moc mily :) Proste zboznuju Marus a Karla, kteri cely porad glosuji - a ta parta neandrtalcu - parada!
Publikace od zmineneho pana jsem otevrela, precetla par radek az stranek a zase zavrela - nijak me neoslovil - jednak pise nezazivne a jednak pise blbiny - teda pro me pise blbiny. Kdo ho uznava, tak at tak s klidem cini, snad si tim prece neublizi, ne?
Ctim za:,–(u vseho s mirou a krmim sve dite podle sveho nejlepsiho vedomi a svedomi a budu to delat dal. A s klidem se pod to podepisu.

Lesina

PS: Kdyz se bavim s mamkou o tom, jak ona krmila me (teda jak cela jeji generace krmila sve potomky, moje vrstevniky) tak se jen smeju - krupicova (lepkova) kase z kravskeho mleka od tri tydnu, ovocne stavicky od sesti, tvaroh se syrovym vajickem a cukrem od dvou - tri mesicu, od tri mesicu polivcicky… A ani ja a ani manzel nejsme alergici a jsme v podstate zdravi jako ripy :D:D:D:D:D Teda ne ze bych ji chtela nasledovat nebo ji nasledovala, ale tak nejak me to drzi pri zemi. Ovsem musim konstatovat, ze mam obrovske stesti, ze mamka respektuje to, jak sve deti stravuji a nejde proti me.
Sice jsem ji se svym umyslem kojit do pul roku pobavila a prorokovala mi, ze to nepujde, par tydnu mela neustale strach, jestli jeji vnucku netyram hlady a tezko rozdychavala to, ze mala nedostava sladky cajicek mezi kojenim, ale pak si zvykla, zjistila, ze male to jde k duhu a kdyz na pul roce mela skoro devet kilo, tak se stala zastancem kojeni, az jsem se divila. Pravda, smala se mi, ze chci kojit dal a divila se, kdy to slo a ted, kdyz v roce a pul pomalu odstavuji se uz nedivi vubec nicemu :D:D:D:D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí