Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
zalozte si stavebne sporenie na niektoreho zo svojich rodicov alebo niekoho komu vyhradne doverujete ![]()
rodinka4 píše:
zalozte si stavebne sporenie na niektoreho zo svojich rodicov alebo niekoho komu vyhradne doverujete
No, tak manželovi by to asi chtělo důvěřovat… a pokud nedůvěřuji a potřebuji něco bokem, tak fajn. Ale pak nejspíš ani nebudu důvěřovat jiným lidem, když manžel by měl být nejbližší člověk. A na jméno rodičů - super - ale co když to některý rodič vybere? Ten, na jehož jméno je stavebko napsáno, ten k tomu má dispoziční právo ![]()
Jak jsme psala, podle mě nejjistější je vlastní účet i v případě společných peněz, nebo minimálně dispoziční právo k tomu společnému. Protože jakmile budu chtět „zdrhnout“, budu mít přístup k financím, ze kterých to zafinancuji, a jakmile dojde k rozvodu, stejně se všechno na účtech bude dělit.
Ale pokud manželovi tak moc nedůvěřujete, prostě nedohledatelná je obálka nebo prasátko. A nebo předmanželská či manželská dohoda, když se žena tolik bojí o „svůj zadek“.
APuccelli píše:rodinka4 píše:
zalozte si stavebne sporenie na niektoreho zo svojich rodicov alebo niekoho komu vyhradne doverujeteNo, tak manželovi by to asi chtělo důvěřovat… a pokud nedůvěřuji a potřebuji něco bokem, tak fajn. Ale pak nejspíš ani nebudu důvěřovat jiným lidem, když manžel by měl být nejbližší člověk. A na jméno rodičů - super - ale co když to některý rodič vybere? Ten, na jehož jméno je stavebko napsáno, ten k tomu má dispoziční právo
Jak jsme psala, podle mě nejjistější je vlastní účet i v případě společných peněz, nebo minimálně dispoziční právo k tomu společnému. Protože jakmile budu chtět „zdrhnout“, budu mít přístup k financím, ze kterých to zafinancuji, a jakmile dojde k rozvodu, stejně se všechno na účtech bude dělit.
Ale pokud manželovi tak moc nedůvěřujete, prostě nedohledatelná je obálka nebo prasátko. A nebo předmanželská či manželská dohoda, když se žena tolik bojí o „svůj zadek“.
tak takych co doverovali manzelom a zle dopadli je tu na emiminu kopa… ja zatial nemam ziadny tajny zdroj, lebo som nepocitovala potrebu ale kebyze ho chcem, zalozim 100% stavebne na meno mojho otca alebo matky… tam mam istotu nie 100% ale 1000% ze o ne nepridem
mam najlepsich rodicov na svete
navyse su financne niekde uplne inde ako ja a na mojich par supov by sa tazko ulakomili ![]()
rodinka4 píše:APuccelli píše:tak takych co doverovali manzelom a zle dopadli je tu na emiminu kopa… ja zatial nemam ziadny tajny zdroj, lebo som nepocitovala potrebu ale kebyze ho chcem, zalozim 100% stavebne na meno mojho otca alebo matky… tam mam istotu nie 100% ale 1000% ze o ne nepridemrodinka4 píše:
zalozte si stavebne sporenie na niektoreho zo svojich rodicov alebo niekoho komu vyhradne doverujeteNo, tak manželovi by to asi chtělo důvěřovat… a pokud nedůvěřuji a potřebuji něco bokem, tak fajn. Ale pak nejspíš ani nebudu důvěřovat jiným lidem, když manžel by měl být nejbližší člověk. A na jméno rodičů - super - ale co když to některý rodič vybere? Ten, na jehož jméno je stavebko napsáno, ten k tomu má dispoziční právo
Ale pokud manželovi tak moc nedůvěřujete, prostě nedohledatelná je obálka nebo prasátko. A nebo předmanželská či manželská dohoda, když se žena tolik bojí o „svůj zadek“.mam najlepsich rodicov na svete
navyse su financne niekde uplne inde ako ja a na mojich par supov by sa tazko ulakomili
Tak já s rodiči osobně problém nemám… jim věřím též, stejně jako mému muži. A finančně tohle ani nemusím řešit… spíš mi jde o to, že stejně jako hodně holek tady na emimi nalítlo manželovi, je tu i dost příběhů o ne zrovna standardních rodičích.
Navíc já tedy hlavně vysvětluji tu právní situaci… kdy stejně nebude nic její
Prostě z tohodle pohledu mi nejrozumější přijde (před)manželská dohoda ve smyslu „jedem miláčku společně, pokud budeme svoji, ale jakmile jdeme od sebe, nic se nedělí, co bylo a je moje, je moje a co bylo a je Tvoje, tak je Tvoje. Takže moje svatební spoření je moje a nemáš nárok, mnou koupené auto je moje a nemáš nárok, peníze na mém účtu jsou moje a stejně tak naopak“
APuccelli píše:rodinka4 píše:APuccelli píše:tak takych co doverovali manzelom a zle dopadli je tu na emiminu kopa… ja zatial nemam ziadny tajny zdroj, lebo som nepocitovala potrebu ale kebyze ho chcem, zalozim 100% stavebne na meno mojho otca alebo matky… tam mam istotu nie 100% ale 1000% ze o ne nepridemrodinka4 píše:
Ale pokud manželovi tak moc nedůvěřujete, prostě nedohledatelná je obálka nebo prasátko. A nebo předmanželská či manželská dohoda, když se žena tolik bojí o „svůj zadek“.mam najlepsich rodicov na svete
navyse su financne niekde uplne inde ako ja a na mojich par supov by sa tazko ulakomili
Tak já s rodiči osobně problém nemám… jim věřím též, stejně jako mému muži. A finančně tohle ani nemusím řešit… spíš mi jde o to, že stejně jako hodně holek tady na emimi nalítlo manželovi, je tu i dost příběhů o ne zrovna standardních rodičích.
Navíc já tedy hlavně vysvětluji tu právní situaci… kdy stejně nebude nic jejíProstě z tohodle pohledu mi nejrozumější přijde (před)manželská dohoda ve smyslu „jedem miláčku společně, pokud budeme svoji, ale jakmile jdeme od sebe, nic se nedělí, co bylo a je moje, je moje a co bylo a je Tvoje, tak je Tvoje. Takže moje svatební spoření je moje a nemáš nárok, mnou koupené auto je moje a nemáš nárok, peníze na mém účtu jsou moje a stejně tak naopak“
my mame spolocne peniaze a spolocny ucet, ako vtedy funguje predmanzelska zmluva?
my mame obaja byt spred manzelstva a to do BSM ak dobre viem nespada, takze to neriesime, ale pokial nam chodi plat na jeden ucet, pokial ja som na materskej a on zaraba, ako toto riesi predmanzelska zmluva? ja nemam paru, teda ja uz ju aj tak neuzavriem, kedze sme manzelia, ale len tak zo zvedavosti sa pytam… inac by sa mi asi nepacilo keby pred svadbou prisiel s predmanzelskou zmluvou, by ma dobre nasral
potom by bola dovera naozaj tatam… ![]()
Předmanželská smlouva může říct, že se spoelčné jmění zůží na nejnutnějí vybavení domácnosti. Prostě dál budete mít každý své peníze. Jestliže jste byty získali před manželstvím a je na nich splacená hypotéka, tak je ten byt každýho zvlášť. Do společného jmění nepatří dary, restituce, věci osobní potřeby.
Nene, co nabudete před manželstvím - tedy všechny majetky (ale i závazky), se kterými do manželství vstoupíte - to do SJM nespadá.
Jakmile není smlouva, i kdyby peníze chodily na rozdílné účty, jsou společné a u rozvodu se budou dělit.
No, předmanželská smlouva není jeden konkrétní typ, je možné si tam vymyslet v zásadě cokoli (v rámci hranic zákona) a upravovat cokoli. Ale v zásadě jde o to, že peníze, které vyděláte máte každý svoje, ale společně musíte financovat běžné výdaje - to je společné - tedy nákupy atd. Ale fakt u předmanželské smlouvy je to rozdílné.
Manželka, pokud nevydělává, má ze zákona nárok na výživné, proto se i do smluv někdy uvádí, že v případě, že manželka nebude schopna se živit sama, či v případě vychovávání dětí, bude ji vyživovat manžel a stanovuje se určitá částka, či způsob, jak se ta částka vypočítá.
No, během manželství se dá uzavřít něco podobného - dohoda o zúžení SJM, tedy dohoda mezi manželi, sepisuje se formou notářského zápisu (k uzavření je třeba notář, který to s vámi sepíše) a tím se SJM zúží na věci tvořící obvyklé vybavení společné domácnosti. Dojde tedy k tomu, že majetek a závazky, které by jinak ze zákona tvořily předmět SJM, se smlouvou z předmětu SJM vyjmou a zůstanou ve vlastnictví jednotlivých manželů. Potom tedy, pokud jeden z manželů nabývá nějaký majetek/závazky, pak pouze na sebe, nikdo na oba. A pokud nabývají společně, vzniká k tomu danému majetku, společně nabytému podílové vlastnictví. Je to jako SJM, ale pouze k té jedné konkrétní věci, takže to pak při rozvodu a exekuci není tak bolavé.
rodinka4 píše:Marka76 píše:to je odtajnena rezerva ked si o nich navzajom viete
My máme jeden ůčet-proč platit 2× poplatky? Po svatbě jsem manželův zrušila-u něho to bylo jednodužší.Ale on ani neví kolik máme peněz-o ůčetnictví se nestará.Když potřebuje peníze tak si vezme.Ale mám i svou tajnou rezervu-tak jako i manžel
.Ale nemáme to na ůčtě.
To nevadí,ale prchy jsou,alespoň nějaké.Já o manželových vím on o mých ne
![]()
janine24 píše:Kallkapa píše:Tak já jsem asi hajzl, ale chtěla bych zpátky přepsat všechno. A pak klidně svatbu s jasným vyrovnáním s čím kdo do vztahu šel.Wiolla píše:Souhlasím s Wiol. Rohli, řekni si o přepsáni poloviny zpět na Tebe dokud jsou vztahy ok. Nechtěj ho celý, to by si mohl myslet, že plánuješ, že ho opustíšrohlice píše:Wiolla píše:rohlice píše:Čoveče mně to nedá, ať si jsem za prudiče, ale jak jsi toto mohla dopustit?Gabika píše:
Hm, tak ja žiadneho strýčka nečakám, peniaze sú všetky spoločné a na účtoch. Presnejšie, na manželových účtoch, ale na internetbanking mám heslá. Žiaden majetok nie je písaný na mňa. Možno som tu jediná naivná, ale svojmu manželovi verím.Verím, že by ma nenechal „na holičkách“, keby k niečomu došlo…
hele já taky věřím,že by mě v tom nenechal vykoupat,ale nechtěla bych na něm bejt úplně závislá,právě i proto,že všechno má psaný jen na sebe a manželé nejsme
Jako jeho byt prodat a svůj CELÝ přepsat na něj? Proč? Nejste tam psaní aspoň oba? Pak by to logiku jakouš takouš mělo…(i když s věcma nakoupenýma za jeho byt by ti odešel, asi těžko by ti ve vyhrocené situaci dával půlku).
nejsi za prudiče
jsem zvyklá,že každej kdo se to dozví mě má za magora
já musela nebo musela,no musela,„nesměla“ jsem na sebe mít nic napsanýho víš,kvůli „průšvihu“ z doby co jsme spolu ještě nebyli,sice to teď koncem roku pominulo to „nebezpečí“,že by mi něco mohlo bejt odebráno,ale to mám jako za ním jít a říct"hele miláčku už mi nehrozí,že by mi byt vzali,co takhle abys mi ho zase vrátil"to jako neudělám
a psát nás tam oba
já jako najednu stranu naivně věřim,že kdyby se něco stalo,že s malou by mě nevyhodil a nechal mi to tu
a jestli jo,tak má životku psanou na mě tak bych ho asi zabila
myšleno jako fór,vim,sice blbej,ale…
Ahááá.
A hned by se vidělo, kdo je a kdo není charakter.
Jinak jo, já bych mu to řekla. Něco jako: „Hele, nebezpečí pominulo, pojďme narovnat dočasný stav a půlku bytu napsat zpátky na mě. Jako já ho nechci vrátit celý, že jo, když ty jsi prodal svůj, ale napsané fifty fifty mi to přijde fér. Co ty na to?“
(Jestli to ovšem chceš zjišťovat. Nicméně kdy jindy, než když jsou vztahy OK? Až (pokud někdy) nebudou, bude pozdě…). Ale řekni mu, žijeme tu jako rodina, budeme to mít fifty fifty. Myslím, že když mu to řekneš normálně není na tom nic špatného..
No počkej, ale předpokládám, že chlap peníze, které dostal za prodej svého bytu, nepoužil jen čistě sám pro sebe, ale že šly na „společnou věc“ (nový nábytek, rekonstrukce, společná dovolená atd.). Pokud je má ulité, tak to souhlasím, v tom případě přepsat byt celý. Pokud se peníze za jeho byt nějak dělily (užily společně), pak by přepsání celého bytu zpátky na rohlici bylo nefér, ne?
A to už musí vědět oni dva, jak to bylo… ![]()
Příspěvek upraven 02.02.12 v 15:31
rodinka4 píše:
zalozte si stavebne sporenie na niektoreho zo svojich rodicov …
Tak tak… ![]()
rodinka4 píše:APuccelli píše:tak takych co doverovali manzelom a zle dopadli je tu na emiminu kopa… ja zatial nemam ziadny tajny zdroj, lebo som nepocitovala potrebu ale kebyze ho chcem, zalozim 100% stavebne na meno mojho otca alebo matky… tam mam istotu nie 100% ale 1000% ze o ne nepridemrodinka4 píše:
…mam najlepsich rodicov na svete
Naprosto souhlasím. I s těmi 1.000%, i s těmi nejlepšími rodiči na světě. ![]()
holky a kdyz mam stavebni sporeni na sebe, tak v pripade ze bych se znovu vdala a rozvedla
, tak se do SJM nepocita ne? protoze bylo pred svatbou.. nebo jak to je pak v tomhle pripade?
P.S. nemam v planu se zatim ani znovu vdavat, natoz rozvadet, jen me to zajima ![]()
jinak jsem si dnes zalozila ucet u fio banky, bez poplatku. a v pripade nedejboze rozvodu bych ho vybrakovala kdyz by slo do tuhyho a penize schovala v obalce u nasich ![]()
SayaSt píše:
jinak jsem si dnes zalozila ucet u fio banky, bez poplatku. a v pripade nedejboze rozvodu bych ho vybrakovala kdyz by slo do tuhyho a penize schovala v obalce u nasich
taky mám účet u fia, ale musím se už dokopat si u nich zařídit spořící účet. Takhle mě to láká utrácet ![]()
Obálky se u mě neosvědčily. Musím mít kasičky, které se dají otevřít jenom otevírákem. Takže mám v knihovně za knížkami (chlap nečte) kasičku pro mě jako zadní vrátka. Pak má svojí kasičku mrňous a ještě mám na drobnosti do domácnosti - tyhle 2 jsou přístupné chlapovi aby do nich taky mohl něco hodit.
Na každý týden si vyberu předem stanovenou částku (u fia je několik výběrů z jejich bankomatů zdarma). Co na konci týdne zbyde rozdělím do kasiček.
Do kasiček dál putuje každý peníz co před praním najdu v kapse, válí se někde po domě, najdu na ulici a v neděli při úklidu najdu v kabelce nebo kočáru.
holky jj,ty peníze šly na společný věci-smáznutí dluhů-obou-,na rekonstrukci a na „pořizování“miminka
což nakonec nebylo třeba,ale to je na jinou diskusi ![]()
a hele když už jsme vedený jako druh a družka tak by to stejnak šlo ve finále na půl ne? ![]()