Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedočetla jsem celou diskuzi, ale asi tu budu jediná, kdo žádný tajný účet ani obálky nemá a ani chlap nemá žádné ulité peníze a rodinné finance máme všechny společné.
Jsem s manželem přes 16 let. Když jsme spolu začínali, on neměl nic, já družstevní byt. Za tu dobu, co jsme spolu, jsme snad jen první rok měli oddělené účty, pak už jen jeden společný, psaný na manžela s tím, že k němu mám plné právo. Mám plný přístup k účtu, svojí kartu, plný přístup přes internetbanking, on zná moje hesla k účtu i kartě (ale nepamatuje si je), já znám jeho hesla (pamatuji si je a kolikrát se přihlašuji přes něj).
Ostatní účty jsou též na něj, opět s mým plným přístupem. Veškeré investiční kroky řešíme spolu a i když mu kolikrát říkám, že to se mnou řešit nemusí, že vím, že investuje dobře, vždycky mě předem informuje, co kam plánuje investovat, pořídit a proč.
Známe dokonce i svá hesla na své maily, vlastně asi známe všechna hesla, piny, přístupy, co kdo kde má
![]()
Za ty roky, co jsme nebyli manželé, jsme každý nashromáždili nějaký majetek, hlavně jsme pak investovali do nemovitostí. Nedávno, tedy už pár let po svatbě, jsme každý své vlastní nemovitostí prodali a koupili dohromady dům, který rekonstruujeme. Je obou. Zbývající nemovitosti už jsou taky obou.
Vím přesně, jaký je manželův příjem, stejně tak on zná můj. Nemáme potřebu někde schovávat před tím druhým peníze ![]()
Navzájem si věříme, máme stejné životní postoje a názory a nedovedu si představit, že bych si měla bokem dávat peníze ![]()
Jsem si jen tak představila, jak by mi bylo, kdybych zjistila, že si můj muž dělá někde bokem tajnou zásobu pro případ, že by mi hráblo a na stará kolena bych zdrhla s mladým zajíčkem. Kdyby mi řekl, že si dělá zásoby, abych ho neoškubala a něco mu zbylo a mohl začít jinde od znova ![]()
Bez rýpání - zajímalo by mě, kdyby vám na to chlap přišel, jak byste mu to vysvětlily? ![]()
Bez rýpání – zajímalo by mě, kdyby vám na to chlap přišel, jak byste mu to vysvětlily? ![]()
Tak já jsem psala, že „tajný“ účet mám ale chlap o něm ví, takže zas tak tajný není
. Akorát neví kolik tam mám peněz a ani ho to nezajímá
. Nemám to pro případ, že by zdrhnul s mladou „zaječicí“ ale proto, že na účtu na něco „šetřím“. Prostě tam posílám peníze, které mám navíc. On si z peněz navíc radši koupí sprotovní náčiní a já si je radši šetřím. Kdyby na to chlap komukoliv přišel myslím, že každý může říct, že šetří třeba na dovču nebo na cokoliv jiného
. Mě by spíš potěšilo kdybych našla chlapovi „tajné konto“ s pěknou sumičkou
. (Samozřejmě bychom nesměli strádat ale když si dopřejem co je nám libo, tak by mi fakt nevadilo, kdyby si „přebytečný peníz“ někam odkládal).
Kallkapo, tak zrovna tajný účet, o kterém chlap ví, jsem na mysli neměla ![]()
Já to asi nebudu schopná pochopit, protože já ani on nemáme peníze navíc ![]()
Máme naše peníze. Když si chce on koupit raketu na squash, což mně přijde úplně, ale úplně zbytečné
, tak si ji prostě koupí
Když já chci něco „svého“, tak si to prostě taky koupím
.
Oba víme, co a v jaké hodnotě si můžeme dovolit. Kdyby přišel s tím, že si koupil třeba výbavu na hokej za 20 tisíc, tak by slyšel můj komentář, ale on to prostě neudělá. Ví, jaké máme finanční možnosti, jaké máme plány na nákupy (nemyslím běžné nákupy), jaké máme v plánu jiné výdaje (dovolená, atd.) a prostě si koupí tu výbavu na hokej za míň ![]()
To samé já.
On si nepotřebuje dokazovat, že je chlap tím, že by mě vydíral/omezoval/měl v hrsti díky penězům a přiděloval mi na domácnost jen určitou částku z jeho mně neznámého příjmu (jak je to zde na eMiminu z mnoha diskuzí patrno) a já si zas nemusím dokazovat tajnými penězi, že bych byla schopná prásknout dveřma v případě, že by „něco“ udělal ![]()
rohlice píše:
holky jj,ty peníze šly na společný věci-smáznutí dluhů-obou-,na rekonstrukci a na „pořizování“miminkacož nakonec nebylo třeba,ale to je na jinou diskusi
a hele když už jsme vedený jako druh a družka tak by to stejnak šlo ve finále na půl ne?
Neblázni!
Ani omylem. To už jsme přece psaly, že i kdybyste se vzali a byli manželé, tak byt je jeho a šmitec. Natož druh-družka. Žádné na půl by nebylo. Napůl bude jen tehdy, když půlku napíše na tebe a BUDE TO TAK UVEDENÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ. Kapišto? ![]()
Wiolla píše:rohlice píše:Neblázni!
holky jj,ty peníze šly na společný věci-smáznutí dluhů-obou-,na rekonstrukci a na „pořizování“miminkacož nakonec nebylo třeba,ale to je na jinou diskusi
a hele když už jsme vedený jako druh a družka tak by to stejnak šlo ve finále na půl ne?Ani omylem. To už jsme přece psaly, že i kdybyste se vzali a byli manželé, tak byt je jeho a šmitec. Natož druh-družka. Žádné na půl by nebylo. Napůl bude jen tehdy, když půlku napíše na tebe a BUDE TO TAK UVEDENÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ. Kapišto?
Mám polotajný spořící účet, kde končí naše společné ušetřené peníze.
Chlap o něm ví, ale mám od něj nakázáno tajit mu, kolik tam je, aby to nechtěl utratit. Ale občas mu to řeknu, páč mě to tajemství tíží ![]()
Peníze bokem si šetřím, ale přítel o tom účtu ví , takže tajný sice není, ale přístup k němu nemá ![]()
On má taky svůj ![]()
strace píše:
Kallkapo, tak zrovna tajný účet, o kterém chlap ví, jsem na mysli neměla![]()
Já to asi nebudu schopná pochopit, protože já ani on nemáme peníze navíc
On si nepotřebuje dokazovat, že je chlap tím, že by mě vydíral/omezoval/měl v hrsti díky penězům a přiděloval mi na domácnost jen určitou částku z jeho mně neznámého příjmu (jak je to zde na eMiminu z mnoha diskuzí patrno) a já si zas nemusím dokazovat tajnými penězi, že bych byla schopná prásknout dveřma v případě, že by „něco“ udělal
Máme naše peníze. Když si chce on koupit raketu na squash, což mně přijde úplně, ale úplně zbytečné, tak si ji prostě koupí
.
Oba víme, co a v jaké hodnotě si můžeme dovolit. Kdyby přišel s tím, že si koupil třeba výbavu na hokej za 20 tisíc, tak by slyšel můj komentář, ale on to prostě neudělá. Ví, jaké máme finanční možnosti, jaké máme plány na nákupy (nemyslím běžné nákupy), jaké máme v plánu jiné výdaje (dovolená, atd.) a prostě si koupí tu výbavu na hokej za míň
To samé já.
A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal? ![]()
Gina108 píše:strace píše:A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal?
On si nepotřebuje dokazovat, že je chlap tím, že by mě vydíral/omezoval/měl v hrsti díky penězům a přiděloval mi na domácnost jen určitou částku z jeho mně neznámého příjmu (jak je to zde na eMiminu z mnoha diskuzí patrno) a já si zas nemusím dokazovat tajnými penězi, že bych byla schopná prásknout dveřma v případě, že by „něco“ udělal
Máme naše peníze. Když si chce on koupit raketu na squash, což mně přijde úplně, ale úplně zbytečné, tak si ji prostě koupí
.
Oba víme, co a v jaké hodnotě si můžeme dovolit. Kdyby přišel s tím, že si koupil třeba výbavu na hokej za 20 tisíc, tak by slyšel můj komentář, ale on to prostě neudělá. Ví, jaké máme finanční možnosti, jaké máme plány na nákupy (nemyslím běžné nákupy), jaké máme v plánu jiné výdaje (dovolená, atd.) a prostě si koupí tu výbavu na hokej za míň
To samé já.
Vždyť psala, že má dispoziční práva. Vybere, zaplatí kauci za podnájem, přestěhuje se, štůsek strčí v novém bydlení do krabice od cukru. ![]()
Ono je hezký partnerovi věřit, že by tě nikdy z domu nehnal s holým zadkem, nebo představa že na něm nebudeš finančně závislá. Ale nikdy nevíš co se stane. A většinou když se něco začne kazit tak ve velkým. Takže např. tebe propustí z práce a chlap si najde milenku. Pokud máte společný účet hrozí riziko, že z těch peněz bude dotovat milenku a ty jako nezaměstnaná se budeš prosit o kapesné.
Prostě nikdy bych nevěřila chlapovi (ale ani ženě), že mu nerupne v kouli a nezačne se chovat jako idiot.Lepší je mít něco bokem o čem partner neví než nemít nic a nemoct opustit nefungující vztah. Když všechno klape a peněz je odložených dost, tak ho můžeš vzít na dovolenou apod.
A kdyby mi na moje penízky přišel, tak mu řeknu, že šetřím na nějaké překvapení pro něj.
Gina108 píše:strace píše:A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal?
.
To samé já.
Opravdu by vám ani jedné nevadilo, kdybyste se dověděly, podotýkám ve fungujícím vztahu, že si partner roky šetří pro případ, že byste odešly s jiným chlapem? Že vám celou dobu nevěřil a počítal s tím, že se stejně jednou spustíte? A zdůvodnil by to tím, že kdybyste neodešly, tak byste si jeli spolu na dovolenou? A že tak vlastně šetřil pro vás oba?
Sorry, já tohle prostě nechápu. Jaký je rozdíl mezi tím, když si ženská tajně škudlí peníze pro kdyby coby a když chlap nedává ženský všechny svoje peníze?
Chlapa za to odsoudíte a ženská je za to samé, že zatajuje společné peníze, za hvězdu? ![]()
Wiolla píše:Gina108 píše:Vždyť psala, že má dispoziční práva. Vybere, zaplatí kauci za podnájem, přestěhuje se, štůsek strčí v novém bydlení do krabice od cukru.strace píše:A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal?
.
To samé já.
Noo, ohl. těch dispozičních práv - nevíte jestli náhodou nejdou zrušit. Tzn já mám dispoziční právo k účtu, který je psán na partnera. Může ten partner ta moje dispoziční práva zrušit, ani bych se o tom třeba dozvěděla??? Fakt netuším, ale obávám se, že ano.
Nečetla jsem to celé.
Mám svůj účet, chlap svůj - navzájem k nim máme dispoziční práva. Mám svůj spořící účet, chlap svůj. Mám svoje stavebko, chlap svoje.
Přehled o zůstatcích skoro všech účtů mám já. Nedávno jsem počítala cashflow, tak vím i kolik má na svém účtu manžel. Jinak k těm spořícím účtům mám hesla já. Na stavebka pak v prosinci rozesílám peníze já. Žádný tajný účet nepotřebuji. Myslím si, že je to věc důvěry. V případě rozchodu bych určitě neodešla s holým zadkem.
strace píše:
Opravdu by vám ani jedné nevadilo, kdybyste se dověděly, podotýkám ve fungujícím vztahu, že si partner roky šetří pro případ, že byste odešly s jiným chlapem? Že vám celou dobu nevěřil a počítal s tím, že se stejně jednou spustíte? A zdůvodnil by to tím, že kdybyste neodešly, tak byste si jeli spolu na dovolenou? A že tak vlastně šetřil pro vás oba?
Sorry, já tohle prostě nechápu. Jaký je rozdíl mezi tím, když si ženská tajně škudlí peníze pro kdyby coby a když chlap nedává ženský všechny svoje peníze?
Chlapa za to odsoudíte a ženská je za to samé, že zatajuje společné peníze, za hvězdu?
Ale tak on si šetří, já to vím. A je dobře, že si šetří, je to teď i naše rezerva, když jsem na mateřský. No já mám jen takovou malou pohotovostní rezervičku a ten majetek, ale kdyby byl rodinný průser, např. někdo onemocněl, tak holt to třeba prodám a použiju, nebo na důchod to budu mít no a když zblbne, žačne chlastat, tak to holt použiju na osamostatnění. A to samý on. Kdybych já zblbla, tak chudý rozhodně nezůstane.
Odsuzuju, když chlap nedává ženský dost na domácnost, (pokud ona vede kasu) a kupuje si za to jen pro sebe, resp. sponzoruje milenky.