Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Gina108 píše:Wiolla píše:Noo, ohl. těch dispozičních práv - nevíte jestli náhodou nejdou zrušit. Tzn já mám dispoziční právo k účtu, který je psán na partnera. Může ten partner ta moje dispoziční práva zrušit, ani bych se o tom třeba dozvěděla??? Fakt netuším, ale obávám se, že ano.Gina108 píše:Vždyť psala, že má dispoziční práva. Vybere, zaplatí kauci za podnájem, přestěhuje se, štůsek strčí v novém bydlení do krabice od cukru.strace píše:A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal?
Kallkapo, tak zrovna tajný účet, o kterém chlap ví, jsem na mysli neměla![]()
Já to asi nebudu schopná pochopit, protože já ani on nemáme peníze navíc
On si nepotřebuje dokazovat, že je chlap tím, že by mě vydíral/omezoval/měl v hrsti díky penězům a přiděloval mi na domácnost jen určitou částku z jeho mně neznámého příjmu (jak je to zde na eMiminu z mnoha diskuzí patrno) a já si zas nemusím dokazovat tajnými penězi, že bych byla schopná prásknout dveřma v případě, že by „něco“ udělal
Máme naše peníze. Když si chce on koupit raketu na squash, což mně přijde úplně, ale úplně zbytečné, tak si ji prostě koupí
Když já chci něco „svého“, tak si to prostě taky koupím
.
Oba víme, co a v jaké hodnotě si můžeme dovolit. Kdyby přišel s tím, že si koupil třeba výbavu na hokej za 20 tisíc, tak by slyšel můj komentář, ale on to prostě neudělá. Ví, jaké máme finanční možnosti, jaké máme plány na nákupy (nemyslím běžné nákupy), jaké máme v plánu jiné výdaje (dovolená, atd.) a prostě si koupí tu výbavu na hokej za míň
To samé já.
to víš, že to může zrušit. Mamka takhle rušila nevlastnímu otci, když začal blbnout. Je to její účet, ona rozhodne, kdo na něj bude mít přistup!!
Gina108 píše:strace píše:Ale tak on si šetří, já to vím. A je dobře, že si šetří, je to teď i naše rezerva, když jsem na mateřský. No já mám jen takovou malou pohotovostní rezervičku a ten majetek, ale kdyby byl rodinný průser, např. někdo onemocněl, tak holt to třeba prodám a použiju, nebo na důchod to budu mít no a když zblbne, žačne chlastat, tak to holt použiju na osamostatnění. A to samý on. Kdybych já zblbla, tak chudý rozhodně nezůstane.
Opravdu by vám ani jedné nevadilo, kdybyste se dověděly, podotýkám ve fungujícím vztahu, že si partner roky šetří pro případ, že byste odešly s jiným chlapem? Že vám celou dobu nevěřil a počítal s tím, že se stejně jednou spustíte? A zdůvodnil by to tím, že kdybyste neodešly, tak byste si jeli spolu na dovolenou? A že tak vlastně šetřil pro vás oba?
Sorry, já tohle prostě nechápu. Jaký je rozdíl mezi tím, když si ženská tajně škudlí peníze pro kdyby coby a když chlap nedává ženský všechny svoje peníze?
Chlapa za to odsoudíte a ženská je za to samé, že zatajuje společné peníze, za hvězdu?
Odsuzuju, když chlap nedává ženský dost na domácnost, (pokud ona vede kasu) a kupuje si za to jen pro sebe, resp. sponzoruje milenky.
Ale tak to pak nejsou tajné peníze, když víš, že si šetří a počítáš s tím jako s rezervou v případě potřeby ![]()
A s tím zrušením dispozičních práv - ano máš pravdu, dnes to tak je. My máme ve smlouvě k účtu někdy z roku 1996 ručně doplněno, že manžel nemůže měnit dispoziční právo nebo účet zrušit bez mého vědomí. Otázka je, zda by to bylo dnes vymahatelné. Ale mě to už fakt nezajímá, protože vím, že s holým zadkem bych neodešla ani já, ani on. Prostě to tak máme, no.
strace, já ti plně rozumím.
Máme to podobně nastavené. Co se týká financí, tak je každý samostatný, ale máme přehledy o financích navzájem. Ty všechny hesla mám proto, že manželovi se to nechce sledovat. Ale když třeba stáhnu částku z jeho spořícího účtu, tak přijde na účet jemu. A on ji pak vloži na to stavebko. A já jenom hlásím - přijde ti na účet 20tis, pošli to na stavebko. I ví, kde ty hesla jsou, kdyby se se mnou něco stalo.
Máme sice dispoziční práva, ale použijeme je jenom v případě, že by se s tím druhým něco stalo. Nikdy by manžela nenapadlo vlést mi na účet a naopak. Stejně jaké si nelezem do mobilů a notebooků.
A přesně, v případě rozvodu, bych určitě s prázdnou neodešla. Prostě bychom se domluvili jako lidi.
Ale někteří lidé to prostě nedokážou ![]()
strace píše:
Opravdu by vám ani jedné nevadilo, kdybyste se dověděly, podotýkám ve fungujícím vztahu, že si partner roky šetří pro případ, že byste odešly s jiným chlapem? Že vám celou dobu nevěřil a počítal s tím, že se stejně jednou spustíte? A zdůvodnil by to tím, že kdybyste neodešly, tak byste si jeli spolu na dovolenou? A že tak vlastně šetřil pro vás oba?…
Ty to špatně chápeš. Já si šetřím na svých smlouvách a na svých účtech, manžel také na svých. Oba víme, že tvoříme rezervy, přemýšlíme o nich jako o společných penězích, sem tam o tom prohodíme slovo (nejčastěji před koncem roku, jestli poslat jednorázově prachy na stavebko a zablokovat je tak nebo ne, jestli nebudou potřeba likvidní prachy). Naše společné peníze jsou tedy na mnoha místech (běžných účtech, spořících, stavebkách, investicích), někam máme přístup oba, někam jen jeden, někam to ani jinak nejde…Řádový přehled o částkách máme, přesná čísla nikoliv (ale když teď vstanu, vezmu manželův šanon ze skříně, nalistuju poslední výpis, tak myslím najdu a vědět budu).
Podstata je v tom, že nejsou všechny prachy na jednom místě, ke kterému by měl přístup jen jeden! ![]()
strace píše:
Nedočetla jsem celou diskuzi, ale asi tu budu jediná, kdo žádný tajný účet ani obálky nemá a ani chlap nemá žádné ulité peníze a rodinné finance máme všechny společné.Jsem s manželem přes 16 let. Když jsme spolu začínali, on neměl nic, já družstevní byt. Za tu dobu, co jsme spolu, jsme snad jen první rok měli oddělené účty, pak už jen jeden společný, psaný na manžela s tím, že k němu mám plné právo. Mám plný přístup k účtu, svojí kartu, plný přístup přes internetbanking, on zná moje hesla k účtu i kartě (ale nepamatuje si je), já znám jeho hesla (pamatuji si je a kolikrát se přihlašuji přes něj).
Ostatní účty jsou též na něj, opět s mým plným přístupem. Veškeré investiční kroky řešíme spolu a i když mu kolikrát říkám, že to se mnou řešit nemusí, že vím, že investuje dobře, vždycky mě předem informuje, co kam plánuje investovat, pořídit a proč.
Známe dokonce i svá hesla na své maily, vlastně asi známe všechna hesla, piny, přístupy, co kdo kde má![]()
Za ty roky, co jsme nebyli manželé, jsme každý nashromáždili nějaký majetek, hlavně jsme pak investovali do nemovitostí. Nedávno, tedy už pár let po svatbě, jsme každý své vlastní nemovitostí prodali a koupili dohromady dům, který rekonstruujeme. Je obou. Zbývající nemovitosti už jsou taky obou.
Vím přesně, jaký je manželův příjem, stejně tak on zná můj. Nemáme potřebu někde schovávat před tím druhým peníze
Navzájem si věříme, máme stejné životní postoje a názory a nedovedu si představit, že bych si měla bokem dávat penízeJsem si jen tak představila, jak by mi bylo, kdybych zjistila, že si můj muž dělá někde bokem tajnou zásobu pro případ, že by mi hráblo a na stará kolena bych zdrhla s mladým zajíčkem. Kdyby mi řekl, že si dělá zásoby, abych ho neoškubala a něco mu zbylo a mohl začít jinde od znova
Bez rýpání - zajímalo by mě, kdyby vám na to chlap přišel, jak byste mu to vysvětlily?
nie si jedina, ja tiez tajny ucet nemam a muz uz vobec nie… sme na tom presne ako vy, jediny rozdiel, obidvaja mame svoj vlastny byt este spred manzelstva a to menit nehodlame, v mojom vacsom zijeme a ten mensi nechavame pre dceru a ked sa zadari taky isty chceme kupit pre syna raz… ![]()
omites píše:
Máme to podobně nastavené. Co se týká financí, tak je každý samostatný, ale máme přehledy o financích navzájem. Ty všechny hesla mám proto, že manželovi se to nechce sledovat. Ale když třeba stáhnu částku z jeho spořícího účtu, tak přijde na účet jemu. A on ji pak vloži na to stavebko. A já jenom hlásím - přijde ti na účet 20tis, pošli to na stavebko. I ví, kde ty hesla jsou, kdyby se se mnou něco stalo.
Máme sice dispoziční práva, ale použijeme je jenom v případě, že by se s tím druhým něco stalo. Nikdy by manžela nenapadlo vlést mi na účet a naopak. Stejně jaké si nelezem do mobilů a notebooků.
A přesně, v případě rozvodu, bych určitě s prázdnou neodešla. Prostě bychom se domluvili jako lidi.
Ale někteří lidé to prostě nedokážou
Promiň, že chytám za slovo, ale tohle je největší hloupost, co znám - „prostě bychdom se domluvili jako lidé“. Tohle si, dokud to klape, myslí většina lidí, a pak je při rozvodu průser. Samozřejmě věřím, že je spousta takových, co se domluví v pohodě, jsou na sebe hodní a záleží jim na druhém, i když už to neklape a chtějí se rozvést, ALE na druhou stranu je i spousta takových, co i potom háží klacky pod nohy a snaží se shrábnout, co se jenom dá. ![]()
rejžička píše:omites píše:Promiň, že chytám za slovo, ale tohle je největší hloupost, co znám - „prostě bychdom se domluvili jako lidé“. Tohle si, dokud to klape, myslí většina lidí, a pak je při rozvodu průser. Samozřejmě věřím, že je spousta takových, co se domluví v pohodě, jsou na sebe hodní a záleží jim na druhém, i když už to neklape a chtějí se rozvést, ALE na druhou stranu je i spousta takových, co i potom háží klacky pod nohy a snaží se shrábnout, co se jenom dá.
pekne si to napisala, ked je vsetko v pohode tak nikoho nenapadne mysliet na to najhorsie a ze zrovna jemu sa nieco take moze stat… ale moze, staci ked si jeden najde milenku/milenca, u druheho zacne fungovat urazena hrdost a je po rozumnom dohovore ![]()
Wiolla píše:strace píše:
Opravdu by vám ani jedné nevadilo, kdybyste se dověděly, podotýkám ve fungujícím vztahu, že si partner roky šetří pro případ, že byste odešly s jiným chlapem? Že vám celou dobu nevěřil a počítal s tím, že se stejně jednou spustíte? A zdůvodnil by to tím, že kdybyste neodešly, tak byste si jeli spolu na dovolenou? A že tak vlastně šetřil pro vás oba?…Ty to špatně chápeš. Já si šetřím na svých smlouvách a na svých účtech, manžel také na svých. Oba víme, že tvoříme rezervy, přemýšlíme o nich jako o společných penězích, sem tam o tom prohodíme slovo (nejčastěji před koncem roku, jestli poslat jednorázově prachy na stavebko a zablokovat je tak nebo ne, jestli nebudou potřeba likvidní prachy). Naše společné peníze jsou tedy na mnoha místech (běžných účtech, spořících, stavebkách, investicích), někam máme přístup oba, někam jen jeden, někam to ani jinak nejde…Řádový přehled o částkách máme, přesná čísla nikoliv (ale když teď vstanu, vezmu manželův šanon ze skříně, nalistuju poslední výpis, tak myslím najdu a vědět budu).
Podstata je v tom, že nejsou všechny prachy na jednom místě, ke kterému by měl přístup jen jeden!
Wiollo, naopak, ty mě špatně chápeš ![]()
Já přeci vůbec nemluvím o tvém případu a podobných, kdy třeba máte každý svůj účet, ale de facto je společný. Víte o něm, bavíte se o financích, máte přehled, kolik máte jako rodina peněz. Navzájem přes sebou nic netajíte.
Já mluvím o tajných penězích. O těch je podle mě tahle diskuze. Dávat ve fungujícím vztahu stranou peníze, o kterých by partner vůbec nevědel. Tajit peníze proto, že se chlap jednou určitě spustí s milenkou a odejde. Tajit peníze proto, kdyby náhodou začal hrát automaty, kdyby náhodou začal chlastat, kdyby náhodou nevím co ![]()
A proč se pak teda ženy rozčilují, že chlap jim nedává všechny peníze, že jen přiděluje a tají? Třeba už všichni chlapi k nám ženským přistupují taky tak, že jsme jen mrchy, kterým kdyby dali všechny peníze z výplaty, tak by jim nic nezbylo. A jednou by jim ženská zdrhla s milencem a oni by měli holý zadek.
Už to chápeš, jak to myslím?
rejžička píše:
Promiň, že chytám za slovo, ale tohle je největší hloupost, co znám - „prostě bychdom se domluvili jako lidé“. Tohle si, dokud to klape, myslí většina lidí, a pak je při rozvodu průser. Samozřejmě věřím, že je spousta takových, co se domluví v pohodě, jsou na sebe hodní a záleží jim na druhém, i když už to neklape a chtějí se rozvést, ALE na druhou stranu je i spousta takových, co i potom háží klacky pod nohy a snaží se shrábnout, co se jenom dá.
Rejžičko, hloupost to není, někde to tak opravdu může být.
My s manželem patříme do té první skupiny. A víme to o sobě navzájem. Už byla možnost se o tom přesvědčit, takže nepochybujeme. Asi jsme na sebe měli štěstí ![]()
Strace, nie si jedina, uz som tu pisala ze mame vsetky prachy spolocne, o vsetkom mame prehlad. Akurat u nas vybera z bankomatu takmer vylucne chlap, a posuva s peniazmi na uctoch tiez on - iba aby mal prehlad, aby sa nestalo ze rano vyberiem prachy ja, poobede on a potom sa bude divit preco mu bankomat nedal.
Inak ja verim ze ak by sme sa s manzelom rozchadzali a jedno z nas by sa nechcelo dohodnut ale vziat vsetky prachy, tak by sa vinnik musel stahovat minimalne na Aljasku, lebo nase rodiny by ho spolocnymi silami roztrhali na kusky ![]()
Bábi, tvého příspěvku jsem si asi nevšimla ![]()
Wiollo, ještě jsem nad tím přemýšlela a ano, dovedu si představit, že se s manželem domluvíme na účtu na moje jméno, kde budou uloženy nějaké peníze, rezerva třeba na půl roku až rok. Ale jen z toho důvodu, kdyby se mu, nedej Bože, něco stalo a zemřel, tak by byl asi zablokován účet na jeho jméno do doby vyřízení dědictví. ![]()
Z tohoto důvodu pak má účet na mé jméno smysl. Ale to je pro mě v tuto chvíli jediný důvod.
Gina108 píše:Wiolla píše:Noo, ohl. těch dispozičních práv - nevíte jestli náhodou nejdou zrušit. Tzn já mám dispoziční právo k účtu, který je psán na partnera. Může ten partner ta moje dispoziční práva zrušit, ani bych se o tom třeba dozvěděla??? Fakt netuším, ale obávám se, že ano.Gina108 píše:Vždyť psala, že má dispoziční práva. Vybere, zaplatí kauci za podnájem, přestěhuje se, štůsek strčí v novém bydlení do krabice od cukru.strace píše:A co budeš teda dělat v případě, že by něco udělal?
Kallkapo, tak zrovna tajný účet, o kterém chlap ví, jsem na mysli neměla![]()
Já to asi nebudu schopná pochopit, protože já ani on nemáme peníze navíc
On si nepotřebuje dokazovat, že je chlap tím, že by mě vydíral/omezoval/měl v hrsti díky penězům a přiděloval mi na domácnost jen určitou částku z jeho mně neznámého příjmu (jak je to zde na eMiminu z mnoha diskuzí patrno) a já si zas nemusím dokazovat tajnými penězi, že bych byla schopná prásknout dveřma v případě, že by „něco“ udělal
Máme naše peníze. Když si chce on koupit raketu na squash, což mně přijde úplně, ale úplně zbytečné, tak si ji prostě koupí
Když já chci něco „svého“, tak si to prostě taky koupím
.
Oba víme, co a v jaké hodnotě si můžeme dovolit. Kdyby přišel s tím, že si koupil třeba výbavu na hokej za 20 tisíc, tak by slyšel můj komentář, ale on to prostě neudělá. Ví, jaké máme finanční možnosti, jaké máme plány na nákupy (nemyslím běžné nákupy), jaké máme v plánu jiné výdaje (dovolená, atd.) a prostě si koupí tu výbavu na hokej za míň
To samé já.
To víš, že může. Jako majitel to udělá a ty se to nemusíš dozvědět.
Tak zrovna včera jsem se dozvěděla, že spolužačka by ten tajný účet fakt využila. Jen ne teď, ale před rokem. Nejmíň. Dosud idylický vztah se proměnil v noční můru. Začal hrát automaty, ona o tom údajně nevěděla, dluhy kryl půjčkama a teď je asi minus milion. Možná víc, ale to se ještě neví. Mají hypotéku, ona na rodičáku, chvíli před porodem 2. dítěte. On vyhozen z práce, ukradnul tam nějaký prachy, možná za to půjde sedět. A protože to měli podobně jako Babi, že rodiny se znají a vždycky by se nějak domluvili, tak žádný prachy bokem nejsou. A teď se obě rodiny navzájem vycukávají, čí je to chyba a kdo to měl odhalit, protože si půjčoval i od nich, některý mu ručili na půjčky a vždycky to bylo jen přechodný něco, co brzo vyřeší.
Tajný účet nemám, ale každý se s mužem spoříme i sám. Na účet, kam nemůže ten další.
rejžička píše:omites píše:Promiň, že chytám za slovo, ale tohle je největší hloupost, co znám - „prostě bychdom se domluvili jako lidé“. Tohle si, dokud to klape, myslí většina lidí, a pak je při rozvodu průser. Samozřejmě věřím, že je spousta takových, co se domluví v pohodě, jsou na sebe hodní a záleží jim na druhém, i když už to neklape a chtějí se rozvést, ALE na druhou stranu je i spousta takových, co i potom háží klacky pod nohy a snaží se shrábnout, co se jenom dá.
Neznáš mě ani mého muže. Nežiješ s náma. Netušíš, jak máme vystavěný vztah, jaké debaty vedeme. Troufám si říct, že dosahujeme oba takových morálních kvalit, že bychom se na případném rozvodu domluvili, už k vůli dítěti. Zažila jsem manželův první rozvod, vím,co mohu čekat. A neboj, finanční zázemí mám i mimo manželství. Mám rodinu, která by mě v případě nouze vždycky podržela.
rodinka4 píše:strace píše: …Bez rýpání - zajímalo by mě, kdyby vám na to chlap přišel, jak byste mu to vysvětlily?nie si jedina, ja tiez tajny ucet nemam a muz uz vobec nie… sme na tom presne ako vy, jediny rozdiel, obidvaja mame svoj vlastny byt este spred manzelstva a to menit nehodlame, v mojom vacsom zijeme a ten mensi nechavame pre dceru a ked sa zadari taky isty chceme kupit pre syna raz…
No jo děvčata, ale uznejte, že ten pocit „svobody“ vám dává právě třeba ten byt z předmanželství. Pak nejsou žádné další peníze bokem třeba.
Ale ne každý je v takové situaci, aby měl takové možnosti…